29 червня 2024 року виповнюється 150 років від дня народження  Володимира Володимировича Рюміна – вченого, інженера, педагога, популяризатора науки і техніки. Після закінчення Харківського технологічного інституту він приїхав до Миколаєва і все життя прожив у нашому місті. 

В. Рюмін – автор більше 100 книг і 1000 наукових та науково-популярних статей, талановитий белетрист, якому належать близько 90 пригодницьких, науково-фантастичних та гумористичних повістей, розповідей, нарисів. Свого часу його наукові й творчі праці видавалися величезними накладами та були перекладені білоруською, болгарською, німецькою, татарською, туркменською, грузинською, азербайджанською мовами. Книга В. Рюміна «Цікава хімія» відкрила в 1926 році відому серію «Цікава наука». За 10 років ця робота витримала 7 перевидань, ставши найпопулярнішою з усіх праць вченого.

В. Рюмін редагував і видавав у Миколаєві журнали «Физик-любитель» та «Электричество и жизнь», активно пропагував ідеї К. Ціолковського. Викладав будівельну майстерність і залізничну справу у Миколаївському технічному залізничному училищі, фізику і хімію у Миколаївському середньому механіко-технічному училищі. За сумісництвом працював на місцевому ракетному заводі та на митниці. 

Помер В. Рюмін у Миколаєві 8 квітня 1937 року, похований на Миколаївському некрополі. Надгробок встановлений у 1937 році (реконструйований у 1966 році). На ньому напис: «Тут похований заслужений педагог, діяч науки, друг і пропагандист ідей К. Е. Ціолковського В. В. Рюмін. 1874–1937». Його ім’ям названа одна з вулиць міста. На будинку №13, по вулиці Артилерійській, де вчений прожив 46 років, встановлено меморіальну дошку.

Більше інформації про видатного земляка можна дізнатися за покликаннями:

  1. Новий день. Вперед у минуле. Володимир Рюмін
  • В.В. Рюмін – талановитий педагог та популяризатор

https://mk.archives.gov.ua/pubonsite/120-pubryumin.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.