Історична мандрівка «Миколаїв – центр кораблебудування»

7 листопада, в Електронному читальному залі НБ НУК, для студентів четвертого курсу Факультету економіки моря відбувся захоплюючий захід – історична мандрівка «Миколаїв – центр кораблебудування (1788–2017 рр.)».

Під час заходу, cтуденти ознайомились з цікавими фактами та легендарними сторінками історії міста Миколаєва. Зокрема, учасники дізналися про історію створення таких миколаївських суднобудівних підприємств та компаній: «Миколаївське Адміралтейство», «Наваль», «Руссуд», «Суднобудівний завод ім. 61 комунара», «Чорноморський суднобудівний завод», «Океан», ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування», «Нібулон». Присутніх особливо зацікавила історія та доля кораблів і суден, які було побудовано в Миколаєві.

Із захопленням студенти переглянули фільм «Фрегат Святий Миколай» Євгена Уманова, який розповідає про перший воєнний корабель «Святий Миколай», побудований на Інгульській верфі. Вони дізнались, що саме завдяки верфі, на карті Європи виникло корабельне місто Миколаїв.

До уваги присутніх також було запропоновано експозицію книг з історії суднобудування та міста Миколаєва.

Корольова Т.Д., ,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Світлини

Історична подорож «Життя і смерть Василя Верещагіна»

27 жовтня у відділі іноземної, наукової літератури та періодичних видань для студентів першого та другого курсів Навчально-наукового гуманітарного інституту НУК (ННГІ), що навчаються за спеціальністю «Правознавство», відбувся цікавий захід – історична подорож за темою: «Життя і смерть Василя Верещагіна» , присвячена 175-річчю від дня народження художника-баталіста.

Присутні ознайомились з цікавими фактами, подіями з життя В. Верещагіна. Дуже хвилюючою була історія про його трагічну загибель у 1904 році на броненосці «Петропавловськ» разом із адміралом С. Й. Макаровим.

Під час заходу, його учасники поринули у дивовижний світ картин художника, зокрема, ознайомились з його батальними полотнами, які популяризують ідеї миру. Крім того, вони прослухали уривок з музичної балади М. Мусоргського до картини В. Верещагіна «Забутий».

Із захопленням студенти переглянули фільм «Війна переслідує мене» та музичну відеосторінку за картинами художника «Хотів писати картини миру».

До уваги присутніх також було запропоновано: експозицію книг та фоторепродукцій картин художника «Верещагін: послання людству» та слайд-презентації: «Небезпечна подорож довжиною в життя», «Я завжди любив сонце», «Війна і мир В. Верещагіна».

Домашева І. Л.,
завідуюча відділом наукової, іноземної літератури
та періодичних видань НБ НУК

Світлини

Фотовиставка «Туристична Миколаївщина»

27 жовтня в Арт-центрі «Арго» НУК імені адмірала Макарова відбулась презентація фотовиставки «Туристична Миколаївщина» та виставки фотографій Заслуженого природоохоронця України О. М. Деркача , організованих співробітниками Наукової бібліотеки НУК спільно з Миколаївським обласним Центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді з нагоди відзначення Міжнародного року сталого розвитку туризму.

На заході були присутні: проректор з наукової роботи НУК імені адмірала Макарова, професор, доктор технічних наук В. С.Блінцов, Голова профспілкової організації НУК імені адмірала Макарова А. М. Тубальцев, завідуюча Миколаївським обласним Центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді О. В.Овсяннікова, завідувач наукового відділу Регіонального ландшафтного парку «Тилігульський», директор Південної філії Інституту екології НЕЦ України, Заслужений природоохоронець України О. М. Деркач, науково-педагогічні працівники, аспіранти, співробітники та студенти НУК.

Відкриваючи захід, проректор з наукової роботи В. С. Блінцов подякував усім організаторам, учасникам виставки та зазначив, що завдяки розвитку туризму, Україна стає все більш відомою у світі як держава з багатою історією, природною і культурною спадщиною.

Директор Наукової бібліотеки НУК Т. М. Костирко відмітила, що туристична галузь має надзвичайно важливе значення для економіки нашої держави, а розвиток цієї сфери суспільного життя повинен стати одним із пріоритетних завдань на найближче майбутнє. Подібні заходи сприяють підтримці позитивного іміджу України як країни унікальних культурних і природних багатств. Продовжила цю думку О. В. Овсяннікова, відзначивши, що Mиколаївська туристична галузь має всі передумови для інтенсивного розвитку: особливості географічного розташування та рельєфу, сприятливий клімат, багатство природного та історико-культурного потенціалів. Свідченням цього є світлини, представлені на виставці.

Як зазначив автор фотовиставки О. М. Деркач, метою заходу є популяризація унікальної природи Миколаївської області, привернення уваги до чудових місць, зокрема, Бузького гарду, які мають реальну перспективу стати привабливими не тільки для українських, а й зарубіжних туристів.

Наукова бібліотека НУК висловлює щиру подяку Миколаївському обласному Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, Міському центру екологічної інформації та культури на базі бібліотеки-філіалу №2 ЦБС для дорослих м. Миколаєва за плідну співпрацю, що надає можливість університетській спільноті відвідати ці чудові експозиції та дізнатися більше про туризм як захоплюючий вид спорту та помилуватися мальовничими краєвидами Миколаївщини.

Інформаційно доповнила захід виставка книжково-ілюстративних видань за тематикою заходу.

Тож, обов’язково завітайте та дізнатеся більше про рідний край!

Виставки експонуються до 6 листопада.

Олейниченко В.М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК
у Навчально-науковому інституті
автоматики та електротехніки
Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу, інноваційної та методичної ,
роботи Наукової бібліотеки НУК

Світлини


Відзначення авторів,які зробили вагомий внесок у розвиток Інституційного репозитарію університету

24 жовтня у Науковій бібліотеці НУК імені адмірала Макарова, в рамках Міжнародного Тижня Відкритого доступу – 2017 (www.openaccessweek.org), пройшов День відкритих архівів #OAweekUAarchive. Цього дня було відзначено авторів, які зробили найбільший внесок у розвиток Інституційного репозитарію Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.

Подяку було оголошено: В. С. Блінцову, д-ру техн. наук, професору, Заслуженому діячеві науки і техніки України, академіку Академії наук суднобудування України, академіку Міжнародної академії морських наук, технологій та інновацій Академії наук України, проректору з наукової роботи НУК; А. Ф. Галю, канд. техн. наук, доценту кафедри морської логістики, професору НУК, академіку Академії інженерних наук України, Заслуженому винахіднику України; І. В. Дмитриченку, канд. юрид. наук, доценту кафедри теорії та історії держави і права НУК.

Жигалкіна М. С.,,
завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом НБ НУК

Світлини

Вікі-день «Створення та редагування статей,
пов’язаних із НУК імені адмірала Макарова
у багатомовній мережевій енциклопедії “Вікіпедія”»

27 жовтня у Науковій бібліотеці НУК імені адмірала Макарова пройшов вікі-день «Створення та редагування статей, пов’язаних із Національним університетом кораблебудування імені адмірала Макарова у багатомовній мережевій енциклопедії “Вікіпедія”».

«Вікіпедія» – відкрита багатомовна вікі-енциклопедія, яку пишуть добровольці з усього світу. Станом на 26 жовтня 2017 року в українському розділі – 743 559 статей та 376 567 користувачів. Популярність української «Вікіпедії» стрімко зростає. У 2017 році Наукова бібліотека НУК приєдналась до вікі-дня #OAweekUAwiki вперше. Протягом вікі-дня створено нову статтю «Хаскинд Макс Данилович», який був одним із засновників теоретичних основ гідродинаміки суден з динамічними принципами підтримки та працював у Миколаївському кораблебудівному інституті у 1938–1941 рр.

Також було відредаговано статті:

– «Бузник Віктор Михайлович – ректор Миколаївського кораблебудівного інституту (1965–1968 рр.)»;

– «Александров Михайло Миколайович – ректор Миколаївського кораблебудівного інституту (1975–1993 рр.)»;

– «Наукова бібліотека Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова».

Сторінки ректорів доповнені списками літератури та посиланнями на інтернет-ресурси про них.

На сторінці Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова оновлено статистичні дані роботи та доповнено розділ про Інституційний репозитарій НУК – eIR NUOS.

Під час вікі-дня директор НБ НУК Т. М. Костирко розповіла працівникам бібліотеки про актуальність розповсюдження наукових знань в Інтернеті, а співробітник бібліотеки Д. Задорожний навчив правильному наповненню інформацією і створенню статей в українській «Вікіпедії».

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Світлини

Презентація веб-навігатора «Ресурси відкритого доступу»

Вільний доступ до інформації є важливою складовою

наукових досліджень у сучасному глобальному світі,

запорукою для подальшого розвитку науки,

освіти та суспільства, інтеграції України

до світової академічної спільноти.

Ольвійська Хартія

26 жовтня в рамках Міжнародного Тижня Відкритого доступу – 2017 (www.openaccessweek.org) пройшов День відкритості знань #OaweekUAknowledge. Цього дня до Електронного читального залу Наукової бібліотеки НУК (ЕЧЗ НБ НУК) імені адмірала Макарова на презентацію п’ятого випуску веб-навігатора «Ресурси відкритого доступу» завітали викладачі та студенти Факультету економіки моря та Навчально-наукового гуманітарного інституту НУК.

Завідуюча ЕЧЗ НБ НУК Корольова Т. Д., укладач веб-навігатора «Ресурси відкритого доступу», розповіла присутнім про те, що він був задуманий як пошуковий засіб, який акумулює веб-адреси, допомагає користувачам орієнтуватися в сучасних зарубіжних і українських веб-ресурсах відкритого доступу та виходить щорічно, починаючи з 2013 року. Електронний довідник надає уявлення про широкий спектр наукової інформації світового рівня. Веб-адреси, що включені до нього, згруповані у тринадцяти тематичних розділах:

  • 1. Платформи для архівів відкритого доступу.
  • 2. Архіви відкритого доступу.
  • 3. Спеціалізовані пошукові системи.
  • 4. Видавництва відкритого доступу.
  • 5. Українські наукові ресурси відкритого доступу.
  • 6. Діючі відкриті е-архіви в інституціях України
  • 7. Польські ресурси відкритого доступу.
  • 8. Білоруські ресурси відкритого доступу.
  • 9. Російські ресурси відкритого доступу.
  • 10. Електронні бібліотеки.
  • 10.1 Політематичні бібліотеки.
  • 10.2 Технічні науки.
  • 10.3 Природничі науки.
  • 11. Дисертації.
  • 12. Патенти.
  • 13. Відкриті освітні ресурси.
  • 13. Відкриті освітні ресурси.
  • 13.1 MOOCs – масові онлайн-курси.

У кожному випуску перевіряються та оновлюються всі посилання на ресурси. Окрім того, у п’ятому випуску навігатора значно розширені розділи: «Платформи для архівів відкритого доступу», «Діючі відкриті е-архіви в інституціях України», «Польські ресурси відкритого доступу», «Білоруські ресурси відкритого доступу», «Електронні бібліотеки», «Майданчики MOOCs». Створено новий розділ «Видавництва відкритого доступу». Всього в навігаторі представлено 311 ресурсів.

Основна мета заходів Дня відкритості знань – інформування студентської молоді про ресурси відкритого доступу, лекції, мультимедіа, навчальні курси з можливістю вільного і безкоштовного доступу до них. Тому особливу увагу було приділено розділу навігатора, присвяченого відкритим освітнім ресурсам.

Присутні мали змогу дізнатися про масові онлайн-курси і майданчики MOOCs (міжнародні проекти: «Codecademy», «Coursera», «Khan Academy», «EdX», «MIT OpenCourseWare», «Duolingo» тощо та українські проекти: «EdEra», «Prometheus», «Банк лекцій»).

Ознайомитися з веб-навігатором можна на сайті НБ НУК у розділі «Електронні ресурси».

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Світлини

Cемінар-тренінг «Відкриті архіви – відкрита наука»

24 жовтня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова для студентів групи 5511 м спеціальності «Правознавство», в рамках X Міжнародного Тижня Відкритого доступу, відбувся семінар-тренінг «Відкриті архіви – відкрита наука».

Захід організували і провели співробітники інформаційно-бібліографічного відділу НБ НУК.

Завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом М. С. Жигалкіна виступила з інформацією «Репозитарій Наукової бібліотеки та міжнародні електронні архіви ArXiv, Figshare, Zenodo, e-LIS», яка супроводжувалася презентацією. Під час семінару обговорювалися перспективи участі різних представників академічної спільноти у створенні Інституційного репозитарію НУК з метою представлення наукового, навчального доробку дослідників університету у вільному доступі та можливості використання ресурсів електронних архівів в освітньому та науково-дослідницькому процесах.

Диндеренко К. С.,
бібліотекар I-ї категорії НБ НУК

Світлини

Круглий стіл «Відкриваємо доступ – відкриваємо можливості»

23 жовтня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова, в рамках Міжнародного Тижня Відкритого доступу – 2017, відбувся круглий стіл «Відкриваємо доступ – відкриваємо можливості», присвячений питанню вільного доступу до наукової інформації. У заході прийняли участь науковці Навчально-наукового гуманітарного інституту НУК (ННГІ) та працівники Наукової бібліотеки, вони обговорили не лише теоретичні, а й практичні питання відкритості науки.

Учасники порушили питання: підвищення видимості наукових публікацій, сучасних каналів їх поширення у відкритому доступі (ВД), особливостей депонування наукових робіт в Інституційному репозитарії.

За словами директора ННГІ, кандидата історичних наук, доцента О. В. Бобіни, перед кожним викладачем кожної кафедри інституту стоїть важливе завдання – набирати якомога більше показників активності для того, щоб гідно представляти наш університет у вітчизняній та міжнародній науковій спільноті. І сьогодні є безліч можливостей підвищення активності, які надає ВД, а співробітники Наукової бібліотеки завжди раді поділитися новою інформацією та навчити з нею правильно працювати.

Директор Наукової бібліотеки, кандидат наук із соціальних комунікацій Т. М. Костирко та завідуюча Електронним читальним залом Т. Д. Корольова ознайомили присутніх: з концепцією та основними напрямками руху ВД, сучасними тенденціями ВД, де і як автори можуть оприлюднити свої дослідження у ВД, як впливає ВД на науковий авторитет дослідника та університету, як депонувати свої праці в Інституційному репозитарії НУК – eIR NUOS.

Під час круглого столу також було презентовано «Методичні рекомендації щодо підвищення публікаційної активності магістрантів та аспірантів», які були підготовлені та видані у видавництві НУК на початку 2017 р. авторським колективом фахівців бібліотеки (Т. М. Костирко, І. В. Бондар, М. С. Жигалкіною), та п’ятий випуск веб-навігатору «Ресурси Відкритого Доступу», який є потужним пошуковим засобом, що акумулює веб-адреси і допомагає користувачам орієнтуватися в сучасних наукових зарубіжних і українських ресурсах ВД. З навігатором можна ознайомитися на сайті НБ НУК, у розділі «Електронні ресурси».

Дуже сподіваємося, що цей захід сприятиме підвищенню обізнаності науковців щодо відкритого доступу і допоможе зрозуміти переваги відкритості, а також зміцнить тісні взаємини між ННГІ та Науковою бібліотекою.

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Світлини

Година цікавих повідомлень “Завітайте на каву”

19 жовтня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова для студентів Факультету економіки моря (групи 1411, 1421, 1441) було проведено годину цікавих повідомлень “Завітайте на каву”.

Захід організували і провели співробітники абонементу Кораблебудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних та інженерно-технологічних наук, Факультету економіки моря НБ НУК.

Провідний бібліотекар О. В. Ярмушевич повідомила про історію кави у світі і в Україні. Бібліотекар I категорії Н. О. Махмутова розповіла про видатних людей, які любили каву, про кавові традиції в різних країнах, навела цікаві факти про цей смачний напій. Розповідь супроводжувалась фільмами за темою заходу: “Кавова плантація. Як росте кава”,”Запаяна кава зі Львова”, “Битва барменів – бариста”.

Після закінчення заходу присутнім було запропоновано скуштувати каву.

Ярмушевич О. В.,
провідний бібліотекар НБ НУК

Світлини

День кафедри механіки та конструювання машин

18 жовтня у Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) був проведений День кафедри механіки та конструювання машин (М і МК). До цього заходу співробітники бібліотеки: Глушко Г. Г., Кожухар Л. Л., Кулагіна А. В., Мудра А. М. – підготували виставку наукових, навчальних, періодичних видань з фонду Наукової бібліотеки НУК. Експозиція була призначена на допомогу навчальному процесу та науковим дослідженням.

Виставку презентувала завідуюча відділом обслуговування користувачів Г. Г. Глушко. Вона представила матеріали виставки, які відображають сучасні дослідження, наукову та інноваційну діяльність кафедри. Зокрема, на експозиції були представлені матеріали конференцій, монографії, збірники наукових праць, наукові статті науково-педагогічних працівників кафедри, сучасні підручники, конспекти лекцій та методично-навчальні посібники.

Змістовний виступ завідувача кафедри М і МК, доктора технічних наук, професора Олексія Павловича Попова розкрив сучасні напрямки діяльності кафедри та наукову новизну сучасних досліджень. Учасники заходу з зацікавленням ознайомились з матеріалами виставки.

На завершенні заходу бібліотекар I категорії А. В. Кулагіна представила бібліографічний огляд нових навчальних видань за професійним спрямуванням кафедри М і МК.

День кафедри пройшов у діловій, доброзичливій атмосфері, і ми сподіваємось на подальшу плідну взаємодію та співпрацю.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом

обслуговування НБ в МННІ НУК

Світлини

Година інформації «Пошук інформації у процесі навчальної та наукової роботи»

12 жовтня в Електронному читальному залі НБ НУК (ауд. 547) пройшла година інформації за темою: «Пошук інформації у процесі навчальної та наукової роботи» – для студентів четвертого курсу Факультету економіки моря, що навчаються за спеціальностями «Економіка підприємства» та «Менеджмент».

Для успішного виконання навчальної або наукової роботи потрібно здійснювати пошук необхідної інформації. Інформаційний пошук – це вияв, відбір та аналіз книг, статей та інших матеріалів за певними ознаками. З будь-якої науки, галузі знання чи проблеми у світі випускається велика кількість видань, інформація в яких часто дублюється. Завдання полягає в тому, щоб у цьому потоці виявити оригінальну найбільш цінну, актуальну на даний момент інформацію, яка подається у книзі, статті, будь-якому іншому джерелі в компактному вигляді, носить узагальнюючий характер, тобто містить максимум необхідних відомостей, має високий ступінь повноти.

Цілеспрямовано підібрані фонди документальних і бібліографічних джерел мають бібліотеки, служби наукової інформації, архіви, музеї. Тому разом зі студентами ми докладно розглянули основні способи пошуку інформаційних джерел у процесі наукового дослідження в галузі економіки та менеджменту, а саме:

  • в електронних каталогах НБ НУК імені адмірала Макарова, ОУНБ імені О. Гмирьова, НБУ імені В. І. Вернадського;
  • у зведеному електронному каталозі «Ресурси бібліотек міста Миколаєва»;
  • в електронному архіві наукових періодичних видань України та електронній повнотекстовій колекції авторефератів дисертацій, які створює НБУ імені В. І. Вернадського;
  • інституційних репозитаріях вишів України, у тому числі репозитарії НУК;
  • каталогах наукових архівів відкритого доступу: Open DOAR, ROAR;
  • довіднику журналів відкритого доступу DOAJ;
  • директорії книг відкритого доступу DOAB;
  • каталогах наукових веб-ресурсів: DiRT, Connected Researchers, Research Stash.

Сподіваємося, що отримана інформація буде стимулювати студентів до пошуку, самостійного поглибленого вивчення дисциплін, що вивчаються, а бібліотека, її фонди стануть для них справжньою науково-дослідною лабораторією.

Корольова Т. Д.,

завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Світлини




Подорожуємо разом з бібліотекою

Наукова бібліотека НУК імені адмірала Макарова прийняла естафету виставки-подорожі «Мрій! Читай! Мандруй!», організованої в рамках проекту «Display-кросинг» Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації. Метою проекту є популяризація такого напряму бібліотечно-інформаційної роботи як організація книжкової виставки, акцентування уваги на розробці її дизайну, сприяння професійному спілкуванню та обміну досвідом з даного питання між фахівцями з метою удосконалення виставкової діяльності бібліотек України, пошуку нових ідей та форм.

Цьогорічна виставка присвячена Міжнародному року сталого розвитку туризму і ставить за мету популяризувати художню, науково-пізнавальну літературу про подорожі, туризм, розповісти на всю Україну про свій рідний край, а також про важливість взаєморозуміння між народами; викликати інтерес і повагу до культури інших країн. Молодіжним активом бібліотеки у читальному залі відділу обслуговування користувачів у Навчально-науковому гуманітарному інституті було розроблено і презентовано масштабну виставку-інсталяцію «Мрій! Читай! Мандруй!», у якій ми втілили власне бачення заданої теми. Інформацію про виставку викладено також на сторінці проекту «Display-кросинг» у соціальній мережі Facebook

Перший розділ експозиції, «Бібліотечні мандри з героями книг», пропонує разом з персонажами Ж. Верна, В. Ірвінга, Е. Хемінгуея, Г. Гессе, Р. Кіплінга та інших відомих письменників здійснити мандрівку до екзотичних країн, спуститись до глибин океану, побувати в суворих краях Півночі… Також, вибрати маршрут подорожі можна, зазирнувши до довідкових видань про країни світу та про мальовничі куточки нашої рідної України. А провідниками для нас стануть відомі адмірали, які свого часу служили у Миколаєві та відзначились не лише у військових боях, але й приймали участь у навколосвітніх експедиціях. Репродукції їх портретів також представлені на виставці.

Особливе місце займає розділ, присвячений нашому університету. Тут можна ознайомитись з історією його становлення і розвитку, переглянути бібліографічні покажчики праць вчених та поринути у літературний світ науковців і співробітників університету – дослідників Миколаївщини. Їх літературна творчість та історичні розвідки допомагають глибше пізнати та відчути нашу малу батьківщину. На виставці представлені твори Ю. С. Крючкова, В. В. Мацкевича, С. М. Соловйова та ін. авторів.

Не обов’язково вирушати за тисячі миль за незабутніми враженнями, бо ж багато цікавого, а часто й невідомого та таємничого можна знайти поруч. Отож, для любителів рідного краю запропоновано розділ «Рідний край у бібліотечних туристичних маршрутах». Тут зібрано цікавий матеріал про культурні пам’ятки нашого міста, його визначні місця. Гостинне запрошення відвідати м. Миколаїв зображено на яскравому плакаті «WELCOME TO NICOLAEV». Мальовничою є фотовиставка краєвидів Миколаєва, а на карті нашої області для бажаючих здійснити туристичну подорож вже відзначено найвідоміші місця нашого краю: Мигіївський каньйон, Регіональні ландшафтні парки «Гранітно-степове Побужжя» та «Кінбурнська коса», Національний природний парк «Бузький Гард», Національний історико-археологічний заповідник «Ольвія» та багато інших цікавих місць, які обов’язково слід відвідати.

На уявному причалі нас чекає книжкова інсталяція корабля для подорожі маршрутом легендарної яхти «Ікар». Весь шлях, пройдений яхтою відображено на стенді «Кругосветное плавание яхты «Икар» (09.09.1987 – 31.07.1988)».

«Спогади та враження» – найколоритніший розділ виставки. Тут зібрано речі, які читачі та співробітники бібліотеки привезли із собою з мандрівок, а своїми враженнями вони поділились на стенді «Туристичний квілт».

Виставка чекає своїх гостей до 13 жовтня у читальному залі відділу обслуговування користувачів у Навчально-науковому гуманітарному інституті (будівля Гуманітарного інституту).

А колектив Наукової бібліотеки НУК гостинно запрошує всіх разом з нами читати, мріяти та мандрувати!

Кафтан О. І., провідний методист

відділу бібліотечного маркетингу,
нноваційної та методичної роботи НБ НУК

Інформаційно-краєзнавча подорож «Туристична Миколаївщина»

2017 рік оголошено Організацією об’єднаних націй Міжнародним роком сталого розвитку туризму. З цієї нагоди відділ обслуговування Наукової бібліотеки в НН ІАЕ НУК провів для студентів цікавий захід – інформаційно-краєзнавчу подорож «Туристична Миколаївщина», організовану спільно з Миколаївським обласним Центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

На заході студенти дізнались про туристичне життя нашого міста та Миколаївської області. Зокрема, про розвиток спортивного туризму та краєзнавчі дороги і стежки на Миколаївщині розповіла завідуюча Центром туризму О. В. Овсяннікова. У захоплюючій розповіді була представлена детальна інформація про пам’ятки культури та архітектури нашого міста і області, яка супроводжувалась показом цікавих слайдів. Олена Вікторівна у своїй розповіді приділила особливу увагу темі розвитку спортивного туризму та запропонувала присутнім спробувати себе в цьому захоплюючому і екстремальному занятті.

У заході також прийняла участь бібліотекар I категорії Міського центру екологічної інформації та культури бібліотеки-філії №2 ЦБС для дорослих м. Миколаєва О. І. Бурятинська. Вона ознайомила присутніх з екологічними проблемами заповідних місць Миколаївщини.

А також, у читальному залі співробітники відділу обслуговування організували книжково-ілюстративну виставку «Туристична Миколаївщина» та виставку фотографій, які люб’язно надав бібліотеці Миколаївський обласний Центр туризму.

Дубовик О. С.,
провідний бібліотекар НБ в НН ІАЕ

НБ НУК – до Всеукраїнської науково-методичної конференції «Миколаївщина і Північне Причорномор’я: історія і сучасність»

29 вересня кафедрою соціально-гуманітарних дисциплін Навчально-наукового гуманітарного інституту НУК (НН ГІ НУК) була проведена VII Всеукраїнська науково-методична конференція «Миколаївщина і Північне Причорномор’я: історія і сучасність», присвячена 85-ій річниці від дня народження Михайла Миколайовича Александрова, доктора технічних наук, професора, Заслуженого діяча науки і техніки УРСР, ректора Миколаївського кораблебудівного інституту (1975 – 1993 рр.).

Науковою бібліотекою була підготовлена та представлена виставка «Край мій – гордість моя», яка познайомила учасників наукового форуму з історією, пам’ятними місцями та легендарними іменами Миколаївщини. Особливу увагу було приділено М. М. Александрову як видатному вченому, педагогу та творчій особистості. Присутні мали можливість ознайомитися з книгами та статтями з періодичних видань, на сторінках яких висвітлюються наукові здобутки вченого; з його працями в наукових збірниках, а також нагородами та подяками, якими був відзначений М. М. Александров протягом свого життєвого шляху.

Кузнецова І.В., зав відділом обслуговування користувачів
НБ НУК в НН ГІ

Свiтлини

Святкування Всеукраїнського дня бібліотек у Науковій бібліотеці НУК

«Бібліотека@: знай, мрій, твори» – під таким девізом з 27 по 29 вересня у Науковій бібліотеці НУК пройшла промо-акція, присвячена Всеукраїнському дню бібліотек. Творчо і креативно підійшли співробітники бібліотеки до організації разноманітних рекламних та інформаційних заходів.

Яскраві, святково оформлені інформаційні стенди у холі Головного корпусу привертали увагу користувачів різноманітною, цікавою інформацією. Неабияку зацікавленість багатьох відвідувачів університету викликала незвичайна, креативна виставка світлин «Бібліосушка», що відображала миттєвості насиченого та різноманітного життя бібліотеки.

Жвавий інтерес відвідувачів викликала різнобарвна книжково-ілюстративна експозиція «Книжкова райдуга», на якій було представлено справжні перлини фонду читального залу відділу обслуговування Головного корпусу НБ НУК.

Також, для всіх відвідувачів книгозбірні співробітники бібліотеки підготували приємні подарунки. А саме, біля Електронного читального залу (ауд.547) на користувачів чекає «Мобільна бібліотека», де за допомогою QR-кодів, користувач має можливість отримати доступ до електронних видань. Також, для користувачів підготовлено справжні лаунж-зони – зони, створені для відпочинку та релаксації, де людина у затишному місці може почитати цікаву книгу або журнал. Так, біля ауд.549 “читач Жанна” запрошує переглянути журнали з «полички мігруючої літаратури» та помилуватися мальовничими краєвидами. А також, біля ауд.650 у затишній обстановці можна переглянути інформаційні стенди «Бібліотечний квілт» з рекомендаціями прочитати ту чи іншу книгу, ознайомитися з новинками «Буккросингу».

Крім того, у відділах обслуговування користувачів для всіх шанувальників книги організовані виставки книжково-ілюстративних видань, що розкривають цікавий світ скарбниць книгозбірні.

Таким насиченим, цікавим і різнобарвним було відзначення Всеукраїнського дня бібліотек в Науковій бібліотеці НУК. Та хоч свято і завершилось, але ми завжди прагнемо зробити бібліотеку сучасною, креативною, цікавою нашим читачам.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Свiтлини



Новаторство науковців НУК імені адмірала Макарова

21 вересня в читальному залі Наукової бібліотеки в Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК імені адмірала Макарова (МННІ НУК) відбувся День відкритих дверей «Освіта. Наука. Інновації» , присвячений Дню винахідника та раціоналізатора.

На заході були присутні: проректор з науково-педагогічної, адміністративної роботи та розвитку Е. Б. Хачатуров; директор МННІ, доктор технічних наук, професор С. І. Сербін; заступник директора, кандидат технічних наук, доцент О. К. Чередниченко; завідувач кафедри механіки і конструювання машин (М і КМ), доктор технічних наук, професор О. П. Попов; завідувач кафедри двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ), доктор технічних наук, професор Б. В. Тимошевський; кандидат технічних наук, доцент кафедри суднових і стаціонарних енергетичних установок (ССЕУ) В. С. Подгуренко; кандидат технічних наук, професор кафедри ДВЗ В. С. Наливайко; голова Ради молодих науковців кафедри М і КМ О. І. Савенков; старший викладач кафедри М і КМ М. Г. Мозговий, старший викладач кафедри інженерної механіки та технології машинобудування (ІМ та ТМ) Д. В. Рукавишніков; завідуючі лабораторіями кафедри М і КМ В. М. Мандра, М. О. Рожков; співробітники інституту та студенти.

Відкрив захід директор МННІ НУК, доктор технічних наук, професор С.І.Сербін. У своєму виступі він привітав винахідників зі святом та висловив відчуття глибокої поваги до таланту українських науковців, підкресливши визначну роль вітчизняних винахідників у технічному прогресі. Велику зацікавленість учасників заходу викликали виступи, присвячені унікальним винаходам відомих українських новаторів і вчених, зокрема, завідувача кафедри М і МК, доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, відмінника освіти України О.П. Попова та кандидата технічних наук, доцента кафедри ССЕУ, заслуженого винахідника України, почесного енергетика України В.С. Подгуренка.

Також, на заході було представлено інформаційний огляд «НУК на сторінках місцевої преси» за останнє півріччя. Матеріали огляду висвітлили наукові досягнення університету та особисто ректора університету, доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України – С.С. Рижкова та творчі пропозиції винахідників.

Співробітники відділу обслуговування користувачів НБ в МННІ Глушко Г.Г., Кожухар Л.Л., Кулагіна А.В., Мудра А.М. підготували експозицію наукових, навчальних, періодичних видань та свідоцтв на винаходи, авторських свідоцтв на патенти та винаходи «Вища освіта ХХІ століття». Також, на виставці були представлені: монографії вчених МННІ, матеріали конференцій, збірники наукових праць, публікації вчених МННІ у вітчизняних та міжнародних виданнях. Науковці, співробітники та студенти з зацікавленням ознайомились з матеріалами виставки.

Глушко Г. Г., завідуюча відділом обслуговування НБ в МННІ НУК

Фоторепортаж

Віртуальна екскурсія для мовознавців «Мова як творчість»

20 вересня відділ наукової, іноземної літератури та періодичних видань НБ НУК, в рамках «Дня першокурсника», запросив студентів першого курсу, що навчаються за спеціальністю «Прикладна лінгвістика» на віртуальну екскурсію «Мова як творчість».

Присутнім було запропоновано здійснити віртуальну подорож у світ іноземної навчальної, наукової та довідкової літератури за фахом за допомогою віртуальних виставок: «English Grammar без помилок», «Science – the poetry reality», «Мова – людина – комунікація», «Словники у нашому житті» та інш.

Також, до уваги присутніх було запропоновано презентацію нової віртуальної виставки «Мудрість століть» (енциклопедія «Вritannica») та знайомство з експозицією навчальних видань «Мова як творчість», «Speak Up English».

Жвавий інтерес серед студентів викликали інтерактивна гра для мовознавців «Гра слів», перегляд фільму «Мова жестів» та музичний відеокліп «Пісня про студента».

Денисюк Л. М., провідний бібліотекар НБ НУК

Фоторепортаж

Віртуальний краєзнавчий квест «Таємниці міста N»

Проведення краєзнавчих квестів до Дня народження Миколаєва стало доброю традицією бібліотеки НУК. Тому, до 228-ї річниці від дня заснування міста в Електронному читальному залі НБ НУК пройшов сюжетний віртуальний краєзнавчий квест «Таємниці міста N» зі студентами групи 1431 Факультету економіки моря.

Квест – це можливість стати героєм справжньої пригоди, зануритися у світ загадок і таємниць. І ми разом зі студентами шукали, грали і пізнавали своє рідне місто.

Гра почалася з мозкового штурму, присвяченого визначним місцям Миколаєва. Великий інтерес викликало розгадування ребусів, в яких була можливість проявити і розвинути свою ерудицію та інтелект. Потім потрібно було прочитати QR-коди, в яких була зашифрована інформація про історію чотирьох гербів нашого міста.

Студенти успішно впоралися з усіма завданнями квесту, і винагородою за це стала захоплююча відеоподорож катакомбами Миколаєва.

Корольова Т.Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Віртуальна екскурсія «Електронні освітні ресурси Наукової бібліотеки НУК»

8 вересня, в рамках акції «Тиждень активації першокурсника», співробітники Електронного читального залу (ЕЧЗ НБ НУК) провели віртуальну екскурсію «Електронні освітні ресурси Наукової бібліотеки НУК» для студентів першого курсу спеціальності «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування».

Головна мета екскурсії – ознайомити присутніх студентів з електронними інформаційними ресурсами Наукової бібліотеки НУК: електронним каталогом та БД, веб-сайтом, інституційним репозитарієм, електронною бібліотекою, бібліографічними та вебліографічними покажчиками, віртуальними виставками.

Зацікавили учасників заходу і матеріали, представлені під час огляду навчальних електронних ресурсів для студентів першого курсу, розробленого завідуючою ЕЧЗ НБ НУК Корольовою Т. Д.

Сподіваємось, що надана можливість ознайомитись з електронними інформаційними ресурсами Наукової бібліотеки НУК сприятиме подальшій навчальній та дослідній роботі студентів.

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Ювілею вченого присвячено

Одним із провідних напрямків діяльності Наукової бібліотеки НУК (НБ НУК) є інформаційне забезпечення загальноуніверситетських заходів з відзначення ювілейних дат відомих вчених університету.
Тому, з нагоди 70-річчя від дня народження відомого вченого в галузі суднової енергетики, к.т.н., професора Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Димо Бориса Васильовича, відділ обслуговування користувачів НБ в Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) підготував презентацію книжково-ілюстративної виставки «Інтелектуальні розробки та власні напрацювання професора Бориса Васильовича Димо».

Виставка експонувалась у читальному залі відділу обслуговування користувачів. У розділах виставки висвітлено науково-інноваційну діяльність в галузі освіти, науки та виробництва відомого науковця університету.

До уваги користувачів було представлено наукові праці, зокрема, доповіді на кафедральних Міжнародних науково-технічних конференціях; Збірники наукових праць НУК; Збірники матеріалів Міжнародних науково-технічних конференцій «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці» за 2010-2016 рр.; публікації вченого в авторитетних наукових вітчизняних та закордонних виданнях; друковані та електронні наукові і навчальні видання з фонду НБ НУК. Також, на виставці експонувались свідоцтва на винаходи та авторські свідоцтва на патенти та винаходи к.т.н., професора Б. В. Димо, який є автором 200 наукових праць та 14 винаходів і патентів, упроваджених у промисловість.

Експозиція книжково-ілюстративної виставки до ювілею відомого вченого – це вклад НБ НУК у популяризацію його наукової діяльності.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК в МННІ

Фоторепортаж





День інформації «Охорона навколишнього середовища та науково-технічний прогрес»

30 травня працівники відділу обслуговування Наукової бібліотеки в Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) провели День інформації за темою «Охорона навколишнього середовища і науково-технічний прогрес» для бакалаврів четвертого курсу за спеціалізацією: «Суднові енергетичні установки» спеціальності «Суднобудування».

На заході були присутні представники професорсько-викладацького складу: доктор технічних наук, професор, декан Факультету морської інфраструктури
Ю. Н. Харитонов; кандидат технічних наук, доцент кафедри суднових та стаціонарних енергетичних установок (ССЕУ) І. О. Ратушняк.

У рамках проведення заходу демонструвалась відеопрезентація «Нові стандарти Міжнародної морської організації по захисту навколишнього середовища», яку представив І. О. Ратушняк. У цікавій, доступній формі він розповів про інноваційні технології екологічної безпеки, визначив провідну роль, яку відіграє Міжнародна морська організація у створенні умов для безпечного судноплавства та захисту океанів та морів від забруднення.

Завідуюча відділу обслуговування Наукової бібліотеки у МННІ НУК Г. Г. Глушко ознайомила учасників заходу з матеріалами книжково-інформаційної виставки «Наукові основи сучасного моніторингу навколишнього середовища». На ній було представлено наукову літературу: монографії науковців вишу, зокрема МННІ; збірники матеріалів міжнародної науково-технічної конференції «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці» за 2010-2016 рр.; збірники наукових праць НУК. Також експонувались підручники, навчально-методичні посібники, які є дійсною підтримкою у навчанні та науково-дослідній роботі магістрів та студентів. До уваги присутніх було запропоновано бібліографічний огляд видань з фонду НБ НУК «Екологічний моніторинг».

По завершенні заходу Глушко Г. Г. розповіла присутнім про проект «Культура академічної доброчесності», метою якого є запобігання шахрайству, фальшуванню та плагіату у науковій діяльності, підтримка академічних стандартів. Особливу увагу було приділено темі «Етика цитування як складова академічної доброчесності». Також, працівники відділу обслуговування надали присутнім інформацію про ресурсну базу Наукової бібліотеки НУК, яку можна активно використовувати задля успішного навчання.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК в МННІ

Фоторепортаж

Усний журнал «Із глибини віків»

24 травня в Науковій бібліотеці НУК відбувся інформаційний захід, присвячений Дню слов’янської писемності і культури. Співробітники абонементу молодших курсів МННІ, ННІК та ІТН та відділу обслуговування користувачів ННГІ організували усний журнал «Із глибини віків».

Перша сторінка усного журналу була присвячена історії встановлення Дня слов’янської писемності і культури. Співробітники бібліотеки розповіли про життя святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, які створили основу слов’янської писемності.

Друга сторінка розкрила історію створення книги. Також, до уваги присутніх було продемонстровано фільм «Рукописні книги».

Наступна сторінка журналу була присвячена презентації нових навчально-методичних видань: «Ділові комунікації і конфліктологія» та «Соціальний і політичний рух в Україні», автором яких є директор Навчально-наукового гуманітарного інституту, кандидат історичних наук, доцент О. В. Бобіна.

Усі присутні дізналися про цікаві факти з історії слов’янської писемності і культури та поринули у чарівний світ минулого, що зробило наш захід ще більш емоційним.

На завершення заходу Олег Валерійович люб’язно подарував Науковій бібліотеці свої видання. Бібліотека вдячна О. В. Бобіні за активну участь у інформаційно-просвітницьких заходах бібліотеки та за подаровані книги.

Костюк Г. В., завідуюча сектором відділу обслуговування НБ НУК

Фоторепортаж

Візит Лілії Гриневич до НУК імені адмірала Макарова

У вівторок, 23 травня, в ході робочого візиту до Миколаєва, міністр освіти і науки України Лілія Гриневич відвідала Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. До цієї важливої події співробітники Наукової бібліотеки НУК підготували розгорнуту експозицію наукових, навчальних, періодичних, електронних видань «НУК імені адмірала Макарова: наукові досягнення». Представлені матеріали відображають багатогранну наукову та методичну діяльність вчених, викладачів та студентів нашого вишу – єдиного в Україні ВНЗ, який готує фахівців для суднобудівної галузі та морегосподарського комплексу України та країн зарубіжжя.

Зокрема, на масштабній експозиції були представлені: книги, присвячені сторінкам історії вишу, матеріали конференцій, збірники наукових праць, підручники, навчальні посібники, методичні видання, періодика з питань суднобудування, електронні видання. Поважна гостя та учасники зустрічі з великим зацікавленням ознайомилась з матеріалами виставки.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

З нагоди ювілею вченого

Інформаційне забезпечення загальноуніверситетських заходів з відзначення ювілейних дат відомих вчених – один із провідних напрямків діяльності Наукової бібліотеки НУК.

Тому, з нагоди 70-річчя від дня народження відомого вченого в галузі суднової енергетики, доктора технічних наук, професора Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Тимошевського Бориса Георгійовича, відділ обслуговування користувачів НБ в Машинобудівному навчально-науковому інституті підготував експозицію книжково-ілюстративної виставки «Наукове надбання та інноваційна діяльність професора Б. Г. Тимошевського». Виставка експонувалась в читальному залі відділу обслуговування. У розділах виставки висвітлено науково-інноваційну діяльність, науково-технічні досягнення в освіті, науці, виробництві відомого науковця університету.

До уваги користувачів було представлено наукові праці, зокрема, доповіді на кафедральних Міжнародних науково-технічних конференціях; монографії; збірники наукових праць НУК; збірники матеріалів Міжнародних науково-технічних конференцій «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці» за 2010 – 2016 рр.; публікації вченого в авторитетних наукових виданнях України; друковані та електронні наукові та навчальні видання з фонду Наукової бібліотеки НУК.

Експозиція книжково-ілюстративної виставки до ювілею відомого вченого – це вклад Наукової бібліотеки НУК в популяризацію його наукової діяльності.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК в МННІ

Фоторепортаж

Година пам’яті «Україна у Другій світовій війні»

4 травня в читальному залі Головного корпусу НБ НУК була проведена година пам’яті, присвячена Дню Перемоги над нацистами у Другій світовій війні. На заході були присутні студени Факультету екологічної та техногенної безпеки та студенти, що навчаються за спеціальністю “Дизайн”, викладачі та співробітники вишу. У ході заходу були детально висвітлені причини Другої світової війни. Про маловідомі факти з архівних документів розповіла провідний бібліотекар О. В. Ярмушевич . Її розповідь продовжила завідуюча відділу обслуговування користувачів А. М. Захаренко, яка висвітлила цікаві маловідомі факти про визначну роль України у Другій світовій війні. Зокрема, було зосереджено увагу на події на сході України, адже сучасне покоління теж виборює право жити в демократичній, заможній, сильній державі.

Живих свідків тих страшних подій стає все менше, тож нагадувати нащадкам про Другу світову війну будуть пам’ятники, братські могили. Бібліотекар Н. О. Махмутова розповіла про меморіали нашого міста, присвячені героям війни, свою розповідь вона проілюструвала слайдами. Протягом всього заходу хвилюючі слова виступаючих чергувалися з показом кінострічок: “Україна в Другій світовій війні. Маловідомі факти”, “Визволення Миколаєва”. Лунали пісні у виконанні М. Бернеса, В. Висоцького та С. Вакарчука, присвячені війні. На захід була підготовлена виставка “У граніті, в бронзі, у серцях”, яку презентувала бібліотекар А. О. Вертушкіна.

Захід пройшов цікаво, хвилююче, зворушливо, ніхто з учасників не залишився байдужим, про що свідчать слова подяки від студентів та співробітників вишу.

Захаренко А. М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК

Фоторепортаж

Всеукраїнська науково-практична конференція “Візія бібліотеки ВНЗ в контексті розвитку сучасних соціокомунікаційних концепцій”

27 квітня 2017 року на базі Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, обласного методичного центру бібліотек ВНЗ м. Миколаєва, відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція “Візія бібліотеки ВНЗ в контексті розвитку сучасних соціокомунікаційних концепцій”.

Географія учасників конференції різноманітна: м. Одеса (Наукова бібліотека Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова), м. Дніпро (Науково-технічна бібліотека Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В.Лазаряна), м.Хмельницький (Наукова бібліотека Хмельницького національного університету), м. Сєвєродонецьк (Наукова бібліотека Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля ). У професійному форумі прийняли участь вчені-бібліотекознавці: Г.В.Шемаєва, зав. кафедрою бібліотекознавства та інформаційної діяльності Харківської державної академії культури, доктор наук із соціальних комунікацій, професор; Г.А.Єрмолаєва, доцент кафедри документознавства та інформаційних систем Відокремленого підрозділу “Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв”, кандидат педагогічних наук; А.І.Сидоренко, доцент кафедри документознавства та інформаційних систем Відокремленого підрозділу “Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв”; Т.В.Сидоренко, старший викладач кафедри документознавства та інформаційних систем Відокремленого підрозділу “Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв”. Також, у конференції взяли участь: керівники та провідні фахівці бібліотек ВНЗ м. Миколаєва, що входять до складу Методичного об’єднання; колеги з Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гмирьова; Центральної бібліотеки ЦБС для дорослих ім. М. Л. Кропивницького; Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва; представники видавництва Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка.

До уваги учасників конференції було представлено доповіді та виступи з нагальних питань функціонування бібліотек ВНЗ, а саме: сучасних тенденцій та перспектив розвитку книгозбірень вишів, управління якістю на основі стандарту ISO 9001:2000, проектної діяльності бібліотек ВНЗ, інформаційно-аналітичної роботи в умовах інноваційних змін, науково-дослідної діяльності бібліотек вишів у сучасному інформаційному середовищі, професійної компетентності працівників бібліотечно-інформаційної сфери. Розглянуто досвід роботи бібліотек м. Миколаєва у сфері формування ціннісних орієнтирів користувачів, академічної доброчесності та використання інноваційних сервісів тощо.

Також, учасники професійного форуму ознайомилися з підсумками міжвузівського дослідження “Модуль компетентностей бібліотечно-інформаційного фахівця майбутнього”.

Крім того, до уваги учасників конференції було представлено розгорнуту експозицію інформаційних матеріалів “Діяльність Наукової бібліотеки НУК у контексті сучасних концепцій розвитку”.

У рамках роботи конференції, її учасники мали чудову нагоду ознайомитись з новинками книжкової продукції видавництв “Іліон” (м. Миколаїв), “Олді-плюс”(м. Херсон), “Каравела” (м. Київ), видавництва Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка. Також були представлені нові надходження до фонду Наукової бібліотеки НУК, отримані від видавництва НУК імені адмірала Макарова та видавця В. Торубара.

За підсумками роботи учасниками професійного форуму було прийнято Резолюцію Всеукраїнської науково-практичної конференції “Візія бібліотеки ВНЗ в контексті розвитку сучасних соціокомунікаційних концепцій”.

Конференція пройшла на високому фаховому рівні, представлені доповіді та виступи були актуальними та значущими для розвитку бібліотек вишів м. Миколаєва, модернізації бібліотечно-інформаційної справи.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

Екологічна година «Земля – планета спраги»

25 квітня в Електронному читальному залі НБ НУК відбулась екологічна година «Земля – планета спраги», присвячена Дню Землі. Інформаційний захід організували співробітники абонементу молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних, інженерно-технологічних наук НБ НУК (МННІ, ННІК та ІТН).

Відкрила захід бібліотекар І категорії Афанасьєва Л. Б. словами Антуана де Сент-Екзюпері, відомого французького письменника ХХ століття, кумира тогочасної інтелектуальної молоді: «О, вода! Ти – найбільше багатство світу. Ти не просто необхідна для життя: ти і є життя!». Вона зосередила увагу студентів на тому, що берегти воду потрібно усім разом. Про запаси води в Україні, яку воду рекомендують вживати фахівці, і як зробити її безпечною для вживання, розповіла завідуюча сектором відділу обслуговування користувачів Костюк Г. В. Справжню ціну води ми, як людство, усвідомлюємо тільки тепер, коли вичерпані запаси прісної води як в Україні, так і у Світі.

Між студентами та співробітниками бібліотеки відбувся діалог щодо запасів води в Україні. Студенти активно розповідали про водоймища рідного краю та їх сучасний стан.

Крім того, студентам було запропоновано для перегляду віртуальну виставку «Вода – це життя» і виставку-інсталяцію «У гармонії з природою».

На завершення заходу усі присутні переглянули відеофільми «Вода» та «Зачем нужна вода».

Костюк Г. В., завідуюча сектором відділу обслуговування НБ НУК

Фоторепортаж

Козацька слава легендарного ватажка Северина Наливайка

У квітні цього року минає 420 років з дня страти Северина Наливайка, козацького ватажка, провідника козацького повстання (1594 – 1596 рр.). З цієї нагоди, 20 квітня у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в Машинобудівному навчально-науковому інституті Національного університету кораблебудування ( МННІ НУК) відбулася історико-пізнавальна година за темою: “Северин Наливайко – символ патріотичного духу та легендарної мужності”. Адже, важливою складовою діяльності відділу є приділення уваги національно-патріотичному вихованню молоді, популяризація славетного минулого нашого народу.

У заході взяв активну участь кандидат технічних наук, професор В. С. Наливайко. Науковець висвітлив історичну ретроспективу подій минулого нашого народу, охоплюючи період історії, пов’язаний з буреломними подіями наприкінці XVI століття. У виступі багато уваги було приділено історичній постаті Северина Наливайка, відомим і невідомим фактам з життя і визвольної боротьби легендарного козацького ватажка.

Захід пройшов у цікавій, творчій атмосфері за участю науковців МННІ: заступника директора МННІ НУК, кандидата технічних наук, доцента О. А. Гогоренка, кандидата технічних наук, доцента Д. С. Мінчева, старшого викладача С. Ж. Боду, студентів та співробітників вишу.

Оригінальним доповненням послужила презентація творчої спадщини великого земляка – Миколи Степановича Вінграновського, українського поета, прозаїка, кінорежисера, сценариста та актора. Він увійшов в історію української культури, як один з найталановитіших представників когорти творців-патріотів. Особливе місце у творчому доробку автора займає роман “Северин Наливайко”.

На завершенні заходу присутні ознайомились з книжковою експозицією: “Сила нескорених у віках ”, де були представлені видання з історії України, літературні твори, присвячені народному герою та довідково-енциклопедичні видання за темою заходу з фонду бібліотеки.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК в МННІ

Фоторепортаж

Бібліомандрівка «Японія – країна вранішнього сонця»

2017 рік оголошено роком Японії в Україні. У зв`язку з цим 18 квітня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК відбулась віртуальна бібліомандрівка «Японія – країна вранішнього сонця». Завідуюча ЕЧЗ Корольова Т. Д. запросила всіх присутніх: студентів Навчально-наукового Гуманітарного інституту та Факультету економіки моря, співробітників та викладачів НУК у захоплюючу віртуальну подорож загадковою та дивовижною Японією.

Японія – країна з дуже давніми й непорушними традиціями, що чітко дотримуються й досі. Так, залишилися традиційними: японський костюм, літературна японська мова, національний інтер’єр, церемонія чаювання, театр «кабукі» і величезна кількість інших оригінальних звичаїв. І це все — в оточенні надсучасних нанотехнологій! Ось таке унікальне поєднання традиційного й сучасного суспільства, чого не зустрінеш у будь-якій іншій культурі. Про все це дуже цікаво розповіла виконавчий директор Миколаївського молодіжного просвітницького товариства японської культури «Татікадзе» Галина Юріївна Зінов’єва. Присутні мали змогу побачити і навіть поміряти справжнє японське кімоно, яке і зараз використовується в Японії під час свят та офіційних заходів.

Електронну презентацію «Запрошуємо у мандрівку» представила С. В. Борщевська, провідний бібліотекар ЕЧЗ НБ НУК. Під час її перегляду кожен присутній відчув себе мандрівником та занурився в атмосферу країни вранішнього сонця.

Унікальним також є ставлення японців до природи. Вони захоплюються натуральною красою гір, квітів, моря, яку здавна оспівують у віршах. В Японії існують спеціальні церемонії споглядання природних явищ, одна з таких – традиція «ханамі» – милування квітами сакури. Саме цю інформацію несла в собі віртуальна презентація «Образ сакури в японській поезії», яку розробили і представили співробітники Електронного читального залу НБ НУК.

Борщевська С. В., провідний бібліотекар ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Науково-методичний семінар «Можливості платформи Web of Science для якісних наукових досліджень»

10 квітня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК для викладачів, науковців, аспірантів, бібліотечних працівників провідних вишів м. Миколаєва відбувся науково-методичний семінар «Можливості платформи Web of Science для якісних наукових досліджень (Web of Science Core Collection, Journal Citation Report, EndNote, ResearcherID)».

Провела семінар Ірина Тихонкова, кандидат біологічних наук, спеціаліст з навчання провідної міжнародної корпорації Clarivate Analytics, м. Київ.

Під час семінару слухачі ознайомилися з інформаційною платформою Web of Science, яка є найстарішою наукометричною базою даних, що надає можливість науковцеві знайти не лише актуальну перевірену інформацію за темою дослідження, а також потенційних співвиконавців з інших країн, установ-партнерів та визначитися з можливими джерелами фінансування. Також, слухачі ознайомилися з реферативною базою даних наукових публікацій Web of Science Core Collection, аналітичними інструментами Journal Citation Report та Essential Science Indicators, які використовуються для наукових досліджень та цитування.

Лектор докладно розповіла про програму для роботи з бібліографією EndNote Online, що дозволяє створити базу публікацій за темою дослідження і суттєво полегшує оформлення статей за форматом певного видання. Також, учасники заходу дізналися, що таке ідентифікатор науковця ResearcherID, який дозволяє автору представити власні здобутки, порівняти їх зі світовими аналогами і представити українські видання та науково-дослідні установи науковій спільноті.

На семінарі були також розглянуті питання з пошуку актуальної та достовірно наукової інформації, її аналізу та надані рекомендації стосовно того, як можна вберегтися від хижацьких видань.

На завершенні семінару, пані Ірина подарувала Науковій бібліотеці НУК «Керівництво з наукометрії».

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

«Музика – мова душі»

3 квітня у відділі обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому гуманітарному інституті (ННГІ), відбулося свято гітарної музики і поезії «Музика – мова душі».

Тільки музика здатна передати всю гаму наших емоцій. Музика володіє надзвичайно могутньою силою. Своїм впливом вона збуджує, заспокоює, надихає та підносить, викликає сльози та захват. Хтось відмітив, що будь-який інший інструмент порушує тишу, а гітара її створює.

Розпочала свято його беззмiнна ведуча – А.В. Ткаченко, викладач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін ННГІ, яка запропонувала присутнiм поезiю
В. Полозкової. Студенти, учасники свята, В. Бабченко, Д. Царьов, О. Кондрашова, Л. Шелест та учениця ЗОШ № 20 О. Тарасова чудово, з натхненням декламували вiршi Р. Рождественського, М. Цвєтаєвої, С. Єсенiна, В. Маяковського. Лунали пiсні В. Цоя, К. Скрябiна, групи БI-2 у виконаннi М. Бабченка,
В. Горяйнова, А. Ткаченко. Всі виступаючі були нагороджені щедрими оплесками присутніх у залі гостей.

Хочеться сказати велике спасибі організатору та натхненнику заходу – викладачу А.В. Ткаченко, студентам нашого вишу: В. Бабченко (гр.4411), Д. Царьову (гр. 4231), В. Горяйнову (гр.4231), О. Кондрашовій (гр.2521), Л. Шелест (гр.2531), О. Тарасовій та всім, хто брав участь у цій зустрічі.

Кузнецова І. В., завідуюча відділом обслуговування НБ ННГІ

Фоторепортаж

Семінар «Електронні ресурси для науки та освіти»

30 березня в Електронному читальному залі НБ НУК пройшов семінар «Електронні ресурси для науки та освіти» для викладачів кафедри теорії та історії держави та права (завідувач кафедри, канд. юридич. наук, доцент Т. М. Федоренко).

Головна мета семінару – ознайомити присутніх з електронними інформаційними ресурсами Наукової бібліотеки НУК: електронним каталогом та БД, веб-сайтом, інституційним репозитарієм, електронною бібліотекою, бібліографічними та вебліографічними покажчиками, віртуальними виставками.

Учасників заходу особливо зацікавила інформація про ефективний пошук і аналіз наукової інформації в БД, що передплачені в НУК та надані для тестового доступу. Також були порушені питання академічної доброчесності, які є дуже актуальними для України.

Під час семінару було презентовано веб-навігатор «Програмне забезпечення для перевірки наукових текстів на ознаки плагіату» (автор Т. Д.Корольова) та «Методичні рекомендації щодо підвищення публікаційної активності магістрантів та аспірантів» (автори Т. М. Костирко, І. В. Бондар, М. С. Жигалкіна).

Сподіваємось, що надана можливість ознайомитись з електронними інформаційними ресурсами для науки та освіти сприятиме подальшій науковій та дослідній роботі викладачів кафедри теорії та історії держави та права.

Корольова Т.Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Професор. Вчений. Людина.

22 березня 2017 року виповнилося 85 років від дня народження ректора МКІ Михайла Миколайовича Александрова. До цієї дати в НУК імені адмірала Макарова проводився XXIV меморіальний турнір «Пам’яті ректора МКІ професора М. М. Александрова» з баскетболу, який тривав з 31 березня по 2 квітня.

Відділ обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки в Арт-центрі «Арго» організував інформаційну виставку-ювілей «Професор. Вчений. Людина», на якій представлено книги, статті з періодичних видань, фотоматеріали про життя та діяльність М. М. Александрова як багатогранної та талановитої людини.

Альбрехт Н. В., бібліотекар I категорії НБ НУК

Фоторепортаж

Пам’ятаємо. Шануємо.

2017 рік в Україні проголошено роком Української революції 1917-1921 років. Тому не випадково, 29 березня у відділі обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки (НН ІАЕ) відбувся інформаційний захід “Українська революція (1917-1921 роки): історико-біографічний вимір”, присвячений 100-річчю цієї знаменної події.

Серед присутніх були: доцент кафедри екологічної хімії І. В. Тимченко, голова Миколаївського обласного історико-просвітницького товариства «Меморіал»
Ю. О. Зайцев, члени ГО «Асоціації учасників та інвалідів АТО» (С. В. Копійка, О. В. Обуховський і О. В. Плахтий), студенти 1-го курсу НН ІАЕ. Учасники заходу розповідали про те, що довелося пережити Україні та її многостраждальному народу у роки революції. У своєму виступі І. В.Тимченко розкрила значення історичних подій, пов’язаних із визвольною боротьбою початку XX століття та утвердження української державності. Зокрема, обгрунтувала її значення для відновлення Україною незалежності в 1991 році, утвердження історичної єдності земель, консолідації суспільства, зміцнення міжнародного авторитету України.

Миколаївський дослідник історії, випускник МКІ Ю. О. Зайцев відкрив нові сторінки історії підпільно-партизанської боротьби на Миколаївщині та розповів про безліч історичних фактів, які стали відомі лише з відкриттям архівів НКВС-КДБ.

На завершенні заходу була продемонстрована документальна кінострічка про нашого земляка М. П. Ткаченка, багатолітнього в’язня німецьких та більшовицьких таборів, кавалера ордена «За мужність» 3 ст., персонального стипендіата Президента України і Фонду Солженіцина, який усе своє життя вів визвольну боротьбу за незалежність України. Змістовно доповнила інформаційну палітру заходу книжково-ілюстративна виставка “Видатні діячі Української революції”.

Олейниченко В.М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ
у Навчально-науковому інституті
автоматики та електротехніки

Фоторепортаж

Проект «Жива бібліотека» в Науковій бібліотеці Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова

23 березня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації пройшла зустріч студентів, викладачів, співробітників вишу з представниками різних національностей, які мешкають на Миколаївщині, у форматі «Жива бібліотека». Розвиток толерантності та поваги один до одного, незалежно від релігії, національності, віку, роду діяльності, статі та мови – одна з основних проблем в усьому світі. І «Жива бібліотека» – це одна зі сходинок у боротьбі з цією всесвітньою перепоною на шляху до такого світового порядку, де панує повага і взаєморозуміння.

Захід відкрив директор Навчально-наукового гуманітарного інституту, кандидат історичних наук, доцент Олег Валерійович Бобіна. З вітальним словом до присутніх звернувся Віктор Олександрович Чебатарьов, спеціаліст управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної державної адміністрації.

Виступити у ролі «живих книг» та спробувати донести інформацію про свої країни, культуру і побут прийшли представники різних національностей, які проживають на Миколаївщині, – Польщі, Вірменії, Азербайджану, Білорусії, США, Німеччини, Японії та Росії. «Книги» із захопленням розповідали про історію та сучасні проекти своїх країн, про національні кухні, одяг, театр та музику; особливості виховання дітей та молоді; працевлаштування та отримання освіти.

У ролі «читачів» виступили студенти Факультету економіки моря та Навчально-наукового гуманітарного інституту, а також викладачі та співробітники університету. Вони «читали» цікаві історії «живих книг», запитували про те, що турбує, ділилися своїм хорошим настроєм з оточуючими.

Спілкування у форматі «Жива бібліотека» – це унікальна можливість «читачам»- студентам позбутися стереотипів і задати «незручні» та навіть занадто особисті питання, які можливо б ніколи не наважилися задати у «звичайному» житті. Чим живуть ці люди? Які в них цінності? Чому вони вчиняють саме так, а не інакше? Чому обрали такий життєвий шлях? Чому їх досвід може навчити кожного з нас?

Під час спілкування з «книгами» і «читачами» було зроблено висновок, що дискримінації не повинно бути в нашому житті, і за це потрібно боротися. Потрібно чути і поважати думку інших, а ще – зламати стереотипи у суспільстві та змінити ставлення до тієї чи іншої соціальної проблеми. Точніше сказати – дати зрозуміти, що не все, що ми звикли вважати проблемою – є нею

Захід було проведено при сприянні та безпосередньої участі Лоліти Султан-Мурадівни Каймаразової, голови правління громадської спілки «Рада національних товариств Миколаївської області». До нових зустрічей і нових цікавих книг!

Корольова Т.Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Історична година «Просвіта: праця, набуток, добробут»

14 березня у відділі обслуговування користувачів Наукової бібліотеки НУК у Навчально-науковому гуманітарному інституті пройшла історична година «Просвіта: праця, набуток, добробут», присвячена 110-ій річниці з часу заснування Громадської організації «Українське товариство «Просвіта» Миколаївщини».

Про створення та становлення організації, покликаної пробуджувати національну свідомість, та значення її діяльності, яку важко переоцінити, розповів голова Громадської організації «Українське товариство «Просвіта» Миколаївщини», кандидат медичних наук, доцент І. Б. Марцинковський.

Захід доповнила виставка друкованих видань ««Просвіта» на Миколаївщині» , що побачили світ завдяки зусиллям товариства.

На завершенні заходу пролунали слова, що відобразили думки усіх запрошених про те, що саме сьогодні всім українцям необхідно діяти спільно, поважати історію та культуру своєї єдиної, суверенної, незалежної держави – Україна. Не ділити країну на шматки, чесно і правдиво говорити про героїчне і трагічне, ніжно плекати кращі традиції українського народу – це найголовніше сьогодні в процесі сучасного державотворення.

Тож шануймо і поважаймо це найстаріше Товариство в Україні. Тих, хто розпочав справу утвердження української національної ідеї, державної української мови, піднесення духовності і добробуту українського народу, хто її робить сьогодні, хто її незабаром продовжить. Адже тільки разом ми сила, родина, Україна.

Кузнецова І. В., завідуюча відділом обслуговування НБ ННГІ

Фоторепортаж

Семінар-тренінг «Що таке плагіат, і як його уникнути?»

14 березня в Електронному читальному залі (ЕЧЗ) Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова, в рамках Проекту сприяння академічній доброчесності, відбувся семінар-тренінг для науковців за темою: «Що таке плагіат, і як його уникнути?».

Аспіранти мали змогу дізнатися про те, що таке академічна доброчесність, які бувають етичні порушення в науці та як їх уникнути; що таке академічний плагіат, як боротися з проявами академічної недоброчесності; які найчастіші порушення при оформленні результатів наукових досліджень; які важливі зміни є в новому Наказі Міністерства освіти і науки України «Про затвердження вимог до оформлення дисертації».

Під час семінару були презентовані «Методичні рекомендації щодо підвищення публікаційної активності магістрантів та аспірантів» (автори: Т. М. Костирко, І. В. Бондар, М. С. Жигалкіна), в яких наведено перелік основних наукометричних баз даних та вимоги щодо оформлення наукових публікацій у міжнародних наукових виданнях, з метою підвищення наукометричних показників і публікаційної активності магістрантів, аспірантів та науковців університету. Ознайомитися з методичними рекомендаціями можна в Інформаційно-бібліографічному відділі та Електронному читальному залі НБ НУК.

Корольова Т.Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Краєзнавчий сторісек «Загадки старого міста»

13 березня в рамках історико-краєзнавчої програми «Історія міста, в якому ми живемо і вчимося», в Електронному читальному залі (ЕЧЗ) НБ НУК відбувся краєзнавчий сторісек «Загадки старого міста». На заході були присутні студенти групи 4437 Факультету економіки моря НУК імені адмірала Макарова.

Городянам Миколаєва є за що поважати своє місто і відчувати за нього гордість. Скільки ще незнайомого та надзвичайного є в історії нашого міста! Студенти із зацікавленням прослухали розповідь завідуючої ЕЧЗ Т. Д. Корольової про історію виникнення нашого міста та трагічні події, що відбувалися у районі Темвод. Їм дуже сподобалося подання матеріалу та молодіжний стиль фільмів «День в Нико» Євгенія Уманова та «Неизвестный город – катакомбы» Костянтина Приходька.

Борщевська С. В., провідний бібліотекар ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Святковий концерт до 8 березня у бібліотеці

7 березня у відділі обслуговування користувачів Наукової бібліотеки НУК у Навчально-науковому гуманітарному інституті, вже традиційно, відбулося святкове засідання літературно-музичної вітальні, приурочене Міжнародному жіночому дню – 8 березня. Для гостей та запрошених співробітники бібліотеки підготували книжково-ілюстративну виставку «Жінка – вінець творіння», яка відобразила неповторні жіночі долі в художніх творах.

Усі присутні уважно і з задоволенням слухали пісні, мали можливість поринути у чарівний світ танцю та взяти участь у конкурсах, що зробило наше свято ще більш емоційним.

Хочеться щиро подякувати ініціатору заходу Володимиру Бабченко, студенту групи 4411, а також всім, хто брав участь у цій зустрічі. Ми пишаємося такою активною, ініціативною, талановитою молоддю. Бажаємо їм багато-багато вдалих починань і успішних звершень.

Кузнецова І. В., завідуюча відділом обслуговування НБ ННГІ

Фоторепортаж

Історичний сторісек «Загадки старого міста»

27 лютого, в рамках історико-краєзнавчої програми «Історія міста, в якому ми живемо і вчимося», в Електронному читальному залі НБ НУК відбувся історичний сторісек «Загадки старого міста». На заході були присутні студенти групи 2421 Факультету економіки моря.

Історії, пов`язані з Миколаєвом, загадкові, таємничі та часом непередбачувані. Під час сторісеку присутні дізналися багато нового, наприклад, про роль Фаберової дачі у заснуванні нашого міста, про загадкові знахідки у миколаївських катакомбах. Про це розповіла завідуюча ЕЧЗ Т. Д. Корольова. Студенти з великим задоволенням розгадували ребуси, відповідали на питання та подивилися фільми: «День в Нико» Євгенія Уманова та «Неизвестный город – катакомбы» Костянтина Приходька.

Корольова Т.Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Креативні форми роботи: здивувати, захопити, залучити!

Професійна компетентність фахівця бібліотеки вищого навчального закладу – основа його майстерності, що формується завдяки практичному досвіду, особливо інноваційному. Виявленню творчого підходу фахівців до своєї справи сприяють професійні конкурси.

Наукова бібліотека НУК не тільки активно приймає участь у різноманітних конкурсах професійної майстерності, які проводять Українська бібліотечна асоціація, Миколаївська обласна бібліотечна асоціація, провідні бібліотеки України та м. Миколаєва, але й організовує з власної ініціативи. Так, з метою удосконалення професійної компетентності, стимулювання активності бібліотечних працівників до ефективного використання інноваційних технологій у професійній діяльності, з квітня по грудень 2016 року в Науковій бібліотеці НУК імені адмірала Макарова проходив професійний творчий конкурс «Креатив-захід».

Конкурс був спрямований на сучасну, інтерактивну рекламу книги, читання, послуг бібліотеки та створення умов для обміну креативними ідеями. Пріоритетними завданнями конкурсу були: промоція книги, читання, можливостей книгозбірні шляхом використання сучасних засобів реклами; стимулювання активності бібліотечних працівників до ефективного використання інноваційних технологій; позиціонування Наукової бібліотеки як сучасного інформаційного та дозвіллєвого центру НУК.

З метою методичного забезпечення даного професійного конкурсу, заступником директора з наукової роботи та відділом бібліотечного маркетингу, інноваційної та методичної роботи НБ НУК були розроблені: «Положення про конкурс «Креатив-захід»» та методичні рекомендації.

У конкурсі прийняли участь усі відділи бібліотеки. На розгляд журі та провідних фахівців книгозбірні було представлено 10 конкурсних робіт. Це – масові заходи з використанням креативних форм популяризації книги та читання, а саме: експозиція творів декоративно-прикладного мистецтва «Майстерня радості душі», тематична зустріч «Завітайте до музею», інформаційна година «Відомі українські математики», краєзнавчий сторісек «Миколаїв: історична мандрівка», година мужності «Війна пройшла крізь їхні душі», інформ-ревю «Корабельний край. Пам’ять часів», бібліотечний квілт «Почитай, не пошкодуєш». А також, були презентовані інноваційні форми наочної популяризації літератури: розгорнута книжково-ілюстративна виставка-інсталяція «Великі битви священної війни» та віртуальні виставки, виконані з використанням сучасних сервісів: віртуальна виставка «Science is the poetry of reality» (до Року англійської мови в Україні) та виставка-персоналія «По праву великого таланту» (до 70-річчя від дня народження відомої миколаївської поетеси Катерини Олександрівни Голубкової).

Підводячи підсумки конкурсу, журі, враховуючи експертні оцінки провідних фахівців бібліотеки, визначило переможців:

  • «Гран-прі» одержав відділ обслуговування Наукової бібліотеки у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки НУК за виставку творів декоративно-прикладного мистецтва «Майстерня радості душі»;
  • I місце – Електронний читальний зал за краєзнавчий сторісек «Миколаїв: історична мандрівка» та відділ обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому гуманітарному інституті за годину мужності «Війна пройшла крізь їхні душі»;
  • II місце – відділ бібліотечного маркетингу, інноваційної та методичної роботи за віртуальну виставку-персоналію «По праву великого таланту» та абонемент молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних, інженерно-технологічних наук за інформаційну годину «Відомі українські математики»;
  • III місце – відділ обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в Машинобудівному навчально-науковому інституті за інформ-ревю «Корабельний край. Пам’ять часів» та відділ наукової, іноземної літератури та періодичних видань за віртуальну виставку «Science is the poetry of reality».

А також, дипломи конкурсу у різноманітних номінаціях отримали: інформаційно-бібліографічний відділ НБ НУК («За створення соціальної реклами, спрямованої на просування читання серед студентської молоді»), читальний зал відділу обслуговування НБ НУК («За масштабність у розкритті теми») та абонемент Кораблебудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних та інженерно-технологічних наук та Факультету економіки моря («За формування у студентської молоді позитивного ставлення до загальнолюдських цінностей»).

«Приз глядацьких симпатій» отримав відділ комплектування та наукової обробки літератури за креативне новорічне оформлення НБ НУК.

Представлені роботи свідчать про те, що в Науковій бібліотеці НУК працюють творчі, талановиті люди, які знаходять інноваційні родзинки, проявляють креативний підхід до виконання завдання.

Різноманітних форм роботи з користувачами є безліч і неможливо поставити на цьому крапку. Адже робота в сучасних умовах – це постійний пошук невикористаних резервів. Тому фахівці Наукової бібліотеки НУК прагнуть і надалі реалізовувати всі свої можливості, енергію та професіоналізм, не зупинятися на досягнутому і постійно поповнювати скарбничку форм роботи з читачами, поєднуючи традиційні та інноваційні методи.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

Подаруй бібліотеці тепло своєї душі

У День Святого Валентина в багатьох країнах світу відзначався ще й Міжнародний день дарування книжок, який започаткувала засновниця відомого сайту дитячої книги в США Еммі Бродмур. Основна його мета – надихнути людей по всьому світу подарувати 14 лютого книгу – бібліотеці, другу, членам родини. Вважається, що у цей день мають об’єднатися і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання.

Активно підтримали цю ініціативу Наукова бібліотека НУК та її користувачі. Взагалі, дарування книжок — гарна традиція читачів Наукової бібліотеки НУК, завдяки якій фонд бібліотеки поповнюється цінними та корисними для викладачів і студентів виданнями. Саме в цей день, в рамках постійно діючої акції «Подаруй бібліотеці сучасну книгу», наша бібліотека отримала в дар від викладачів, студентів та співробітників вишу книги та періодичні видання. Це підручники з геометрії, правознавства, фізики та енергетичного машинобудування, вітчизняна художня література, класична художня іноземна література, збірки віршів сучасних поетів, поетів Миколаївщини, періодичні видання англійською мовою з суднобудування та інше. Продовжувачами традицій благодійності стали багато користувачів. Серед них: професор кафедри двигунів внутрішнього згоряння, кандидат технічних наук В.С. Наливайко; директор Кораблебудівного навчально-наукового інституту, доцент кафедри теорії і проектування суден О. В. Бондаренко; заступник директора Машинобудівного навчально-наукового інституту, кандидат технічних наук, доцент О.К.Чередниченко; старший викладач кафедри безпеки життєдіяльності та цивільного захисту В. І. Ізотов; студент групи 5231 А. Остапчук; випускники кафедри лінгвістики Навчально-наукового гуманітарного інституту, бібліотекар Наукової бібліотеки О. А. Бондар.

По традиції, співробітниками відділів обслуговування творчо, оригінально, з любов’ю були оформлені полиці видань, отриманих в дар від користувачів книгозбірні.

Тож, користуючись нагодою, висловлюємо щиру подяку всім, хто долучається до цієї достойної справи. Акція «Подаруй бібліотеці сучасну книгу» триває. Пропонуємо всім, хто не долучився до благодiйностi, зробити свій внесок у поповнення фондів університетської бібліотеки.

Черкасова О.Г., бібліотекар I категорії НБ НУК

Фоторепортаж

Видатний науковець із величезним творчим потенціалом

27 січня в читальному залі Наукової бібліотеки в Машинобудівному навчально-науковому інституті Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова (МННІ НУК) відбувся вечір спогадів, присвячений 90-річчю від дня народження С. В. Рижкова, видатного вченого в галузі транспортної теплофізики, доктора технічних наук, професора. На вечорі зібралось чимало науковців, викладачів, співробітників університету, добре обізнаних з науковою діяльністю відомого вченого. Серед них: Є. Б. Хачатуров, проректор з науково-педагогічної, адміністративної роботи та розвитку, канд. техн. наук, старший науковий співробітник; С. І. Сербін, директор МННІ, д-р техн. наук, професор; О. К. Чередніченко, заступник директора МННІ, канд. техн. наук, доцент; Б. В. Димо, завідувач кафедри технічної теплофізики і суднових паровиробних установок (ТТ і СПУ), канд. техн. наук, професор; В. М. Горбов, завідувач кафедри суднових та стаціонарних енергетичних установок, канд. техн. наук, професор; Б. Г. Тимошевський, завідувач кафедри двигунів внутрішнього згоряння, д-р техн. наук, професор; А. П. Шевцов, завідувач кафедри системотехніки морської інфраструктури і енергетичного менеджменту, д-р техн. наук, професор; В. П. Шостак, канд. техн. наук, професор; В. С. Наливайко, канд. техн. наук, професор; Ю. О. Половець, канд. техн. наук, доцент; М. С. Бондаренко, канд. техн. наук, доцент; В. В. Коробко, канд. техн. наук, доцент; Л. І. Лейбович, канд. техн. наук, доцент; І. О. Кротік, старший викладач; С. С. Рижков, канд. техн. наук, доцент, рідний внук професора С. В. Рижкова; викладачі МННІ та співробітники Наукової бібліотеки НУК.

Вечір спогадів відкрив Сергій Іванович Сербін, директор МННІ, д-р техн. наук, професор. Він привітав учасників заходу, відмітив важливість та значущість проведення подібних заходів, присвячених ювілейним датам видатних науковців МННІ та відзначив вагомий внесок у розвиток кораблебудівної освіти та науки С. В. Рижкова. На вечорі демонструвалась відеопрезентація, що висвітлила основні віхи життя та діяльності відомого вченого, яку представив завідувач кафедрою ТТ і СПУ, канд. техн. наук., професор Б. В. Димо.

У рамках проведення заходу експонувалась книжково-інформаційна виставка, назвою якої став вислів професора С. В. Рижкова – «Навчатися все життя, а не на все життя». У розділах виставки висвітлено наукову діяльність, науково-технічні досягнення в освіті, науці, виробництві відомого вченого Миколаївського кораблебудівного інституту (МКІ). Загалом, на виставці було представлено понад 85 наукових видань з фонду Наукової бібліотеки, зокрема: Збірники праць МКІ, статті Республіканського міжвідомчого науково-технічного збірника «Судостроение и морские сооружения» та публікації про життя та діяльність професора С. В. Рижкова.

Також, на виставці експонувались свідоцтва на винаходи та авторські свідоцтва на патенти і винаходи С. В. Рижкова, який є автором більше 180 наукових праць та 32 винаходів і патентів, широко впроваджених у промисловість.

Наукова інтелігенція вшанувала світлу пам’ять видатного науковця МКІ. Тут звучали спогади про Сергія Васильовича з вуст тих, хто особисто був з ним знайомий.

Вечір спогадів відомого вченого С. В. Рижкова зібрав повну залу його учнів, аспірантів та послідовників, що стало свідченням визнання його високого наукового авторитету.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК в МННІ

Фоторепортаж