Наукова бібліотека висловлює вдячність

Колектив Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова висловлює щиру вдячність працівникам Миколаївського обласного краєзнавчого музею за подароване видання «Історія Миколаївського краєзнавчого музею та його колекцій». Воно займе гідне місце у краєзнавчому фонді бібліотеки, який є документальною базою її краєзнавчої діяльності. Впевнені, що книга буде цікава всім небайдужим до історії рідного міста, адже розповідає про шлях, який пройшов один з найвідоміших закладів культури м. Миколаєва за свою стодесятирічну історію. Вітаємо колектив музею з ювілеєм та зичимо нескінченних черг відвідувачів, підкорення нових вершин і море блискучих перемог! Авторському колективу бажаємо творчої наснаги та цікавих змістовних проєктів!

Національний тиждень читання в Науковій бібліотеці НУК ім. адм.Макарова

До Всеукраїнської інформаційно-просвітницької тематичної акції «Національний тиждень читання 2023» в Національному університеті кораблебудування ім. адм. Макарова було організовано відкритий перегляд сучасної української літератури та краєзнавчих видань з фонду Наукової бібліотеки. Гасло цьогорічної Акції – «Бути своїми» – означає зв’язок між поколіннями, згуртування українського народу навколо читання як тренду. Читання є важливим у час миру і добробуту, але ще важливішим – у часи випробувань, які випали на нашу долю через війну.

До акції долучилися – Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та учасники спільного засідання Вчених рад НУК ім. адм. Макарова та МНУ ім. В.О.Сухомлинського.

Фотозвіт: https://1drv.ms/f/s!AoUH-LssmFPrlgLvWccAEhAmrlk1?e=NbMkLR

Наукова бібліотека НУК ім. адмірала Макарова – до спільного засідання Вчених рад

7 грудня на базі Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова відбулося спільне засідання Вчених рад НУК ім. адмірала Макарова та Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського. Під головуванням Міністра освіти і науки України Оксена Лісового та його заступника Михайла Вінницького обговорювалося питання приєднання МНУ ім. В.О. Сухомлинського до НУК імені адмірала Макарова.

До цієї події співробітниками Наукової бібліотеки було підготовлено: виставку «Наука та освіта НУК ім. адмірала Макарова: сучасні досягнення – інвестиції в майбутнє», яка мала на меті показати важливий внесок науковців НУК у розвиток нашої країни. На виставці були представлені монографії, підручники, наукові періодичні видання, матеріали конференцій, література іноземними мовами та видання – переможці різних конкурсів, авторами яких є як науковці зі світовим ім’ям, так і молоді вчені НУК; перегляд «Національний тиждень читання «Бути своїми», де була представлена сучасна українська художня та краєзнавча література з фонду Наукової бібліотеки НУК.

Серед тих, хто ознайомився з матеріалами виставок були Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, науковці двох провідних закладів вищої освіти, студенти та співробітники .

Фотозвіт: https://1drv.ms/a/s!AoUH-LssmFPrlhmauNVS3SQMt8oS?e=XX33xp

Науково-практичний семінар «Трансформація діяльності бібліотек ЗВО в період глобальних викликів»

У Науковій бібліотеці НУК ім. адм. Макарова, обласному методичному центрі бібліотек ЗВО м. Миколаєва, 23 листопада в межах заходів системи підвищення професійної компетенції бібліотечних фахівців було організовано та проведено науково-практичний семінар «Трансформація діяльності бібліотек ЗВО в період глобальних викликів». Вперше за період пандемії і дії військового стану, семінар пройшов в режимі офлайн.

У роботі семінару взяли участь 30 учасників, це – керівники та провідні фахівці бібліотек закладів вищої освіти Миколаєва, зокрема Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова, Наукової бібліотеки МНУ ім. В. Сухомлинського, Наукової бібліотеки Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, бібліотеки Миколаївського національного аграрного університету, бібліотеки Миколаївського навчально-наукового інституту права Національного університету «Одеська юридична академія», бібліотеки Відокремленого підрозділу “Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв”.

До уваги учасників семінару було представлено доповіді та виступи, які висвітлювали практичний досвід роботи та теоретичні аспекти з актуальних питань функціонування бібліотек, а саме:, візія майбутнього бібліотек України; аналіз діяльності бібліотек ЗВО м. Миколаєва за 2020-2022 рр.; роль бібліотек в цифровому науково-освітньому просторі університету; інформаційно-бібліографічне забезпечення  науково-освітнього процесу в умовах сучасних викликів; роль бібліотек ЗВО у формуванні та утвердженні української національної ідентичності; мем як чинник промоції читання та бібліотек тощо.

Цікавою та змістовною була інформація директора НБ ЧНУ ім. Петра Могили Козловської С. В. про свої враження від участі у Міжнародній літній школі «Університетська бібліотека та цифрова трансформація», яка проходила у м. Познань.

Представлені виступи учасників семінару були цікавими, інформаційно насиченими та актуальними для діяльності бібліотек у сучасних умовах.

Також, в рамках семінару було проведено методичний консалтинг «Бібліотеки ЗВО м. Миколаєва: адаптація до нових реалій», де обговорювалися нагальні питання роботи бібліотек та надавалися відповідні консультації.

Обмін думками, професійне спілкування колег збагатили учасників семінару досвідом та новими ідеями.

Фотозвіт: https://goo.su/FWlmS6

Наукова бібліотека про академічну доброчесність у наукових дослідженнях

Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова систематично організовує заходи з популяризації принципів академічної доброчесності серед здобувачів освіти різного рівня. Так, нещодавно Катериною Білоножко, бібліотекарем 1 категорії, координаторкою групи сприяння академічній доброчесності в НУК ім. адм. Макарова було проведено онлайн-лекцію для здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії І року підготовки за темами: «Основи інформаційної культури. Бібліотечно-бібліографічні знання» та «Академічна доброчесність: курс для здобувачів освіти». Під час онлайн-лекції було акцентовано увагу слухачів на спільні для різних освітніх програм можливості доступу до наукової інформації, які надає Наукова бібліотека, зокрема: – додаткові пошукові можливості електронного каталогу; – використання найактуальніших видань для пошуку (зокрема, статей) у наукометричних базах даних – Web of Science та Scopus (деталі користування на сайті Наукової бібліотеки у розділі «Передплачені бази даних»); – пошук повних текстів видань у спеціалізованих базах даних (наприклад, електронних ресурсах на платформі Research4Life; БД ScienceDirect, Springer Nature, JSTOR Archive Journals). На зустрічі аспірантам було надано докладну та структуровану інформацію про створення профіля дослідника (ResearsherID; Orcid; Google Академія). Обговорювались також різні важливі аспекти, пов’язані з поняттям «Академічна доброчесність» і тим, як бібліотека сприяє її підтримці. Лекція включала в себе питання поширення принципів доброчесності в академічних спільнотах; коли та як спільноти відповідають фундаментальним цінностям та дотримуються інституційних практик. Адже, якщо освітні установи в суспільстві дотримуються моральних та соціальних стандартів, вони сприяють формуванню міцної громадянської культури в цілому суспільстві. Наукова бібліотека завжди готова надати допомогу у пошуку джерел, консультації з питань правильного форматування цитат і посилань, а також у дотриманні стандартів академічної чесності при написанні наукових робіт. Важливо зазначити, що кожен аспірант(-ка) може скористатися можливістю продовжити співпрацю через індивідуальне консультування, яке відображає відкритість та готовність фахівців бібліотеки. Це надає майбутнім науковцям можливість отримати необхідну підтримку у своєму науковому розвитку. Наукова бібліотека – це ваш надійний партнер у наукових дослідженнях та навчанні.

Радіодиктант національної єдності

Сьогодні, 27 жовтня 2023 року, у День української писемності та мови, співробітники Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова долучилася до написання наймасштабнішого всеукраїнського флешмобу – радіодиктанту національної єдності. Радіодиктант – це чудова можливість перевірити та удосконалити свої знання з української мови. Текст для радіодиктанту “Дороги України” написала українська перекладачка і поетеса Катерина Калитко. Читав диктант актор театру і кіно Олексій Гладковський.

Онлайн-лекції Наукової бібліотеки на допомогу першокурснику

Співробітники Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова в сучасних умовах інформаційного суспільства сприяють тому, аби студенти університету, особливо першокурсники, мали змогу правильно опрацьовувати джерела інформації та володіти навичками академічної доброчесності. 16 жовтня Катерина Білоножко – бібліотекар 1 категорії книгозбірні університету, координаторка групи сприяння академічній доброчесності в НУК ім. адм. Макарова в рамках циклу заходів “Місячник першокурсника” провела онлайн-лекції: “Основи інформаційної культури” та “Академічна доброчесність: курс для здобувачів освіти” для студентів групи 1441 Факультету економіки моря. Під час лекцій першокурсники дізнались як ефективно використовувати інформаційні ресурси Наукової бібліотеки університету та ресурси відкритого доступу тощо. Студентів-першокурсників було поінформовано про те, як правильно працювати з інформацією, підкреслено важливість етичних принципів та правил академічної доброчесності, якї є основою успішного навчання та наукової роботи. Також була надана інформація про ресурси НБ з акцентом на електронні та можливість використання OC Android в процесі роботи з Електронним каталогом. Сподіваємося, що надана інформація стане поштовхом для подальшого доброчесного навчання та допоможе стати успішними у сфері економіки та фінансів. #НБ_НУК #Лекція #Інформаційна_Культура #Академічна_Доброчесність #Факультет_Економіки_Моря #Кафедра_Фінансів #Студенти

Формування інформаційної культури та академічної доброчесності: практика НБ НУК ім. адм. Макарова

Науковою бібліотекою НУК ім адм. Макарова, у рамках циклу заходів «Місячник першокурсника», проводяться лекції за темами: «Основи інформаційної культури» та «Академічна доброчесність: курс для здобувачів освіти». Так, 13 жовтня Катерина Білоножко, бібліотекар 1 категорії НБ, координаторка групи сприяння академічній доброчесності в НУК ім. адм. Макарова, провела чергову онлайн-лекцію для студентів Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки, групи 1351, які навчаються за спеціальністю «Морський та внутрішній водний транспорт». В ході розкриття першої теми онлайн-лекції студенти дізнались про сутність терміну «інформаційна культура», ознайомились з послугами, які надає Наукова бібліотека, у тому числі дистанційно, зокрема про електронну доставку документів, а також ознайомились з можливістю використання у своїй практичній діяльності інформації, що розміщується на сайті бібліотеки та її сторінці у фейсбуці. Було зроблено наголос на алгоритмі пошуку книг в Електронному каталозі НБ за допомогою OC Android, а також публікації своїх наукових праць в університетському репозитарії. Друга тема була присвячена розкриттю визначення поняття «академічна доброчесність», форм її порушення – плагіату та його видам. Студенти були поінформовані про проблеми, які їх можуть спіткати, якщо такі факти будуть виявлені у їх роботах: рефератах, курсових, дипломних. Першокурсникам надали поради щодо того, як уникнути порушень академічної доброчесності та визначити правильні методи використання запозиченого матеріалу під час навчання. Проведення подібних онлайн-лекцій мають на меті допомогти студентам- першокурсникам розвивати творче та професійне мислення, сформувати знання і навички з інформаційної безпеки в навчальній та науково-дослідницькій діяльності. #НУК #інформаційна_культура #Наукова_Бібліотека #академічна_доброчесність #навчання #студенти

Наукова бібліотека висловлює вдячність

Колектив Наукової бібліотеки висловлює щиру вдячність Доценку Сергію Михайловичу – виконуючому обов’язки директора Первомайського навчально-наукового інституту НУК ім. адмірала Макарова, кандидату технічних наук, доценту за подаровані бібліотеці навчальні посібники. Видання стануть частиною бібліотечного фонду книгозбірні, обов’язково знайдуть своїх читачів та допоможуть у забезпеченні навчального процесу. Подарунки отримано в рамках участі в акції «Подаруй бібліотеці українську книгу».

Ми дякуємо тим читачам, які вже долучилися до цієї благородної справи і будемо вдячні всім, хто візьме участь в акції.

Навчаємося принципам академічної доброчесності разом з Науковою бібліотекою

Нещодавно у Навчально-науковому гуманітарному інституті НУК ім. адм. Макарова, для студентів 1-го курсу спеціальності 061 Журналістика, була проведена перша офлайн-лекція з академічної доброчесності. Лекцію провела Катерина Білоножко, бібліотекар І категорії, координаторка групи сприяння академічній доброчесності в НУК ім. адм. Макарова. Вона розкрила основні поняття, правила та принципи академічної чесності та надала корисні поради щодо етики у науці та навчанні.

Дотримання академічної доброчесності – ключ до успіху в освіті та майбутній кар’єрі. Було надзвичайно важливо поділитися цінними знаннями, які допоможуть студентам під час навчання та в професійній діяльності.

Дякуємо всім, хто взяв участь, і нехай ці знання стануть міцним фундаментом для подальших досягнень!

#академічна_доброчесність #освіта #журналістика #лекція #НУК

Наукова бібліотека висловлює вдячність

Колектив Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова висловлює щиру вдячність друзям та шанувальникам бібліотеки університету – Драгану С. В., кандидату технічних наук, професору кафедри зварювального виробництва та дружині Пишнєва С. М., кандидата технічних наук, доцента, завідувача кафедри дизайну (2003-2019рр.), за дарчі примірники книг. Подарунки отримано в рамках участі в акції «Подаруй бібліотеці українську книгу». Видання стануть частиною поповнення бібліотечного фонду книгозбірні, обов’язково знайдуть своїх читачів та допоможуть у забезпеченні освітнього процесу, культурному та духовному зростанню користувачів.

Дарування – це рух душі та безкорисна щедрість. Тож долучаймося до участі в акції, бібліотека завжди буде щиро і безмежно вдячна за подарунки!

Святковий бібліосвіт університетської книгозбірні (продовження)

У відділі обслуговування користувачів у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки було організовано: книжково – ілюстративні виставки «Читай українською» (нові надходження художньої літератури з фонду бібліотеки), «В дарунок читачам Наукової бібліотеки…» (книги з автографами із фонду бібліотеки) та виставку-інсталяцію «Наш дім – бібліотека” (просторова композиція створена з книжкових видань). Слід зазначити, що виставки експонувались в холі інституту, аби книга була ближче до свого користувача. Вони зацікавили як студентів так і викладачів.

«Святковий бібліосвіт університетської книгозбірні».

Вже 25 років поспіль Україна відзначає свято єдності користувачів та бібліотечних працівників, а також всіх, хто розуміє роль книги та бібліотеки в своєму житті – Всеукраїнський день бібліотек. Нажаль останні два роки – в умовах воєнного стану.

З нагоди свята співробітники Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова підготували цикл святкових заходів. Темою низки заходів було обрано гасло 2023 року Української бібліотечної асоціації «Бібліотека – твоя синергія ПЕРЕМОГИ», який визначає роль бібліотек у наближені нашої Перемоги.

В рамках циклу до уваги користувачів та всіх поціновувачів книги та бібліотек було запропоновано віртуальну подорож «Чарівний світ бібліотек», яку було представлено на сайті Наукової бібліотеки: http://lib.nuos.edu.ua та сторінці у Фейсбуці https://www.facebook.com/libnuk

Працівники відділу обслуговування користувачів Навчально-наукового Гуманітарного інституту та Факультету морського права провели для студентів-першокурсників спеціальності «Журналістика» День першокурсника «Відкриваючи горизонти знань».

Співробітник бібліотеки С. Ю. Гординець ознайомила присутніх з сучасним цифровим середовищем НБ: вебсайтом, електронним каталогом, інституційним репозитарієм та іншими електронними інформаційними ресурсами, проінформувала про дистанційні послуги, які надає бібліотека. Із розповіді студенти дізналися також про нову дистанційну послугу для користувачів бібліотеки – доступ до електронного каталогу НБ НУК ім. адм. Макарова з мобільних пристроїв на ОС Android за допомогою мобільного додатка LibClient.

Співробітник інформаційно-бібліографічного відділу НБ К. С. Білоножко презентувала присутнім курс для здобувачів вищої освіти «Академічна доброчесність», який розкривав основні принципи академічної доброчесності.

Гості заходу також ознайомились з книжково-ілюстративними виставками «Бібліолоція нових надходжень» та «Скарбниця мудрості», які було оформлено з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек.

Працівниками відділу обслуговування користувачів Машинобудівного навчально-наукового інституту була оформлена різнобарвна експозиція світлин: «Старі фотографії на стіл розклади…», яка розповідала про цікаві заходи, що проходили в приміщенні відділу для користувачів та його повсякденне життя.

У відділі обслуговування користувачів Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки було організовано: книжково – ілюстративні виставки «Читай українською», «В дарунок читачам Наукової бібліотеки…». (Детальніше – в наступній інформації).

До переліку заходів циклу увійшла також акція «Подаруй бібліотеці українську книгу», яка триватиме до 30 жовтня.

Свято минуло, але колектив Наукової бібліотеки продовжує творчо працювати, готуючись до нових зустрічей зі своїм користувачем. Тож приходьте – ми завжди раді спілкуванню з вами!

«Урочистості з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек».

З нагоди відзначення Всеукраїнського дня бібліотек, 29 вересня, в Науковій бібліотеці НУК ім. адм. Макарова відбулись урочисті збори колективу бібліотеки.

Привітати бібліотечних працівників книгозбірні з професійним святом прийшли – Є.І. Трушляков, ректор НУК ім. адм. Макарова, С.О. Слободян, проректор з науково-педагогічної роботи, О.Ю. Дубинський, проректор з науково-педагогічної роботи, економічних, юридичних та соціальних питань, Тубальцев А. М., голова профспілкового комітету університету. У своїх привітаннях вони висловили слова вдячності та підтримки бібліотечним працівникам, побажання незламності духу в умовах воєнного часу. Адже, у цей непростий для країни час бібліотеки продовжують свою діяльність та надають актуальні послуги, роблячи важливий внесок у підтримку інформаційного фронту.

Урочистою та хвилюючою частиною зборів стало відзначення співробітників Наукової бібліотеки НУК грамотами та подяками. За вагомий внесок в інноваційний розвиток університету, якісну і кваліфіковану роботу щодо інформаційного забезпечення навчального, наукового та виховного процесів, багатогранну наукову та культурно-просвітницьку діяльність, а також за відданість бібліотеці, відповідальність, сумлінну працю при ліквідації наслідків руйнувань приміщень бібліотеки та з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек Почесними грамотами було нагороджено:

Бондар Ірину Василівну, вченого секретаря; Диндеренко Катерину Сергіївну, провідного бібліографа; Домашеву Ірину Леонідівну, бібліотекаря І категорії; Ларенкову Світлану Володимирівну, заступника директора; Матвієнко Олену Борисівну, завідуючу відділом; Махмутову Наталію Олександрівну, провідного бібліотекаря; Мігунову Тетяну Семенівну, провідного методиста; Панченко Тетяну Степанівну, завідуючу відділом; Черкасову Олену Георгіївну, бібліотекаря І категорії.

А також оголошено подяку: Бєлодєд Олені Володимирівні, заступнику директора; Бондар Ользі Анатоліївні, провідному бібліотекарю; Глушко Ганні Григорівні, провідному бібліотекарю; Кузнецовій Інні Володимирівні, завідуючій відділом. Могильній Оксані Леонідівні, завідуючій відділом; Ярмушевич Олені Володимирівні, бібліотекарю І категорії;

На завершенні заходу керівництво університету побажало усім співробітникам бібліотеки мирного неба, міцного здоров’я, добра, благополуччя, здійснення мрій, творчих злетів та нових досягнень, мудрості у вирішенні складних питань.

Такі зустрічі об’єднують, надихають, надають сил та надію на краще. Тож, працюємо задля Перемоги!

«Взаємодія заради єдиної мети».

Як відомо, студенти Машинобудівного навчально-наукового інституту НУК з 3 курсу розпочинають своє навчання у Старому корпусі. Старовинна будівля, у стінах якої здобули знання тисячі майбутніх інженерів, радо зустрічає нове покоління студентів. Унікальні майстерні, сучасно обладнані авдиторії і, звісно ж, Наукова бібліотека, фонд якої з напрямку машинобудування є найбільшим у місті.

Співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК у тісній співпраці з викладачами організовують у читальній залі спільні заняття, де знайомлять студентів-третьокурсників зі структурою відділу та бібліотечними послугами. Як наприклад, студенти груп 3221, 3241, 3251 разом з викладачами М.М. Семеновим та В.В. Кузнєцовим ознайомилися з виставками літератури, новими надходженнями, електронними ресурсами бібліотеки. Невимушене спілкування у дружній атмосфері, як відомо, тільки сприяє подальшій співпраці між співробітниками бібліотеки, викладачами та студентами.

«Книга та сучасність».

До бібліотеки на тематичну зустріч “Книга та сучасність” завітали студенти групи 4411 разом з В. Г. Роговим – кандидатом економічних наук, викладачем кафедри інтелектуальної цифрової економіки На заході провідний бібліотекар Н. О. Махмутова та бібліотекар І. Л. Домашева представили читачам нові надходження літератури з фонду нашої бібліотеки, зокрема, видання з історії України та англомовні посібники з економічних дисциплін. А студенти, продовжуючи традиції вересневих бібліотечних зустрічей, презентували сучасні актуальні книги про економіку, які будуть цікаві всім, а не тільки професійній аудиторії: “Таємне життя грошей” Кіри Вермонд та “Економіка. Інструкція з використання” Ха-Юн Чанга.

Захід пройшов в теплій та затишній обстановці.

Сподіваємося на нові цікаві зустрічі!

«Мій рідний край – моя земля».

Співробітники відділу обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права Наукової бібліотеки НУК підготували та провели пізнавальний захід «Мій рідний край – моя земля», присвячений Дню міста-героя Миколаєва.

Завідуюча відділом І. В. Кузнецова презентувала читачам віртуальну книжкову виставку «Край мій – гордість моя», матеріали якої знайомлять з історією та сьогоденням нашого міста.

Співробітник бібліотеки С. Ю. Гординець ознайомила користувачів з сучасним цифровим середовищем НБ: вебсайтом, електронним каталогом, інституційним репозитарієм та іншими електронними інформаційними ресурсами та проінформувала про дистанційні послуги, які надає бібліотека. Для присутніх також було проведено тренінг з користування електронним каталогом Наукової бібліотеки за допомогою мобільних пристроїв на ОС Android.

Вересневі зустрічі зі студентами-старшокурсниками

Відділ обслуговування Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті після періоду дистанційного навчання відновив свої традиційні «Вересневі зустрічі зі студентами-старшокурсниками». Метою таких заходів є інформація про бібліотечні послуги, як традиційні, так і дистанційні, ознайомлення з новинками літератури та просто живе спілкування, що також має дуже велике значення у наш складний час. 8 вересня до відділу завітали магістранти групи 5221М та студенти групи 4211. Цього року співробітники відділу підготували інформацію про унікальну колекцію сучасних англомовних фахових періодичних видань та новинки літератури іноземними мовами. Студентам була презентована книга «Gas Turbines Structural Properties, Operation Principles and Design Features» авторства С.І. Сербіна, В. М. Патлайчука спільно з китайськими колегами, яка вийшла у видавництві Springer та була передана до бібліотеки шановними авторами. Неабияку зацікавленість у відвідувачів викликало єдине у відділі фахове видання китайською мовою – навчальний посібник «Теоретичні основи проектування суднових газотурбінних агрегатів» (автори Г.Ф. Романовський, М.В. Ващиленко, С.І. Сербін). Шановні здобувачі освіти, викладачі, співробітники, протягом вересня відділ продовжить групове обслуговування студентів Машинобудівного навчально-наукового інституту НУК за адресою вул. Кузнецька, 5 (Старий корпус НУК), ауд 17, 56. Чекаємо на Вас!


Виставка “… Бо хто за що, а ми за незалежність!”

Ілюстровану виставку “… Бо хто за що, а ми за незалежність!” до Дня Незалежності України та Дня Державного Прапора підготували співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК. З лютого 2022 року ці свята набули для українців особливого значення. Ворожа зброя зруйнувала мирне життя громадян України. Наші воїни неймовірними зусиллями стримують російську навалу та вибивають ворога з української землі. Кожна хвилина свободи здобувається надважкою ціною. Щодня народ України демонструє всьому світу, що таке справжня гордість та любов до своєї Батьківщини. У центрі виставкової експозиції – синьо-жовтий стяг та герб – ключові державні символи України. Символи нашої української ідентичності, боротьби за волю. Сьогодні наші прапор та тризуб – на позиціях військових, на автівках волонтерів, на рюкзаках вимушених переселенців, на міжнародних самітах у підтримку України… Жовто-сині кольори майорять над вільними містами України. А українці на окупованих територіях з ризиком для життя зберігають прапор своєї держави. На виставці представлені матеріали з історії української держави та національно-визвольних змагань, можна знайти інформацію про особистостей, які мали безпосереднє відношення до відновлення незалежності, а усі бажаючі можуть вдосконалити свої знання з української мови, культури, етнографії. Окремо виділена експозиція, яка символізує спротив України російській агресії та неоціненну допомогу наших партнерів – це символіка військових підрозділів, прапор Військово-морських сил України, моделі зброї, а саме танк Abrams, літак F-15 та ін. Виставка ілюстрована зображеннями чарівної природи – родючі поля, засніжені гори та безмежні морські простори нашої єдиної, вільної української землі. Любов до цього надасть нам сил вистояти та перемогти. Слава Україні! Виставка демонструється за адресою вул. Кузнецька, 5, ауд 56.

Книжкова виставка «Легендарні імена НУК»

«Легендарні імена НУК» – книжкова виставка з такою назвою експонується у відділі обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК. Експозиція присвячена пам’яті видатних вчених, викладачів, письменників – Ю. С. Крючкова (1928 – 2015 рр.) та С. М. Соловйова (1928 – 2018 рр.), яким у червні 2023 року виповнилося б 95 років. Професор Юрій Семенович Крючков – завідувач кафедри динаміки і міцності суднових машин (1975 – 2002 рр.), видатний вчений у галузі суднових енергетичних установок, відомий також своїми історичними та краєзнавчими дослідженнями. Автор книг з історії суднобудування, флоту, зокрема, підводних човнів, вітрильних суден, естетики корабля, кароніміки. Видав 9 історичних та біографічних художніх видань. Здобув популярність читачів за цілий ряд краєзнавчих видань з історії Миколаєва. Професор Станіслав Миколайович Соловйов – видатний вчений у галузі технології суднового машинобудування, винахідник, талановитий викладач. Завідувач кафедри технології суднового машинобудування (1969 – 2009 рр.) Його професійний та літературний спадок – це більш ніж 200 наукових праць, підручників, навчальних посібників, статей, а також публіцистичні видання, філософські роздуми, видання для дітей. Виставку вже відвідали колеги шановних професорів, колишні студенти, аспіранти, співавтори. Експонуватиметься виставка до кінця червня. Запрошуємо усіх бажаючих за адресою вул. Кузнецька, 5, ауд. 56, Старий корпус НУК.

11 червня святкує свій ювілей ректор Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, доктор технічних наук, професор Євген Іванович Трушляков.

Вся трудова та науково-педагогічна діяльність Є.І. Трушлякова пов’язана з НУК імені адмірала Макарова. Студент, викладач, доцент кафедри, заступник декана, проректор, ректор, завжди з активною громадянською позицією, він ніколи не був байдужим до долі своєї Альма матер. Беззаперечно, у цей святковий день Євген Іванович почує на свою адресу багато теплих слів та побажань.

Своєрідним подарунком до славетного ювілею є виставка, яку підготували співробітники Наукової бібліотеки. Книжково-ілюстративна експозиція «Від студента до ректора» знайомить колектив університету та студентську громаду з досягненнями та здобутками шановного ювіляра. Друковані матеріали відображають науковий та навчально-методичний доробок вченого, сторінки біографії дають уявлення про кроки професійного зростання, а фотоматеріали ілюструють риси характеру Євгена Івановича, який почуває себе впевнено і у президії наукової конференції, і на толоці з ліквідації наслідків ракетного удару.

Талановитий організатор, керівник, який поряд з викладачами та студентами виносить каміння зі зруйнованої будівлі, розвантажує гуманітарну допомогу… Усміхнений, чуйний, життєрадісний, невтомний – весь цей складний час він поруч з колективом університету, надихає своїм прикладом та дає надію на відродження.

Колектив Наукової бібліотеки від щирого серця бажає Вам, шановний Євгене Івановичу, міцного здоров’я, натхнення та наснаги, мирної щасливої долі, завжди залишатися цілеспрямованим, креативним лідером та чуйною людиною у вільній незалежній Україні!

Пишаємось тим, що працюємо з Вами в одній команді. Вистоїмо і все відбудуємо!

З повагою,

колектив Наукової бібліотеки НУК

Ознайомитися з виставкою можна у приміщенні Наукової бібліотеки в Новому корпусі НУК за адресою пр. Центральний, 3, ауд. 109.

Фотозвіт: https://1drv.ms/a/s!AoUH-LssmFPrlibNL–wKzJYqobl?e=Q4vjHL

Участь у толоці в Головному корпусі університету

11 травня колектив Наукової бібліотеки НУК, вже традиційно, взяв активну участь у толоці в Голоному корпусі університету. Разом зі згуртованою командою нашого університету на чолі з ректором Євгеном Івановичем Трушляковим: професорами, доцентами, викладачами, співробітниками та студентами співробітники бібліотеки виносили книги, меблі, стелажі із зруйнованих та пошкоджених примішень бібліотеки. Повним ходом йде підготовка до ремонту розтрощеної будівлі. А передувала цьому велика та важка підготовча робота, яку виконали працівники бібліотеки протягом 8, 9, 10 травня: перенесли фонд дипломних проєктів та інше майно в менш пошкоджені приміщення бібліотеки, прибирали, виносили сміття тощо. Наукова бібліотека висловлює велику вдячність всім, хто приймав в цьому участь! #НБНУК #НУК #веснянатолока #працюєморазом

“Цінний подарунок Науковій бібліотеці від професора С. І. Сербіна”

Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова отримала цінний подарунок від професора Сергія Івановича Сербіна: навчальний посібник «Теоретичні основи проєктування суднових газотурбінних агрегатів», підготовлений ним у співавторстві з Г.Ф. Романовським та М.В. Ващиленком та перевиданий китайською мовою. Посібник одразу ж зайняв гідне місце на виставці “Наукова, технічна та інноваційна діяльність професора Сергія Івановича Сербіна” (до 65-річчя від дня народження )під рубрикою «Прем’єра книги». До речі, це перше фахове видання китайською мовою у відділі. Також на виставку завітав ректор Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, професор Євген Іванович Трушляков, який відмітив велике значення наукового та педагогічного доробку ювіляра. Нагадуємо, переглянути виставку можна у читальному залі Старого корпусу НУК за адресою вул. Кузнецька, 5, ауд. 56.

“Наукова, технічна та інноваційна діяльність професора Сергія Івановича Сербіна”

“Наукова, технічна та інноваційна діяльність професора Сергія Івановича Сербіна” – таку назву має виставка, підготовлена співробітниками відділу обслуговування Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК, до ювілею директора МННІ НУК ім. адм. Макарова, доктора технічних наук, професора Сергія Івановича Сербіна. Праці С. І. Сербіна, відомого вченого у галузі енергомашинобудування, визнані не тільки в Україні, але і за кордоном, що підтверджується міжнародними публікаціями та участю у спільних дослідженнях, результати яких оприлюднюються на міжнародних симпозіумах і конференціях в Україні, США, Іспанії, Італії, Греції, Польщі, Китаї. До уваги відвідувачів представлені монографії, підручники, навчальні посібники, доповіді на міжнародних науково-технічних конференціях, збірники наукових праць МКІ-НУК; публікації вченого в фахових вітчизняних та закордонних виданнях; фотоматеріали. Окремо треба виділити монографії та підручники англійською мовою, написані в співавторстві з китайськими вченими. Звісно, матеріали, що представлені на виставці – це тільки частина надбань та здобутків Сергія Івановича, але навіть ця частина демонструє вагомий науковий та педагогічний потенціал шановного пана професора. Виставка експонується у читальному залі відділу обслуговування користувачів НБ в МННІ НУК (вул. Кузнецька, 5, ауд. 56). Ласкаво просимо!

Знайомтесь, інтерактивна книжкова виставка в Науковій бібліотеці НУК

Для розширення спектру дистанційних послуг фахівці Наукової бібліотеки НУК активно долучаються до процесу використання QR-кодів як ефективного сервісу, що забезпечує зв’язок між паперовими книгами і онлайн-світом та допомагає користувачам швидко отримувати доступ до будь-якого онлайн-контенту. Так, в читальному залі Наукової бібліотеки в Новому корпусі НУК діє інтерактивна книжкова виставка “Від екології довкілля до екології душі”, присвячена екологічній тематиці. Виставка цікава тим, що, крім лрукованих видань, можна, перейшовши за QR-кодом, переглянути віртуальні виставки та відеозамальовки, створені бібліотекою за екологічними темами. Тобто, читач бібліотеки зі смартфоном в руках може сканувати QR-код, щоб скористатися додатковою інформацією. Тож, запрошуємо до перегляду!

Великодня зустріч у бібліотеці

18 квітня в рамках засідання “Клубу цікавих зустрічей” Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова приймала гостей. Завітав до книгозбірні Архієрейський хор Кафедрального собору Касперовської ікони Божої матері Православної церкви України. Зустріч була приурочена до Великодня – особливого свята для всіх християн, яке має безліч звичаїв та повір’їв. Гості представили розповідь про святкові традиції, авторів музичних творів та виконали “Пасхальний канон” видатного українського композитора, диригента та співака Артема Веделя, “Радуйтеся усі люди” Джузеппе Сарті, “Христос Воскрес (греко-латино-слов’янський)” Олексія Астаф’єва та “Тропар Великодня”. Висловлюємо подяку та захоплення регенту хору Олені Пасько та хористам Олені Янковській, Анастасії Янковській, Марії Зубковій, Ірині Бузаєвій, Ірині Авраменко та Олені Черкасовій. Сподіваємось на подальші зустрічі!

Дивосвіт нової книги

Враховуючи умови навчання, Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова працює офлайн, також проводить інформаційні заходи та надає сервісні послуги у дистанційному режимі.

Нещодавно для здобувачів освіти гр. 2411, 2421, 3551, 4551 завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ О. Б. Матвієнко провела онлайн-презентацію нових надходжень видань, які надійшли до Наукової бібліотеки. Книги – це знання, наші друзі та порадники, а нові книги – це неабияке задоволення зануритись у світ цікавого. Серед представлених новинок – видання серії «Історія України в романах», книги відомого українського поета-шістдесятника, лауреата Шевченківської премії І. Драча, інші цікаві книги сучасних авторів. Для візуального знайомства з новими надходженнями, Олена Борисівна запросила студентів до відділу обслуговування користувачів НБ в Новому корпусі.

Слід зазначити, що співробітники Наукової бібліотеки намагаються вчасно інформувати про новинки своїх користувачів за допомогою рубрик сайту НБ «Новини» та «Нові надходження» ( http://lib.nuos.edu.ua)

Тож, запрошуємо до знайомства! Читайте самі та пропонуйте друзям!

Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова – інформаційний, комунікаційний, науковий і культурно-освітній центр університету

31 березня для аспірантів НУК ім. адм. Макарова І та ІІ року навчання на платформі Zoom було проведено інформаційно-пізнавальну лекцію про послуги та сервіси Наукової бібліотеки. Для здобувачів освіти 3 рівня навчання була підготовлена інформація про корисні матеріали та посилання для наукової діяльності, які надає бібліотека: бази даних з відкритим доступом (Research4Life з можливістю доступу до Elsevier, Springer Nature, John Wiley & Sons, Taylor & Francis, Emerald, Sage Publications, Oxford University Press, Cambridge University Press, IOP Publishing та ін.), бази даних з реєстрацією та доступом в мережі університету (БД ScienceDirect, Springer Nature, JSTOR Archive Journals), наукометричні бази даних (Web of Science, Scopus), онлайн-каталог рецензованих журналів відкритого доступу, діючі тестові доступи. Також предметом обговорення на зустрічі було створення профілів дослідника в ResearcherID, Orcid, Google Академія для поширення наукових досягнень в інформаційному просторі та підтримки їх в актуальному стані.

Працюємо задля якісного і доброчесного навчання!

Популяризація принципів академічної доброчесності – одне із пріоритетних напрямків діяльності Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова. Заходи організовуються бібліотекою диференційовано – для здобувачів освіти різних рівнів з використанням можливостей сервісу Zoom та програмного продукту Google Meet. Так, 31 березня для аспірантів І року навчання була проведена онлайн-лекція «Академічна доброчесність: курс для здобувачів освіти», організована Катериною Білоножко, бібліотекарем І категорії, координатором групи сприяння академічній доброчесності в НУК ім. адм. Макарова. Теоретичний курс лекції передбачав: – знайомство із поняттям «академічна доброчесність»; – що є порушенням академічної доброчесності; – як дотримуватися академічної доброчесності; – аспекти формування академічної доброчесності в системі забезпечення якості вищої освіти; – технології та інструменти, які підтримують академічну доброчесність в НУК ім. адм. Макарова. Практична частина лекції складалась з «Тестових завдань для слухачів курсу «Академічна доброчесність» успішно виконавши які, учасники отримають сертифікат про його завершення. Цей захід сприяв розширенню горизонтів нових знань, спрямованих на доброчесне навчання аспірантів в НУК ім. адм. Макарова. #НУК #доброчесність #доброчесність_ для_аспірантів #2023

Навчально-методичний семінар «Актуалізація та збереження бібліотечних фондів: виклики сьогодення»

Фахівці Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова, в рамках системи безперервної бібліотечної освіти, постійно приділяють увагу підвищенню рівня своєї професійної компетентності, приймаючи участь в онлайн-конференціях, вебінарах та онлайн-курсах. Ось і 24 березня співробітники бібліотеки долучились до навчально-методичного семінару: “Актуалізація та збереження бібліотечних фондів: виклики сьогодення”, організованого Державною науково-технічною бібліотекою України на платформі ZOOM з прямою трансляцією на Youtube-каналі бібліотеки. Жвавий інтерес в учасників онлайн-заходу викликали такі актуальні питання, як: збереження книжкових фондів, цифрових та аналогових активів в умовах воєнного стану; використання інформаційних технологій для забезпечення збереження бібліотечних фондів; досвід роботи бібліотек з питань дослідження та збереження книжкових пам’яток та ретроспективної конверсії карткових каталогів і цифровізація бібліотечного фонду тощо. Дякуємо доповідачам за ґрунтовні доповіді та цікаве професійне обговорення!

Онлайн-тьюторіал «Продовжуючи справу Рудольфа Дізеля»

17 березня. співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК ім. адм. Макарова прийняли активну участь у онлайн-тьюторіалі «Продовжуючи справу Рудольфа Дізеля», присвячену 165-річчю від дня народження винахідника та 130-ій річниці виходу у світ патента на двигун. Організаторами виступили професор кафедри двигунів внутрішнього згоряння, установок та технічної експлуатації Василь Наливайко та в.о. завідувача кафедри Олексій Гогоренко, а широке представництво учасників – (студенти – дизелісти НУК, співробітники інституту, представники Херсонського та Первомайського навчально-наукового інститутів, Первомайського фахового коледжу, випускники кафедри) довело, що складна таємнича доля талановитого інженера і досі викликає зацікавленість. Доповідь професора Василя Наливайка про долю та винахід Рудольфа Дізеля супроводжувалась презентацією, яку спільно підготували завідувачка відділу Наукової бібліотеки Наталя Сімоненко та в.о. завідувача кафедри Олексій Гогоренко. Згодом учасники «перемістились» до іншої локації – у Наукову бібліотеку, де їм було презентовано виставку «Рудольф Дізель: талановитий і таємничий». Увагу учасників було акцентовано на різноманітності наукових, науково-популярних, публіцистичних видань, присвячених життю та діяльності німецького генія. Частину матеріалів для виставки було надано Василем Наливайком, як наприклад, родзинка виставки – репринт видання 1902 року «Тепловой двигатель Дизеля» авторства інженера Маріона Лютославського. Прикрасили виставку фотоматеріали з газети «Diesel Facts», яка нещодавно поповнила фонд англомовних періодичних видань відділу. Документи, ілюстрації, 3D-моделі наочно демонструють, наскільки важливим для людської цивілізації став винахід Рудольфа Дізеля. Виставка буде демонструватись до 25 березня. Ласкаво просимо до читальної зали Наукової бібліотеки (ауд. 56) у Машинобудівному навчально-науковому інституті за адресою вул. Кузнецька,5.

Життя, сповнене подій

«Життя, сповнене подій» – саме під такою назвою в Науковій бібліотеці НУК ім. адм. Макарова 16 березня відбулась творча зустріч з науковцем, громадським діячем, краєзнавцем, кандидатом медичних наук, доцентом кафедри теоретичних основ олімпійського та професійного спорту Навчально-наукового гуманітарного інституту НУК ім. адм. Макарова Ігорем Богдановичем Марцінковським, присвячена його 65-річному ювілею. Відкрила захід завідуюча відділом обслуговування І. В. Кузнецова короткою інформацією про життя, дослідницьку діяльність, творчість та співпрацю з бібліотекою. Директор Наукової бібліотеки Т. М. Костирко у своєму виступі висловила подяку Ігорю Богдановичу за багаторічну плідну співпрацю та подарувала ювіляру книгу «Університетська бібліотека: від традиційної до цифрової», яка присвячена 100-річчю заснування Наукової бібліотеки та біобібліографічний покажчик робіт Ігоря Богдановича, підготовлений інформаційно-бібліографічним відділом з нагоди 65-річчя від дня народження. Ігор Богданович розповів про свої доробки в науковій сфері, про плани на майбутнє та цікаві моменти свого життя. Також, увазі учасників заходу була представлена розгорнута книжково-ілюстративна виставка, до якої увійшли наукові, краєзнавчі роботи Ігоря Богдановича, статті в періодичних виданнях, які відображають цікавий світ захоплень ювіляра. Колектив бібліотеки від щирого серця дякує І.Б. Марцінковському за підтримку, співпрацю та бажає міцного здоров’я, натхнення, творчих здобутків, цікавих проєктів та здійснення мрій.

“Співпраця триває”

Майже два роки триває співпраця відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки НУК у Машинобудівному навчально-науковому інституті з к. т. н., професором кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та теплоенергетики В. П. Шостаком у напрямку індивідуального забезпечення студентів навчальною літературою в онлайн-форматі. Здобувачам освіти 3, 4 курсів спеціальності «Суднобудування» та 5 курсу спеціальності «Річковий та морський транспорт» денної та заочної форм навчання надається доступ до наочних посібників із застосуванням QR-code, електронних варіантів навчально-методичної літератури, повнотекстових електронних документів. Пандемія, військова агресія російської федерації проти України, введення воєнного стану призвели до переходу на дистанційне навчання, що не дуже сприяє традиційному користуванню бібліотекою університету. Треба врахувати й специфіку роботи студентів заочної форми навчання, більшість з них – діючий плавсклад, деякі захищають Батьківщину у лавах Збройних Сил України. Коли перебуваєш у різних куточках світу, у різних часових поясах або виконуєш бойові завдання, спілкування у зручний час має позитивний психологічний ефект. Що важливо, спілкування відбувається не тільки з викладачем, а й з бібліотекарем, тому особистий контакт, хоч і віртуальний, завжди дуже важливий для досягнення результату. А інформаційних ресурсів для забезпечення запитів у бібліотеки достатньо. З більш докладнішою інформацією про послуги і ресурси бібліотеки можна ознайомитися на сайті Наукової бібліотеки: http://lib.nuos.edu.ua/.

“Українським дітям – українську книгу”

Наукова бібліотека НУК ім адм Макарова взяла активну участь в акції “Українським дітям – українську книгу», започаткованою Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики України. Сьогодні до книгозбірні завітав давній друг і партнер нашої бібліотеки – Андрій Олександрович Кротов, заступник голови Відділення НОК України в Миколаївській області, який є одним із найактивніших учасників цієї акції. Він передав бібліотеці 37 примірників чудових україномовних видань сучасних українських і зарубіжних авторів. Самим найближчим часом всі ці видання знайдуть свого читача та принесуть задоволення від прочитаного.

“Олімпійський куточок” в Науковій бібліотеці НУК ім. адм. Макарова

24 лютого до Наукової бібліотеки завітали представники регіонального відділення Національного олімпійського комітету України у Миколаївській області: Андрій Кротов, заступник голови відділення НОК, Віталій Синявський, пресаташе, працівники відділення Ольга Блау та Олександр Лопатін. Вони передали в дар від Національного олімпійського комітету найбільшій університетській бібліотеці м. Миколаєва енциклопедії з історії українського та олімпійського спорту та календар. Директор НБ НУК ім. адм. Макарова Тамара Костирко висловила вдячність за подарунки, зазначила, що у складні воєнні часи поповнення бібліотечного фонду дуже актуально, розповіла про роботу книгозбірні у нових складних умовах.

Засідання Методичної ради бібліотек ЗВО м. Миколаєва

22 лютого на базі Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова відбулось засідання Методичної ради бібліотек ЗВО м. Миколаєва. На засіданні були присутні: голова методичної ради – директор Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова Костирко Т. М., заступники директора НБ Бєлодєд О. В., Ларенкова С. В., вчений секретар Бондар І. В., зав. відділу бібліотечного маркетингу, інноваційної та методичної роботи Могильна О. Л., директор Наукової бібліотеки МНУ ім. В. О. Сухомлинського Тельпиш О. А., директор Наукової бібліотеки ЧНУ ім. Петра Могили Козловська С. В., директор бібліотеки МНАУ Цокало О. О. Тема засідання – «Функціонування бібліотек в умовах воєнного стану та затвердження плану роботи бібліотек МО на 2023 рік». Із вступним словом виступила директор НБ НУК ім. адм. Макарова Костирко Т.М., вона окреслила основні проблеми, з якими зіткнулася НБ НУК ім. адм. Макарова під час військової агресії: це і евакуація значної кількості співробітників бібліотеки, перерозподіл обов’язків фахівців, організація дистанційного обслуговування користувачів, збереження фондів та майна бібліотеки, доступ до електронних ресурсів бібліотеки та баз даних, тощо. Наголосила на тому, що зруйновано всі приміщення бібліотеки в Головному корпусі університету, значних пошкоджень зазнало приміщення відділу обслуговування бібліотеки в Гуманітарному інституті. В зв’язку з цим всі основні відділи, що були розташовані в зруйнованому корпусі, було переведено в приміщення бібліотеки в Новому корпусі університету. Сюди було перевезено фонд раритетних видань, вцілілу комп’ютерну техніку, меблі, майно. Зараз тут повністю налагоджено роботу бібліотеки. Проблемними питаннями в діяльності Наукової бібліотеки МНУ ім. В. О. Сухомлинського поділилася директор бібліотеки Тельпиш О. А. Бібліотечні приміщення теж зазнали помітних руйнувань, постраждала комп’ютерна техніка, меблі, бібліотечний фонд, зараз для роботи бібліотеки виділена аудиторна кімната, але нажаль не має змоги приступити до роботи всім співробітникам. Директор Наукової бібліотеки ЧНУ ім. Петра Могили Козловська С. В. інформувала колег про те, що приміщення бібліотеки хоч і постраждали, але зараз проводяться активні роботи з ремонту і відновлення. Бібліотечний фонд, комп’ютерна техніка, каталоги не мають псувань. Також у зв’язку з евакуацією зменшилася кількість співробітників. Директор бібліотеки МНАУ Цокало О. О. зазначила, що їх бібліотека не зазнала пошкоджень, але, незважаючи на це, з початку військової агресії було переміщено всю комп’ютерну техніку та бібліотечну документацію у безпечне місце. Теж виникли певні проблеми в перерозподілі обов’язків евакуйованих та скорочених співробітників. На даний момент робота всіх бібліотек налагоджується. Директори бібліотек ознайомили колег з планами роботи на рік та затвердили план роботи бібліотек Методичного об’єднання на 2023 рік. Також було проаналізовано і надано пропозиції щодо оновлених Таблиць основних статистичних показників бібліотек ЗВО. На завершення директор НБ НУК ім. адм. Макарова Костирко Т. М. подякувала всім учасникам засідання за цікаву та змістовну професійну зустріч.