Година історії
«Адмірал, особистість, людина»

Співробітники абонементу молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проектами, Факультету екологічної та техногенної безпеки Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова провели для студентів-економістів гр. 2411, 2417 годину історії «Адмірал, особистість, людина», присвячену 245-й річниці від дня народження О. С. Грейга. Захід був проведений 24 грудня на платформі Zoom.
Завідуюча сектором Г. В. Костюк розповіла про цікаві факти з життя адмірала О. С. Грейга, який дбав про красу та упорядкування міста. Завдяки розповіді та презентації студенти здійснили віртуальний екскурс в минуле Миколаєва і дізнались про неоціненний внесок цієї історичної постаті у розвиток нашого міста. Сподіваємось, що цей пізнавальний захід заохотить студентів до вивчення історії міста та його окремих діячів.

Костюк Г. В.,
завідуюча сектором відділу обслуговування користувачів
НБ НУК ім. адмірала Макарова

Віртуальний дайджест «Ми відповідаємо за тих, кого приручили»

17 грудня, з нагоди 120-річчя від дня народження Антуана де Сент-Екзюпері, співробітники відділу наукової, іноземної літератури та періодичних видань НБ НУК ім. адм. Макарова запропонували до уваги студентів-магістрів групи 5521м віртуальний дайджест «Ми відповідаємо за тих, кого приручили». Захід був проведений на платформі Zoom.

Із презентації студенти дізналися цікаві факти з біографії письменника, ознайомились із його творчістю, афоризмами і, нарешті, головним твором всього життя Екзюпері – романтичною казкою-мрією «Маленький принц». Загадковими були обставини загибелі письменника-льотчика, який немовби розчинився в небі і пішов назустріч зіркам, – так само, як і його персонаж Маленький Принц. Але у спадок нащадкам він залишив світлу казку, перечитуючи яку ми кожного разу знаходимо надію на щастя. Ця чарівна книга була перекладена на майже 180 мов і зробила його відомим на цілий світ.

Домашева І. Л.,
завідуюча відділом наукової, іноземної літератури
та періодичних видань НБ НУК ім. адм. Макарова

Вечір-присвята «Життя, віддане науці»

Щорічно 10 листопада в усьому світі відзначають Всесвітній день науки (World Science Day), або – більш офіційно – Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development). За традицією в цей день вручаються нагороди і дипломи, присвоюються почесні звання, проводяться конференції та семінари.

Найбільш значущою і однією з найпрестижніших міжнародних нагород вже більше ста років є Нобелівська премія, яка щорічно присуджується за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або великий внесок в культуру чи розвиток суспільства. З нагоди цієї події в читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки НУК ім. адм. Макарова було проведено вечір-присвяту «Життя, віддане науці».

Завідуюча відділом В. М. Олейниченко розповіла про те, хто такий Альфред Нобель, як була заснована Нобелівська премія, що це за нагорода, хто такі нобелівські лауреати, кому присуджують премію, та інші цікаві факти, пов’язані з цією подією. Присутні дізнались про одну з унікальних наукових сімей – родину Кюрі, що дала людству чотирьох лауреатів Нобелівської премії з фізики і з хімії. Доля Марії Кюрі наочно демонструє, що тільки віра в себе і повне занурення в науку, а часто і зречення від земних задоволень, дають блискучий результат – великі відкриття. На 1911-й рік із 160 лауреатів тільки чотири жінки були удостоєні цього звання. Дві з них – з однієї родини (Марія і її дочка Ірен).

Провідний бібліотекар відділу обслуговування О. С. Дубовик ознайомила присутніх з книжковою виставкою з фонду відділу, присвяченою Нобелівським лауреатам та досягненням в галузі фізики, хімії та літератури.

В кінці заходу до уваги користувачів було запропоновано документальний фільм про Марію Склодовску-Кюрі та її родину – найвідоміших лауреатів, всесвітньо відомих вчених, яким двічі присуджувалася Нобелівська премія.

Олейниченко В. М.,
завідуюча відділом обслуговування
НБ в НН ІАЕ
НУК ім. адм. Макарова

Науково-практичний семінар
“Еволюція сучасної бібліотеки: від класичної до цифрової”
у форматі онлайн

Науковою бібліотекою НУК ім. адм. Макарова, обласним методичним центром бібліотек ЗВО м. Миколаєва, 11 грудня в рамках заходів системи підвищення професійної компетенції бібліотечних фахівців було організовано та проведено науково-практичний семінар “Еволюція сучасної бібліотеки: від класичної до цифрової” у форматі онлайн. Захід проходив на платформі Zoom.
У роботі семінару взяли участь 35 учасників, це – керівники та провідні фахівці бібліотек закладів вищої освіти Миколаєва, зокрема Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова, Наукової бібліотеки МНУ ім. В. Сухомлинського, Наукової бібліотеки Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, Наукової бібліотеки Миколаївського інституту права НУ “ОЮА”. До обговорення нагальних питань бібліотечної практики долучились і колеги з Обласної універсальної наукової бібліотеки, Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва, викладачі Відокремленого підрозділу “Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв”.

До уваги фахівців бібліотек було представлено доповіді та виступи, що висвітлювали практичний досвід роботи з актуальних питань функціонування бібліотек: трансформації форм і методів роботи в умовах карантинних обмежень; формування культури академічної доброчесності; інформаційного забезпечення науки і освіти в умовах пандемії COVID-19; проведення наукометричних досліджень як перспективного напрямку діяльності бібліотек ЗВО тощо.

Відбувся обмін думками щодо розуміння майбутнього бібліотек та потреб користувачів у читанні.

Також до уваги учасників семінару було представлено цікавий досвід роботи фахівців Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки щодо створення електронного ресурсу web-library “Аркасівська спадщина” та інформаційного посередництва бібліотеки у розвитку засад академічної доброчесності.

Представлені виступи учасників семінару були цікавими, інформаційно насиченими та актуальними для діяльності бібліотек у сучасних умовах. Обмін думками, професійне спілкування колег в онлайн-форматі збагатили учасників семінару досвідом, новими ідеями.

Бєлодєд О. В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи НБ НУК ім. адм. Макарова

Журналіст – не просто професія…

В умовах карантинних обмежень відділ обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права Наукової бібліотеки НУК ім. адмірала Макарова продовжує працювати як у звичайному, так і в дистанційному режимі.

Так, 10 грудня на платформі Zoom для студентів першого курсу спеціальності «Журналістика» був проведений онлайн-огляд «Журналіст – не просто професія…». Під час заходу бібліотекар І категорії Гординець С. Ю. ознайомила присутніх із новими надходженнями літератури за розділами: основи журналістики, реклама та PR-технології, мистецтво красномовства.

Наукова бібліотека щиро дякує доктору філологічних наук, професору кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Філатовій О. С. і доктору філософії в галузі гуманітарних наук, доценту кафедри журналістики Гузенко С. В. за допомогу в організації заходу, та сподівається на подальшу співпрацю.

Кузнецова І. В.,
завідуюча відділом обслуговування НБ
в ННГІ та ФМП

Зустріч онлайн на платформі Zoom «Основи інформаційної культури . Академічна доброчесність»

30 листопада відбулася онлайн-лекція «Основи інформаційної культури. Академічна доброчесність» для студентів першого курсу спеціальності «Журналістика». Під час презентації студентам розповіли про значення академічної доброчесності, загальні принципи її забезпечення, нормативну та організаційну підтримку заходів щодо запобігання академічному плагіату в НУК ім. адм. Макарова; про співпрацю нашого університету з антиплагіатною компанією «Unicheck Україна» (https://unicheck.com/).

Майбутні медіа-фахівці, були зацікавлені темою лекції щодо дотримання академічної доброчесності. Під час лекції, бібліотекар відповіла на багаточисельні запитання учасників заходу.

Білоножко К. С.
бібліотекар Інформаційно-бібліографічного відділу
НБ НУК ім. адмірала Макарова

Навчаємо дистанційно

В умовах карантину Наукова бібліотека не припиняє свою інформаційну діяльність використовуючи для цього можливості платформи Zoom.
Так, 20 листопада для студентів першокурсників спеціальності «Теоретичні основи олiмпійського та професійного спорту» (групи 1541 та 1542) була проведена онлайн-лекція-презентація «Основи інформаційної культури. Академічна доброчесність».
Під час лекції студенти ознайомилися з основами академічного письма, щоб в майбутньому успішно володіти навичками академічної та інформаційної грамотності
Багаточисельні запитання до лектора свідчять про те, що студенти слухали лекцію із зацікавленістю.
В планах роботи Інформаційно-бібліографічного відділу на майбутнє передбачено систематичне проведення вищезазначених онлайн-лекцій-презентацій з використанням можливості платформи Zoom для студентів першокурсників інших спеціальностей.

Білоножко К. С.
бібліотекар Інформаційно-бібліографічного відділу
НБ НУК ім. адмірала Макарова

Медіа-екскурсія-презентація
«МКІ-УДМТУ-НУК: славетний шлях до ювілею»

12 жовтня співробітники Електронного читального залу Наукової бібліотеки з нагоди 100-річчя НУК ім. адм. Макарова провели медіа-екскурсію-презентацію «МКІ-УДМТУ-НУК: славетний шлях до ювілею». На захід завітали студенти Факультету економіки моря.

Завідуюча Електронним читальним залом Т. Д. Корольова розповіла про історичний шлях Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, провідного закладу вищої освіти в Україні, який готує фахівців для суднобудівної та суміжних галузей промисловості, морегосподарського комплексу й інших галузей економіки України, а також ознайомила присутніх з урочисто-святковими заходами з відзначення 100-річного ювілею університету, які відбулись протягом вересня.

З великою зацікавленістю присутні переглянули документальну стрічку «Національний університет кораблебудування – сторіччя», створену відомим миколаївським оператором і режисером Вадимом Кірчевим. Фільм, який висвітлює всі віхи славетної історії нашого навчального закладу, було вперше презентовано 18 вересня під час урочистого засідання Вченої ради НУК ім. адм. Макарова.

До уваги присутніх також було запропоновано експозицію книг з історії суднобудування та МКІ-УДМТУ-НУК.

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Віртуальна краєзнавча подорож «Миколаїв суднобудівний: історія і сучасність»

13 жовтня в Електронному читальному залі НБ НУК ім. адм. Макарова для студентів Факультету економіки моря вже традиційно пройшла віртуальна краєзнавча подорож «Миколаїв суднобудівний: історія і сучасність (1788–2020 рр.)». У цьому році захід присвячено 231-річниці заснування міста Миколаєва та 100-річчю Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова. Під час заходу студенти ознайомились із цікавими фактами та легендарними сторінками становлення і розвитку кораблебудування, історіями про долі кораблів і суден, побудованих у місті Миколаєві.
Цікавим доповненням до розповіді стали відеофільми про найкращі часи таких суднобудівних підприємств, як «Суднобудівний завод ім. 61 комунара», «Чорноморський суднобудівний завод», завод «Океан». Із захопленням студенти переглянули медіаматеріали про сучасну суднобудівну та наукову діяльність миколаївських підприємств ДП «Дослідно-проєктний центр кораблебудування», ТОВ СП «НІБУЛОН» та ін.
До уваги присутніх також було запропоновано експозицію книг з історії суднобудування, міста Миколаєва та МКІ-УДМТУ-НУК.

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Інформаційний дайджест “Бібліотека – відома та невідома”

13 жовтня співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Головному корпусі НУК ім. адм. Макарова презентували для студентів групи 4411 інформаційний дайджест “Бібліотека – відома та невідома”. Гортаючи сторінки дайджесту студенти ознайомились із презентаціями “Видатні імена в бібліотечній професії” (бібліотекар I категорії Захаренко А. М. ) та “Пам’ятники її величності Книзі” (бібліотекар I категорії Денисюк Л. М.). Також присутні переглянули відеоролик “Найцікавіші бібліотеки світу”. Фахівці бібліотеки дякують всім, хто був присутній, за уважність, зацікавленість та допитливість. Чекаємо на нові зустрічі в бібліотеці!

Матвієнко О. Б.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ
у Головному корпусі НУК ім. адм. Макарова.

Віртуальна подорож «Тому, хто хоче зрозуміти лінгвістику»

12 жовтня співробітники відділу наукової, іноземної літератури та періодичних видань Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова організували для першокурсників, які навчаються за спеціальністю «Прикладна лінгвістика» (гр. 1521) віртуальну подорож «Тому, хто хоче зрозуміти лінгвістику». Учасники заходу здійснили віртуальний екскурс у магічний світ іноземних мов і ознайомились із наявною у відділі літературою профільного для їх спеціальності змісту. Це – навчальні видання («English Grammar без помилок»), довідкові («Словники у нашому житті», енциклопедії «Popular Science», «Britannica», «World Book»), теоретичні матеріали з перекладу, наукова та навчальна література за темою «Мова – людина – комунікація», художні видання іноземними мовами. Також відбулась презентація віртуальної виставки «Перетвори свої ідеї у слова» (Тлумачні словники англійською мовою).
Майбутні мовознавці мали можливість поринути у світ іноземної художньої літератури. Зацікавленість студентів викликав документальний сюжет про творчість американського письменника М. Твена (до 185-річчя від його дня народження), з якого вони дізнались, що він був не тільки видатним письменником, гумористом, а й винахідником.
Значний інтерес учасників викликав перегляд відеоролику «Літопис століть» про історію створення енциклопедії «Britannica», музичний кліп «Симфонія науки», перегляд фільму «Мова жестів» та жартівливий музичний кліп про студентське життя. Бурхливі емоції студентів викликав перегляд англомовного філософсько-жартівливого мультфільму «One Minute Fly».
Майбутні мовознавці мали нагоду потренувати свої здібності, взявши участь в інтерактивній грі «Гра слів».
Це була дуже корисна та пізнавальна зустріч, яка стала чудовим початком для подальшої ефективної взаємодії бібліотеки зі студентами.

Домашева І. Л.,
завідуюча відділом наукової, іноземної літератури
та періодичних видань НБ НУК ім. адм. Макарова

Виставка Hand Made “Майстерність рук людських”

З 30 вересня по 9 жовтня в читальному залі відділу обслуговування користувачів в Головному корпусі пройшла виставка Hand Made “Майстерність рук людських”. На виставці було представлено вироби ручної роботи співробітників НУК ім. адм. Макарова. Різноманітні вироби, створені вмілими руками майстринь, випромінюють світ та тепло їх душі, надихають відвідувачів на заняття рукоділлям. Ми щиро вдячні всім, хто взяв участь у виставці та всім, хто завітав до нас.

Матвієнко О. Б.,
завідуюча відділом обслуговування.

Виставка “100 років разом з університетом”

Книги з дарчими написами є справжньою родзинкою фонду будь-якої бібліотеки. Саме тому до ювілею Наукової бібліотеки співробітники відділу обслуговування користувачів НБ у Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) вирішили знову продемонструвати своїм читачам наукові, науково-популярні, навчальні, художні видання з фонду відділу, сторінки яких прикрашають добрі побажання, спогади випускників або прості слова “Бібліотеці Старого корпусу від автора…”. Ці слова роками стають справжньою цінністю та пам’яттю про науковців, випускників та інших прихильників бібліотеки.

При відборі літератури для виставки особлива увага була приділена книгам, подарованим та підписаним авторами до ювілею університету та бібліотеки.

Подібні виставки завжди користуються неабиякою популярністю серед відвідувачів. Про це свідчить експозиція великої колекції книг, подарованих бібліотеці її шанувальниками, що була представлена у день святкування 100-річчя Наукової бібліотеки у Головному корпусі НУК ім. адмірала Макарова.

Сімоненко Н.Є.,
завідуюча відділом обслуговування
користувачів НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Інформаційна година
“Лідер суднової енергетики в Україні”

2020-й рік ювілейний для кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та теплоенергетики (ЕСЕУ та ТЕ) – виповнилося 80 років з дня її заснування. Цій славетній даті була присвячена інформаційна година “Лідер суднової енергетики в Україні”, підготовлена співробітниками відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті.

Кандидат технічних наук, доцент І. О. Ратушняк розповів студентам групи 1297-ст., що навчаються за спеціальністю “Річковий та морський транспорт” про історію кафедри, її видатних вчених, досягнення її випускників.

Однойменний перегляд літератури мав на меті максимально представити науково-педагогічну спадщину науковців кафедри за роки її існування, особливо акцентувалася увага на виданнях, які витримали 2-3 перевидання, не втратили й досі своєї наукової актуальності, а також на підручниках-переможцях конкурсу “Краща миколаївська книга”.

Завідувачка відділу Н. Є. Сімоненко в огляді “Нові видання у галузі суднової енергетики” у рубриці “Прем’єра книги” ознайомила відвідувачів з монографіями та навчальними посібниками, які вийшли у 2020-му році, авторами яких є професор С. І. Сербін, доценти О. К. Чередніченко, Б. М. Личко та ін.

Також студенти мали змогу переглянути віртуальні виставки, підготовлені до ювілейної дати: “Становлення та розвиток суднової енергетики” і “Сучасний стан та перспективи розвитку суднової енергетики”.

Закінчився захід екскурсією по бібліотеці та знайомством з іншими сервісними послугами, які надаються користувачам.

Сподіваємось, що атмосфера невимушеного спілкування між викладачами, студентами та фахівцями бібліотеки зацікавила відвідувачів та сприятиме подальшій плідній співпраці між кафедрою та бібліотекою.

Сімоненко Н. Є.,
завідуюча відділом обслуговування
користувачів НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Засідання кафедри менеджменту в Науковій бібліотеці

Шостого жовтня в читальному залі Наукової бібліотеки відбулось засідання кафедри менеджменту Факультету економіки моря НУК ім. адм. Макарова. Доктор економічних наук, професор, завідуюча кафедрою менеджменту І. О. Іртищева, люб’язно запросила на засідання кандидата наук із соціальних комунікацій, директора Наукової бібліотеки Т. М. Костирко, завідуючу Електронним читальним залом Т. Д. Корольову, режисера і відеооператора Вадима Кірчева розповісти про урочистості, які відбулися в університеті і бібліотеці з нагоди 100-річчя Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.

Тетяна Діонисіївна Корольова ознайомила присутніх з урочисто-святковими заходами з відзначення 100-річного ювілею університету, які відбулись протягом вересня, а саме: урочистим засіданням Вченої ради НУК ім. адм. Макарова; презентацією навчально-наукового аналітичного Центру дослідження гібридних загроз національної безпеки на Півдні України; відкриттям виставки робіт науково-педагогічних працівників, співробітників та студентів кафедри дизайну НУК ім. адм. Макарова з нагоди 20-річчя кафедри; урочистими зборами Асоціації випускників МКІ-УДМТУ-НУК; міжнародною ХІ науково-технічною конференцією «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці»; урочистим відкриттям Музею історії Університету; театралізованим заходом, присвяченим 100-річчю університету в Миколаївському академічному українському театрі драми та музичної комедії; стартом традиційної вітрильної регати «Кубок адмірала Макарова».

Тамара Миколаївна Костирко розповіла про урочисті збори, присвячені 100-річчю Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова. Дуже захоплено і детально Тамара Миколаївна зупинилась на презентації книги «Університетська бібліотека: від традиційної до цифрової», яка стала визначною подією офіційного свята. Цю книгу було підготовлено провідними фахівцями бібліотеки та видавничого дому «Гельветика», який сьогодні є офіційним партнером нашого університету. Завдяки самовідданій кропіткій дослідницькій праці книга про сторічну діяльність університетської книгозбірні побачила світ за дуже короткий час.

Наприкінці заходу присутні мали змогу здійснити захоплюючу подорож у минуле і сьогодення нашої бібліотеки, переглянувши документальний фільм «Університетська бібліотека: безмежний світ знань», який було спеціально створено до ювілею Наукової бібліотеки. Представив фільм відомий миколаївський оператор і режисер Вадим Кірчев, який до 100-річчя НУК ім. адм. Макарова підготував документальну стрічку «Національний університет кораблебудування – сторіччя». Фільм, який зібрав у собі всі віхи славетної історії нашого навчального закладу, було презентовано 18 вересня під час урочистого засідання Вченої ради університету.

Також всі бажаючі мали змогу ознайомитися з виставкою Hand Made «Майстерність рук людських», яка експонується з 30 вересня по 9 жовтня в читальному залі Головного корпусу.
Наукова бібліотека щиро дякує Інні Олександрівні Іртищевій та всій кафедрі менеджменту за теплі, дружні, сердечні вітання з ювілеєм бібліотеки і смачні подарунки.

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

100 років служіння освіті та науці
(продовження)

30 вересня Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова відзначила подвійне свято: 100-річчя заснування та Всеукраїнський день бібліотек. З нагоди святкування славетного ювілею та професійного свята були організовані офіційні урочистості, які відбувались в ауд. Д Головного корпусу університету.

Привітати бібліотеку з визначною подією прийшли почесні гості – проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат технічних наук, професор НУК ім. адм. Макарова С. О. Слободян, голова Вченої ради, доктор технічних наук, професор О. М. Дубовий, голова профспілкового комітету викладачів та співробітників університету А. М. Тубальцев, керівники навчально-наукових інститутів та факультетів університету, завідуючі кафедрами, головний метролог НУК ім. адм. Макарова В. В. Мацкевич, викладачі, співробітники, студенти університету, ветерани бібліотеки. Поздоровили книгозбірню з поважним ювілеєм і К. М. Картузов, голова Миколаївської обласної бібліотечної асоціації, директор Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва, відомі миколаївські видавці – Л. Траспов, В. Торубара, представники видавництва «Олді+»: В. І. Сєрова, В. В. Москаленко, М. О. Паненко. А також колеги, з якими нас пов’язує багаторічна, плідна співпраця – з бібліотек ЗВО м. Миколаєва, Обласної універсальної наукової бібліотеки, Центральної бібліотеки ЦБС для дорослих м. Миколаєва, Відокремленого підрозділу «Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв».
Здійснити невеличку подорож довжиною у 100 років, пригадати як усе починалося гості заходу мали можливість з допомогою документального фільму «Університетська бібліотека: безмежний світ знань», спеціально створеного до цієї визначної події режисером Вадимом Кірчевим.

Визначною подією офіційних урочистостей стала презентація книги про сторічну діяльність університетської книгозбірні «Університетська бібліотека: від традиційної до цифрової». Ця книга – результат кропіткої дослідницької праці провідних фахівців бібліотеки на чолі з директором Т. М. Костирко, які підготували матеріал для цього видання, а також видавництва Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, завдяки якому ця книга побачила світ.

Хвилюючою та урочистою частиною свята стала церемонія нагородження за сумлінну працю, високий професіоналізм співробітників бібліотеки (детальніше – у попередній інформації).

Подарунком для ювілярів та всіх, хто завітав на свято, стали виступи солістів колективу спортивно-бального танцю «Нюанс» Ксенії Фоменко та Даниїла Бойко, студенток Навчально-наукового гуманітарного інституту Софії Богун, Яни Гелетишак.

З нагоди такого величного ювілею також було вшановано тих, хто присвятив бібліотечній справі усе своє життя, та відзначено молодих фахівців, які поповнили наш колектив.
Також увазі гостей заходу було представлено перлини фонду бібліотеки – рідкісні та цінні видання з історії флоту та суднобудування; розгорнуту інформаційну експозицію «100 років служіння освіті та науці», яка висвітлила багатогранну діяльність Наукової бібліотеки; виставку видань, подарованих бібліотеці, з автографами авторів; яскраву виставку світлин «Миттєвості сторіччя».

Однією із родзинок святково прикрашеного залу стала книжкова інсталяція у вигляді ювілейного торту із цифрою 100, зроблена вправними руками співробітників бібліотеки.
Отже, перегорнуто 100-ту сторінку історії бібліотеки, багатої на визначні події та славні імена, попереду безперервний шлях – шлях удосконалення в царині інформації, освіти, науки.

Бєлодєд О. В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи
Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова

100 років служіння освіті та науці

30 вересня Наукова бібліотека Національного університету кораблебудування ім. адм. Макарова у теплому колі друзів та шанувальників відсвяткувала свій перший сторічний день народження та Всеукраїнський день бібліотек.
Визначною подією офіційних урочистостей стала презентація книги про сторічну діяльність університетської книгозбірні «Університетська бібліотека: від традиційної до цифрової».
Матеріал для книги підготували провідні фахівці університетської біблотеки на чолі з директором Костирко Т.М.

Урочистою частиною свята стала церемонія нагородження співробітників бібліотеки.
Директору Наукової бібліотеки Т. М. Костирко було вручено відзнаку ректора «За сумлінну працю».

Почесними грамотами голови Миколаївської обласної державної адміністрації було нагороджено заступника директора з питань автоматизації І. В. Бондар, вченого секретаря С. В. Ларенкову, завідуючу відділом бібліотечного маркетингу, інноваційної та методичної роботи О. В. Бєлодєд.

Почесною грамотою Департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації було відзначено заступника директора з наукової роботи Т. С. Мігунову.

Почесні грамоти Миколаївської обласної ради було вручено завідуючій відділом обслуговування І. В. Кузнецовій, завідуючій відділом комплектування та наукової обробки літератури І. В. Новиковій, головному бібліографу інформаційно-бібліографічного відділу М. С. Жигалкіній.

Почесними грамотами Миколаївського міського голови було відзначено завідуючу відділом обслуговування В. М. Олейниченко, завідуючу сектором відділу обслуговування Г. В. Костюк, провідного бібліотекаря відділу обслуговування Г. Г. Глушко.

Грамоти вручав проректор з науково-педагогічної роботи НУК ім. адм. Макарова С. О. Слободян.

Грамотами Національного університету кораблебудування ім. адм. Макарова було відзначено п’ятнадцять фахівців Наукової бібліотеки. Їх вручив голова Вченої ради університету О. М. Дубовий.

Грамотами Миколаївської обласної бібліотечної асоціації було відзначено шість співробітників бібліотеки. Грамоти вручив голова Миколаївської обласної бібліотечної асоціації К. М. Картузов.

(Більш детальна розповідь про урочистості з нагоди 100-річчя НБ НУК ім. адм. Макарова буде опублікована пізніше.)

Книжково-ілюстративна виставка
“Шлях довжиною у століття: НУК ім. адм. Макарова 1920 – 2020”

2020-й рік – ювілейний для Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова. Нашій Альма-матер виповнюється 100 років. Вклад МКІ-УДМТУ-НУК у розвиток освіти, науки та виробництва за 100 років існування важко переоцінити: тисячі талановитих випускників, видатні науковці; підручники, посібники та монографії, за якими навчаються студенти у багатьох куточках світу!

Виставка “Шлях довжиною у століття: НУК 1920 – 2020″, яка експонується у відділі обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті, має на меті ознайомити користувачів з невеликою, але вагомою частиною величної наукової та педагогічної спадщини вчених університету, яка зберігається у фонді відділу.

Видання на електронних носіях, монографії іноземними мовами, підручники сучасних вчених Г. Ф. Романовського, В. М. Горбова, С. І. Сербіна та багатьох інших стоять на виставці поряд з працями їх наукових керівників – вчених минулих років В. М. Бузника, О. І. Голубченка, В. В. Лаханіна, Т. Є. Епельмана, О. Я. Іпатенка та інших.

Також на виставці представлено ретроспективу збірників наукових праць МКІ-УДМТУ-НУК, матеріалів міжнародних науково-технічних конференцій.

Родзинкою виставки є одне з найперших видань “Трудов Николаевского кораблестроительного института” – випуски 1934 року, де надруковані прижиттєві статті перших професорів, які фактично були засновниками Миколаївського кораблебудівного інституту – В. В. Цехановича (1876 – 1942 рр.), М. С. Бритмана (1874 – 1942 рр.), викладачів та аспірантів тих років.

Повага та гордість за свою Альма-матер – саме ці почуття викликають матеріали, представлені на виставці.

Сімоненко Н. Є.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ
у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Виставка літератури до 70-річчя від дня народження професора Миколи Івановича Радченка

Виставка літератури “Здобутки у науковій діяльності та підготовці кваліфікованих кадрів професора Миколи Івановича Радченка” (до 70-річчя від дня народження) експонується у читальному залі відділу обслуговування Наукової бібліотеки Машинобудівного навчально-наукового інституту.

Завідувач кафедри кондиціювання та рефрижерації НУК імені адмірала Макарова доктор технічних наук, професор Микола Іванович Радченко – відомий вчений у галузі систем кондиціонування та холодильної техніки, академік Міжнародної академії холоду, автор 500 наукових статей і опублікованих доповідей на міжнародних конференціях.

Заслужений винахідник України Микола Іванович має 60 авторських свідоцтв і патентів на винаходи.

Однак особлива гордість вченого – це його учні. Професор М. І. Радченко підготував 11 кандидатів технічних наук, багато його учнів стали переможцями всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт. Родзинкою виставки стали дипломи переможців різних років, які ілюструють наукові досягнення студентів, здобуті під керівництвом професора Миколи Івановича Радченка.

Сімоненко Н. Є.,
завідуюча відділом обслуговування
користувачів НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Літературно-документальна виставка
«Винахідник, науковець, педагог»

Літературно-документальна виставка «Винахідник, науковець, педагог», яку запропонував своїм читачам відділ обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК ім. адм. Макарова, присвячена 55-річчю Олександра Костянтиновича Чередніченка, кандидата технічних наук, доцента кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та теплоенергетики, докторанта, члена Вченої ради НУК та Вченої ради МННІ, члена ради Миколаївського морського ліцею ім. професора М. Александрова.

На виставці представлені наукові та навчально-методичні розробки вченого, публікації у вітчизняних та закордонних наукових виданнях, монографії, навчальні посібники (три з яких з грифом МОНУ). Доказом визнаного таланту молодого вченого є, представлені окремим розділом виставки, 80 авторських свідоцтв та патентів на винаходи, що належать Олександру Костянтиновичу. Саме завдяки цій роботі О. К. Чередніченко отримав звання Заслужений винахідник України.

Сімоненко Н. Є.,
завідуюча відділом обслуговування
користувачів НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Персональна виставка
“Наукова, інноваційна та педагогічна діяльність
професора Г. Ф. Романовського”

Персональну виставку “Наукова, інноваційна та педагогічна діяльність професора Г. Ф. Романовського” співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК ім. адм. Макарова підготували з нагоди 80-річного ювілею відомого вченого в галузі енергомашинобудування, професора кафедри турбін, доктора технічних наук, ректора МКІ–УДМТУ–НУК (1993-2008 рр.).
Георгій Федорович Романовський – заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, засновник і Президент (1996 – 2008 рр.) Академії наук суднобудування України. Під його керівництвом захищено 27 кандидатських та докторських дисертацій. У переліку його наукових праць більш ніж 395 найменувань, серед яких 8 підручників з грифом МОН, 6 монографій, 42 навчальні та довідкові посібники, 50 патентів на винаходи.
Значним доробком професора Г. Ф. Романовського разом із колективом вчених є підготовка 7 томів офіційного видання “Правил класифікації та побудови морських суден Регістру судноплавства України”, з яким можна ознайомитися на виставці.
Загалом на виставці представлено понад 80 видань з фонду відділу, окрім монографій та навчально-методичної літератури, представлені доповіді на Міжнародних науково-технічних конференціях, збірники наукових праць МКІ–НУК, публікації вченого у фахових наукових виданнях. Експозиція книжкової виставки до ювілею відомого вченого Г. Ф. Романовського – це вклад Наукової бібліотеки у популяризацію його наукової діяльності.

Сімоненко Н. Є.,
завідуюча відділом обслуговування
користувачів НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Виставка літератури
“Науково-технічна діяльність професора В.В.Алексієнка”

Виставка літератури “Науково-технічна діяльність професора В.В.Алексієнка”, яка експонується у читальному залі відділу обслуговування Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті, присвячена 80-річчю від дня народження відомого вченого у галузі суднового машинобудування, кандидата технічних наук, професора, завідувача кафедри механіки і конструювання машин МННІ НУК імені адмірала Макарова. Валерій Валентинович має 12 авторських свідоцтв і патентів на винаходи. Він – автор більш ніж 50 наукових статей і навчальних посібників, у т.ч. 2-х навчальних посібників, рекомендованих МОН України. Зараз В.В.Алексієнко знаходиться на заслуженому відпочинку.
Нажаль, в умовах карантину багато студентів не мали змоги ознайомитися з виставкою, але співробітники інституту відвідали виставку та згадали свого колишнього колегу та наставника з повагою та теплом.

Сімоненко Н.Є.,
завідуюча відділом обслуговування
користувачів НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Участь фахівців НБ НУК ім. адм. Макарова в
обговоренні проєкту Закону України
«Про внесення змін до Закону України “Про бібліотеки і бібліотечну справу»

Фахівці Наукової бібліотеки НУК ім.адм.Макарова взяли участь в обговоренні проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про бібліотеки і бібліотечну справу» (нова редакція), яке проходило 20 травня у форматі онлайн-конференції. Презентація законопроєкту відбулась за ініціативою Міністерства культури та інформаційної політики України з метою роз’яснення ключових положень та надання відповідей на найпоширеніші запитання бібліотечних фахівців. Проєкт розроблено у зв’язку з необхідністю впорядкування на законодавчому рівні бібліотечної сфери, приведення законодавства у відповідність до міжнародних стандартів та забезпечення громадян якісними бібліотечними послугами.
Даний законопроєкт – результат трирічної роботи провідних фахівців бібліотечної сфери України. До складу робочої групи, яка розробляла проєкт, долучались експерти ВГО Українська бібліотечна асоціація, зокрема Президентка Оксана Бруй та член Президії, керівник Секції університетських бібліотек Української бібліотечної асоціації Олег Сербін.
Проєкт нової редакції закону презентувала Наталія Розклупа, заступник генерального директора з наукової роботи Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого. Спікером презентації була Оксана Бруй. Модерувала захід – Вероніка Селега, Генеральний директор Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України, співзасновниця ГО «Бібліотека майбутнього».

Під час презентації Наталія Розклупа докладно зупинилась на ключових моментах даного проєкту закону, серед яких: оновлення термінології, класифікації та функцій бібліотек відповідно до міжнародних стандартів та Маніфесту IFLA – International Federation of Library Associations and Institutions та UNESCO; стандартизація відповідно до міжнародних норм; узгодження норм щодо створення, реорганізації та ліквідації бібліотек; якісне збереження бібліотечних фондів; створення Державного реєстру книжкових пам’яток; створення Національної електронної бібліотеки; децентралізація бібліотек; соціальний захист бібліотечних працівників тощо.

На завершенні презентації доповідачка відповіла на численні запитання фахівців бібліотек України стосовно даного законопроєкту.
Обговорення нової редакції закону серед професійна спільноти, громадськості, представників органів державної влади усіх рівнів триває до 5 червня.

Бєлодєд О. В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи НБ НУК ім. адм. Макарова

Онлайн конференція «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19»

Співробітники Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова взяли участь у онлайновій конференції «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19», яка відбулась 19 травня 2020 р. Конференція була організована ВГО Українська бібліотечна асоціація та Українським інститутом книги. Модератором конференції виступила О. М. Бруй, президентка Української бібліотечної асоціації, директорка Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету України «КПІ імені Ігоря Сікорського».
В програмі конференції пройшли три сесії:
Сесія 1. Безпека користувачів та бібліотекарів: умови виходу з карантину.
Сесія 2. Сервіси бібліотек у дистанційному режимі.
Сесія 3. Процедури відбору, придбання та розподілу книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів у 2020 р.
Під час першої сесії змістовними і дуже корисними були виступи Марини Адаменко, головної бібліотекарки Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого і Олени Шматько, завідувачки науково-методичним відділом Львівської обласної наукової бібліотеки, які поділилися досвідом своїх установ про роботу бібліотек під час карантину та забезпечення безпеки користувачів і бібліотекарів.
Під час другої сесії було розглянуто діяльність і сервіси бібліотек у дистанційному режимі. Ірина Бірюкова, генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки, проаналізувала цифрові ресурси й віртуальні сервіси бібліотек України у розвитку культури, науки, освіти під час пандемії.
Вікторія Агаркова, директорка Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки, і Світлана Моісєєва, директорка Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки, розповіли про досвід своїх бібліотек та бібліотек своїх територіальних громад щодо онлайн роботи під час карантину.
Про цифрові продукти Українського інституту книги (УІК) для бібліотек розповів Юрій Марченко, начальник відділу підтримки книговидання УІК.
Третю сесію було присвячено процедурі відбору, придбання та розподілу книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів у 2020 р. Про Проєкт Українського інституту книги та пропозиції бібліотек під час громадського обговорення розповів Юрій Марченко, начальник відділу підтримки книговидання УІК.
Висловлюємо велику подяку Українській бібліотечній асоціації та всім учасникам конференції за змістовну актуальну розмову про діяльність бібліотек України під час пандемії COVID-19.

Корольова Т.Д ,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Виставка
«З ім’ям Тараса Шевченка у боротьбі за Україну».

Щороку у березні українці вшановують пам’ять великого Кобзаря, патріота України, славного сина українського народу Тараса Григоровича Шевченка.

До цієї дати 3 березня у відділі обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова відбулася презентація виставки «З ім’ям Тараса Шевченка у боротьбі за Україну».

Відкрила виставку завідуюча відділом обслуговування І. В. Кузнецова короткою інформацією про життя Тараса Шевченка, присвячене служінню українському народові, та про його творчість, що пронизана гарячою любов’ю до рідного краю.

Кандидат медичних наук, доцент кафедри теорії та основ олімпійського спорту, шевченкознавець І.Б. Марцінковський продовжив захід цікавою розповіддю про історичний досвід використання різними за ідеологічними переконаннями силами поетичної спадщини та біографічної долі Тараса Шевченка.

Із заключним словом виступив директор Навчально-наукового гуманітарного інституту, кандидат історичних наук, доцент О.В. Бобіна підкресливши, що Тарас Шевченко цілком справедливо посідає перше місце серед ВЕЛИКИХ УКРАЇНЦІВ і є візитною карткою України.
Усі присутні із цікавістю ознайомилися з представленими на виставці матеріалами з особистої колекції І.Б. Марцінковського – оригіналами та копіями документів, репринтними книжковими виданнями, світлинами, плакатами, предметами художньої металопластики, поштовими марками, конвертами …

Наукова бібліотека щиро дякує І.Б. Марцінковському за люб’язно наданий матеріал, цікаву, змістовну розповідь та сподівається на подальшу співпрацю.
Виставка працюватиме 3 – 6 березня.

Гординець С.Ю.,
бібліотекар I категорії.

Година історії
«Архітектор І. Є. Старов: життєвий та творчий шлях»

26 лютого співробітники абонементу молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчального-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проєктами, Факультету екологічної та техногенної безпеки Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова підготували та провели для студентів та співробітників університету годину історії «Архітектор І. Є. Старов: життєвий та творчий шлях», присвячену 275-річчю від дня народження І.Є.Старова (1745-1808), одного з перших архітекторів м. Миколаєва. Метою заходу стало ознайомлення студентів з історією та архітектурою м. Миколаєва.

Під час заходу студенти дізнались про те, що І.Є.Старов, відомий архітектор, академік, професор Петербурзької академії мистецтв, спроєктував головну міську площу м.Миколаєва, Адміралтейський собор, будинок магістрату, крамниці Молдованського будинку та інші об’єкти. На його честь названа вулиця «Архітектора Старова» в мікрорайоні Північний м. Миколаєва.

Огляду життєвого та творчого шляху відомого архітектора була присвячена цікава розповідь бібліотекаря І категорії Л. Б. Афанасьєвої, доповнена презентацією «Архітектор ХVIII століття Іван Єгорович Старов». Завідуюча сектором Г. В. Костюк доповнила інформаційну картину заходу презентацією на тему: «Архітектура Миколаєва у стилі класицизму».

До уваги учасників заходу була представлена книжково – ілюстративна виставка «Архітектор І. Є. Старов в історії Миколаєва», на якій була представлена література присвячена історії Миколаєва, архітектурі старого міста. Також присутні переглянули фільм «Зодчий Иван Егорович Старов». Тож учасники зустрічі мали чудову нагоду дізнатись про цікаві факти, пов’язані з біографією І.Є. Старова.

На завершення заходу гостей частували чаєм та кавою. Студенти подякували працівникам бібліотеки за цікавий та пізнавальний екскурс в історію нашого міста.

Афанасьєва Л. Б.,
бібліотекар І категорії
відділу обслуговування користувачів
НБ НУК ім. адм. Макарова

Семінар-тренінг
«Академічна доброчесність та електронні ресурси для науки і освіти»

20 лютого в Електронному читальному залі НБ НУК ім. адм. Макарова відбувся семінар-тренінг «Академічна доброчесність та електронні ресурси для науки і освіти». На семінарі були присутні науковці та викладачі Факультету морського права, Факультету економіки моря, Факультету морської інфраструктури, Кораблебудівного навчально-наукового інституту, Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проектами.

Програма семінару складалася з двох блоків. Під час першого – завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом М. С. Жигалкіна виступила з інформацією «Академічна доброчесність в університеті. Перевірка робіт на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості із використанням програмно-технічних засобів». В презентації вона розповіла про значення академічної доброчесності, загальні принципи її забезпечення, власний досвід в цьому питанні, нормативну та організаційну підтримку заходів щодо запобігання академічному плагіату в НУК ім. адм. Макарова; про співпрацю нашого університету з компанією «Unicheck Україна» та польською компанією «Плагіат» (система «Strike Plagiarism» ), які надають онлайн-послуги з перевірки текстових документів на наявність запозичень; охарактеризувала проблему встановлення оптимального рівня оригінальності тексту і допустимої частки текстових запозичень з урахуванням виду текстових робіт студентів.

Під час свого виступу М. С. Жигалкіна наголосила на більш активному розміщенні матеріалів в Інституційному репозитарії НУК eIR NUOS з метою представлення наукового, навчального доробку дослідників університету у вільному доступі та можливості використання електронних ресурсів в освітньому та науково-дослідницькому процесах.

Другий блок був присвячений електронним ресурсам для науки та освіти. В ньому завідуюча Електронним читальним залом Т.Д. Корольова представила інформацію «Електронні ресурси для науки і освіти: електронні колекції наукової періодики та бази даних провідних видавництв світу в НУК ім. адм. Макарова».

Вона ознайомила учасників семінару з електронними колекціями наукової періодики та базами даних провідних видавництв світу, користування якими здійснюється в НУК ім. адм. Макарова. Це, насамперед, наукометричні БД Scopus і Web of Science, повнотекстові ресурси відомого міжнародного видавництва Springer Nature, колекція JSTOR Archive Journals електронної бібліотеки JSTOR, колекція журналів Wiley Full Journal Collection видавництва Wiley, психологічна БД APA’s PsycTherapy, яка є частиною платформи EBSCOhost.

Завідуюча Електронним читальним залом детально розповіла про ключові характеристики та особливості пошуку інформації в усіх перелічених ресурсах, основу яких становлять якісні рецензовані наукові журнали від авторитетних світових постачальників наукової інформації.

Під час семінару фахівці бібліотеки відповіли на багаточисельні запитання учасників заходу.
З питань консультацій чи проведення тренінгів щодо академічної доброчесності, електронних колекцій наукової періодики та баз даних провідних видавництв світу запрошуємо звертатися до Інформаційно-бібліографічного відділу (ауд. 651) та Електронного читального залу НБ НУК ім. адм. Макарова (ауд. 547).

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім.адм.Макарова

Семінар-тренінг «Електронні ресурси для науки і освіти: електронні колекції наукової періодики та бази даних провідних видавництв світу в
НУК ім. адм. Макарова»

У рамках заходів системи підвищення професійної компетентності фахівців Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова 14 і 17 лютого в Електронному читальному залі (ЕЧЗ) відбувся семінар-тренінг «Електронні ресурси для науки і освіти: електронні колекції наукової періодики та бази даних провідних видавництв світу в НУК ім. адм. Макарова». Модератор семінару-тренінгу – завідуюча ЕЧЗ Т. Д. Корольова.

Головна мета семінару – ознайомити всіх співробітників бібліотеки з електронними колекціями наукової періодики та базами даних провідних видавництв світу, користування якими здійснюється в НУК ім. адм. Макарова. Це, насамперед, наукометричні БД Scopus і Web of Science, повнотекстові ресурси відомого міжнародного видавництва Springer Nature, колекція JSTOR Archive Journals електронної бібліотеки JSTOR, колекція журналів Wiley Full Journal Collection видавництва Wiley, психологічна БД APA’s PsycTherapy, яка є частиною платформи EBSCOhost.

Модератор семінару-тренінгу Т. Д. Корольова детально розповіла про ключові характеристики та особливості пошуку інформації в усіх перелічених ресурсах, основу яких становлять якісні рецензовані наукові журнали від авторитетних світових постачальників наукової інформації.

Також під час семінару було приділено увагу повнотекстовим електронним колекціям книг видавництва «Центр навчальної літератури», доступ до яких у НУК ім. адм. Макарова триває з 2009 р. На початок 2020 року доступно майже 1300 книг за темами: аудит, бухгалтерський та кадровий облік; фінанси; економіка; менеджмент; маркетинг; правова література; гуманітарні науки; природничі та технічні науки.
З метою закріплення отриманих теоретичних знань слухачі виконали індивідуальні практичні завдання.

Нагадуємо, що відповідно до наказу МОН України від 27 лютого 2019 року №269 «Про затвердження Порядку забезпечення доступу закладів вищої освіти і наукових установ до електронних наукових баз даних» за кошти держбюджету Національному університету кораблебудування імені адмірала Макарова надано доступ до наукометричних БД Scopus та Web of Science одночасно.

Звертаємо Вашу увагу на те, що доступ до баз даних відкрито до червня 2020 року з можливим подальшим продовженням цього терміну.

З питань консультацій та проведення тренінгів щодо електронних колекцій наукової періодики та баз даних провідних видавництв світу запрошуємо звертатися до Електронного читального залу НБ НУК ім. адм. Макарова (ауд. 547).

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Книжкова виставка “Любов – формула життя”

Вже традиційно, 14 лютого студенти Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки (НН ІАЕ) НУК ім. адм. Макарова долучаються до щорічного святкування Дня святого Валентина. Це чудове романтичне свято, коли в душах закоханих розпускаються квіти любові, а в серцях звучить мелодія весняного пробудження. Недарма його відзначають напередодні весни, пори року, коли почуття прокидаються разом із природою, стають ще сильнішими.
З нагоди свята відділ обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у НН ІАЕ організував та презентував студентам оформлену у романтичному стилі книжкову виставку “Любов – формула життя”.
Взагалі, в холі інституту панувала святкова атмосфера: всіх зустрічали активісти профкому, студенти дарували один одному «валентинки», проводили цікаві конкурси, дарували дівчатам солодощі.
Тож, щиро бажаємо всім чистих, великих, світлих почуттів. Нехай кожна мить буде наповнена Любов’ю!

Олейниченко В. М.,
завідуюча відділом обслуговування
НБ в НН ІАЕ
НУК ім. адм. Макарова

14 лютого – Міжнародний день дарування книг

“Прийми у дар, моя Бібліотеко!” – саме таку назву має виставка книг з дарчими написами, яка експонується у читальній залі відділу обслуговування Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК ім. адм. Макарова. Книги, які власноруч підписав автор або небайдужий дарувальник, є безперечним надбанням кожної бібліотеки. Такі автори, як Ю.С. Крючков, В.М. Горбов, В.С. Наливайко, Є.Г. Певзнер, В.С. Крутіков, інші науковці та випускники інституту назавжди залишили свої добрі побажання бібліотеці та читачам.

Мельникова Н.Є.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів
НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Наукова бібліотека – з нагоди засідання
Ради морського порту «Миколаїв»

29 січня у Національному університеті кораблебудування ім. адм. Макарова відбулося планове засідання Ради морського порту «Миколаїв». Першочерговим завданням університету є підготовка кваліфікованих кадрів, які відповідають сучасним вимогам ринку праці. Наш університет в цьому досяг високого рівня, завдяки постійній тісній співпраці з портовим бізнесом. Тому майданчиком для об’єднання усіх представників портового бізнесу став Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова.
Наукова бібліотека університету також взяла участь у цьому заході. Співробітниками бібліотеки було організовано розгорнуту книжкову виставку “НУК імені адмірала Макарова: наукові досягнення”, до якої увійшли видання вчених та викладачів університету, кращі навчальні посібники, матеріали науково-технічних конференцій, новинки літератури та періодичні видання з фонду Наукової бібліотеки, присвячені темі заходу.

Дубовик О. С.,
провідний бібліотекар відділу
обслуговування користувачів НБ у ННІАЕ

Професійне навчання – запорука фаховості

З 13 по 24 січня 2020 року співробітники Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова навчалися на Курсах підвищення кваліфікації при Миколаївському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

Щиро кажучи, співробітників наукових бібліотек важко чимось здивувати, однак слухачі курсів були приємно вражені різноманіттям тем, які були запропоновані: від захисту прав людини в інтернеті до проблем розвитку природничих наук та умов успішної життєдіяльності людини; від етнографії у бібліотечній діяльності до використання офісних додатків у роботі бібліотекаря.

Особливу зацікавленість у слухачів викликали тренінги з нового українського правопису, а також питання, безпосередньо пов’язані з професійною діяльністю, а саме: дизайн середовища бібліотеки, нові форми бібліотечного обслуговування, інформаційна безпека в бібліотеках.

Високий професіоналізм викладачів, невимушена атмосфера, вільне спілкування, емоційне задоволення від набуття нових компетенцій – саме цим запам’ятаються бібліотекарям ці два тижні.

Колектив Наукової бібліотеки висловлює щиру подяку директору МОІППО д. пед. н., доценту В. І. Шуляру та викладачам інституту за організацію та проведення Курсів.

Костирко Т. М.,
директор Наукової бібліотеки НУК ім.адм. Макарова,
кандидат наук із соціальних комунікацій