Новий рік приносить казку

День за днем, година за годиною наближаються новорічно-різдвяні свята.

День святого Миколая, Новий рік, Різдво, Щедрий вечір, Водохреща несуть у наші оселі та серця добро, любов, оновлення, щирість радісних побажань. До новорічно-різдвяних свят Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова вже традиційно убралася у святкове вбрання. Творча фантазія і вправні руки співробітників бібліотеки створюють для наших користувачів справжні дива – оригінальні новорічно-різдвяні композиції, книжково-ілюстративні виставки, креативні фото-зони та локації.

Ось на шостому поверсі бібліотеки у всіх відвідувачів з’явилася можливість «погрітися» біля казкового імпровізованого каміну та сфотографуватися! На п’ятому поверсі, поряд із сяючою вогниками ялинкою, на вас очікує «креативний сніговик» та улюблениця читачів «Снігуронька Жанна». А в кожному відділі обслуговування користувачів створено цікаві тематичні святкові композиції. Тож, свято наближається!!! Якщо у вас ще є якісь сумніви, завітайте до нас в бібліотеку!

Бєлодєд О. В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи
Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова

Виставка літератури
“Гортаючи сторінки історії”
(до 95-річчя від дня заснування МННІ НУК)

18 грудня Машинобудівний навчально-науковий інститут НУК ім. адм. Макарова відзначив 95-річчя від дня заснування. За роки існування інститутом підготовлено більше 30 тисяч фахівців для різних галузей народного господарства, багато з них стали відомими державними та громадськими діячами, керівниками промислових підприємств, науково-дослідних організацій, навчальних закладів, професіоналами найвищого ґатунку. Ціла плеяда видатних імен професорів, доцентів, викладачів назавжди пов’язана з цим славетним закладом.

У конференц-залі, де проходили урочисті заходи, була розташована і виставка літератури “Гортаючи сторінки історії” (до 95-річчя від дня заснування МННІ НУК), яку підготували співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у МННІ НУК ім. адм. Макарова Основною метою експозиції було максимально продемонструвати всю масштабність та багатогранність наукової та педагогічної спадщини науковців інституту за час його існування.

На виставці було представлено унікальні матеріали: від одного з найперших видань “Трудов Николаевского кораблестроительного института” – 1934 року – до матеріалів Міжнародних науково-технічних конференцій 2019 року; від посібників та підручників науковців минулих років В.М. Бузника, О.І. Голубченка, В.В. Лаханіна та інших до найсучасніших монографій вчених іноземними мовами, видань на електронних носіях.
Спеціально до ювілейної дати вийшло з друку видання “Кафедри Машино-будівного навчально-наукового інституту (нариси історії та сучасний стан)” за авторством В.С. Наливайка, С.І. Сербіна, В.М. Горбова та Б.В. Димо, яке стало родзинкою виставки і викликало неабияку зацікавленість гостей заходу.

На жаль, обмеження у просторі не дали можливості представити величезні надбання бібліотеки за 95 років у повному обсязі, але мета – максимально висвітлити усі напрямки наукової та педагогічної діяльності ¬інституту – була досягнута.

Мельникова Н.Є.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів
НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Наукова бібліотека – до ювілею вченого

8 грудня виповнилося 55 років Дмитру Валерійовичу Костенку, кандидату технічних наук, доценту, завідувачу кафедри електричної інженерії суднових та роботизованих комплексів Навчально-наукового інституту автоматики і електротехніки (НН ІАЕ) НУК ім. адм. Макарова.
З цієї нагоди Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова підготувала бібліографічний покажчик праць вченого, до якого увійшли навчальні посібники, методичні вказівки, статті, матеріали доповідей на всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях. Він буде корисним для студентів, аспірантів, науковців і спеціалістів різних галузей освіти.
Колектив Наукової бібліотеки щиро вітає ювіляра з Днем народження та бажає здоров’я, успіхів у всьому задуманому і нових наукових здобутків!

Дубовик О. С., провідний бібліотекар
відділу обслуговування
користувачів НБ в НН ІАЕ
НУК ім. адм. Макарова

Інформаційна година
“Чорне море – краплина планети Земля”

5 грудня співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) НУК ім. адм. Макарова організували і провели для студентів 4 та 5 курсів, які навчаються за спеціальністю “Суднові енергетичні установки” інформаційну годину “Чорне море – краплина планети Земля”, присвячену Міжнародному дню Чорного моря.
У заході взяв участь к.т.н., доцент кафедри експлуатації суднових енергетичних установок і теплоенергетики (ЕСЕУ і ТЕ) І.О. Ратушняк. Питання, які він поставив у своєму виступі, зокрема: чому Чорне море вважається найбільш чистим у світі; які великі техногенні аварії відбувалися у Чорному морі; за який період відбувається природне оновлення морського середовища, сприяли зацікавленості студентів та пожвавлювали атмосферу в залі.
Також на заході відбулась презентація перегляду «Чорне море – природна перлина України», на якій присутні ознайомились з книгами та періодичними виданнями за темою заходу.

Мельникова Н.Є., завідуюча відділом
обслуговування користувачів НБ у МННІ
НУК ім. адм. Макарова

День кафедри
експлуатації суднових енергетичних установок та теплоенергетики

28 листопада у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК ім. адм. Макарова відбувся День кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та теплоенергетики. Завідувач кафедри, к.т.н., професор В.М. Горбов ознайомив студентів та своїх колег із науковими та навчально-методичними доробками працівників кафедри останніх років, особливо зупинившись на унікальності деяких матеріалів, а також поінформував про плани щодо майбутніх видань.
На виставці, яку підготували співробітники бібліотеки, були представлені, окрім наукових та навчальних видань, матеріали Міжнародних конференцій, статті з фахових видань, електронні ресурси, науково-популярні та публіцистичні видання.
У ході дискусії був окреслений план співпраці між кафедрою та бібліотекою на майбутній ювілейний для університету рік.

Мельникова Н.Є., завідуюча відділом
обслуговування користувачів НБ у МННІ НУК ім. адм.Макарова

Наукова бібліотека на допомогу профорієнтації

28 листопада за ініціативою співробітників відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова в ІАЕ та викладача Миколаївського професійного машинобудівного ліцею Мірошник О. В. в Арт-центрі «Арго» Нового корпусу в рамках діючої експозиції “Навчально-науковий інститут автоматики та електротехніки НУК ім. адмірала Макарова – драйвер інновацій в освіті” відбулася екскурсія для учнів, які навчаються за спеціальністю “Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-електрик з ремонту електроустаткування”. Метою заходу було ознайомити учнів ліцею з науковими здобутками вчених, викладачів, аспірантів інституту на допомогу профорієнтаційній роботі. Представники кафедр інституту розповіли присутнім про особливості спеціальностей, за якими веде підготовку Навчально-науковий інститут автоматики та електротехніки, і наочно продемонстрували наукові розробки викладачів та студентів. Учнів ліцею ознайомили з роботою деяких лабораторій інституту і навіть дозволили взяти участь у стендових випробуваннях.

Альбрехт Н. В.,
бібліотекар I категорії
Наукової Бібліотеки НУК ім. адм. Макарова

Віртуальна краєзнавча подорож
«Суднобудування Миколаївщини: минуле і сьогодення (1789-2019 рр.)»

27 листопада в Електронному читальному залі НБ НУК ім. адм. Макарова пройшла віртуальна краєзнавча подорож «Суднобудування Миколаївщини: минуле і сьогодення (1789-2019 рр.)». Вже традиційно цей захід проводиться для студентів третього та четвертого курсів Факультету економіки моря НУК ім. адм. Макарова.

Під час заходу студенти дізналися про Миколаївський суднобудівний кластер, який був одним із найпотужніших у світі та ключову роль України у розвитку суднобудівної галузі СРСР і вітчизняного флоту.

Значну частину краєзнавчої подорожі було присвячено розкриттю діяльності миколаївських суднобудівних підприємств, починаючи з першої верфі «Миколаївське Адміралтейство», закладеної в гирлі річки Інгул у 1788 році. Також студенти дізналися про історію створення таких миколаївських суднобудівних підприємств та компаній як «Наваль», «Руссуд», «Суднобудівний завод ім. 61 комунара», «Чорноморський суднобудівний завод», «Океан», «Нібулон». Присутніх особливо зацікавила діяльність сучасних конструкторських бюро та науково-дослідних центрів Миколаєва, таких, як ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування», ПКБ «Асаба Дизайн Центр», які розробляють і впроваджують у виробництво проєкти всіх видів комерційних суден, сучасних військових кораблів, річкових суден, суден обслуговування (портового флоту).
До уваги присутніх також було запропоновано експозицію книг з історії суднобудування, міста Миколаєва та МКІ-УДМТУ-НУК.

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Пам’яті видатних вчених присвячено

Нещодавно співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) НУК ім. адм. Макарова підготували та провели для студентів та співробітників інформаційно-пізнавальну годину “Хроніка пам’яті. Їх немає, про них пам’ятають”, присвячену пам’яті видатних вчених Д.С. Байбарака (до 100-річчя від дня народження), А.І. Лукіна (до 90-річчя від дня народження) та А.Г. Сацького (до 80-річчя від дня народження).

Метою заходу стало ознайомлення студентів з історією та вагомим внеском науковців та викладачів інституту у розвиток двигунобудування, заохочення їх до успішного навчання на прикладі славетних традицій інституту.

В рамках заходу кандидат технічних наук, професор В.С. Наливайко ознайомив студентів із життєвим та науковим шляхом ювілярів та представив відомих вчених з дещо незвичних для широкої аудиторії сторін, а саме: Д.С. Байбарака як чуйного, уважного до кожного студента декана машинобудівного факультету, А.І. Лукіна як відомого тренера з академічного веслування, А.Г. Сацького як історика флоту.

Також, до уваги учасників заходу була представлена книжково-ілюстративна виставка “Дизелісти-ювіляри”.

Мельникова Н.Є., завідуюча відділом
обслуговування НБ у МННІ НУК ім.адм.Макарова.

Віртуальний круїз
«Легендарний “Ікар”. Імпресія крізь роки»

18 листопада в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова відбувся віртуальний круїз «Легендарний “Ікар”. Імпресія крізь роки». У заході взяли участь студенти другого курсу Факультету економіки моря.

Легендарна яхта “Ікар” стала відомою далеко за кордонами нашої країни завдяки першій в історії вітчизняного вітрильного спорту навколосвітньої подорожі 1987-1988 рр., коли екіпаж яхти за 327 діб подолав 31 тис. миль.

Головними героями заходу стали саме члени екіпажів яхти “Ікар”, які у своїй більшості були випускниками та науковцями Миколаївського кораблебудівного інституту і нашими земляками.

Разом із студентами ми віртуально пройшли маршрутами трьох найбільш відомих експедицій “Ікара”, а саме: навколосвітньої подорожі, Гранд регати “Колумбус-92”, присвяченої 500-річчю відкриття Америки Колумбом, і трансатлантичного плавання в регаті RASE-2000, проведеної на честь переходу людства в третє тисячоліття.

З моменту завершення цих експедицій відбулося безліч зустрічей, взято не один десяток інтерв’ю, багато написано про саму яхту, про капітана Бориса Степановича Немирова та його екіпажі. Але хочеться знову і знову згадувати їх історію, їх спортивний подвиг; ще раз відчути значимість події, щоб сучасники, а особливо молоде покоління, знали і пам’ятали.

Корольова Т. Д., завідуюча
ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Презентація віртуального дайджесту
«Свято, яке завжди з тобою»

14 листопада студенти І курсу, які навчаються за спеціальністю «Прикладна лінгвістика», відвідали презентацію віртуального дайджесту «Свято, яке завжди з тобою», присвячену 120-річчю від дня народження американського письменника Е. Хемінгуея. Захід підготували та провели співробітники відділу наукової, іноземної літератури та періодичних видань Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова.

На початку зустрічі студенти ніби відвідали Париж 20-30 років XX ст. під звуки чарівного вальсу «Під небом Парижу» у виконанні французького шансоньє Іва Монтана. Із захопленням вони переглянули фотоальбом із краєвидами старого Парижу. Чому Париж? Тому, що саме Париж був «святом, яке завжди з тобою» для лауреата Нобелівської премії з літератури Ернеста Хемінгуея. «Свято, яке завжди з тобою» – так називалась і його книга-спогад про Париж, яку письменник писав все своє життя, і яка побачила світ тільки після його смерті.

На презентації учасники заходу дізналися про різноманітні захоплення письменника, його звички, пристрасті та бунтарський норов, а також почули цікаві історії з його яскравого, незвичайного життя.
Із цікавістю студенти переглянули стрічку про антифашистську діяльність Ернеста Хемінгуея на Кубі та його участь у військових діях Першої світової війни.

Під час слайд-презентації «Під знаком Нобеля» присутні ознайомилися з творами письменника, а потім переглянули музичний мультфільм «Старий і море» за мотивами однойменної філософської повісті Хемінгуея. Також студенти віртуально відвідали будинок-музей письменника у США та дізнались про деякі моменти його особистого життя, переглянувши відеофільм із циклу «Незвичайні історії кохання». Родзинкою презентації став відеозапис інтерв’ю з Ернестом Хемінгуеєм.

На завершенні заходу студенти подякували працівникам бібліотеки за цікавий, пізнавальний захід.

Домашева І.Л.,
завідуюча відділом
наукової, іноземної літератури
та періодичних видань
НБ НУК ім. адм. Макарова

Презентація експозиції
“Навчально-науковий інститут автоматики та електротехніки НУК – драйвер інновацій в освіті”

8 листопада в рамках підготовки до святкування 100-річчя НУК ім. адм. Макарова співробітники Наукової бібліотеки підготували та презентували експозицію “Навчально-науковий інститут автоматики та електротехніки НУК – драйвер інновацій в освіті”.

Мета цього заходу – вшанування наукових традицій, популяризація досягнень вчених і надання інформації про всі сфери багатогранної наукової діяльності Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки (НН ІАЕ).
З вітальним словом до присутніх звернулись: Т. М. Костирко, директор Наукової бібліотеки університету; Є. І. Трушляков, ректор НУК ім. адм. Макарова; Г. В. Павлов, директор НН ІАЕ НУК ім. адм. Макарова.

На експозиції були представлені монографії, підручники, навчальні посібники, матеріали наукових конференцій, збірники наукових праць, наукові розробки, статті та публікації в періодичних виданнях, нагороди інституту за досягнення в науковій діяльності. У заході взяли участь всі сім кафедр інституту. Кожна кафедра надала для експозиції багато цікавих матеріалів: свідоцтва, патенти на винаходи, дипломи, грамоти, подяки, сертифікати, які свідчать про наукові здобутки та перемоги науковців, викладачів, аспірантів та студентів у наукових конкурсах та олімпіадах. Зокрема, кафедру електричної інженерії суднових та роботизованих комплексів представив завідувач кафедри, к.т.н., доцент Д. В. Костенко; кафедру комп’ютерних технологій та інформаційної безпеки – к.т.н., доцент С. М. Нужний; кафедру суднових електроенергетичних систем – завідувач кафедри, к.т.н., доцент Д. О. Жук; кафедру комп’ютеризованих систем управління – завідувач кафедри, к.т.н., доцент О. О. Черно; кафедру автоматики – к.т.н., доцент С. О. Гаврилов; кафедру імпульсних процесів і технологій – к.т.н., доцент Л. Є. Овчинникова; кафедру програмованої електроніки, електротехніки і телекомунікацій – д.т.н., доцент О. О. Ушкаренко.

Відвідувачі виставки з цікавістю ознайомились з науковими здобутками вчених, викладачів, аспірантів, студентів інституту, які зробили свій значний внесок у розвиток науки в Україні та світі.

Ректор НУК ім. адм. Макарова Є. І. Трушляков побажав академічній спільноті інституту і в подальшому натхнення, цікавих інноваційних проектів та наукових досягнень.

Олейниченко В. М.,
зав. відділом обслуговування НБ в НН ІАЕ НУК ім. адм. Макарова

VI Всеукраїнська науково-практична конференція “Бібліотека ХХІ століття: виклики, нові можливості, перспективи”

7–8 листопада на базі Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, обласного методичного центру бібліотек ЗВО м. Миколаєва, відбулась VI Всеукраїнська науково-практична конференція “Бібліотека ХХІ століття: виклики, нові можливості, перспективи”.

У роботі професійного форуму взяли участь керівники та провідні фахівці книгозбірень ЗВО України, а саме: Наукової бібліотеки Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова – зонального методичного центру бібліотек ЗВО ІІІ та ІV рівнів акредитації Півдня України; Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету ім. Ігоря Сікорського; Наукової бібліотеки Хмельницького національного університету; Наукової бібліотеки Харківського національного університету радіоелектроніки; Наукової бібліотеки Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. У конференції взяли участь і вчені-бібліотекознавці: Г.В.Шемаєва, доктор наук із соціальних комунікацій, професор Харківської державної академії культури; Ю.О.Шевцова, кандидат наук із соціальних комунікацій, викладач Харківської державної академії культури; Г.А.Єрмолаєва, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри інформаційної, бібліотечної та архівної справи Відокремленого підрозділу “Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв” (ВП “МФ КНУКіМ”); Т.М.Борко, кандидат педагогічних наук, доцент за наказом кафедри інформаційної, бібліотечної та архівної справи ВП “МФ КНУКіМ”; А.І.Сидоренко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри інформаційної, бібліотечної та архівної справи ВП “МФ КНУКіМ”; Т.В.Сидоренко, кандидат наук із соціальних комунікацій, завідувач кафедри інформаційної. бібліотечної та архівної справи ВП “МФ КНУКіМ”. Також у роботі науково-практичної конференції взяли участь: керівники та провідні фахівці бібліотек ЗВО м. Миколаєва, що входять до складу Методичного об’єднання; колеги з Обласної універсальної наукової бібліотеки, Центральної бібліотеки ЦБС для дорослих ім. М.Л.Кропивницького, бібліотеки-філії для юнацтва ЦБС для дорослих м. Миколаєва; Науково-педагогічної бібліотеки; представники видавництв “Олді-плюс” (м. Херсон), “Іліон” (м. Миколаїв), видавець Василь Торубару.

З вітальним словом до учасників заходу звернулись: С.О.Слободян – проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат технічних наук, професор НУК ім. адм. Макарова та О.В.Бондаренко – директор Кораблебудівного навчально-наукового інституту, кандидат технічних наук, доцент. Вони відзначили особливу роль бібліотеки вишу для розвитку навчального і наукового процесів та наголосили на значенні даного зібрання, побажали фахівцям бібліотек цікавого професійного спілкування, спрямованого на подальший інноваційний розвиток.

До уваги фахівців бібліотек було представлено доповіді та виступи з нагальних питань функціонування бібліотек ЗВО, а саме: філософії відкритого доступу у бібліотечному середовищі; формування професійних компетентностей бібліотекаря та користувача; досвіду роботи бібліотек з формування культури академічної доброчесності; тенденцій та перспектив інформаційно-аналітичної діяльності бібліотеки; проектної діяльності бібліотек ЗВО; бібліотечного середовища як дієвого простору соціокультурного розвитку тощо. Також до уваги учасників конференції було представлено огляд-презентацію творів сучасних українських письменників «Українська літературна толока» .
Крім того, на конференції було представлено виставку раритетних видань із фонду Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова; експозицію видань, подарованих бібліотеці, з автографами авторів та оригінальну виставку світлин, що відображала миттєвості насиченого та різноманітного життя Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова.

У рамках роботи конференції її учасники мали нагоду ознайомитись з новинками книжкової продукції видавництв “Іліон” (м. Миколаїв), “Олді-плюс” (м. Херсон), видавця В. Торубари.

Конференція пройшла на високому фаховому рівні, представлені доповіді та виступи учасників професійного форуму були цікавими, інформаційно насиченими та актуальними для діяльності бібліотек. Плідна робота конференції та професійне спілкування колег збагатили учасників заходу досвідом, новими ідеями.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи НБ НУК ім. адм. Макарова

Година цікавих повідомлень
“ Мандруємо рідною країною”

29 жовтня до читального залу Головного корпусу НБ НУК ім.адм.Макарова завітали студенти 1-го курсу гр. 1411 та їх викладач І. В. Єропкіна. Співробітники абонементу Кораблебудівного навчально-наукового інституту та Факультету економіки моря підготували та провели для гостей бібліотеки годину цікавих повідомлень “Мандруємо рідною країною”. Метою заходу було ознайомлення з незвичайними та унікальними пам’ятками та природними чудесами рідної країни.

Відкрила захід провідний бібліотекар Н. О. Махмутова цікавою та пізнавальною інформацією про історичні та культурні пам’ятки, а також незвичайні та загадкові об’єкти нашої країни. Вдалим візуальним доповненням став перегляд відеороликів “Найдивовижніші місця України” та “ ТОП-10 найкрасивіших міст України”.
Бібліотекар І-ої категорії Л. М. Денисюк розповіла студентам про унікальні природні явища на тему “Україна вражає”.

Доповнила інформаційну палітру заходу книжково-ілюстративна експозиція “Краса та загадковість рідної землі”, на якій була представлена література про архітектурні, культурні пам’ятки країни та фотоальбоми. Особливо, зацікавила всіх присутніх нова книга “Замки, фортеці, палаци України (70 чудес)», яка допомагає читачу доповнити уявлення про красу та загадковість нашої країни. А на завершення заходу прозвучала чарівна пісня на фоні мальовничих краєвидів нашої країни.
Всі присутні подякували працівникам бібліотеки за змістовну та цікаву інформацію.

Денисюк Л.М.,
бібліотекар І-ої категорії відділу обслуговування користувачів
Головного корпусу НУК ім.адм.Макарова.

Тренінг по роботі з БД Scopus пройшов у НУК ім. адм. Макарова

25 жовтня в НУК ім. адм. Макарова відбувся тренінг по роботі з БД Scopus, проведений тренером Elsevier, заступником директора Державної науково-технічної бібліотеки України, кандидатом наук із соціальних комунікацій Сергієм Назаровцем у співпраці з Науковою бібліотекою університету.

Протягом тренінгу було надано інформацію щодо роботи в БД Scopus разом із прикладами практичного використання ресурсу. Присутні аспіранти, науковці, співробітники бібліотеки були ознайомлені з різними стратегіями, які допомагають максимально ефективно знаходити необхідну інформацію, що дозволяє витрачати менше часу на пошук та більше часу на проведення досліджень.
Під час тренінгу було розглянуто наступні питання:

  • вміст бази, інструменти пошуку, аналізу та візуалізації даних Scopus;
  • оновлення Scopus;
  • критерії відбору наукових видань для представлення та включення в Scopus;
  • профіль автора та профіль організації у БД Scopus;
  • основні наукометричні показники.

Особливу увагу спікер приділив таким наукометричним показникам БД Scopus, як журнальні метрики CiteScore, SCImago Journal Rank (SJR indicator), Source-Normalized Impact per Paper (SNIP), квартилі та перцентилі журналів.

Для систематизації необхідної інформації й управління бібліографічною інформацією пан Сергій рекомендував використовувати універсальний бібліографічний менеджер Mendeley. Його перевагою є можливість завантаження документів в особисту бібліотеку, а також їх використання в будь-який час онлайн чи офлайн.

Відзначимо, що тренінг відвідали не тільки науковці НУК ім. адм. Макарова, але і представники інших університетів Миколаєва.

Наприкінці заходу всі бажаючі мали змогу задати питання лектору.
Нагадуємо, що згідно до наказу МОН України від 27 лютого 2019 року №269 «Про затвердження Порядку забезпечення доступу закладів вищої освіти і наукових установ до електронних наукових баз даних» за кошти держбюджету НУК ім. адм. Макарова надано доступ до наукометричних БД Scopus та Web of Science одночасно. Доступ здійснюється за IP-адресами у всіх корпусах, а також у Херсонській та Первомайській філіях університету. Звертаємо увагу на те, що доступ до баз даних відкрито з 1 червня 2019 року на один рік з можливим подальшим продовженням цього терміну. Додаткова інформація – на сайті Наукової бібліотеки та в Електронному читальному залі (ауд. 547).

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Семінар-дискусія «Відкритий доступ як засіб сприяння академічній доброчесності»

25 жовтня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова в рамках Міжнародного тижня відкритого доступу – 2019 відбувся cемінар-дискусія «Відкритий доступ як засіб сприяння академічній доброчесності». В ньому взяли участь молоді науковці, аспіранти, викладачі університету.

Під час заходу було обговорено теоретичні і практичні питання відкритості науки та освіти. Особливу увагу було приділено революційній ініціативі Євросоюзу щодо відкритого доступу до наукових публікацій (OA2020 Initiative). Завідуюча Електронним читальним залом Т. Д. Корольова детально розповіла про те, що Рух Відкритого Доступу отримав потужну підтримку у зв’язку із запущеним 4 вересня 2018 року організацією Science Europe «Планом S» (Plan S), який було розроблено емісаром Відкритого Доступу Єврокомісії Робертом-Яном Смітсом (Robert-Jan Smits). Основна мета «cOAlition S» полягає в тому, щоб після 1 січня 2020 року результати наукових досліджень, які були профінансовані або фінансуються за рахунок державних грантів, що надаються національними та європейськими дослідницькими радами і фондами, повинні публікуватися у відповідних журналах відкритого доступу або на платформах відкритого доступу (репозитаріях).

Учасники семінару-дискусії порушили багато питань, пов’язаних з відкритим доступом: чому так важливо, щоб наукові публікації були у відкритому доступі, як і де підібрати журнали відкритого доступу до публікацій, що таке платформи відкритого доступу і чому передплатні та гібридні журнали не відповідають принципам «Плану S».

Під час семінару було презентовано сьомий випуск вебнавігатора «Ресурси відкритого доступу», який є потужним пошуковим засобом, що акумулює вебадреси і допомагає користувачам орієнтуватися в сучасних наукових ресурсах Відкритого Доступу.

Дуже сподіваємося, що цей захід буде сприяти підвищенню обізнаності науковців та аспірантів щодо Відкритого Доступу і допоможе зрозуміти переваги відкритості.

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Презентація веб-навігатора «Ресурси відкритого доступу»

23 жовтня в рамках Міжнародного Тижня Відкритого доступу – 2019 (www.openaccessweek.org) пройшла презентація 7-го випуску веб-навігатора «Ресурси відкритого доступу» – «Ресурси відкритого доступу для науки та навчання». На цей захід до Електронного читального залу Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова були запрошені викладачі та студенти третього і четвертого курсів Факультету економіки моря.

Під час першої частини заходу – теоретичної – завідуюча Електронним читальним залом Т.Д. Корольова розповіла присутнім про міжнародний рух за Відкритий доступ – рух за вільний та безперешкодний онлайновий доступ до наукових та освітніх матеріалів.

Починаючи з 2013 року щорічно, вже сьомий рік поспіль, співробітники Електронного читального залу, відстежуючи в мережі інтернет нові ресурси Відкритого доступу, створюють веб-навігатор, який є пошуковим засобом, що акумулює веб-адреси і допомагає користувачам орієнтуватися в сучасних ресурсах відкритого доступу. В кожному випуску перевіряються та оновлюються всі посилання на ресурси. У сьомому випуску веб-навігатора створено новий розділ «Основні проекти та ініціативи Відкритого доступу», а також розширено розділ «Діючі відкриті е-архіви в інституціях України». Всього у веб-навігаторі представлено 348 посилань на різноманітні відкриті ресурси.

Основною метою заходів Міжнародного Тижня Відкритого Доступу, який цього року проходить під гаслом «Open for Whom? Equity in Open Knowledge» – «Відкриті для кого? Рівність доступу до відкритих знань», є інформування студентської молоді про відкриті освітні ресурси, а також про архіви, каталоги, електронні бібліотеки з можливістю вільного і безкоштовного доступу до них. Тому у другій часті заходу – практичній – особливу увагу було приділено розділам навігатора, присвяченим діючим відкритим е-архівам в інституціях України, архівам відкритого доступу і спеціалізованим пошуковим системам.

Студенти під час тренінгу самостійно здійснили пошук інформації за темою «Розвиток науково-технічного прогресу» в електронних бібліотеках, архівах та репозитаріях. За допомогою Гарвестера української наукової інформації (http://oai.org.ua/index.php/index) вони шукали інформацію за тематикою «менеджмент» та «фінанси» в інституційних репозитаріях України. На сайті Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського (http://www.nbuv.gov.ua/) студенти ознайомилися з електронним архівом «Наукова періодика України» та знайшли наукові періодичні видання з питань економіки, а в Інституційному репозитарії НУК ім. адм. Макарова (http://eir.nuos.edu.ua/) знайшли роботи своїх викладачів.

Запрошуємо всіх зацікавлених ознайомитися з веб-навігатором на сайті НБ НУК в розділі «Ресурси відкритого доступу» та в Електронному читальному залі (ауд. 547).

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм .Макарова

Віртуальний краєзнавчий квест
«Миколаїв – місто перспектив і можливостей»

У Науковій бібліотеці НУК ім. адм. Макарова стало доброю традицією проведення краєзнавчих квестів до дня народження Миколаєва. Тому з нагоди 230-ї річниці від дня його заснування в Електронному читальному залі пройшов сюжетний віртуальний краєзнавчий квест «Миколаїв – місто перспектив і можливостей» зі студентами групи 2431 Факультету економіки моря.

Квест – це можливість стати героєм справжньої пригоди, зануритися в світ загадок і таємниць, а краєзнавчий квест дає нові знання про рідний край, сприяє виявам любові та поваги до його історії, сучасного й майбутнього. Тому ми разом зі студентами шукали, грали і пізнавали своє рідне місто.

Гра почалася з мозкового штурму, присвяченого визначним місцям Миколаєва, серед яких Кіммерійське місто-порт «Дикий сад», Старофлотські казарми, дитяче містечко «Казка», Миколаївська астрономічна обсерваторія, яхт-клуб та багато інших. Великий інтерес викликало розгадування ребусів, в яких була можливість проявити і розвинути свою ерудицію та інтелект. Після декодування QR-кодів, в яких була зашифрована інформація про історію чотирьох гербів нашого міста, розпочалась гра-квест. Студенти успішно впоралися з усіма його завданнями, проявивши при цьому свою кмітливість, спритність та увагу. Винагородою за це стали не тільки солодощі, але й можливість краще пізнати свій рідний край, його історію та сьогодення.

Корольова Т.Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК
ім.адм.Макарова

Книжково-ілюстративна виставка
«Здобутки у науково-технічній та
інноваційній діяльності професора А.П.Шевцова»

“Здобутки у науково-технічній та інноваційній діяльності професора А.П.Шевцова (до 70-річчя від дня народження)” – саме таку назву має виставка, що експонується у читальному залі відділу обслуговування Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК ім. адм. Макарова.

Доктор технічних наук, професор, відомий вчений у галузі транспортної енергетики, завідувач кафедри системотехніки морської інфраструктури і енергетичного менеджменту, Анатолій Павлович Шевцов – автор більш ніж 160 наукових статей, що опубліковані у фахових вітчизняних та закордонних виданнях, методичних та навчальних посібників, 24 авторських свідоцтв та патентів на винаходи. Лиш деяку частину наукового надбання вченого співробітники бібліотеки мали змогу представити на огляд відвідувачів. Активну участь у підготовці виставки взяв сам ювіляр, надавши бібліотеці матеріали з особистого архіву. Виставка дуже зацікавила колег науковця, його учнів, співробітників інституту та університету.

Н.Є.Мельникова,
завідуюча відділом обслуговування
користувачів у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Літературно-документальна виставка
“В. М. Б у з н и к (1914 – 1968).
Вчений, ректор. Штрихи до портрету
(до 105-річчя від дня народження)”

4 жовтня виповнилося 105 років із дня народження видатного вченого, доктора технічних наук, професора, члена-кореспондента АН УССР, завідувача кафедри теорії теплотехніки і суднових парових котлів, декана машинобудівного факультету (1953-1961 рр.), ректора МКІ у 1965-1968 роках Віктора Михайловича Бузника. Внесок В.М.Бузника в науку неможливо переоцінити. Саме під його керівництвом в інституті закладено всі основні напрямки наукової діяльності. Віктор Михайлович, на жаль, дуже рано пішов з життя, але його наукова та педагогічна спадщина продовжує підтримуватися та розвиватися його учнями та послідовниками. Наукова бібліотека не залишилася осторонь цієї важливої для університету дати та підготувала літературно-документальну виставку “В. М. Б у з н и к (1914 – 1968). Вчений, ректор. Штрихи до портрету (до 105-річчя від дня народження)”.

Мельникова Н.Є.,
завідуюча відділом обслуговування
користувачів у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Бібліопанорама «Відкриваємо бібліотеку: електронні ресурси Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова»

30 вересня до Електронного читального залу (ЕЧЗ) завітали студенти третього курсу Навчально-наукового гуманітарного інституту НУК ім. адм. Макарова, які навчаються на спеціальності «Дизайн». Співробітники ЕЧЗ запропонували студентам взяти участь у бібліопанорамі «Відкриваємо бібліотеку: електронні ресурси Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова».

Святкування Всеукраїнського дня бібліотек – це чудова нагода привернути увагу студентства до книг як джерел отримання знань, які залишаються основою активної освіти й критичного мислення, та нагадати читачам про інформаційні ресурси та можливості бібліотеки. Тому, разом із присутніми студентами ми обговорили сучасний стан бібліотек України; переглянули відео «Бібліотеки майбутнього: як у Вашингтоні ламають стереотипи»; зазирнули у далеке минуле та дізналися про нелегкі роки становлення нашого навчального закладу та його вірної супутниці – бібліотеки; ознайомилися з електронними інформаційними ресурсами Наукової бібліотеки: електронним каталогом та БД, веб-сайтом, інституційним репозитарієм, електронною бібліотекою, бібліографічними та вебліографічними покажчиками, віртуальними виставками, тощо.
Наприкінці ми разом зробили фото «Я люблю бібліотеку» для підтримки флешмобу #деньубібліотеці у Всеукраїнський день бібліотек.

Сподіваємось, що надана можливість ознайомитись з електронними інформаційними ресурсами Наукової бібліотеки НУК ім.адм.Макарова сприятиме подальшій навчальній та дослідній роботі студентів.

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім.адм.Макарова

Година пізнавальної інформації “Бібліотека – відома і невідома”

30 вересня в читальному залі Головного корпусу Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова відбулась година пізнавальної інформації “Бібліотека – відома і невідома”, присвячена Всеукраїнському дню бібліотек. На зустрічі були присутні студенти груп 1431 та 1551, а також викладачі В. Г. Фатєєва, А. В. Ткаченко, В. Г. Рогов., співробітники університету.
Для своїх читачів-першокурсників працівники бібліотеки підготували екскурс-путівник для ознайомлення з бібліотекою та правилами користування, кілька цікавих презентацій і трохи гумору. В рамках заходу Рогову В’ячеславу Георгійовичу, старшому викладачу кафедри економіки та організації виробництва, було вручено диплом від Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, яка відзначила його почесною відзнакою “Читач року – 2018” як найактивнішого читача нашої бібліотеки.
Крім того, Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова відзначила своїх найкращих читачів-студентів. Ними стали: Дубініна М. Д. (гр. 4521), Іскра Т. О. (гр. 3511), Крикливенко О. В. (гр. 5231), Клічановська В. І. (гр. 2361).

Матвієнко О. Б.,
завідуюча відділом обслуговування.

«Бібліотека: час змін – час дій».
Святкування Всеукраїнського дня бібліотек в
Науковій бібліотеці НУК ім.адм.Макарова

Всеукраїнський день бібліотек – особливий день, коли відзначається важливе значення Бібліотеки та Бібліотекаря: інформувати та просвіщати, організовувати доступ до інформації та ресурсів, допомагати і навчати орієнтуватися у потоці інформації.

«Бібліотека: час змін – час дій» – під таким гаслом Української бібліотечної асоціації своє професійне свято працівники Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова традиційно відзначали разом зі своїми користувачами, організувавши різноманітні рекламні та інформаційні заходи. Всі заходи мали єдину мету – зробити все, щоб кожен присутній в бібліотеці відчув, що Всеукраїнський день бібліотек – саме його свято. Творчо і креативно підійшли співробітники бібліотеки до їх організації.

Так, у холі Головного корпусу усіх відвідувачів університету гостинно зустрічали працівники бібліотеки розгорнутою «Осінньою святковою бібліотечною експозицією», до якої увійшли: креативні виставки-інсталяції та різноманітні селфі-зони, де кожен міг сфотографуватися і залишити світлину на пам’ять; оригінальна виставка світлин «Бібліосушка», що відображала миттєвості насиченого та різноманітного життя бібліотеки; виставка видань, подарованих бібліотеці, з автографами авторів; благодійна акція «Я дарую книги своїй бібліотеці»; книжкова виставка, на якій були представлені праці науковців НУК ім. адм. Макарова та кращі навчальні посібники.
Однією із родзинок свята стала символічна Книга – джерело мудрості та знань! Все це викликало жвавий інтерес багатьох студентів, викладачів, науковців, співробітників університету.
Також в рамках святкування Всеукраїнського дня бібліотек у відділах книгозбірні відбулись цікаві інформаційно-просвітницькі заходи, зокрема в Електронному читальному залі – бібліопанорама «Відкриваємо бібліотеку: електронні ресурси Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова», а в Читальному залі Головного корпусу – година цікавої інформації «Бібліотека відома та невідома», в рамках якої відбулося відзначення найкращих, найактивніших читачів-студентів.

Крім того, у відділах обслуговування користувачів для всіх шанувальників книги організовані виставки книжково-ілюстративних видань, що розкривають цікавий світ скарбниць книгозбірні, а саме: «Автограф, залишений на згадку», «Книга – вічна цінність», «Бібліотека – книжкове відображення Всесвіту», «На шляху до знань разом із бібліотекою», «Бібліотек@ – сучасна, креативна, твоя».

Таким насиченим, яскравим та різнобарвним було відзначення Всеукраїнського дня бібліотек в Науковій бібліотеці НУК ім. адм. Макарова. Та хоч свято і завершилось, але ми завжди прагнемо змінюватися задля удосконалення, щоб зробити бібліотеку сучасною, креативною, цікавою нашим читачам.

Бєлодєд О. В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки
НУК ім.адм.Макарова

Коучинг «Академічна доброчесність:
базові поняття та практичний вимір»

27 вересня в Електронному читальному залі відбувся коучинг «Академічна доброчесність: базові поняття та практичний вимір». У заході взяли участь студенти третього і четвертого курсів спеціальності «Програмне забезпечення» Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проектами НУК ім. адм. Макарова. Головною метою коучингу була популяризація принципів та поведінкових моделей, які ґрунтуються на засадах академічної доброчесності у вищій школі.
Під час заходу студенти отримали відповіді на запитання: «Що таке плагіат і які види його існують?», «Що таке академічна доброчесність, чому вона важлива в освітньому середовищі?», «Як можна попередити порушення доброчесності в процесі навчання?» та багато інших.
Організатор і модератор заходу, завідуюча Електронним читальним залом Корольова Т. Д. підкреслила важливість взаємної підтримки викладачів та студентів в нелегкій справі поширення принципів академічної доброчесності.
Дуже приємно, що усі присутні студенти виявилися небайдужими до проблеми дотримання принципів академічної доброчесності у навчанні.

Корольова Т. Д., завідуюча ЕЧЗ
НБ НУК ім. адм. Макарова

Міжнародна науково-практична конференція «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці»

26 вересня в Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова пройшла X Міжнародна науково-практична конференція «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці». На конференції розглядались питання інноваційних технологій в суднобудуванні та судноремонті; сучасних методів досліджень у конструюванні і проектуванні суден та об’єктів океанотехніки; новітніх технологій і матеріалів у судновому машинобудуванні; інноваційних засобів удосконалення суднових енергетичних установок та систем; екологічної безпеки в суднобудуванні та об’єктах океанотехніки; безпеки мореплавства та ін.

Інформаційно-бібліографічний відділ Наукової бібліотеки підготував книжково-ілюстративну виставку «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці», на якій було представлено праці науковців університету. Виставка складалась з розділів: «Матеріали конференцій», «Найкращі посібники», «Праці науковців НУК».

Гості та учасники конференції з великим зацікавленням ознайомились з матеріалами виставки.

К. С. Диндеренко,
провідний бібліограф НБ НУК ім.адм.Макарова

Наукова бібліотека висловлює вдячність

21 вересня у Миколаєві відбулась традиційна регата Національного університету кораблебудування “Кубок імені адмірала Макарова”.

Під час вітрильної регати відомий миколаївський видавець Лев Траспов подарував Науковій бібліотеці НУК імені адмірала Макарова топонімічний словник-довідник Ю.С.Крючкова «Старый Николаев» з дарчим написом: «Библиотеке НКИ-НУК в память о Юрии Семеновиче от имени Людмилы Ивановны Крючковой».

Наукова бібліотека висловлює щиру вдячність Л.Траспову та Л.І. Крючковій за безцінний внесок у фонд книгозбірні вишу, якому Ю.С.Крючков присвятив багато років плідної педагогічної, наукової, дослідницької діяльністі. Життєвий і творчий шлях цієї багатогранно розвиненої особистості є гідним прикладом для молодого покоління. Професор Крючков залишив у спадок багато досліджень з розвитку та історії суднобудування і флоту, дослідження з історії Миколаєва, створивши своєрідну енциклопедію міста. Подароване видання – тому підтвердження. Безперечно, що через багато років ця книга, яка вже стала бібліографічною рідкістю, завжди буде цікавою для багатьох поколінь студентів, викладачів університету оскільки “представляє велику історію Миколаєва та його тепер уже колишніх околиць через їх назви”.
Пам’ять про Ю.С.Крючкова – видатного вченого в галузі суднобудування, письменника, дослідника історії міста та флоту, назавжди залишиться живою в серцях миколаївців.

Бєлодєд О. В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Діловий візит директора компанії “Антиплагіат” Андрія Сідляренка

24 вересня з діловим візитом в Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова (НУК) завітав директор компанії” “Антиплагіат” Андрій Сідляренко. Його відвідування було невипадковим, оскільки в поточному році університет уклав договір про співпрацю з компанією “Антиплагіат”, який дозволив отримати безкоштовний доступ до сервісу перевірки наукових робіт на плагіат Unicheck.

В ході візиту А. Сідляренко поспілкувався та обговорив нагальні питання щодо роботи з сервісом, намітив план подальшої співпраці з проректором НУК з науково-педагогічної роботи С. Слободяном та директором Наукової бібліотеки Т. Костирко.

Спілкування з представниками Наукової бібліотеки та секретарем Спеціалізованої вченої ради мало на меті удосконалити роботу по формуванню академічної доброчесності серед університетської спільноти. Адже це є інноваційним вектором діяльності університету та університетської книгозбірні.
Крім того, директор компанії “Антиплагіат” взяв участь у коучингу «Формування академічної культури студента», який було організовано співробітниками Електронного читального залу НБ НУК для студентів І курсу Машинобудівного навчально-наукового інституту та Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки. В ході зустрічі А. Сідляренко розповів першокурсникам про можливості сервісу Unicheck та відповів на їх чисельні запитання, такі як: чи можуть студенти першого курсу використовувати сервіс Unicheck для перевірки своїх робіт на ознаки плагіату; чи бувають і які технічні помилки на сайті Unicheck; чому потрібно використовувати ліцензійний сервіс Unicheck, а не безкоштовні онлайн програми; потрібно перевіряти всю роботу чи можна тільки частину; чи бувають для студентів знижки та бонуси. Жвава бесіда показала, що серйозні питання можна обговорювати та вирішувати в теплій, дружній атмосфері, з гумором, що ще раз доводить – можна зацікавити навіть студентів-першокурсників, якщо підійти до цього креативно.

Діловий візит А. Сідляренка до Національного університету кораблебудування був плідним та надав поштовх для подальшої роботи з питань академічної доброчесності.

Коучинг «Формування академічної культури студента»

24 вересня в Електронному читальному залі відбувся коучинг «Формування академічної культури студента». Захід було організовано для студентів першого курсу Машинобудівного навчально-наукового інституту та Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки НУК ім. адм. Макарова. Мета коучингу – надати базові знання з академічної культури та доброчесності студентам вищої школи.

Захід розпочався з опитування «Шкала терпимості до плагіату за Робертом Гаррісом (Harris, Robert A.)». За допомогою цієї шкали студенти змогли з’ясувати як вони ставляться до плагіату та обґрунтувати свої відповіді.

Під час коучингу було визначено поняття та складові академічної культури, доброчесності та недоброчесності, академічного плагіату та розглянуто його основні види. Студенти дізналися про Проект сприяння академічній доброчесності в Україні (SAIUP), який створено Міністерством освіти і науки України за підтримки Посольства США в Україні; безкоштовні та ліцензійні програми та сервіси, що здійснюють перевірку текстів на ознаки плагіату; академічне письмо, яке навчає висловлювати та обґрунтовувати власні ідеї за допомогою короткого, переконливого і зручно організованого наукового тексту.
Завідуюча Електронним читальним залом Т. Д. Корольова в інтерактивній формі ознайомила учасників коучингу з вимогами до оформлення письмових робіт у ЗВО, правилами цитування, складання списку використаної літератури, бібліографічного опису документів, бібліографічних посилань на першоджерела згідно нового ДСТУ 8302:2015 «Інформація та документація. Бібліографічне посилання. Загальні вимоги та правила складання».

Під час практичної частини студенти самостійно склали бібліографічні описи на книги та методичні посібники згідно ДСТУ-ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання».

Великою несподіванкою для присутніх стали відвідини коучингу Головою компанії Unicheck Україна Андрієм Сідляренком, який знаходився у НУК ім. адм. Макарова з діловим візитом. Він розповів студентам про можливості найсучаснішого сервісу перевірки наукових робіт на ознаки плагіату Unicheck (Антиплагіат) та відповів на питання.

Т.Д. Корольова, завідуюча ЕЧЗ
НБ НУК ім.адм.Макарова

Віртуальна подорож
«Лінгвістика крізь збільшувальне скло»

12 вересня співробітники відділу наукової, іноземної літератури та періодичних видань НБ НУК ім. адм. Макарова організували для першокурсників, які навчаються за спеціальністю «Прикладна лінгвістика» (гр. 1521, 1522), віртуальну подорож «Лінгвістика крізь збільшувальне скло».
Учасники заходу здійснили віртуальну подорож у загадковий світ іноземних мов і ознайомились із наявною у відділі літературою профільного для їх спеціальності змісту. Це – навчальні видання («English Grammar без помилок»), теоретичні матеріали з перекладу, довідкові («Словники у нашому житті», енциклопедії «Popular Science», «Britannica», «World Book»), наукова та навчальна література за темою «Мова – людина – комунікація», художні видання іноземними мовами. Також відбулась презентація віртуальної виставки «Deutsch ohne Probleme».
Значну зацікавленість студентів викликали: перегляд відеоролика «Літопис століть», присвяченого історії створення енциклопедії «Britannica»; музичний кліп «Симфонія науки» до віртуальної виставки «Popular Science»; перегляд фільму «Невербальні засоби спілкування» та жартівливий музичний кліп про студентське життя.
Майбутні мовознавці мали нагоду потренувати свої здібності, взявши участь в інтерактивній грі «Гра слів». Зустріч була дуже корисною та пізнавальною і стала чудовим початком для подальшої ефективної взаємодії бібліотеки зі студентами.

І. Л. Домашева, завідуюча відділом
наукової, іноземної літератури
та періодичних видань
НБ НУК ім. адм. Макарова

Віртуальна екскурсія
«Відкриваємо бібліотеку: електронні ресурси
Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова»

Доброю традицією у діяльності Електронного читального залу Наукової бібліотеки (ЕЧЗ НБ) є проведення акції «Тиждень активації першокурсника», головною метою якої є ознайомлення студентів першого курсу з інформаційними ресурсами бібліотеки. Так, 10 та 12 вересня співробітники ЕЧЗ НБ провели віртуальні екскурсії «Відкриваємо бібліотеку: електронні ресурси Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова» для студентів перших курсів Машинобудівного навчально-наукового та Навчально-наукового гуманітарного інститутів та Факультету економіки моря.
Відкрила захід завідуюча ЕЧЗ Т. Д. Корольова цікавою та змістовною розповіддю про історію університету, його розвиток та становлення.
У ході проведення віртуальної екскурсії студенти ознайомилися з електронними інформаційними ресурсами Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова: вебсайтом, електронним каталогом та БД, інституційним репозитарієм, електронною бібліотекою, бібліографічними та вебліографічними покажчиками, віртуальними виставками тощо.
Зацікавили учасників заходу і матеріали, представлені під час огляду навчальних електронних ресурсів для студентів першого курсу, який зробили співробітники ЕЧЗ НБ НУК ім. адм .Макарова М. О. Боклаг та К. С. Іщук.
Захід пройшов у теплій, дружній атмосфері. Сподіваємось, що отримані знання сприятимуть подальшій плідній навчальній та дослідній роботі студентів нашого університету.

Т. Д. Корольова,
зав. ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Лекція-презентація з основ інформаційної культури

10 вересня у читальному залі обслуговування користувачів Наукової бібліотеки НУК ім.адм.Макарова у Головному корпусі провідним бібліографом інформаційно-бібліографічного відділу К. С. Диндеренко була проведена лекція-презентація з основ інформаційної культури для студентів I курсу гр. 1521, гр. 1522, які навчаються за спеціальністю «Прикладна лінгвістика». Після лекції студенти написали свої найкращі побажання бібліотеці університету.

К. С. Диндеренко,
провідний бібліограф

Персональна виставка
“Унікальність науково-технічної та
інноваційної діяльності вченого”

З нагоди 75-річчя від дня народження Віктора Михайловича Горбова, видатного науковця у галузі суднової енергетики, завідувача кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та теплоенергетики, 27 травня у актовому залі Машинобудівного навчально-наукового інституту (МННІ) відбулася презентація його персональної виставки “Унікальність науково-технічної та інноваційної діяльності вченого”.
На виставці були представлені підручники, монографії, навчальні посібники, наукові статті, тези доповідей, патенти, публіцистичні твори, літературно-художні видання та особисті документи ювіляра. Особливу зацікавленість відвідувачі виявили до книги-переможця V обласного конкурсу “Краща Миколаївська книга” у номінації “Краще учбове видання та підручники” – “Енциклопедія суднової енергетики”. А справжньою перлиною експозиції стало нове видання – автобіографічний двотомник “Время собирать камни”, яке шановний автор присвятив 100-річчю Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.

Н.Є.Мельникова
завідуюча відділом обслуговування
користувачів у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Круглий стіл “Підготовка наукових кадрів у контексті європейського освітнього та наукового простору”

22 травня 2019 року у приміщенні читального залу відділу обслуговування Наукової бібліотеки (НБ) НУК ім. адм. Макарова в Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) відбувся Круглий стіл за темою “Підготовка наукових кадрів у контексті європейського освітнього та наукового простору”, приурочений до Дня Європи та Дня науки.
Модератором заходу виступила провідний бібліотекар Г.Г. Глушко. Інформаційною підтримкою заходу стала книжково-ілюстративна виставка “Освіта і наука – важливі чинники розвитку України”, яку присутнім на заході презентувала Г.Г. Глушко.
Участь у засіданні прийняли завідувачі кафедр: д.т.н., професори Р. М. Ткач, Б. Г. Тимошевський, М. І. Радченко; к.т.н., професори В. П. Шостак, Ю. Л. Мошенцев; молоді науковці к.т.н., докторант О. К. Чередніченко, к.т.н., доценти О. В. Литош, О. Л. Ніколаєв.
З вітальним словом до присутніх звернувся директор Машинобудівного навчально-наукового інституту, д.т.н., професор С. І. Сербін, який зазначив, що незважаючи на те, що 70% педагогічного складу МННІ – це кандидати і доктори наук, дуже гостро стоїть проблема підготовки молодих наукових кадрів, які складуть достойну зміну видатним вченим інституту, тим більше, що саме кадровий науковий потенціал є одним з критеріїв при підтвердженні університетом статусу “національного”.
У ході дискусії були підняті проблемні питання: відсутність матеріальних стимулів для заняття наукою, зміна пріоритетів сучасної молоді, занедбаний стан промисловості в країні та інші. Дійшли загального висновку, що обдарована студентська молодь потребує підтримки, тому що на сучасному етапі стратегічного розвитку України, коли одним з пріоритетів є інтеграція до Європейського Співтовариства, спеціалісти, яких готує університет, повинні бути висококваліфікованими та конкурентоспроможними на світовому ринку праці.

Н. Є. Мельникова, завідувач відділу обслуговування
користувачів НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Інтерактивний захід

14 травня 2019 року в читальному залі відділу обслуговування Наукової бібліотеки (НБ) НУК ім. адм. Макарова в ННІАЕ відбувся брейн-ринг зі студентами груп 3341, 3381, 3631 та 3651. Модератором цього заходу була кандидат історичних наук, доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін (СГД) Матвієнко Л. В., а членами журі – директор навчально-наукового гуманітарного інституту Бобіна О. В. та викладач кафедри СГД Сонечко О. С.

В змаганні приймали участь дві команди. Програмою заходу було передбачено 7 конкурсів, які включали питання з політології, історії та інших суспільних наук. Команди активно брали участь у обговоренні питань з соціально-гуманітарних дисциплін. Великий інтерес у учасників викликав конкурс капітанів.

Гра справила позитивні враження та дуже сподобалась студентам. На їх погляд такі заходи розвивають логічне мислення, дають змогу узагальнити свої знання з суспільних дисциплін. Вони також визначили, що проведення таких заходів є дуже доречним в університеті, тому що це дає змогу розширити коло знань з гуманітарних наук, дізнатись більше про можливості НБ, візуально познайомитись з новими надходженнями до бібліотеки.
Інформаційною підтримкою брейн-рингу стала книжково-ілюстративна виставка «Політологія як наука», на якій були представлені нові надходження літератури.

Директор навчально-наукового гуманітарного інституту Бобіна О. В. висловив подяку всім присутнім за участь у цікавому та креативному заході. Співробітники бібліотеки та представники кафедри СГД висловили надію на подальшу співпрацю, адже така робота є корисною для всіх.

Олейниченко В.М, зав. відділом обслуговування користувачів НБ в НН ІАЕ

Навчальний коучинг «Інформаційні інструменти платформи Web of Science для аналізу наукової діяльності»

У рамках заходів системи підвищення професійної компетентності фахівців Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова 24–25 квітня в Електронному читальному залі (ЕЧЗ) відбувся навчальний коучинг «Інформаційні інструменти платформи Web of Science для аналізу наукової діяльності», який став продовженням навчального тренінгу «Як працювати з інформаційними ресурсами платформ Scopus та Web of Science». Модератор коучингу – завідуюча ЕЧЗ Т.Д. Корольова.
Під час навчання були розглянуті такі питання: ключові характеристики інформаційної платформи Web of Science і бази даних Web of Science Core Collection; пошук публікацій по заданій темі, аналіз отриманої вибірки, уточнення, збереження даних; пошук публікацій і показники діяльності вченого у Web of Science; можливі складності пошуку за автором; аналіз практики публікації діяльності вченого (цитування, індекс Хірша та ін.).; можливості аналітичного інструменту Journal Citation Reports для оцінки і підбору журналу.
Коучинг супроводжувався презентацією можливостей платформи Web of Science як зручного механізму для роботи сучасного науковця, індикатора для визначення вагомості напрацювань, їхньої ролі у світовому контексті.
З метою закріплення отриманих знань слухачі виконали індивідуальні завдання: здійснили пошук відомостей у профілі університету і авторських профілях науковців, визначили наукометричні показники (кількість публікацій, цитування та індекс Гірша) авторів, які опублікували найбільше статей у різних галузях знань у базі даних Web of Science Core Collection.

Т.Д. Корольова, зав. ЕЧЗ
НБ НУК ім. адм. Макарова

День кафедри проектування та виробництва конструкцій із композиційних матеріалів

24 квітня в лабораторії кафедри проектування та виробництва конструкцій із композиційних матеріалів було проведено День кафедри, організований відділом обслуговування користувачів Наукової бібліотеки (НБ) в Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки (НН ІАЕ) НУК ім. адм. Макарова.

Проведення даного заходу ставило за мету інформування викладачів, аспірантів та студентів щодо бібліотечно-бібліографічних ресурсів, сервісних послуг книгозбірні за тематикою кафедри.

Захід відкрив Є. Т. Бурдун завідуючий кафедрою, к.т.н, професор НУК ім. адм. Макарова, який ознайомив присутніх з історією кафедри та етапами її розвитку, починаючи з 1991 року.

Під час спілкування викладачів із працівниками бібліотеки активно обговорювалась тема книгозабезпечення навчальних дисциплін і необхідність поповнення бібліотечного фонду новою літературою з актуальних тем. Викладачі кафедри – к. т. н., доцент С. В. Копійка, к.т.н., доцент Соломонюк Н.С. та к. т. н., доцент Юреско Т. А. – наголосили на особливій важливості та унікальності літератури, наявної у фонді Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова та необхідності її використання студентами при підготовці до практичних занять.

В рамках заходу в лабораторії кафедри було продемонстровано роботу 3D-принтера. Під керівництвом к. т. н., доцента кафедри С. В. Копійки до друку була запущена деталь, яку спроектували студенти 4 курсу під час вивчення дисципліни «Комп’ютерне моделювання конструкцій із композиційних матеріалів».

Працівники бібліотеки ознайомили присутніх із виставкою навчально-методичної літератури з актуальних проблем кафедри та новинками літератури, а також підготували перегляд періодичних фахових видань та матеріалів науково-технічних конференцій. Крім того, співробітники бібліотеки підготували та презентували учасникам заходу віртуальну виставку «Композиційні матеріали».

Всі учасники заходу зазначили, що така зустріч є дуже цікавою і корисною для взаємодії між кафедрою та бібліотекою, і висловили побажання щодо подальшої співпраці. Регулярне проведення Дня кафедри дає можливість корегувати роботу бібліотеки у відповідності до задач університету.

Дубовик О. С., провідний бібліотекар відділу обслуговування
користувачів НБ в НН ІАЕ

Музично-літературний вечір «Поезія. Весна. Любов»

19 квітня в Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова пройшов музично-літературний вечір «Поезія. Весна. Любов». На зустрічі зібралися найбільш творчі люди університету. Це письменники, поети, композитори, розкрили свої таланти перед колегами. Піднесений настрій охопив аудиторію з першого ж виступу, адже відкрив зустріч декан Факультету економіки моря Володимир Парсяк, який із неймовірною харизмою та натхненням показав мистецтво декларування віршів.
Цікаво, що серед виступаючих були представники і молодого, і старшого покоління.

А почесним гостем став В’ячеслав Качурін – видатний миколаївський поет і композитор. В’ячеслав Тимофійович ділився своїми віршами і піснями під гітару. Родзинкою вечора став дует В’ячеслава Качуріна та Євгена Долгова, заслуженого працівника культури України.

За словами організатора заходу, директора Наукової бібліотеки НУК Тамари Костирко, зустріч повністю виправдала усі сподівання.

«Ми хотіли цією зустріччю відновити традицію, яка завжди існувала в нашому університеті», – розповідає Тамара Миколаївна.

Ректор НУК імені адмірала Макарова Євген Трушляков також висловив сподівання, що подібні заходи стануть регулярними та запропонував надрукувати збірник поезій талантів НУК до сторіччя університету. І ця ідея була з радістю підтримана усіма присутніми.

Центр зв’язків з громадськістю НУК імені адмірала Макарова

Круглий стіл
«Latest trends and innovation in Science,
Engineering and Technology»

18 квітня у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки (НН ІАЕ) кафедра сучасних мов провела для студентів магістратури круглий стіл на тему «Latest trends and innovation in Science, Engineering and Technology» («Сучасні тенденції та інновації в науці, машинобудуванні та технологіях»).

Під керівництвом старшого викладача кафедри Т.П. Задорожної та старшого викладача О.Б. Давиденко студенти магістратури НУК ім. адм. Макарова підготували доклади на теми: «Develment of Robots» (розвиток робототехніки), «Drones in logistics» (транспортування вантажними дронами), «5G – The future of mobile» (інтернет 5G), «About embedded systems» (про вбудовані системи) та інші. Доповіді студентів супроводжувалися відеопрезентаціями інтерактивного характеру.

Співробітники відділу обслуговування до круглого столу організували книжкову виставку «English for students», на якій були представлені підручники, довідкова література та методичні посібники з англійської мови. Крім того, учасникам заходу було запропоновано перегляд журналів «The Naval Architect», «Offshore Marine Technology» та «Shiprepair and Сonversion Technology».

Н. В. Альбрехт,
бібліотекар І категорії НБ НУК ім. адм. Макарова

Ретро-погляд «”Бродяга Чарлі” – людина гумору»

17 квітня на абонементі молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчального-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проектами, Факультету екологічної та техногенної безпеки відбувся інформаційний захід – ретро-погляд «”Бродяга Чарлі” – людина гумору», присвячений 130-річчю від дня народження легендарного англійського та американського кіноактора і кінорежисера Чарлі Чапліна.

Чарлі Чаплін – перший всесвітньо відомий комік, один з небагатьох людей своєї епохи, яких згадують та асоціюють з німим кіно. Майже півстоліття він з’являвся на екрані, викликаючи захоплення глядачів і критиків. Геній Чарлі Чапліна мав глибокий вплив на розвиток світового кінематографу, рівних йому там так і не з’явилося.

Під час заходу присутні студенти першого курсу (гр. 1144) та співробітники університету дізнались про цікаві факти з біографії актора. Про це розповіла завідуюча сектором відділу обслуговування користувачів Головного корпусу Г.В. Костюк, ілюструючи свою розповідь презентацією.

Емоційного забарвлення заходу надав ретро-перегляд короткометражних фільмів Чапліна, під час якого приміщення бібліотеки ніби перетворилось на імпровізований ретро-кінотеатр. Під час перегляду всіх глядачів пригощали смаколиками та кавою. Присутні отримали велике задоволення та дізнались багатого цікавого.

Г. В. Костюк,
завідуюча сектором
відділу обслуговування користувачів
НБ НУК ім. адм. Макарова

Зустріч колективу Наукової бібліотеки
з ректором та головою профкому
НУК ім. адм. Макарова

12 квітня у приміщенні читального залу Наукової бібліотеки (НБ) у Головному корпусі відбулась зустріч колективу НБ з ректором НУК ім. адм. Макарова Є. І. Трушляковим та головою профкому А. М. Тубальцевим.

Євген Іванович у своєму виступі акцентував увагу на перспективах розвитку флагмана кораблебудівної освіти України – НУК ім. адм. Макарова, розширенні міжнародних кордонів співпраці, багатогранній дослідницькій діяльності. Він також розповів про плани щодо зміцнення матеріально-технічної бази університету, існуючі проблеми та шляхи їх вирішення, про своє бачення святкування 100-річного ювілею університету, що буде відзначатись у 2020 році.

Голова профкому А.М. Тубальцев зупинився на вирішенні соціальних питань, а саме – підвищенні оплати праці науково-педагогічним працівникам відповідно до «Закону про освіту»; наданні матеріальної допомоги співробітникам, організації їх відпочинку; зміцненні матеріально-технічного стану баз відпочинку у с. Коблево та м. Очаків.

На зустрічі відбувся діалог між ректором та співробітниками Наукової бібліотеки, в ході якого обговорювались нагальні питання щодо розвитку книгозбірні як сучасного інформаційно-комунікаційного центру університету, який якісно підтримує навчальний, науковий і виховний процеси, сприяє підвищенню публікаційної активності вчених НУК ім. адм. Макарова у національних та міжнародних рейтингах.

Спілкування з очільником університету та головою профкому викликало жвавий інтерес у співробітників НБ, а Євген Іванович, зі свого боку, пообіцяв їм підтримку у вирішенні першочергових питань, створенні комфортних умов для користувачів бібліотеки.

Загалом, зустріч відбулась у теплій, невимушеній атмосфері та була плідною. Колектив НБ дякує Є. І. Трушлякову та А. М. Тубальцеву за можливість щирого та відвертого спілкування.

Інформаційна година «Україна та космонавтика сьогодні»

10 квітня у відділі обслуговування користувачів Наукової бібліотеки (НБ) у Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) НУК ім. адм. Макарова відбулась інформаційна година «Україна та космонавтика сьогодні», присвячена Всесвітньому дню авіації та космонавтики.

У заході взяли участь: завідувач кафедри інженерної механіки та технології машинобудування (ІМ ТМ), доктор технічних наук, професор М.Р. Ткач; кандидат технічних наук, доцент кафедри двигунів внутрішнього згоряння, установки та технічної експлуатації (ДВЗ УТЕ) О.С. Митрофанов; кандидат технічних наук, асистент кафедри ІМ ТМ С.О. Моргун; старший викладач кафедри ІМ ТМ Д.В. Рукавишніков; співробітники та студенти МННІ.

Захід відкрила завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова Г.Г. Глушко. Вона представила стислу інформацію про сучасний стан розвитку космічної галузі України, відзначила її здобутки в освоєнні космосу.

У рамках проведення заходу виступив завідувач кафедри ІМ ТМ, доктор технічних наук, професор М.Р. Ткач. У своєму виступі Михайло Романович більш детально розкрив великий потенціал України на світовій космічній арені, відмітив провідні високотехнологічні підприємства України, особливо КБ «Південне» (за його участі та участі інших українських підприємств модернізована ракета-носій «Antares» вирушила на орбіту), участь України в міжнародних програмах та ініціативах, європейських проектах. Також він висловив подяку співробітникам Наукової бібліотеки за змістовну виставкову діяльність.

Увазі учасників заходу було представлено огляд періодичних видань з питань сучасного вітчизняного авіадвигунобудування та презентовано виставку «Наукові публікації вчених Машинобудівного навчально-наукового інституту кафедри двигунів внутрішнього згоряння, установки та технічної експлуатації і кафедри інженерної механіки та технології машинобудування». Основу експозиції склали періодичні видання, публікації вчених МННІ, кафедри ДВЗ УТЕ в авторитетних фахових вітчизняних журналах. Загалом, на виставці було представлено понад 35 наукових видань і публікацій з фонду Наукової бібліотеки.

Доповнила інформаційну картину заходу фотовиставка «Всесвіт в анфас та профіль», на якій були представлені яскраві знімки космосу в об’єктивах телескопа «Хабл».

Г. Г. Глушко,
завідуюча відділом
обслуговування користувачів
у МННІ НУК ім.адм.Макарова

День інформації

«Технічна теплофізика і суднові паровиробні установки»

28 березня у читальному залі відділу обслуговування користувачів у Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова (НУК ім. адм. Макарова) відбувся День інформації «Технічна теплофізика і суднові паровиробні установки», організований працівниками відділу. У заході взяли участь: директор Машинобудівного навчально-наукового інституту, доктор технічних наук, професор С. І Сербін; завідувач кафедри технічної теплофізики і суднових паровиробних установок (ТТ і СПУ), кандидат технічних наук, професор Б. В. Димо; доктор технічних наук, професор А П Шевцов; кандидат технічних наук, професор В. С. Наливайко; кандидат технічних наук, доцент
О. К. Чередніченко; кандидат технічних наук, доцент А. О. Єпіфанов; кандидат технічних наук, доцент В. В. Кузнецов; молоді науковці, викладачі, співробітники та студенти МННІ.

Директор МННІ, доктор технічних наук, професор С. І Сербін відмітив значення кафедри ТТ і СПУ у навчально-науковому процесі університету та важливу роль наукових досліджень кафедри, які відповідають напрямкам наукової діяльності НУК ім. адм. Макарова.

У своєму виступі завідувач кафедри, професор Б. В. Димо відзначив відомих українських науковців кафедри, зокрема, доктора технічних наук, професора В. М. Бузника та доктора технічних наук, професора С. В. Рижкова та їх плідну наукову діяльність. Також, професор Б.В.Димо змістовно розповів про навчально-науковий потенціал кафедри, ознайомив з науково-дослідною діяльністю провідних науковців та викладачів, які зробили вагомий внесок в освітній простір сучасної України.

Працівники бібліотеки, підготували для учасників заходу огляд нових надходжень за темою Дня інформації та виставку фахових видань. На виставці було представлено понад 80 джерел інформації: періодичні видання, статті вчених кафедри ТТ і СПУ, що були опубліковані у збірниках матеріалів науково-технічних конференцій та висвітлюють новини у світі науки, нові видання викладачів та науковців кафедри, навчально-методичні посібники, нові електронні видання тощо.

У рамках заходу також відбулась прем’єра книги: «Теплофізичні основи суднової енергетики», автори: Б. В. Димо, В.В. Кузнецов, А. О. Єпіфанов, яка вийшла у світ у видавництві НУК ім. адм. Макарова у 2019 році.

Перелік матеріалів, що були надані для ознайомлення та опрацювання під час Дня інформації, можна переглянути на сайті Наукової бібліотеки у розділі «Нові надходження». Отримати видання для подальшої роботи можна в читальному залі відділу (вул. Кузнецька, 5, ауд.56).

На завершення заходу колектив бібліотеки і викладачі кафедри на чолі з професором Б. В. Димо висловили побажання про подальшу співпрацю з метою підвищення інтересу студентів, магістрантів та молодих науковців до наукових досліджень кафедри та успішного навчання.

Г. Г. Глушко,
завідуюча відділом
обслуговування користувачів
у МННІ НУК ім.адм.Макарова

«Навчальний коучинг
«Як працювати з інформаційними ресурсами платформ Scopus та
Web of Science»

У рамках заходів системи підвищення професійної компетентності фахівців Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова 20–21 березня в Електронному читальному залі (ЕЧЗ) відбувся навчальний коучинг «Як працювати з інформаційними ресурсами платформ Scopus та Web of Science». Модератор коучингу – завідуюча ЕЧЗ Т.Д. Корольова.
Основна мета заходу – формування інформаційно-аналітичних компетентностей співробітників бібліотеки для подальшого сприяння зростанню публікаційної активності вчених НУК ім. адм. Макарова.
Під час навчання були розглянуті такі питання: можливості та інструменти пошуку, аналізу, візуалізації даних; виявлення публікацій за темами досліджень; пошук журналів за галузями знань; профіль установи і профіль автора в БД Scopus.
На заході співробітники бібліотеки здійснили пошук відомостей у профілі університету і авторських профілях науковців, визначили наукометричні показники (кількість публікацій, цитування та індекс Гірша) авторів, які опублікували найбільше статей у різних галузях знань.
Нагадуємо, що до 31 травня 2019 р., відповідно до Наказу МОН України № 1213 від 06.11.2018 року «Про надання доступу вищим навчальним закладам і науковим установам, що знаходяться у сфері управління Міністерства освіти і науки України, до електронних наукових баз даних», Національному університету кораблебудування імені адмірала Макарова одночасно надано доступ до наукометричних БД Scopus та Web of Science. Доступ здійснюється за кошти держбюджету.
З питань консультацій та проведення тренінгів щодо ресурсів БД Scopus та Web of Science запрошуємо звертатися до Електронного читального залу НБ НУК ім. адм. Макарова (ауд. 547).

Т.Д. Корольова, зав. ЕЧЗ
НБ НУК ім. адм. Макарова

«Адмірал музики»

19 березня у читальному залі Наукової бібліотеки (НБ) НУК ім. адм. Макарова у Навчально-науковому гуманітарному інституті відбулась зустріч з класичною музикою, присвячена 175-річчю від дня народження видатного композитора М. А. Римського-Корсакова.

Микола Андрійович Римський-Корсаков (1844–1908) – видатна постать в історії музичної культури, композитор, педагог, диригент, громадський діяч, музичний критик, член творчої співдружності російських композиторів «Могутня купка».

Зустріч, організовану з нагоди вшанування пам’яті великого композитора відкрила завідуюча відділом обслуговування НБ І.В. Кузнецова. З презентацією «Адмірал музики» та інформацією про важливі факти з його біографії виступила завідуюча сектором відділу обслуговування користувачів Головного корпусу Наукової бібліотеки Г.В. Костюк. Учасники заходу дізнались про те, що найповніше дарування композитора виявилося у творах, пов’язаних зі світом казки. Римський-Корсаков створив 15 опер, серед них: «Псков’янка», «Майська ніч», «Садко», «Снігуронька», «Царська наречена», «Золотий півник» та інші. Ряд фрагментів із цих опер стали шлягерами, наприклад «Пісня індійського гостя» або оркестровий «Політ джмеля». Більшу частину свого життя він присвятив педагогічній діяльності, був також автором кількох підручників і великої кількості статей на музичні теми.

У заході також взяли активну участь викладачі Дитячої музичної школи №1 імені М.А. Римського-Корсакова: Ляшко О., Васильцов О., Гончарова Л., Горбатюк Т., Захарова І., Ігнатовська І., Музикус С., Широкопояс О. У їх професійному виконанні звучали твори композитора, що надало змогу учасникам заходу поринути у чарівний світ музики. Наукова бібліотека висловлює їм вдячність за участь в організації та проведенні заходу і сподівається на подальшу співпрацю.

Учасники зустрічі мали чудову нагоду дізнатись про цікаві факти, пов’язані з перебуванням композитора у Миколаєві, насолодитись його музичними творами. На завершенні заходу гостей та студентів частували чаєм та кавою.

Г. В.Костюк,
завідуюча сектором
відділу обслуговування користувачів
НБ НУК ім. адм. Макарова

Викарбувані на віки

11 березня в читальному залі Головного корпусу Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова відбулась презентація виставки «Викарбувані на віки», присвячена ювілею великого українського поета, художника, славного сина українського народу
Тараса Григоровича Шевченка. Відкрила презентацію виставки завідуюча відділом обслуговування Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова в Навчально-науковому гуманітарному інституті І. В. Кузнецова, яка розповіла про значення творчості Т. Г. Шевченка для українського народу та всієї світової культури.

З нагоди вшанування пам’яті великого Кобзаря бібліотека запросила голову громадського об’єднання «Українське товариство “Просвіта” Миколаївщини», краєзнавця, дослідника творчості Т. Г. Шевченка Ігоря Богдановича Марцінковського, який презентував свою колекцію монет та банкнот з образом, словом та ім’ям Тараса Шевченка. Протягом експонування виставку відвідали ректор НУК ім. адм. Макарова Є. І. Трушляков, проректор з наукової роботи В. С. Блінцов, головний бухгалтер І. Г. Яковлева, голова профспілки
А. М. Тубальцев, директор Навчально-наукового гуманітарного інституту О. В. Бобіна та багато викладачів, співробітників і студентів університету.

До уваги гостей були представлені публікації Ігоря Богдановича, пов’язані з життям Кобзаря, частина яких зберігається в фонді нашої бібліотеки. В ході зустрічі присутні цікавилися експонатами, задавали різноманітні запитання. Під час заходу лунали пісні на вірші
Т.Г. Шевченка.

Ми вдячні І.Б. Марцінковському за неоціненний внесок в організацію заходу, цікаву розповідь, доброзичливість, щирість, відкритість у спілкуванні та бажаємо нових творчих звершень.

Кузнецова І.В.,
завідуюча відділом обслуговування НБ в ННГІ.

Оновлений бібліотечний простір – для Вас, користувачі!

Сучасна бібліотека – це центр спілкування, комфортний, максимально зручний для відвідувачів, з відкритим простором і відокремленими місцями відпочинку.
Намагаючись зробити бібліотечний простір якомога зручнішим та привабливішим для користувачів, співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки (ННІАЕ) вирішили реорганізувати традиційний простір читального залу відділу. Виходячи з того, що читальний зал – це не лише затишне місце для читання та самостійної роботи студентів, викладачів, співробітників університету, але і місце, де відбуваються різноманітні соціокультурні заходи бібліотеки та заходи загальноуніверситетського рівня – захисти дипломних проектів, конференції, практичні заняття, круглі столи тощо, співробітники бібліотеки трансформували простір читального залу. Формуючи його, працівники прагнули враховувати особливості та інтереси користувачів, яких вони обслуговують, аби створити належні умови для різних потреб. Так, було створено різноманітні тематичні зони – зона для читання та самостійної роботи студентів і викладачів, зона для проведення камерних заходів – круглих столів, зустрічей з науковцями, поетами, письменниками тощо, а також затишна зона для релаксу та відпочинку відвідувачів книгозбірні.
У зв’язку з тим, що весь простір відділу супроводжує точка доступу Wi-Fi, відвідувачі приходять до бібліотеки не тільки для читання друкованих книг, а й для отримання доступу до інформації через мобільні пристрої – смартфони, планшети, ноутбуки. Саме для них у відділі створено зручні умови для читання електронних книг, прослуховування музики, гри в ігри тощо.
Нещодавня зміна простору читального залу вже не залишилася непоміченою постійними читачами відділу, студенти та викладачі із задоволенням відвідують оновлений читальний зал, спокійна та затишна атмосфера якого сприяє діловому спілкуванню, успішній підготовці у навчанні та комфортному відпочинку. Тож ласкаво просимо до оновленого читального залу, де на Вас чекає відкритий і комфортний простір та доброзичливі фахівці бібліотеки, які завжди допоможуть у виборі інформації!

Клуб цікавих зустрічей збирає друзів

“Клуб цікавих зустрічей” Наукової бібліотеки НУК ім.адм.Макарова продовжує свою роботу. Напередодні Міжнародного жіночого дня, 6 березня в читальному залі Головного корпусу відбулась зустріч із Валентиною Іванівною Мітіною, філософом, поетом, дружиною філософа-дисидента Г. С. Андрухова (псевдонім – Павел Верісаг). Валентина Іванівна – невтомний популяризатор філософських праць античних, середньовічних та сучасних авторів, кандидат філософських наук та неповторна поетеса. Вона розповіла учасникам заходу про життя та філософські погляди Павла Верісага, а її ерудиція та чарівність викликали захоплення всіх присутніх. На завершення зустрічі поетеса прочитала свої вірші та відповіла на запитання слухачів.

Науково-методичний семінар від компанії Clarivate Analytics

4 березня в Електронному читальному залі НБ НУК ім. адм. Макарова відбувся науково-методичний семінар «Можливості платформи Web of Science для якісних наукових досліджень та навчання: Web of Science Core Collection, Journal Citation Report, EndNote, ResearcherID. Лектор Ірина Тихонкова, кандидат біологічних наук, експерт з інформаційно-аналітичних ресурсів та навчання компанії Clarivate Analytics ознайомила присутніх науковців, науково-педагогічних працівників, співробітників Наукової бібліотеки університету з можливостями міжнародної наукометричної платформи Web of Science та зі спектром інструментів компанії Clarivate Analytics.

На семінарі було розглянуто такі питання:

  • робота з платформою Web of Science: пошук, аналіз, збереження наукової інформації, оцінка тематики робіт та можливі джерела фінансування;
  • аналіз і підбір видань в Journal Citation Report (impact factor та інші показники журналів);
  • вибір видання для публікації власних досліджень;
  • безкоштовний референс-менеджер EndNote base;
  • сервіс Publons: можливості для дослідника;
  • Kopernio – сервіс, за допомогою якого можна працювати з повнотекстовими документами;
  • хижацькі видання;
  • пошук партнерів і грантів;
  • ResearcherID – ідентифікатор науковця, який дозволяє автору представити власні здобутки, порівняти їх зі світовими аналогами і представити українські видання та науково-дослідні установи науковій спільноті.

Після заходу учасники мали можливість обговорити питання, що їх цікавлять.

Дякуємо Ірині Тихонковій за змістовний та цікавий семінар.

Нагадуємо, що доступ до БД Web of Science і Scopus надано НУК ім. адм. Макарова до 31 травня 2019 р. і здійснюється за IP-адресами у всіх корпусах, а також у Херсонській та Первомайській філіях університету.

Ознайомитися з презентацією виступу Ірини Тихонкової можна за посиланням (у форматі pdf).

Т.Д. Корольова,
зав. ЕЧЗ НБ НУК

Корисні посилання:

Історична подорож

«Історія церкви в Україні: від минулого до сьогодення»

19 лютого співробітниками відділу обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права (ННГІ та ФМП) Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова була проведена історична подорож «Історія церкви в Україні: від минулого до сьогодення».

Директор ННГІ, кандидат історичних наук, доцент О. В. Бобіна розповів про історію церкви на українських землях від стародавніх часів до наших днів. Він проаналізував релігійно-церковні процеси, які в зазначений період відбувалися в різних конфесіях на території України, розглянув економічні засади церковного життя.
До уваги присутніх було представлено книжково-ілюстративну виставку «Релігія – духовний феномен людства», яка висвітлює релігійну ситуацію та церковну справу як в Україні, так і на Миколаївщині зокрема, тему Томосу в періодичних виданнях. А також учасникам заходу була представлена унікальна можливість ознайомитися з раритетними релігійними книгами ХVІІІ століття, які презентував зі своєї особистої колекції кандидат медичних наук, доцент кафедри теоретичних основ олімпійського та професійного спорту ННГІ, голова Громадської організації «Українське товариство “Просвіта” Миколаївщини» І. Б. Марцінковський.

На закінчення заходу завідуюча відділом І. В. Кузнецова влаштувала для студентів та гостей заходу віртуальну історичну подорож місцями визначних релігійних пам’яток міста, ознайомивши їх з історією «Топ – 10» найстаріших храмів Миколаєва.

І. В. Кузнецова,
зав. відділом обслуговування
ННГІ та ФМП НБ НУК

Лекція з дисципліни «Наукометрія і бібліометрія» для студентів ВП «МФ КНУКіМ»

15 лютого в рамках вивчення дисципліни «Наукометрія і бібліометрія» до НБ НУК ім. адм. Макарова завітали студенти заочного відділення ВП «МФ КНУКіМ», групи КББ-125м (викладач – кандидат педагогічних наук, доцент А. І. Сидоренко).

Під час лекції, яку провела завідуюча Електронним читальним залом Т. Д. Корольова, присутні студенти дізналися, що з листопада 2017 р. НУК ім. адм. Макарова отримав доступ до наукометричних БД Scopus та Web of Science за рахунок бюджетних коштів. За цей час створено офіційні профілі університету на платформах Scopus та Web of Science, сформовано інформаційний блок «Науковцю» на сайті НБ, підготовлено «Методичні рекомендації щодо підвищення публікаційної активності магістрантів та аспірантів», створені авторським колективом фахівців бібліотеки: Т. М. Костирко, І. В. Бондар, М. С. Жигалкіною. Також було розроблено «Методичні рекомендації щодо використання наукометричної платформи Web of Science в науковій діяльності» (автори: Костирко Т. М., Бондар І. В.), веб-навігатор «Відеодовідник по наукометричних БД» (укладач Корольова Т. Д.), підготовлено науково-аналітичні матеріали, проведено бібліометричні та наукометричні дослідження, здійснено моніторинг університету у світовому інформаційному просторі.

Під час лекції було відзначено, що діяльність Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова як інформаційно-аналітичного центру університету сприяє підвищенню публікаційної активності науковців, збільшенню їх цитованості в міжнародних наукометричних базах даних та зростанню рівня університетської науки на національному та світовому рівнях.
Сподіваємось, що надана можливість ознайомитись з багатогранною діяльністю сучасної бібліотеки закладу вищої освіти сприятиме удосконаленню знань і навичок студентів ВП «МФ КНУКіМ».

Т. Д. Корольова,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Семінар-тренінг «Електронні ресурси для навчання та наукової діяльності»

7 лютого в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки (НБ) НУК ім. адм. Макарова пройшов семінар-тренінг «Електронні ресурси для навчання та наукової діяльності», на якому були присутні викладачі кафедри теорії та історії держави та права (завідувач кафедри, канд. юридич. наук, доцент Т. М. Федоренко).
Головна мета семінару – ознайомити присутніх з науковими та освітніми БД, які доступні користувачам НБ НУК ім. адм. Макарова, це, насамперед, наукометричні платформи Scopus і Web of Science та повнотекстова електронна колекція книг видавництва “Центр навчальної літератури”.
Присутні викладачі були поінформовані про те, що відповідно до наказу МОН України № 1213 від 06.11.2018 року «Пpo надання доступу закладам вищої освіти і науковим установам, що знаходяться у сфері управління Міністерства освіти і науки України, до електронних наукових баз даних» Національному університету кораблебудування імені адмірала Макарова надано доступ (до 31 травня 2019 р.) за кошти держбюджету до наукометричних БД Scopus та Web of Science одночасно. Завідуюча Електронним читальним залом (ЕЧЗ) Т. Д. Корольова розповіла про умови та особливості налаштування віддаленого доступу до цих БД, а також наголосила на тому, що отриманий доступ до міжнародних наукових БД Scopus і Web of Science надає можливість дослідникам здійснювати професійний пошук наукових публікацій, отримувати різноманітну інформацію про наукові розробки, отримувати відомості про авторів, які досліджують ту чи іншу проблему, відомості про організації, що публікують дослідження в конкретній галузі, а також аналізувати та порівнювати за цитованістю, публікаційною активністю, бібліометричними показниками наукові журнали.
Під час семінару особливу увагу було приділено повнотекстовим електронним колекціям книг видавництва «Центр навчальної літератури», доступ до яких у НУК ім. адм. Макарова триває з 2009 р. За 10 років кількість доступних книг збільшилась на 712 підручників (2009 – 528 прим., 2018 – 1240 прим.) за темами: аудит, бухгалтерський, кадровий облік; фінанси; економіка; менеджмент; маркетинг; правова література; гуманітарні науки; природничі та технічні науки. У 2018 р. було додано дві нові теми: «Кодекси України» та «Підготовка до іспитів». Протягом передплаченого періоду всі користувачі бібліотеки мають можливість користуватись книгами, які входять на даний момент до сплаченого пакету (з жовтня 2018 р. книги можна читати тільки з екрану). В наявності вже є документи, які будуть надруковані протягом 2019 р., але вже додані в передплачений пакет.
Сподіваємось, що надана можливість ознайомитись з електронними інформаційними ресурсами для науки та освіти сприятиме подальшій науковій та дослідницькій роботі викладачів кафедри теорії та історії держави та права НУК ім. адм. Макарова .

Т. Д. Корольова, завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Наукова бібліотека НУК ім. адмірала Макарова нагородила кращих читачів року

7 лютого в Науковій бібліотеці Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова пройшла церемонія «Найкращий читач року» серед професорсько-педагогічного складу університету.
Обрання кращого читача – це нова традиція для бібліотеки НУК. Та обрати кращих було нелегко. Читачів оцінювали не лише за кількістю прочитаних сторінок та частотою візитів до читальної зали. Усі номінанти протягом багатьох років приймають активну участь у житті бібліотеки, організовують масові заходи, вони не лише отримують інформацію з книжок, а і діляться нею зі студентами та колегами. Багато з лауреатів церемонії – справжні меценати, що дарують бібліотеці НУК свої авторські видання та книжки із домашніх колекцій.
Отже, переможців обрали у 11 номінаціях:
1. «Кращий друг та читач бібліотеки» – Владислав Вітольдович Мацкевич;
2. «За багатогранність таланту» – Віктор Михайлович Горбов;
3. «Читач-феєрверк» – Володимир Никифорович Парсяк;
4. «Креативний читач» – Анатолій Феодосійович Галь;
5. «Читач-ерудит» – Василь Степанович Наливайко;
6. «Відданість бібліотеці» – Олександр Валентинович Бондаренко;
7. «Активний учасник масових заходів» – Ігор Богданович Марцінковський;
8. «Вірність бібліотеці» – Олександр Олександрович Єфименко;
9. «Творча особистість» – Алевтина Ізосимівна Кіктенко;
10. «Друг і партнер бібліотеки» – В’ячеслав Георгійович Рогов;
11. «Найактивніший читач» – Олександр Сергійович Герасін.
Бібліотека без читача – це просто книгосховище, запевняють працівники бібліотеки. Тому двері книжкового храму завжди відкриті для всіх, і він ніколи не буде пустувати.

Серцем – моряк, душею – романтик

29 січня відзначив свій ювілей Владислав Вітольдович Мацкевич, капітан 2-го рангу у відставці, нині завідувач сектором стандартизації та метрології адміністративно-управлінського персоналу науково-дослідної частини НУК ім. адм. Макарова. Владислав Вітольдович – дивовижна людина, яку щиро і глибоко поважає весь багатотисячний колектив нашого вишу. Більшу частину свого життя він присвятив військово-морській службі і нашому університету.

У день, коли Владиславу Вітольдовичу виповнилося 85 років, його прийшли привітати адміністрація, викладачі та співробітники університету, колишні студенти, представники Центральної бібліотеки ім. М. Л. Кропивницького ЦБС для дорослих м. Миколаєва, директор Миколаївського музею суднобудування і флоту, відомий миколаївський книговидавець Л. Траспов.

У цей знаменний день було сказано багато теплих слів, побажань здоров’я, довгих років життя, енергії, постійного творчого пошуку, а також вручені пам’ятні подарунки. Від імені ректора НУК ім. адм. Макарова та всього колективу університету ювіляра привітав голова профспілки викладачів та співробітників А. М. Тубальцев. Проректор з науково-педагогічної роботи С. О. Слободян вручив Владиславу Вітольдовичу почесну грамоту Миколаївського міського голови за неоціненний особистий внесок у вітчизняну науку, значні досягнення у розвитку кораблебудівної освіти, створення музею адмірала Макарова та організацію фонду унікальних книг.

Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова не залишилася осторонь від цієї знаменної події. Співробітниками Електронного читального залу (ЕЧЗ) створено персональну сторінку Владислава Вітольдовича Мацкевича у мережевій енциклопедії Вікіпедія, а на сайті Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова відтепер кожен може ознайомитися з біографією і творчістю ювіляра, переглянувши віртуальну виставку «Сердцем – моряк, душою – романтик». Директор НБ НУК ім. адм. Макарова Т. М. Костирко вручила Владиславу Вітольдовичу диплом як кращому другу та читачу бібліотеки.

Всі присутні щиро привітали Владислава Вітольдовича з днем народження і побажали довгих років життя, міцного здоров’я, щоб іще довгі роки він радував колектив університету, студентів, миколаївців своїми роботами і своєю творчістю.

Т. Д. Корольова,
зав. ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Греція – мрія мого життя

Коли пізнавати нове і мандрувати, як не в роки студентства?
22 січня в читальному залі Головного корпусу НУК ім. адм. Макарова для студентів відбулась презентація курсів грецької мови. Захід було організовано завдяки партнерській співпраці Студентського профкому, Наукової бібліотеки та Миколаївської обласної громадської організації «Товариство греків «Нова Еллада». Викладач грецької підготувала для студентів інтерактивну гру, а представники туристичної фірми докладно розповіли про те, як мандрувати цікаво, бюджетно і не тільки в Грецію, а й по всьому світу. Співробітники читального залу представили книжкову виставку «О, Греція! Мрія мого життя. Ти казка ніжна…», що надала можливість ближче познайомитись з культурою древнього народу Еллади.

О. Б. Матвієнко,
завідуюча відділом
обслуговування НБ НУК