Наукова бібліотека НУК – до Всеукраїнської науково-технічної конференції “Сучасні проблеми інформаційної безпеки на транспорті”

13 – 14 грудня в актовому залі Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки (НН ІАЕ) НУК відбулась VI Всеукраїнська науково-технічна конференція з міжнародною участю “Сучасні проблеми інформаційної безпеки на транспорті”.

Традиційно до цієї події співробітниками відділу обслуговування Наукової бібліотеки у НН ІАЕ НУК було підготовлено розгорнутий перегляд літератури за темою: “Захист інформації”. Основу експозиції склали близько 300 видань. Учасники конференції познайомилися з науковими працями викладачів кафедри електрообладнання суден та інформаційної безпеки, матеріалами науково-технічних конференцій, монографіями науковців, публікаціями вчених кафедри в авторитетних наукових виданнях України, підручниками, навчально-методичними посібниками та періодичними виданнями.

Олейниченко В.М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ
у Навчально-науковому інституті
автоматики та електротехніки

Фоторепортаж

«День аспіранта» у Науковій бібліотеці

9 грудня у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки (НН ІАЕ) НУК відбувся «День аспіранта». Мета даного заходу – підвищення культури наукової творчості молодих вчених.

Серед присутніх були аспіранти НН ІАЕ НУК першого та другого років навчання, а також наукові керівники: доктор технічних наук, професор кафедри комп’ютеризованих систем управління (КСУ) Ю. П. Кондратенко; доктор технічних наук, професор кафедри суднових електроенергетичних систем А. А. Ставинський; доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри теоретичної електротехніки та електронних систем В. М. Рябенький та кандидат технічних наук, доцент кафедри КСУ О. О. Черно.

Бібліотекар I категорії Н. В. Альбрехт надала учасникам заходу загальну інформацію щодо використання інформаційних ресурсів бібліотеки у науковій діяльності при написанні дисертаційної роботи.

Про електронні ресурси Наукової бібліотеки розповіла завідуюча Електронним читальним залом Т. Д. Корольова. Вона ознайомила вчених та аспірантів з ресурсами відкритого доступу, надала інформацію щодо змін в документації з оформлення наукової роботи, приділила значну увагу питанню публікації статей у наукових журналах. А також вона розповіла про репозитарій як засіб підвищення рейтингу університету і інтеграції наукових ресурсів у світовий науково-інформаційний простір.

До уваги присутніх було запропоновано тематичний перегляд видань, в яких у системному контексті розкрито всі етапи руху здобувача наукового ступеня: від вступу до аспірантури, від вибору теми дисертаційного дослідження до публічного захисту роботи і оформлення атестаційної справи у світлі сучасних вимог ВАК України. Аспіранти ознайомилися з книгами за даною темою, науковими періодичними виданнями, матеріалами конференцій, а також підручниками із сучасної української мови, які є у фонді Наукової бібліотеки НУК.

Альбрехт Н. В., бібліотекар I категорії НБ НУК

Фоторепортаж

Письменникам-шістдесятникам присвячено

7 грудня в Актовій залі Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки (НН ІАЕ) НУК імені адмірала Макарова відбулось літературне дійство «ШІСТДЕСЯТНИКИ. ВИСОКОВОЛЬТНА ЛІНІЯ ДУХУ», присвячене українським поетам та письменникам шістдесятникам, які боролись за відродження української культури та збереження української ідентичності. Серед них: Василь Стус, Василь Симоненко, Микола Вінграновський, Ліна Костенко, Григір Тютюнник, Євген Сверстюк. Організаторами заходу були: Академія гардемаринів НУК, Центральна міська бібліотека ім. М. Л. Кропивницького та культурна асоціація «Новий Акрополь».

Відділ обслуговування Наукової бібліотеки в НН ІАЕ НУК прийняв активну участь у цьому заході – організував книжково-ілюстративну виставку «Шістдесятники України». На ній були представлені твори письменників-шістдесятників та література про них.

Дубовик О. С., провідний бібліотекар відділу
обслуговування НБ у НН ІАЕ НУК

Фоторепортаж

До Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом

2 грудня в Електронному читальному залі (ЕЧЗ) НБ НУК відбувся диспут на тему: «Снід – знати, щоб жити», присвячений Всесвітньому дню боротьби з ВІЛ/СНІДом. Ця проблема багато років поспіль залишається актуальною та болючою для нашої країни і всього світу в цілому.

Співробітники Електронного читального залу НБ НУК прийняли активну участь у проведенні заходу – підготували для студентів віртуальну виставку «Не дай СНІДу шанс. Погляд на проблему ВІЛ-інфекції та СНІДу через художню літературу». Представила виставку учасникам заходу С. В. Борщевська, провідний бібліотекар ЕЧЗ НБ НУК. Надана інформація знайшла відгук у серцях присутніх та змусила замислитися над наслідками проблеми ВІЛ та СНІДу.

Ознайомитися з віртуальною виставкою можна на сайті НБ НУК у розділі «Електронні ресурси».

Борщевська C.В., провідний бібліотекар ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Наукова бібліотека – до ювілею кафедри правознавства

30 листопада кафедра правознавства відзначала свій 20-річний ювілей. Наукова бібліотека НУК не залишилася осторонь від цієї події. Відділом обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому гуманітарному інституті спільно з інформаційно-бібліографічним відділом книгозбірні була підготовлена та представлена виставка «Права і закони у твоєму житті», присвячена цій даті. Розділ «Правовий захист – кожному» розкрив питання і сутність юридичної клінічної освіти та юридичної клініки як центру з надання правової допомоги. У розділі «Навчання – шлях до знання» були представлені підручники з правознавства, навчальні посібники викладачів кафедри та їх публікації у наукових виданнях.

Наукова бібліотека НУК вітає всіх працівників кафедри правознавства зі святом. Бажає мирного неба, творчого натхнення, міцного здоров’я, успіхів та благополуччя.

Кузнецова І. В., завідуюча відділом обслуговування НБ НУК

Фоторепортаж

Основи інформаційної культури — студентам

29 листопада в читальному залі відділу обслуговування Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування в Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки завідуючою інформаційно-бібліографічним відділом М. С. Жигалкіною була проведена лекція-презентація з основ інформаційної культури для студентів I курсу. Після лекції відбувся показ документального фільму талановитого миколаївського режисера В. Г. Кірчева «Институт автоматики и электротехники: профессионализм, надежность, качество», присвяченого 50-річчю НН ІАЕ.

Олейниченко В.М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ
у Навчально-науковому інституті
автоматики та електротехніки

Фоторепортаж

Тематична зустріч “Вимоги пожежної та техногенної безпеки”

24 листопада в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки (НБ) НУК імені адмірала Макарова співробітники читального залу Головного корпусу організували для студентів групи 2381 Навчально-наукового інституту автоматики і електротехніки та групи 3271 Навчально-наукового гуманітарного інституту зустріч з фахівцем з пожежної та техногенної безпеки Л. П. Чепелінською за темою “Вимоги пожежної та техногенної безпеки”.

Захід відкрила завідуюча відділом обслуговування НБ НУК А. М. Захаренко. Вона розповіла легенду про виникнення вогню на землі, звернула увагу присутніх на сфери застосування його в наш час, а також надала цікаву інформацію про історію формування перших пожежних служб. Далі прозвучав вірш-пам’ятка “Як діяти при виникненні пожежі у квартирі”.Завершила свій виступ А. М. Захаренко презентацією книжкової виставки “Обережно, вогонь!”, на якій були представлені видання за темою зустрічі, що зберігаються у фонді НБ НУК.

Про причини виникнення пожеж та їх наслідки, правила поведінки у надзвичайних ситуаціях, установи, до яких слід звертатися за допомогою у разі небезпеки, розповіла Л. П. Чепелінська. Для наочного закріплення матеріалу вона запропонувала студентам до перегляду відеофільм “Евакуація населення в надзвичайних ситуаціях”.

Захід носив пізнавально-попереджувальний характер і був націлений на узагальнення знань молоді про правила поведінки при пожежній та техногенній небезпеці.

Захаренко А. М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК

Фоторепортаж

Історична ретроспектива «Палац-музей на Адміральській»

24 листопада відділ наукової, іноземної літератури та періодичних видань запросив студентів I, III, IV курсів, що навчаються за спеціальністю «Право» на інформаційно-просвітницький захід – історичну ретроспективу «Палац-музей на Адміральській».

У зустрічі також взяли участь: завідуюча Миколаївським музеєм суднобудування і флоту Т.С. Мітковська, науковий співробітник музею Л.В. Мічаковська, викладачі кафедри «Правознавства».

У вступному слові завідуюча відділом наукової, іноземної літератури та періодичних видань НБ НУК І.Л. Домашева ознайомила присутніх зі слайд-презентацією «Старовинні вулиці Миколаєва», однією з яких і є вулиця Адміральська.

Науковий співробітник музею Л.В. Мічаковська запросила учасників заходу до віртуальної подорожі пам’ятними місцями вулиці Адміральської. Вона надала цікаву інформацію про історію виникнення «адміральського палацу» – пам’ятника архітектури XVIII – першої половини XIX ст., детально зупинившись на видатних історичних особистостях, таких як: М.С. Мордвінов, С.К. Грейг, М.П. Лазарєв, Б.О.Глазенап, С.Й. Макаров, Ф.Ф.Ушаков, П.С.Нахімов та ін., доля яких тісно пов’язана з Миколаєвом та «адміральським домом».

Завідуюча Музеєм суднобудування і флоту Т.С. Мітковська у слайд-презентації «Візитна картка Миколаєва» розповіла про наукову та культурно-просвітницьку діяльність музею у наш час. Присутні дізнались про цінні експонати, музейні реліквії, діорами, які викликають почуття захоплення історією нашого міста.

Провідний бібліотекар Л.М. Денисюк представила учасникам заходу тематичну експозицію видань з фонду НБ НУК, а саме: фотоальбоми про Миколаїв та Музей суднобудування і флоту, видання з історії міста та його пам’ятних місць, нариси з історії Миколаєва, автором яких є Ю.С. Крючков, доктор технічних наук, професор, Заслужений працівник культури України, «Городянин року», академік АН суднобудування України, почесний громадянин Миколаєва.

На завершенні зустрічі присутнім було запропоновано переглянути фільм «Перлини Прибузького краю. Музей суднобудування і флоту.»

Домашева І.Л.,
завідуюча відділом наукової, іноземної літератури,
та періодичних видань НБ НУК

Фоторепортаж

Наукова бібліотека НУК до 85-річчя кафедри двигунів внутрішнього згоряння

23 листопада у конференц-залі Машинобудівного навчально-наукового інституту (МННІ) НУК відбулась IV Міжнародна науково-технічна конференція “Сучасний стан та проблеми двигунобудування”, присвячена 85-річчю створення кафедри двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ) та 145-річчю від дня народження І. С. Нєкрасова, професора, засновника кафедри ДВЗ у НУК імені адмірала Макарова, організатора технічної освіти в Миколаєві.

З нагоди конференції співробітники відділу обслуговування Наукової бібліотеки у МННІ НУК підготували експозицію книжково-ілюстративної виставки “Кафедра двигунів внутрішнього згоряння: історія і сучасність”, на якій були представлені видання з історії становлення та розвитку кафедри ДВЗ та її сьогодення.

Учасники конференції познайомилися з науковими виданнями, зокрема, матеріалами кафедральних Міжнародних науково-технічних конференцій; монографіями науковців кафедри; збірниками наукових праць викладачів кафедри; збірниками матеріалів Міжнародних науково-технічних конференцій “Інновації в суднобудуванні та океанотехніці ” за 2010 – 2015 р. р.; публікаціями вчених кафедри в авторитетних наукових виданнях України; науковими та навчальними виданнями викладачів кафедри на електронних носіях. Також, учасники конференції мали змогу познайомитись з досягненнями молодих науковців кафедри, які у 2015 році були нагороджені премією Президента України для молодих вчених за роботу “Створення високоефективних та екологічно чистих енергетичних установок нового покоління”, автори: Мінчев Дмитро, кандидат технічних наук, доцент кафедри ДВЗ; Гогоренко Олексій, кандидат технічних наук, доцент кафедри ДВЗ. На виставці експонувалось свідоцтво лауреата премії Президента України для молодих вчених О. А. Гогоренка.

Загалом на виставці було представлено понад 100 наукових та навчальних видань і публікацій з фонду Наукової бібліотеки НУК, що висвітлюють сучасні дослідження з пріоритетних напрямків науки і техніки, наукову та інноваційну діяльності знаних вчених та молодих науковців.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК в МННІ

Фоторепортаж

Проект «Жива бібліотека» в Науковій бібліотеці НУК імені адмірала Макарова

16 листопада в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова до Міжнародного дня толерантності пройшла незвичайна акція – «Жива бібліотека». Цей проект являє собою живі зустрічі з людьми, які виступають у ролі «книг», а спілкування з ними – в якості «читання».

В Електронному читальному залі була представлена унікальна колекція «живої літератури» різних національностей, можна сказати – іноземна література. Студенти з Китаю, Камеруну, Азербайджану та Туркменістану, виступивши у ролі живих книг, спробували донести одноліткам інформацію про свої країни, культуру та побут. «Книги» розповідали про себе та свої захоплення, національні особливості та навчання в Україні, а також відповідали всім охочим на запитання. За задумом організаторів, таке спілкування допомагає «читачам» – студентам позбавитися стереотипів щодо іноземців, оперативно отримати відповіді на запитання, яких не знайдеш у звичайних книгах. Таке спілкування є кроком до взаєморозуміння у суспільстві й усвідомлення того факту, що люди бувають різними.

Під час спілкування «читачів» з «книгами» і було зроблено висновок, що толерантності потрібно вчитися і можна навчитися. Оскільки толерантність – це здатність людини, спільноти, держави чути і поважати думку інших, доброзичливо зустрічати відмінне від своєї думки. Мир неможливий без терпимості, а розвиток та демократія неможливі без миру.

На завершенні заходу всі присутні із задоволенням взяли участь у створенні «Скатертини миру». Сподіваємось, що ця зустріч покладе початок проведенню проекту «Жива бібліотека» в нашому університеті.

Наукова бібліотека НУК висловлює вдячність Навчально-науковому центру міжнародного співробітництва, Центру європейської інтеграції та Студентському парламенту НУК імені адмірала Макарова за допомогу у підготовці та проведенні заходу. Висловлюємо особливу подяку «живим книгам» – Емілю Нурієву, Патме Мамедовій, Бабишу Курбангельдієву, Дун Синшо та Талле Татскиг Бертолі за відвертість та сміливість.

До нових зустрічей і до нових цікавих книг!

Корольова Т.Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Кузнецова І. В., завідуюча відділом обслуговування НБ НУК

Фоторепортаж

Презентація книги Т. Д. Волошиної «Батьківщину і матір не вибирав»

10 листопада в актовому залі Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки (НН ІАЕ) НУК відбулась презентація книги Т. Д. Волошиної «Батьківщину і матір не вибирав». У книзі висвітлюються основні віхи життєвого шляху Григорія Михайловича Шейка, знаної та шанованої на Миколаївщині людини, ветерана Другої світової війни, талановитого науковця та викладача, активного учасника патріотичного виховання молоді. З 1961 до 1969 року Григорій Михайлович працював інженером, молодшим науковим співробітником, старшим лаборантом, асистентом, а з 1970 до 1991 року – старшим викладачем кафедри електрообладнання суден у Миколаївському кораблебудівному інституті. Автором книги, досвідченим краєзнавцем та музейним працівником, зібраний та узагальнений цінний матеріал, який допоможе читачеві усвідомити, як у долі конкретної людини віддзеркалюється історія нашої Батьківщини у буремному ХХ столітті.

Відділ обслуговування Наукової бібліотеки в НН ІАЕ НУК прийняв активну участь у проведенні презентації та підготував виставку навчальних видань з фонду бібліотеки, автором яких є Г. М. Шейко.

Приємним подарунком для колективу бібліотеки стали видання цієї книги, подаровані Григорієм Михайловичем. Ми щиро вдячні за безцінний подарунок, оскільки ця книга є помітним внеском у вітчизняну біографістику та історичне краєзнавство, вона служить героїко-патріотичному вихованню студентської молоді і буде корисною для тих, хто цікавиться життям знаних земляків та історією взагалі.

Дубовик О. С., провідний бібліотекар відділу обслуговування НБ НУК
у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки

Фоторепортаж

Тематична зустріч «Завітайте до музею»

27 жовтня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова співробітники абонементу Кораблебудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних та інженерно-технологічних наук, Факультету економіки моря організували для студентів групи 2411 тематичну зустріч «Завітайте до музею».

У ході зустрічі студенти прослухали інформацію про історію виникнення музеїв, відомі музеї світу, України, м. Миколаєва, яку підготували провідний бібліотекар О. В. Ярмушевич та бібліотекар I категорії Н. О. Махмутова. Також було запропоновано до перегляду пізнавальні відеофільми: «Віртуальний Лувр», «Прадо: музей Іспанії», «Флоренція і галерея», «Ольвія: античне місто на Миколаївщині», «Незвичайні музеї світу», зокрема, присутні мали можливість здійснити захоплюючу подорож галереями віртуального музею. Книжково-ілюстративна виставка «Скарби музеїв України» розкрила багатство і розмаїття вітчизняних музейних скарбниць. Завершився захід інтелектуальною віртуальною грою «Вгадай шедевр».

Жива і невимушена атмосфера зустрічі зробила її для всіх цікавою та комфортною.

Ярмушевич О. В., провідний бібліотекар НБ НУК

Фоторепортаж

Наука у Відкритому доступі

Вільний доступ до інформації є важливою складовою
наукових досліджень у сучасному глобальному світі,
запорука для подальшого розвитку науки,
освіти та суспільства, інтеграції України до
світової академічної спільноти.
Ольвійська Хартія

26 жовтня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова до Міжнародного Тижня Відкритого доступу – 2016 відбувся семінар-тренінг для науковців «Наука у Відкритому доступі».

Аспіранти мали змогу дізнатися про те, що таке рух Відкритого доступу (ВД), де і як автори можуть оприлюднити свої дослідження у ВД, сучасні тенденції ВД, як впливає ВД на науковий авторитет дослідника та університету, як додати документ в інституційний репозитарій НУК – eIR NUOS шляхом самоархівування твору автором або шляхом передачі документа до Наукової бібліотеки, яка бере на себе обов’язок допомогти вченим в архівації їх робіт.

Під час семінару було презентовано четвертий випуск веб-навігатору «Ресурсы Открытого доступа», в якому оновлено всі посилання на ресурси, а також розширено розділи: «Електронні бібліотеки», «Дисертації» і «Діючі відкриті е-архіви в інституціях України». Ознайомитися з веб-навігатором можна буде на сайті НБ НУК у розділі «Ресурси відкритого доступу».

Корольова Т.Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Три лінії життя і творчості Юрія Семеновича Крючкова

19 жовтня виповнився рік, як пішов з життя Юрій Семенович Крючков – педагог, вчений, конструктор, історик, журналіст і письменник, доктор технічних наук, професор, академік АН суднобудування України, заслужений працівник культури України, член Всеукраїнської спілки письменників-мариністів, член Національної спілки журналістів України.

18 жовтня у Центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького відбувся вечір пам’яті Юрія Семеновича Крючкова «Три линии жизни и творчества», який було підготовлено у партнерстві з Науковою бібліотекою Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.

На зустрічі у теплій та затишній атмосфері друзі і близькі, колеги та учні, видавці і читачі – всі, кому знайоме і дороге ім’я видатного земляка, віддали данину пам’яті Юрію Семеновичу, згадавши про його наукову і творчу діяльність, майстерність художнього слова і неоціненний внесок у розвиток рідного краю. Цікавим був формат вечора, коли всі присутні змогли доторкнутися до багатої спадщини Ю. С. Крючкова: згадати його головні наукові відкриття, дослідження у галузі мистецтва і архітектури, ознайомитись із його захопленнями, дізнатись про улюблені літературні персонажі, міста і миколаївські адреси. Своїми спогадами про Юрія Семеновича поділилися: начальник відділу охорони культурної спадщини Миколаївської міськради І. А. Бондаренко; к.т.н., доцент, професор НУК імені адмірала Макарова Ю. М. Кіпрєєв; к.т.н., викладач НУК імені адмірала Макарова В. Є. Микитюк; к.т.н., доцент кафедри суднових та стаціонарних енергетичних установок (ССЕУ) В. С. Подгуренко; д-р.іст.н., зав. кафедрою історії та археології МНУ ім. В. О. Сухомлинського Н. А. Рижева; к.т.н., професор, заслужений працівник народної освіти України, зав. кафедрою ССЕУ НУК імені адмірала Макарова В. М. Горбов, миколаївський краєзнавець, член громадської організації «Форум «Скамейка» Д. Оранський, видавці Л. Траспов і В. Торубара.

Гості вечора прослухали уривок аудіозапису Є. В. Знам’янського, учня Ю. С. Крючкова, який зараз мешкає і працює у м. Санкт-Петербург.

Дружина Юрія Семеновича, Людмила Іванівна, подякувала усім присутнім за теплу і зворушливу зустріч.

Для гостей вечора стало цікавим знайомство з матеріалами документальної виставки «Ю. С. Крючков – Мысль, Знание и Поиск». На експозиції були представлені книги і журнали з фонду Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, Центральної міської бібліотеки ім. М. Л. Кропивницького, приватних колекцій, а також предмети з особистого архіву вченого, передані до «Літературного музею на Потьомкінській»: рукописи та сигнальні екземпляри книг, альбоми, пам’ятні фото, плакати, календарі, репродукції картин.

Усі бажаючі поділитися спогадами про Юрія Семеновича Крючкова можуть зробити це на аудіоблозі «Звуковий силует Миколаєва», краєзнавчій аудіоколекції усних історій, що створюється співробітниками Центральної міської бібліотеки ім. М. Л. Кропивницького.

Фоторепортаж

Інформаційна година «Відомі українські математики»

Щедра талантами українська земля подарувала людству не тільки чудових співаків, композиторів, письменників, але і визначних математиків. Одне з найпочесніших місць в історії світової математичної науки належить Михайлу Васильовичу Остроградському, людині непересічного таланту, що зробив першорядні відкриття у багатьох галузях математики і механіки. У вересні поточного року міжнародна наукова громадськість відзначила 215-річчя з дня народження славетного українського математика. Саме до цієї визначної події, 18 жовтня співробітники абонементу молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних, інженерно-технологічних наук НБ НУК організували для студентів-першокурсників інформаційну годину «Відомі українські математики».

Математика – галузь невтомного пошуку і важкої до самозабуття праці. Праця вченого-математика подібна до праці поета: як і в поезії, у математиці діють досить складні механізми пошуку і філігранне оформлення знайденого результату. Проте, про математиків чомусь не прийнято говорити піднесено, захоплено, хоча вони також заслуговують високих слів подяки, які ми часто адресуємо людям подвигу і мужності.

На заході співробітники бібліотеки розповіли про М. В. Остроградського та інших українських математиків, які зробили значний внесок у світову та європейську науку, серед них: Г. Ф. Вороний, М. П. Кравчук, В. М. Глушков. З презентації «Відомі українські математики», фільму про М. В. Остроградського, огляду виставки книжкових та періодичних видань студенти та співробітники довідались про їх особисте життя, віддане служіння математиці та про наукові відкриття, відомі в Україні і далеко за її межами.

І, можливо, слухаючи інформацію Г. В. Костюк, завідуючої сектором відділу обслуговування НБ НУК, Л. Б. Афанасьєвої, бібліотекаря І категорії та А. А. Гайші, завідуючого кафедрою математики, кандидата технічних наук про цих видатних людей, студенти по-справжньому будуть захоплюватись математикою. Адже, як писав видатний шотландський фізик Д. Максвелл: «Наука захоплює нас тільки тоді, коли, зацікавившись життям великих дослідників, ми починаємо стежити за історією їх відкриттів». Оригінальним доповненням до заходу послужила цікава гра-вікторина з призами.

Зустріч пройшла при співучасті з відділенням математики Академії гардемаринів НУК в атмосфері професійного спілкування, що сприяє зміцненню дружніх зв’язків, подальшій співпраці.

Костюк Г. В., завідуюча сектором відділу обслуговування НБ НУК

Фоторепортаж

Віртуальна виставка до Години мужності «Війна пройшла крізь їхні душі»

З нагоди святкування Дня захисника України співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому гуманітарному інституті, підготували віртуальну виставку до Години мужності «Війна пройшла крізь їхні душі».

Зі щирими словами вдячності за відвагу, мужність та героїзм, вітаємо наших викладачів та студентів, учасників АТО, Копійку С.В., Сікорського О.П., Кіора О.І., та волонтерів Білого В.М., Шутяк О.Р., Снігур Л.А. та запрошуємо до перегляду.

Війна пройшла крізь їхні душі

10 жовтня, з нагоди святкування Дня захисника України, співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому гуманітарному інституті провели Годину мужності «Війна пройшла крізь їхні душі».

Про історію виникнення свята, його нерозривний зв’язок з Днем українського козацтва та свята Покрови Пресвятої Богородиці розповіла завідуюча відділом обслуговування І. В. Кузнецова.

Директор Навчально-наукового гуманітарного інституту, кандидат історичних наук, доцент О. В. Бобіна привітав усіх присутніх з Днем захисника України та хвилиною мовчання вшанував усіх воїнів, які загинули в антитерористичній операції, захищаючи нас, і назавжди у нашій пам’яті залишаться героями.

Зі щирими словами вдячності за відвагу, мужність та героїзм присутні привітали наших викладачів та студентів, учасників АТО, С. В. Копійку,
О. П. Сікорського, О. І. Кіора і волонтерів В. М. Білого, О. Р. Шутяка, Л. А. Снігур. Вони розповіли про нелегку службу та життя бійців у зоні бойових дій.

До уваги слухачів була презентована книжкова виставка «Нові часи – нові герої», на якій представлені книги, що розповідають про війну, яка несподівано прийшла на Україну і змінила життя та свідомість мільйонів людей. Герої оповідань разом з усією країною крокують дорогою змін – від застою до революції, від Майдану до війни. Історії, які трапляються з героями, видаються неймовірними, але це нова реальність, у якій треба навчитися виживати.

Присутні ознайомилися з виставкою-есе «Я, війна і Україна», де у невеличких оповіданнях свої думки щодо подій у країні виклали студенти Навчально-наукового гуманітарного інституту.

Яскравим візуальним доповненням стали роботи студентів-дизайнерів, представлені на виставці-плакаті «АТО очима молоді», а також на фотовиставці «Очевидці неоголошеної війни». Допомогу в організації цієї виставки надала старший викладач кафедри прикладна лінгвістика Л. А. Снігур.

Викладач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін А. В. Ткаченко, друг бібліотеки, активний організатор та учасник багатьох заходів книгозбірні, сприяла організації музичної композиції. Лунали пісні та авторські вірші у чудовому, щирому виконанні студентів Т. Родькіної, В. Бабченко, А. Сілкіної,
К. Ткаченко, Т. Самоквіної.

На завершенні заходу пролунали слова, що відобразили думки усіх учасників заходу про те, що Україну зламати не можна. Наче казковий птах, вона піднімається, відроджується із попелу, розправляє гордо крила, стає міцнішою, сильнішою, кращою. Давайте кожного дня молитися за Україну, щоб вже нарешті настав мир і спокій, щоб більше не проливалася кров наших близьких.

Співробітники бібліотеки вдячні кафедрам правознавства та дизайну за участь у підготовці Години мужності.

Кузнецова І. В., завідуюча відділом обслуговування НБ НУК

Фоторепортаж

Науково-пізнавальний відпочинок

Бібліотекар – людина невгамовна. Його завжди супроводжує бажання дізнатися щось нове про цікаві місця України.

Тож не випадково, 30 вересня, у Всеукраїнський день бібліотек, фахівці Наукової бібліотеки вирішили відвідати історико-розважальний комплекс «Зелені Хутори Таврії», розташований на території Херсонської області.

«Зелені Хутори Таврії» – єдиний у Східній Європі комплекс, що розкинувся на просторах незайманої природи Таврійської лісостепової зони, це Україна у своїй історичній і культурній мініатюрі.

З перших кроків прибуття було відчутно гостинний прийом: колектив зустріли хлібом-сіллю, добрими словами привітні та щирі господарі. З розповіді екскурсовода ми дізнались про історію виникнення історико-розважального комплексу, який займає більше ста гектар. Тут діє 10 хуторів. Ми мали можливість не тільки почути про народні українські ремесла, а й відвідати майстер-класи, які проводили майстри-ремісники, та взяти безпосередню участь у виготовленні українських побутових предметів, ляльок-мотанок тощо.

А хіба можна передати враження від відпочинку на сіннику, зльоту на тарзанці, випробування у скелелазінні?!

Зкуштували ми і смачний український обід. Усі наші господині оцінили його на «супер-відмінно».

Привітність, щирість, душевність та велика любов – саме це відчуваєш у роботі усієї команди історико-розважального комплексу.

«Зелені Хутори Таврії» – це справжнє розділля для чудового відпочинку. Відчули самі, то ж рекомендуємо і вам!

Колектив Наукової бібліотеки висловлює щиру подяку профсоюзному комітету співробітників НУК та особисто його голові А. М. Тубальцеву за можливість здійснити пізнавальну та цікаву поїздку.

Мігунова Т. С., заступник директора НБ НУК

Фоторепортаж

Зустріч напередодні Всеукраїнського дня бібліотек

29 вересня, напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, до Наукової бібліотеки НУК завітали викладачі та студенти кафедри менеджменту Факультету економіки моря. У ході зустрічі Т. М. Костирко, директор НБ НУК, кандидат наук із соціальних комунікацій розповіла гостям про основні досягнення книгозбірні за час свого становлення та розвитку. При цьому, головну увагу вона зосередила на висвітленні інноваційної діяльності бібліотеки за останні роки. Про формування та використання електронних ресурсів у бібліотеці повідомила Т. Д. Корольова, завідуюча Електронним читальним залом НБ НУК.

З привітанням зі святом до співробітників бібліотеки звернулася І. О. Іртищева, завідуюча кафедрою менеджменту, доктор економічних наук, професор, заступник декана з наукової роботи, керівник Центру економічних досліджень та управлінського консалтингу та подарувала цінні видання за темами: водні ресурси України та використання її природно-ресурсного потенціалу в національному господарстві.

Працівники бібліотеки щиро вдячні за отримані книги, адже вони стануть важливою інформаційною допомогою читачам для повноцінної освіти та самоосвіти, і сподіваються на подальшу співпрацю.

Корольова Т.Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Мова і міжкультурна комунікація

29 вересня у відділі наукової, іноземної літератури та періодичних видань було організовано для студентів першого курсу, що навчаються за спеціальністю «Прикладна лінгвістика», інформаційну слайд-годину «Мова і міжкультурна комунікація».

На початку зустрічі бібліотекар І категорії К. С. Диндеренко, у рамках занять з «Основ інформаційної культури», ознайомила першокурсників з історією, розвитком та структурою НБ НУК.

Завідуюча відділом І. Л. Домашева представила студентам популярні навчальні, наукові, довідкові видання іноземними мовами з фонду відділу. Особливу зацікавленість викликала презентація віртуальної виставки англійською мовою «Science – the poetry reality» (до Року англійської мови в Україні) за матеріалами енциклопедії «Popular Science» та музичний відеокліп до неї «Симфонія науці».

Слайд-огляд з інформацією про довідкові, навчальні видання з перекладу, художню літературу англійською мовою надала провідний бібліотекар Л. М. Денисюк.

Під час зустрічі присутні ознайомились з книжковими експозиціями: «Від лінгвістики мови до лінгвістики спілкування», «Speak Up English», «English Grammar: Practical & Theoretical».

Емоційно доповнили викладений матеріал: перегляд відеоролика «Невербальні засоби спілкування. Мова жестів», віртуальна виставка «Science – the poetry reality», музичні відеокліпи «Симфонія науці» і «Пісня студента» Д. Тухманова.

Денисюк Л.М., провідний бібліотекар НБ НУК

Фоторепортаж

Краєзнавчий сторісек «Миколаїв: історична мандрівка»

29 вересня в Електронному читальному залі (ЕЧЗ) НБ НУК для студентів, що навчаються за спеціальністю «Програмне забезпечення систем», відбувся краєзнавчий сторісек «Миколаїв: історична мандрівка».

Історія Миколаєва славетна та героїчна. Завдяки щоденній праці, таланту, інтелекту і терпінню не одного покоління миколаївців, місто за дуже малий для історії час перетворилося з маленької суднобудівної верфі у великий промисловий, діловий, політичний і культурний центр Півдня України. Тому стало доброю традицією проведення в ЕЧЗ НБ НУК ігрових краєзнавчих заходів, присвячених Дню міста. У цьому році було вирішено провести захід у форматі «сторісек». «Сторісек», у перекладі з англійської мови, означає «мішок історій». Проект був розроблений у Великобританії у 1994 році Нейлом Гріффітсом, доктором філології, автором книг з методології навчання дітей і підлітків. Ідея сторісека полягає в отриманні задоволення від спільного читання та ознайомлення з книгою.

З великою гордістю ми вивчаємо своє місто і завжди знаходимо щось нове в історії рідного краю. Про цікаві факти про Миколаїв повідомила присутнім студентам гр. 1153 провідний бібліотекар ЕЧЗ С. В. Борщевська. Розповідь супроводжувалась пізнавальною презентацією та була доповнена фільмом «День в Ніко» (2016 р.).Ця кінострічка отримала третю премію у номінації «Документальне кіно» та приз глядацьких симпатій у конкурсі короткометражного кіно «Цивільний проектор», що проходив у Миколаєві у вересні цього року.

Історії, пов`язані з Миколаєвом, загадкові, таємничі та часом непередбачувані. Під час сторісеку присутні дізналися багато нового, наприклад, про роль Фаберової дачі у заснуванні нашого міста, про трагічну історію мікрорайону Темвод, про загадкові знахідки у миколаївських катакомбах. Про це розповіла завідуюча ЕЧЗ Т.Д. Корольова. Студенти з великим задоволенням розгадували ребуси, відповідали на питання та подивилися фільми «Катакомби Миколаєва» і «Забутий Темвод».

Також, до уваги присутніх було презентовано розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Істрорична мандрівка рідним містом», на якій представлено книги відомих миколаївських істориків та краєзнавців: Є. Г. Горбурова, К. Є. Горбурова, Ю.С. Крючкова, С. Бойчук, Т. Губської, В. Пархоменко та багато інших.

Дуже сподіваємося, що зацікавленість історією Миколаєва, яка з’явилася у студентів під час заходу, допоможе їм у розгадуванні подальших таємниць нашого міста.

Корольова Т.Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Борщевська C.В., провідний бібліотекар ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Бібліотека: сучасна, креативна, твоя!

Бібліотека: сучасна, креативна, твоя! – саме під таким девізом з 26 по 30 вересня у Науковій бібліотеці НУК пройшла промо-акція «Бібліотека – світ слова, мудрості, краси». Програма промо-акції включала різноманітні рекламні та інформаційно-просвітницькі заходи.

Яскраві, святково оформлені інформаційні стенди у холі Головного корпусу, біля кожного відділу книгозбірні привертали увагу користувачів яскравою, креативною інформацією. Серед відвідувачів книгозбірні розповсюджувались рекламні флаєри з електронними адресами сайту бібліотеки та електронними адресами НБ НУК у соціальних мережах. Також, у відділах обслуговування користувачів для всіх шанувальників книги були організовані виставки книжково-ілюстративних видань: «Сузір’я книжкової галактики», «Книга – вічна цінність», «Золоті сторінки газети «Кораблебудівник», «Книга творить людину», «НБ НУК: освіта, інновації, духовність».

29 вересня, напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, до Наукової бібліотеки НУК завітали викладачі та студенти кафедри менеджменту Факультету економіки моря. У ході зустрічі Т. М. Костирко, директор НБ НУК, розповіла гостям про досягнення бібліотеки за роки існування, зробивши акцент на інноваційний вектор її діяльності за останні роки.

Цього ж дня у Науковій бібліотеці НУК відбулись цікаві інформаційно-просвітницькі заходи з використанням нових, креативних форм роботи, адже Наукова бібліотека НУК завжди знаходиться у пошуці інноваційних методик у своїй діяльності. Так, зокрема, в Електронному читальному залі для студентів та співробітників було організовано краєзнавчий сторісек «Миколаїв: історична мандрівка», а також у відділі наукової, іноземної літератури та періодичних видань для студентів-першокурсників відбулась інформаційна слайд-година «Мова і міжкультурна комунікація».

Таким захоплюючим і різнобарвним було відзначення Всеукраїнського дня бібліотек в НБ НУК. Та хоч свято і завершилось, але радість від спілкування з читачами залишається разом з нами завжди.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

Урочисті збори колективу з нагоди професійного свята

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек в Електронному читальному залі НБ НУК відбулись урочисті збори колективу книгозбірні. З професійним святом колектив бібліотеки привітали: А.М. Мозговий, начальник навчальної частини, доцент НУК; В.В. Івата, начальник відділу методичного забезпечення та моніторингу якості навчання, канд. екон. наук, доцент; А.В. Лабарткава, начальник навчального відділу, канд. техн. наук, доцент. Вони висловили співробітникам Наукової бібліотеки НУК та особисто Т.М. Костирко, директору книгозбірні, канд. наук із соціальних комунікацій щиру подяку за високий професіоналізм, інноваційність, сумлінну працю, впровадження новітніх інформаційних технологій та організацію просвітницької діяльності серед студентської молоді.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

Надійний партнер – бібліотека

У роботі Наукової бібліотеки вже стала традицією організація інформаційної підтримки будь-якого університетського заходу.

У рамках Всеукраїнської науково-методичної конференції «Миколаївщина і Північне Причорномор’я: історія і сучасність. До 80-ї річниці від дня народження українського археолога Б. М. Мозолевського», організованої Навчально-науковим гуманітарним інститутом, інформаційно-бібліографічний відділ Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова підготував тематичну книжково-ілюстративну виставку «Край мій – гордість моя». У розділі «Очима історії» були представлені книги з історії Миколаєва та області. Серія нарисів про видатних миколаївців, їх внесок у розвиток та процвітання Миколаївщини увійшла до розділу «Славетні імена». Окремо експонувались журнали та книги про життя і творчість Б. Мозолевського – «Мозолевський Борис Миколайович – археолог, історик, поет».

Матеріали з історії краю визвали жвавий інтерес учасників конференції.

Жигалкіна М. С.,
завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом НБ НУК

Фоторепортаж

Культура безпеки в освіті для сталого розвитку

22 вересня у читальному залі Головного корпусу НБ НУК відбувся Всеукраїнський науково-методичний семінар «Культура безпеки в освіті для сталого розвитку (стан та перспективи)».

У рамках співпраці з кафедрою безпеки життєдіяльності та цивільного захисту, активну участь у організації семінару прийняла Наукова бібліотека НУК, забезпечивши інформаційну та технічну підтримку заходу.

Співробітники читального залу НБ НУК підготували змістовну книжково-ілюстративну виставку, на якій представили фахову літературу, методичні вказівки викладачів кафедри, довідники з безпеки життєдіяльності.

У роботі семінару взяли участь: Є. І. Трушляков, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної діяльності, кандидат технічних наук, доцент, професор; В. О. Михайлюк, завідувач кафедри безпеки життєдіяльності та цивільного захисту, кандидат технічних наук, професор; викладачі кафедри, гості з м. Києва – Т. І. Пишеніна, доктор економічних наук, професор Київського інституту бізнесу та інформаційних технологій та О. І. Запорожець, кандидат технічних наук, професор Навчально-наукового інституту Екологічної безпеки НАУ.

Захаренко А. М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК

Фоторепортаж

Місто кораблебудівної слави України

13 вересня співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) НУК організували для студентів, викладачів, співробітників університету – шанувальників історії рідного міста інформ-ревю «Корабельний край. Пам’ять часів», присвячене 227-ій річниці заснування м. Миколаєва.

На заході були присутні: заступник директора МННІ, доцент кафедри двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ) О. А. Гогоренко; кандидат технічних наук, професор кафедри ДВЗ В. С. Наливайко; викладач кафедри менеджменту Факультету економіка моря Л. П. Ратушняк; директор НБ НУК імені адмірала Макарова, кандидат наук із соціальних комунікацій Т. М. Костирко; заступник директора з питань автоматизації НБ НУК імені адмірала Макарова І. В. Бондар, співробітники НБ НУК, студенти.

Відкрила захід завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ в МННІ Г. Г. Глушко презентацією книжково-ілюстративної виставки «Кораблі та корабели», що складається з видань відомих науковців, істориків, краєзнавців, журналістів та письменників, зокрема, доктора технічних наук, історика, краєзнавця, письменника Ю. С. Крючкова; доктора технічних наук, професора Б. А. Бугаєнка; кандидата технічних наук, доцента А. Ф. Галя; доктора історичних наук, професора В. П. Шкварця; доктора історичних наук, професора М. М. Шитюка; кандидата історичних наук, доцента Є. Г. Горбурова; кандидата історичних наук, доцента К. Є. Горбурова; кандидата політичних наук, доцента О. О. Яцунської; журналіста Б. Л. Арова; суднобудівника, письменника, журналіста
В. В. Бабича. Непідробну зацікавленість учасників заходу викликав виступ В. С. Наливайка присвячений маловідомим сторінкам історії старовинного міста Миколаєва. Викладений матеріал без сумніву доповнить багаж знань слухачів про заснування, розвиток рідного Миколаєва та нашого університету.

Оригінальним доповненням до заходу послужила виставка-інсталяція «Книжковий корабель», яка символічно уособлює фундаментальний внесок плеяди вчених університету у розвиток кораблебудівної освіти та вітчизняного суднобудування.

Крім того, у відділах обслуговування користувачів НБ НУК, у рамках історико-краєзнавчої програми «Історія міста, в якому ми живемо і вчимося», експонуються різноманітні книжково-ілюстративні виставки, присвячені Дню міста Миколаєва, зокрема, у читальному залі Головного корпусу НБ НУК (ауд. 645) експонується книжково-ілюстративна виставка «Краса та загадковість рідної землі». Експозицію складають матеріали про історію міста, видатні особисті. Виставка експонуватиметься до 20 вересня. Тож щиро запрошуємо усіх до перегляду!

Фоторепортаж

Віртуальна екскурсія «Електронні ресурси Наукової бібліотеки НУК»

8 вересня, в рамках акції «Тиждень активації першокурсника», співробітники Електронного читального залу НБ НУК організували віртуальну екскурсію «Електронні ресурси Наукової бібліотеки НУК» для студентів групи 1212 Машинобудівного навчально-наукового інституту.

Головна мета екскурсії – ознайомлення студентської молоді з електронними інформаційними ресурсами Наукової бібліотеки НУК: електронним каталогом, БД, веб-сайтом, інституційним репозитарієм, електронною бібліотекою, бібліографічними та вебліографічними покажчиками, віртуальними виставками та іншими ресурсами, що допоможуть у подальшій навчальній та дослідній роботі.

Зацікавили учасників заходу і матеріали, представлені під час огляду навчальних та методичних електронних ресурсів для студентів 1 курсу, який зробила завідуюча ЕЧЗ НБ НУК Т.Д. Корольова.

Корольова Т.Д., зав. ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Науково-практичний семінар «Бібліотека і книга в контексті часу»

9 червня на базі бібліотеки Відокремленого підрозділу «Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв» (ВП «МФ КНУКіМ») відбувся науково-практичний семінар «Бібліотека і книга в контексті часу», присвячений 45-річчю заснування бібліотеки ВП «МФ КНУКіМ».

У роботі семінару взяли участь керівники та провідні фахівці бібліотек ВНЗ м. Миколаєва, що входять до складу Методичного об’єднання; колеги з Миколаївської обласної бібліотеки для дітей; фахівці бібліотек професійно-технічних училищ м. Миколаєва; викладачі кафедри документознавства та інформаційних систем ВП «МФ КНУКіМ».

З вітальним словом до учасників семінару звернулась С.О. Шуляк, декан Факультету менеджменту і бізнесу ВП «МФ КНУКіМ», кандидат педагогічних наук, доцент. Вона відзначила особливу місію бібліотек, яка полягає не тільки у накопиченні, збереженні інформації та документів, але й у доведенні інформації до споживачів, забезпеченні доступу до документів усіх видів і на будь-яких носіях. Переорієнтація бібліотек на користувача сприятиме підтримці позитивного іміджу бібліотек. Також, вона побажала фахівцям бібліотек цікавого професійного спілкування, творчості, креативу, нових ідей.

До уваги учасників семінару було представлено виступ Т.М. Борко, кандидата педагогічних наук, завідуючої кафедрою документознавства та інформаційних систем, в якому були висвітлені питання формування професійної компетентності – актуальному завданню підготовки майбутніх бібліотекарів.

Також, у рамках роботи семінару учасники докладніше ознайомились з діяльністю бібліотеки ВП «МФ КНУКіМ», яка нещодавно відзначила 45-ту річницю свого заснування, зокрема: з історією бібліотеки ВП «МФ КНУКіМ», новими орієнтирами в роботі, on-line сервісами, що використовуються для створення електронних ресурсів.

Під час семінару колектив бібліотеки ВП «МФ КНУКіМ» за впровадження в практичну діяльність інноваційних технологій, креативність, високий рівень бібліотечно-інформаційного сервісу та з нагоди 45-річчя заснування було відзначено почесною грамотою та пам’ятним подарунком.

Крім того, увазі учасників семінару були представлені виступи: М. С. Жигалкіної, завідуючої інформаційно-бібліографічним відділом НБ НУК імені адмірала Макарова – «Сучасне уявлення про електронну бібліографію»; І. В. Голенко, завідуючої відділом інформаційних технологій та електронних ресурсів Миколаївської обласної бібліотеки для дітей – «Впровадження та використання нових інформаційних технологій у роботі дитячих бібліотек України»;
Д. В. Ткаченко, завідуючої відділом інформаційних технологій бібліотеки МНАУ – «Проблемні аспекти формування інформаційного середовища бібліотеки МНАУ в контексті сучасних потреб науковців». Також, А. В. Скрипник, завідуюча відділом обслуговування НБ МНУ ім. В. О. Сухомлинського, познайомила учасників професійної зустрічі з результатами соціологічного дослідження «Портрет сучасного читача художньої літератури», проведеного на базі МНУ ім. В. О. Сухомлинського тощо.

Семінар пройшов в атмосфері професійного спілкування, що сприяло обміну досвідом роботи, зміцненню дружніх зв’язків, подальшій співпраці.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

День інформації «Безпека праці на морському транспорті»

31 травня у Машинобудівному навчально-науковому інституті Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова (МННІ НУК), у рамках співпраці Наукової бібліотеки і кафедри суднових та стаціонарних енергетичних установок (ССЕУ), співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у МННІ НУК провели День інформації «Безпека праці на морському транспорті». У заході взяли участь: старший викладач кафедри ССЕУ І. А. Філіпов, студенти п’ятого курсу та студенти-дипломники, що навчаються за спеціальністю «Суднові енергетичні установки та устаткування».

У ході заходу бібліотекар І категорії А. В. Кулагіна презентувала інформаційний відеоколаж «Безпека праці на морському транспорті», створений за матеріалами книг та журналів з фонду бібліотеки. Загалом, було представлено понад 40 навчально-довідкових видань і публікацій, що висвітлюють такі питання: аварійні ситуації, безпека та охорона праці, медична допомога на морському транспорті та виживання на морі. Відеоролики за темою заходу вдало ілюстрували представлений матеріал.

Зацікавали учасників заходу і матеріали книжково-ілюстративної виставки на тему: «Морська навігація».

Сподіваємось, що надана можливість ознайомитись із останніми надходженнями літератури сприятиме подальшій навчальній та дослідній роботі студентів.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК в МННІ

Фоторепортаж

«Майстерня радості душі»

27 травня в Арт-центрі «Арго» НУК імені адмірала Макарова відбулось урочисте відкриття виставки «Майстерня радості душі», організованої співробітниками відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки НУК. На заході були присутні: народний депутат України Т. Кремінь, ректор НУК С. С. Рижков, науково-педагогічні працівники, аспіранти, студенти та співробітники НУК.

Відкриваючи захід, ректор НУК С. С. Рижков подякував всім учасникам виставки за надану можливість відкрити чудовий світ «радості душі», ознайомитися з творами декоративно-прикладного мистецтва.

Директор Наукової бібліотеки НУК Т. М. Костирко зазначила, що виставка – інноваційний проект книгозбірні вишу, присвячена відзначенню Дня матері та Міжнародного дня сім’ї. Адже сім’я – це колиска загальнолюдських цінностей, культури та історії. Унікальність цієї виставки полягає у тому, що представлені експонати виконані у стилі Handmade читачами НБ НУК: викладачами, співробітниками, випускниками нашого університету та членами їх сімей.

Розмаїття представлених робіт вражає. Це живопис, графіка, вишивка, декоровані предмети побуту, ляльки-мотанки, плетені іграшки тощо. Хочеться більш уважно вдивлятися в деталі кожної із представлених робіт, які несуть у собі великий позитив. Взагалі вся експозиція створює відчуття родинного затишку, привітності та задушевності. Виставка є підтвердженням того, що у Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова працюють талановиті, творчі люди.

Інформаційно доповнила захід виставка книжково-ілюстративних видань, присвячених рукоділлю та створенню предметів декоративно-прикладного мистецтва своїми руками. Вона адресована всім, хто цікавиться цими, ніколи нестаріючими, прекрасними видами мистецтва.

Тож, завітайте та отримайте задоволення!

Виставка відкрита до 6 червня 2016 року.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

Вагомий внесок у розвиток науки і техніки України

19 травня в читальному залі Наукової бібліотеки в Машинобудівному навчально-науковому інституті Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова (МННІ НУК) пройшла Година цікавих повідомлень «Високі технології ХХІ століття у сфері науки і техніки», присвячена Дню науки.

На заході були присутні: проректор з науково-педагогічної, адміністративної роботи та розвитку Е. Б. Хачатуров; заступник директора МННІ
О. К. Чередніченко; заступник директора МННІ О. А. Гогоренко; завідуючий кафедрою механіки та конструювання машин (МКМ), доктор технічних наук, професор О. П. Попов; завідуючий кафедрою суднових та стаціонарних енергетичних установок (ССЕУ), кандидат технічних наук, професор В. М. Горбов; кандидат технічних наук, доцент кафедри ССЕУ В. С. Подгуренко; кандидат технічних наук, професор НУК В. С. Наливайко; голова Ради молодих науковців, асистент кафедри МКМ О. І. Савенков, викладачі та студенти.

У рамках проведення заходу виступили науковці МННІ: О.П. Попов, доктор технічних наук, професор та В. С Подгуренко, кандидат технічних наук, доцент.

Олексій Павлович Попов розповів про плідну працю у науково-дослідницькій та винахідницькій діяльності. У своєму виступі Володимир Сергійович Подгуренко відзначив відомих українських науковців і новаторів – наших сучасників, людей із величезним творчим потенціалом, зокрема, доктора технічних наук, професора Ю. С. Крючкова та доктора технічних наук, професора О. П. Попова, їх досягнення в науці, техніці та в галузі промисловості – вітроенергетиці.

Завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ у МННІ Г. Г. Глушко презентувала експозицію книжково-ілюстративної виставки «Вагомий внесок науковців МННІ у розвиток національної освіти та науки», на якій було представлено наукову літературу, зокрема, збірники наукових праць НУК, збірники матеріалів міжнародних науково-технічних конференцій «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці» за 2011-2015 рр., матеріали кафедральних міжнародних науково-технічних конференцій, монографії науковців МННІ, публікації вчених МННІ у вітчизняних та міжнародних виданнях. Загалом, на виставці було представлено понад 80 наукових видань і публікацій з фонду Наукової бібліотеки, що висвітлюють сучасні дослідження з пріоритетних напрямків науки і техніки, наукову та інноваційну діяльність знаних вчених та молодих науковців. Вона також наголосила на тому, що за останні три роки вагомий внесок у розвиток науки МННІ внесли молоді науковці. Так, Дмитро Мінчев, доцент кафедри двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ); Олексій Гогоренко, доцент кафедри ДВЗ; Віра Мітєнкова, доцент кафедри ССЕУ; Ганна Мостіпаненко, доцент кафедри турбін за наукову роботу «Створення високоефективних та екологічно чистих енергетичних установок нового покоління» були нагороджені премією Президента України для молодих вчених у 2015 році. А також, наукова праця талановитих молодих вчених: Андрія Радченка, Ростислава Рижкова, Романа Радченка, Дмитра Коновалова у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок у 2012 році отримала премію Верховної Ради України.

На виставці також експонувалось свідоцтво лауреата премії Президента України для молодих вчених – науковця кафедри ДВЗ О. А. Гогоренка.

Проведений захід став ще одним доказом того, що бібліотека є надійним партнером у висвітленні науково-дослідної діяльності інституту та сприяє залученню талановитої молоді до участі в наукових дослідженнях.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК в МННІ

Фоторепортаж

Науково-практичний семінар «Бібліотечно-інформаційні ресурси на допомогу навчальному та науковому процесам»

19 травня на базі Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова відбувся науково-практичний семінар «Бібліотечно-інформаційні ресурси на допомогу навчальному та науковому процесам». Семінар було проведено для викладачів кафедри документознавства та інформаційних систем Відокремленого підрозділу «Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв» з метою їх ознайомлення з пріоритетними напрямками розвитку сучасної бібліотеки вишу, ефективними інструментами організації наукових досліджень тощо.

До уваги учасників семінару були представлені виступи: Т. М. Костирко, директора НБ НУК імені адмірала Макарова, канд. наук із соціальних комунікацій – «Комунікаційні стратегії сучасної бібліотеки вишу», І. В. Бондар, заступника директора з питань автоматизації НБ НУК імені адмірала Макарова – «Платформа Web of Science как инструмент для организации рабочего процесса исследования», М. С. Жигалкіної, завідуючої інформаційно-бібліографічним відділом НБ НУК імені адмірала Макарова ¬– «Сучасне уявлення про електронну бібліографію». Виступ Т. Д. Корольової, завідуючої ЕЧЗ НБ НУК імені адмірала Макарова, було присвячено тріал-доступам до світових провайдерів інформаційних ресурсів в НБ НУК імені адмірала Макарова.

Змістовність та практичний зміст представлених виступів збагатили учасників семінару новими ідеями, сприяли зміцненню дружніх зв’язків, надали імпульс подальшій взаємодії та співпраці.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

Зустріч з директором ТОВ “Український Фондовий Дім”

12 травня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК відбулась зустріч з Ігорем Вікторовичем Карпенко, директором ТОВ “Український Фондовий Дім”, автором-розробником автоматизованої бібліотечно-інформаційної програми «УФД/Бібліотека», кандидатом фізико-математичних наук. У зустрічі приймали участь керівники та провідні фахівці ведучих книгозбірень м. Миколаєва: бібліотек ВНЗ м. Миколаєва, що входять до складу Методичного об’єднання, обласних, центральних бібліотек, а також Миколаївської науково-педагогічної бібліотеки.

На зустрічі були презентовані нові програмні продукти ТОВ «УФД/ Бібліотека», зокрема програмний модуль (ОПМ) “Android”, що забезпечує доступ з мобільних пристроїв до інформаційно-бібліотечних ресурсів програмної системи “УФД/Бібліотека”.

Під час зустрічі присутні мали змогу протестувати новий програмний продукт за допомогою своїх мобільних пристроїв, обговорити важливі питання з керівником фірми-розробника.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

«Минулого вогонь не згасне»

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні залишається знаменним святом для багатьох українців. У цей день ми віддаємо данину пам’яті й любові визволителям рідної землі за все, що довелося пережити.

З цієї нагоди 5 травня читальний зал відділу обслуговування користувачів у Навчально-науковому гуманітарному інституті Наукової бібліотеки НУК гостинно приймав гостей та учасників святкового концерту «Минулого вогонь не згасне». Кожен рік віддаляє нас від тієї страшної війни, залишаючи все менше її очевидців, мабуть тому так зворушливо звучали привітання шановним ветеранам та учасникам бойових дій, трудовий шлях яких пов’язаний з університетом. На заході лунали пісні та музика воєнних років, декламувалась поезія. Атмосфера в залі була урочистою та піднесеною.

До свята співробітники бібліотеки оформили книжково-ілюстративну виставку «Безсмертна велич Перемоги», матеріали якої висвітлюють ратний подвиг захисників Вітчизни. Тож запрошуємо всіх до перегляду, адже події тих років не повинні згаснути у нашій пам’яті.

Кафтан О.І.,
провідний методист відділу бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи НБ НУК

Фоторепортаж

«Мужність і біль Чорнобиля»

26 квітня в Україні оголошено Днем національної жалоби з нагоди відзначення 30-ї річниці Чорнобильської трагедії – наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства. До цієї дати співробітники абонементу молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних та інженерно-технологічних наук Наукової бібліотеки НУК організували та провели годину скорботи “Мужність і біль Чорнобиля”.

Метою заходу було надання читачам інформації про негативний вплив «мирного атома» на здоров’я нації.

Завідуюча сектором Г.В. Костюк відкрила захід хвилиною мовчання в пам’ять жертв аварії. Вона повідомила цікаву інформацію про місто Прип’ять, евакуацію мешканців міста під час аварії.

Особливий інтерес присутніх викликала розповідь Михайлюка В.О., завідувача кафедрою безпеки життєдіяльності та цивільного захисту, кандидата технічних наук, професора НУК про аварію на ЧАЕС та її причини. Його емоційний та змістовний виступ супроводжувався презентацією.

Нікого не залишив байдужим перегляд фільму “Чорнобиль”.

Доповнила інформаційну палітру заходу тематична книжкова виставка-інсталяція, на якій були представлені наукові видання, підручники, статті з періодичних видань, навчально-методичні посібники професора В.О. Михайлюка. Вони служать дійсною підтримкою у навчанні та науково-дослідній діяльності аспірантам, магістрам, молодим науковцям при вивченні впливу радіації на людину.

Година пам’яті — це данина живих усім, хто загинув, рятуючи інших. Нехай ніколи не замовкають дзвони людської пам’яті, що не даватимуть забути про трагедію.

Афанасьєва Л.Б.,
бібліотекар I категорії НБ НУК

Фоторепортаж

«Її Величність – Книга»

Книга є альфа і омега усякого знання,
початок початків кожної науки.
С. Цвейг

23 квітня відзначається Всесвітній день книги та авторського права. З цієї нагоди Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова у своєму щорічному посланні, зазначила, що книга – це сполучна ланка між минулим і майбутнім, це міст, який з’єднує різні покоління і культури, це потужний інструмент творення і поширення мудрості і знань.

Співробітники Електронного читального залу (ЕЧЗ) Наукової бібліотеки НУК відзначили цю дату проведенням 25 квітня відеолекторію «Її Величність – Книга». На захід було запрошено студентів першого і другого курсів, що навчаються за спеціальностями «Прикладна лінгвістика» та «Програмна інженерія».

Головна мета відеолекторію – привернути увагу студентства до книг як джерела отримання знань, засобів комунікації, які залишаються основою активної освіти й критичного мислення, незважаючи на стрімкий розвиток більш складних джерел інформації.

Співробітники ЕЧЗ розповіли присутнім про дивовижні й унікальні книги та найкрасивіші й особливі бібліотеки світу; про історію пересувних бібліотек і про розвиток сучасних мобільних книгозбірень. Учасники заходу з захопленням подивилися відеофільми, присвячені авторському праву та класику світової літератури – Мігелю де Сервантесу. Під час відеовікторини «Екранізації улюблених книг» вони з інтересом розпізнавали в переглянутих відеороликах свої найулюбленіші книжки.

На завершенні всі разом зробили висновок про те, що в світі багато культурного розмаїття, але саме книга є тим вікном у просторі і часі, яке відкриває перед нами різні цивілізації і культурні світи, історичні повороти і неминучий прогрес.

Корольова Т.Д., зав. ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Співдружність задля навчання

Інформаційне забезпечення загальноуніверситетських заходів – один із провідних напрямків діяльності Наукової бібліотеки НУК (НБ НУК).

Тому невипадково, що 26 квітня у читальному залі відділу обслуговування Наукової бібліотеки у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки (НН ІАЕ) НУК за ініціативою кафедри сучасних мов була проведена щорічна студентська науково-практична конференція “Latest Trends in Electronics and Electrical Engineering”.

Під керівництвом старшого викладача кафедри Т.П. Задорожної студенти першого курсу виступили з доповідями на актуальні теми, зокрема, “Bluetooth Controlled Electric Home “applicanes” (про використання дистанційного керування у побутовій техніці), “Computers in Film maiking “ (про використання комп’ютерних технологій в художніх та анімаційних фільмах) тощо.

Інформаційною підтримкою даного заходу стала тематична книжково-ілюстративна виставка “2016 рік – Рік англійської мови”, організована співробітниками відділу обслуговування. До уваги присутніх були представлені найкращі підручники, довідкова література та методичні посібники з англійської мови як у друкованому, так і в електронному вигляді з фонду НБ НУК.

Бібліографічний огляд за матеріалами виставки було зроблено Н. В. Альбрехт, бібліотекарем I категорії даного відділу. На завершення виступу Наталья Валентинівна висловила думку, що представлені документи допоможуть студентській молоді поглибити свої знання з англійської мови та запропонувала присутнім частіше відвідувати бібліотеку, адже вона є скарбницею знань.

Альбрехт Н. В.,бібліотекар I категорії
відділу обслуговування НБ
у Навчально-науковому інституті
автоматики та електротехніки

Фоторепортаж

Зустріч з психологом «Несвідоме – золотий ключ до країни твоєї мрії»

14 квітня у читальному залі Головного корпусу Наукової бібліотеки НУК відбулась зустріч з І. В. Коростильовою, психологом, викладачем кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Навчально-наукового гуманітарного інституту за темою: “Несвідоме – золотий ключ до країни твоєї мрії ” . Читальний зал був повністю заповнений співробітниками та студентами університету.

Відкрила захід А. М. Захаренко, завідуюча відділом обслуговування НБ НУК, яка ознайомила присутніх з книжковою виставкою “Майстри психології”, що складається з видань однойменної серії. Вона розповіла присутнім, що дана серія налічує більше 120 книг, за якими навчається не одне покоління спеціалістів. Її унікальність полягає в тому, що, незважаючи на різноманітність тем та жанрів, кожне видання – знакова подія у своєму розділі психологічної науки. Це досягається за рахунок відбору матеріалу серед праць класиків світової психології і визнаних майстрів психологічної науки.

Зустріч продовжила І. В. Коростильова. Вона емоційно та змістовно викладала свій матеріал, ілюструючи розповідь презентацією. Також присутні стали учасниками практичного тренінгу, який дав можливість зрозуміти власні проблеми та знайти шляхи їх психологічного подолання. Всім було цікаво дізнатися, де можна знайти той “золотий ключик”, який здійснює мрії. Час минав, але присутні на це не зважали, весь час стояла тиша в залі, яка свідчила про те, що тема дійсно всіх зацікавила.

Після заходу всі охочі мали можливість одержати консультацію з приводу своїх життєвих проблем. Всі залишились задоволені і чекають нових зустрічей.

Захаренко А. М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК

Фоторепортаж

Інформаційний потенціал Наукової бібліотеки НУК – студентам

Протягом 13 – 15 квітня відділом обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в НН ІАЕ НУК спільно з кафедрою «Конструювання та виробництва виробів з композиційних матеріалів» проведено Дні інформації за темою: «Композиційні матеріали: будова, здобування, застосування» для студентів ІІ, ІІІ, ІV курсів.

Метою заходів було надання читачам інформації про ресурсний потенціал Наукової бібліотеки з питань композиційних матеріалів. До уваги користувачів у читальному залі було запропоновано широку палітру наукової, навчальної, довідкової літератури, періодики останніх років видання. Представлену літературу доповнили тематичні списки, складені співробітниками бібліотеки.

Активну участь у підготовці та проведенні заходів прийняли викладачі кафедри С. В. Копійка, канд. техн. наук, доцент та Н. С. Соломонюк, канд. техн. наук, в.о. доцента. У ході заходів вони наголосили на особливій унікальності літератури, наявної у фонді відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в НН ІАЕ НУК, та необхідності її використання студентами при підготовці до практичних занять.

Олейниченко В.М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ
у Навчально-науковому інституті
автоматики та електротехніки

Фоторепортаж

День інформації «Сучасний стан двигунобудування»

7 квітня у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) НУК для студентів, магістрів, наукових співробітників було проведено День інформації за темою: «Сучасний стан двигунобудування». До участі у заході були запрошені: О. К. Чередніченко, заступник директора МННІ НУК, канд. техн. наук, доцент; О. А. Гогоренко, заступник директора МННІ НУК, канд. техн. наук, доцент; Б. Г. Тимошевський, завідувач кафедри двигунів внутрішнього згоряння МННІ НУК, доктор техн. наук, професор; В. С. Наливайко, канд. техн. наук, професор кафедри двигунів внутрішнього згоряння МННІ НУК; В. М. Патлайчук, канд. техн. наук, доцент кафедри турбін МННІ НУК; Н. О. Гончарова, канд. техн. наук; С. Ж. Боду, старший викладач кафедри ІМ і ТМ; Д. С. Грінь, директор видавництва «Олді плюс».

У рамках заходу відбулася презентація нового підручника «Суднові двигуни внутрішнього згоряння», створеного колективом авторів: В. С. Наливайко, Б. Г. Тимошевським, С. Г. Ткаченко. Про творчу співпрацю науковців у процесі підготовки підручника розповів один із авторів, В. С. Наливайко. Завідуюча відділом обслуговування Наукової бібліотеки у МННІ НУК Г. Г. Глушко ознайомила учасників заходу з матеріалами книжково-ілюстративної виставки «Університетські видання професорсько-педагогічного складу кафедри двигунів внутрішнього згоряння». На ній було представлено наукові видання, підручники, навчально-методичні посібники, які служать дійсною підтримкою у навчанні та науково-дослідній діяльності аспірантів, магістрів, молодих науковців, студентів. Бібліографічний огляд «Електронні фахові видання науковців кафедри ДВЗ» був орієнтований на інформування користувачів про пріоритетні напрямки науково-дослідної діяльності відомих та молодих вчених кафедри ДВЗ.

Доповнив інформаційну палітру заходу виступ В. С. Наливайка, канд. техн. наук, професора кафедри ДВЗ, присвячений видатним постатям МННІ НУК: Чубову Ю. Ф., Чернишову Г. М., Васляєву В. О. У контексті зустрічі було також висвітлено основні історичні етапи діяльності та розвитку нашого університету.

На завершення заходу учасники ознайомилися з експозицією розгорнутого тематичного перегляду «НУК у сфері наукових досліджень та розробок».

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК в МННІ

Фоторепортаж

Зоряний шлях довжиною в 195 років

31 березня у відділі наукової, іноземної літератури та періодичних видань відбулась історично-пізнавальна година «Зоряний шлях довжиною в 195 років», організована з нагоди відзначення пам’ятних для нашого міста подій: 195-річчя від дня заснування Миколаївської астрономічної обсерваторії та 215-річчя від дня народження її першого директора, К.Х. Кнорре.

Цікаву інформацію про історію заснування та будівництва обсерваторії, астрономічне обладнання, відомості про діяльність її директорів, а також про сучасну науково-дослідницьку роботу надала у слайд-презентації завідуюча відділом І.Л. Домашева.

Із розповіді провідного бібліотекаря Л.М. Денисюк присутні дізнались про династію астрономів Кнорре, їх науково-просвітницьку, творчу діяльність. Докладною була інформація про життєвий шлях та внесок у розвиток міста першого директора обсерваторії, Карла Кнорре.

Привернули увагу присутніх експозиції: «Вікно у зоряний світ», «Перший астроном Чорноморського флоту – К.Х. Кнорре». Змістовно та емоційно доповнили захід: науково-популярний фільм «Сузір’я Всесвіту» та музичний відеокліп групи «Space» на космічну тематику.

Домашева І.Л.,
завідуюча відділом наукової, іноземної літератури,
та періодичних видань НБ НУК

Фоторепортаж

День кафедри кондиціонування і рефрижерації

22 березня у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК, в рамках співпраці Наукової бібліотеки і кафедри КіР, відбувся День кафедри «Наукові проблеми рефрижерації та кондиціонування на судах», в якому взяли участь М. І. Радченко, завідувач кафедри КіР, доктор технічних наук, професор; науковці, магістри, студенти інституту та співробітники бібліотеки.

Г. Г. Глушко, завідуюча відділом обслуговування користувачів у МННІ, ознайомила учасників заходу з книжково-ілюстративною виставкою «Науково-дослідна діяльність кафедри кондиціонування і рефрижерації», що висвітлює сучасні дослідження, наукову та інноваційну діяльність вчених кафедри. На виставці було представлено понад 50 наукових, науково-технічних та періодичних видань з фонду Наукової бібліотеки НУК.

Бібліографічний огляд періодичного видання «Холодильная техника», представлений Кулагіною А. В., бібліотекарем І категорії, доповнив інформаційну палітру заходу. День кафедри пройшов у творчій, дружній атмосфері. Сподіваємось, що матеріали, підготовлені до заходу, сприятимуть науково-дослідній діяльності молодих науковців, магістрів, студентів.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК в МННІ

Фоторепортаж

День щастя «Якщо бути, то – щасливим!»

21 березня в Електронному читальному залі НБ НУК пройшов День щастя «Якщо бути, то – щасливим!», присвячений Міжнародному дню щастя. Це день, коли можна і потрібно згадувати найкращі моменти нашого життя. А ще налаштуватися на позитивний лад, відкинути погані думки, обійняти міцніше своїх близьких і посміхнутися зовсім незнайомим перехожим, адже кожна людина, що живе на нашій планеті, має право бути щасливою.

На святі були присутні студенти першого і другого курсів спеціальності «Прикладна лінгвістика» та першого курсу спеціальності «Програмна інженерія».

Під час заходу ми разом зі студентами спробували розібратися, що ж таке щастя і як бути щасливою людиною? Співробітники ЕЧЗ розповіли присутнім про історію виникнення Дня щастя, особливості його проведення у різних країнах світу.

Студенти ознайомилися з оглядом книг про щастя, які надихають, в яких є особистий досвід авторів, приклади з життя, а також наведені результати соціологічних досліджень і експериментів. Співробітник ЕЧЗ С.В. Борщевська також розповіла про книги радості і щастя, які викликають тільки найдобріші і найсвітліші почуття, які бажано читати, щоб посміхнутися, відігрітися від холодів зими і розтанути в променях весняного сонця.

На завершенні свята було проведено майстер-клас з виготовлення листівок-щасливок. Саме ці листівочки з теплими побажаннями, прикрашені яскравими стрічками, стали основним символом Дня щастя в Україні.

Корольова Т.Д., зав. ЕЧЗ НБ НУК

Фоторепортаж

Поезія – це завжди неповторність

21 березня відзначається Всесвітній день поезії. Традиційно, з нагоди цього свята у відділі обслуговування користувачів у Гуманітарному інституті відбулось засідання літературно-музичної вітальні. «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі» – пише всіма улюблена Ліна Костенко.

Є люди, для яких поезія, творчість – це життя. Підтвердженням цього став виступ Антона Луценка, учасника квартету «Четверо в тамбурі», організатора літературного проекту «ПроЛітАрт», який, висловлюючи власні почуття, міркування, декламував свою поезію та вірші улюблених поетів. Гості із задоволенням слухали у виконанні учасників не тільки вірші, а й пісні, які зробили свято ще більш емоційним.

Всі виступаючі зірвали щедрі оплески присутніх у залі гостей. Хочеться сказати велике спасибі організатору та натхненнику заходу Анастасії Валеріївні Ткаченко, викладачу кафедри соціально-гуманітарних дисциплін ГІ, студентам нашого вишу: Володимиру Бабченко, Юлії Синько, Таісії Родькіній, Єлизаветі Усатенко, Ганні Сілкіній, Лесі Мандрі, Сергію Зубу та всім, хто брав участь у цій зустрічі. Засідання літературно-музичної вітальні насправді пройшло дуже цікаво, на одному диханні, адже у віршах ми завжди дивуємося простій силі слова.

Гості та запрошені змогли ознайомитися з книжковою виставкою «Краса поетичного слова», де була представлена поезія відомих і улюблених поетів.

Вечір підійшов до кінця, і дуже приємно було чути щирі слова подяки всіх, хто був присутній на цій зустрічі.

Кузнецова І. В.,
завідуюча відділом обслуговування НБ НУК у Гуманітарному інституті

Фоторепортаж

Міжвузівський семінар-практикум «Бібліотека – ВНЗ: грані взаємодії»

У рамках заходів системи безперервної бібліотечної освіти фахівців Методичного об’єднання бібліотек вишів м. Миколаєва 29 лютого 2016 року на базі бібліотеки ЧДУ ім. Петра Могили відбувся міжвузівський семінар-практикум «Бібліотека – ВНЗ: грані взаємодії».

У роботі семінару взяли участь керівники та провідні фахівці бібліотек ВНЗ м. Миколаєва. У рамках роботи семінару учасники ознайомились з діяльністю бібліотеки ЧДУ ім. Петра Могили, яка нещодавно відзначила 20-у річницю свого заснування. Зокрема, було заслухано і обговорено виступи з питань: ролі і місця бібліотеки у науково-освітньому середовищі ВНЗ, моніторингу книгозабезпечення навчального процесу у виші тощо. Також, учасники мали нагоду познайомитися з колекцією стародруків з фонду бібліотеки ЧДУ ім. Петра Могили.

Професійний обмін досвідом роботи бібліотек вишів м. Миколаєва було продовжено під час засідання круглого столу за темою «Бібліографічна продукція бібліотек ВНЗ та електронна бібліографія: вимоги, розвиток та можливості». Не випадково для обговорення обрано важливий аспект інформаційно-бібліографічної роботи, що розкриває один з провідних напрямків наукової діяльності бібліотек вишів. Адже, створення бібліографічної продукції є відповідальною працею й потребує від фахівців книгозбірень різних компетенцій: комунікативних здібностей, професійної наполегливості, знання термінології та стандартів, а також володіння мовною грамотністю. У рамках круглого столу були обговорені питання зі складання різновидів бібліографічних покажчиків у бібліотеках та розглянуті інноваційні розробки бібліографічної продукції з використанням веб-технологій.

Зокрема, досвід НБ НУК імені адмірала Макарова зі створення бібліографічних покажчиків висвітлила завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом НБ НУК імені адмірала Макарова М.С. Жигалкіна. Виступ завідуючої Електронним читальним залом НБ НУК імені адмірала Макарова Т.Д. Корольової було присвячено створенню вебліографічних видань як інноваційного формату представлення рекомендаційної бібліографії у веб-середовищі. Змістовно та докладно представила бібліографічну продукцію НБ МНУ ім.В.О.Сухомлинського завідуюча сектором наукової інформації інформаційно-бібліографічного відділу В.Д. Вілкул. Презентувала свої бібліографічні видання завідуюча бібліотекою ВП «МФ КНУКіМ» Н.С. Коваль. У рамках заходу експонувалася виставка бібліографічної продукції бібліотек-учасниць круглого столу. Особливо учасників зацікавили представлені зразки персональних, науково-допоміжних, рекомендаційних бібліографічних видань у традиційному та електронному вигляді.

Семінар пройшов в атмосфері професійного обговорення, жвавого спілкування колег, що сприяє обміну досвідом роботи, зміцненню дружніх зв’язків, надає імпульс подальшій взаємодії та співпраці.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

Літературна композиція “Вітрила її долі”

Леся Українка – гордість української нації. Багато написано про видатну письменницю, поетесу, громадську діячку. Узагальнюючи досвід минулих поколінь, та з метою допомоги користувачам глибше осягнути життєвий, творчий шлях та багатогранну складну особистість дочки Прометея, НБ НУК також долучилась до вшанування її пам’яті.

Так, 24 січня відділом обслуговування Наукової бібліотеки НУК в НН ІАЕ було проведено літературно-музичну композицію, присвячену 145-річчю від дня народження поетеси. Активну участь у заході прийняла викладач української мови та літератури підготовчих курсів В.Г. Колгушкіна з презентацією “На крилах її долі”.

Співробітниками відділу було представлено книжкову виставку “Ні, я жива! Я буду вічно жити!”. Портрет Лесі Українки, висловлювання відомих людей про талант поетеси доповнили виставку і зробили її більш цілісною.

Студенти I курсу з зацікавленістю поринули у світ чарівної української музики та прекрасної лірики Лесі Українки.

Олейниченко В.М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ
у Навчально-науковому інституті
автоматики та електротехніки

Фоторепортаж

Лекція-презентація з основ інформаційної культури

17 лютого в читальному залі відділу обслуговування Наукової бібліотеки НУК в НН ІАЕ завідуючою інформаційно-бібліографічним відділом М. С. Жигалкіною була проведена лекція-презентація з основ інформаційної культури для студентів I курсу. Після лекції відбулася прем’єра документального фільму талановитого миколаївського режисера В. Г. Кірчева «Институт автоматики и электротехники: профессионализм, надежность, качество», присвяченого 50-річчю НН ІАЕ.

Сподіваємось, що знання, отримані на заході, будуть для наших користувачів не тільки пізнавальними, але й стануть у нагоді для подальшого навчання.

Олейниченко В.М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ
у Навчально-науковому інституті
автоматики та електротехніки

Фоторепортаж