Віддалений доступ до ресурсів Elsevier (БД Scopus і ScienceDirect) і БД Web of Science

Працівниками ДНТБ України підготовлені Інструкції про налаштування віддаленого доступу до ресурсів Elsevier (БД Scopus і ScienceDirect) і БД Web of Science. Детальніше на сайті ДНТБ України https://dntb.gov.ua/scientometrics-ua/remote-access-ua.

НАЛАШТУВАННЯ ВІДДАЛЕНОГО ДОСТУПУ ДО РЕСУРСІВ ELSEVIER
Наукова бібліотека пропонує налаштувати віддалений доступ до ресурсів Elsevier (БД Scopus і ScienceDirect) для всіх користувачів, які мають і користуються корпоративною поштою @nuos.edu.ua.

Інструкція за посиланням https://cutt.ly/MlBJCTt (українською) (додаток 2, стр. 14-18).
НАЛАШТУВАННЯ ВІДДАЛЕНОГО ДОСТУПУ ДО БД WEB OF SCIENCE
Якщо у вас вже є аккаунт в Web of Science / InCites, який ви створили з внутрішньої мережі НУК ім. адм. Макарова, то ви можете зайти в систему за наступним посиланням: http://roaming.webofscience.com.

Якщо ви не використовували існуючий обліковий запис віддалено протягом півроку, то термін дії паролю закінчився. Зв’яжіться з представниками Clarivate Analytics за допомогою цієї форми https://clarivate.ru/sales-enquiries, щоб відновити доступ.

Якщо у вас є можливість відвідувати університет, то обов’язково створіть аккаунт для віддаленого доступу – як це зробити, розповідається у відео https://www.youtube.com/watch?v=7bmJeG6tBFQ.

Консультації з питань налаштування віддаленого доступу, користування БД та пошуковими системами, публікаційної активності, визначення наукометричних показників надає Iрина Бондар (iryna.bondar@nuos.edu.ua), Світлана Ларенкова (svitlana.larenkova@nuos.edu.ua).

БД SCOPUS

Згідно до наказу МОН України № 721 від 29.05.2020 р. «Про надання доступу закладам вищої освіти і науковим установам до електронних наукових баз даних та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства освіти і науки України» за кошти держбюджету Національному університету кораблебудування імені адмірала Макарова надано доступ до наукометричних БД Scopus та Web of Science одночасно: доступ до БД Scopus – на 9 місяців. У майбутньому термін планується продовжити відповідно до показників активності користування базами та наявності бюджетних коштів.

Налаштування віддаленого доступу до БД Scopus

Шановні науковці та студенти НУК ім. адм. Макарова!
Зважаючи на посилення карантинно-обмежувальних заходів в країні та в НУК ім. адм. Макарова, Наукова бібліотека пропонує налаштувати віддалений доступ до ресурсів БД Scopus www.scopus.com для всіх користувачів, які мають і користуються корпоративною електронною поштою домену @nuos.edu.ua.


БД SCOPUS

Адреса доступу до БД Scopus: https://www.scopus.com

Доступ до міжнародної наукової бази даних Scopus – це можливість стежити за міжнародними науковими дослідженнями, отримувати актуальну та якісну інформацію зі своєї тематики, співпрацювати з іноземними партнерами, отримувати відомості щодо цитування.

БД WEB OF SCIENCE

Згідно до наказу МОН України № 721 від 29.05.2020 р. «Про надання доступу закладам вищої освіти і науковим установам до електронних наукових баз даних та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства освіти і науки України» за кошти держбюджету Національному університету кораблебудування імені адмірала Макарова надано доступ до наукометричних БД Scopus та Web of Science одночасно: доступ до БД Web of Science на 1 рік. У майбутньому термін планується продовжити відповідно до показників активності користування базами та наявності бюджетних коштів.

БД WEB OF SCIENCE

Адреса доступу до БД Web of Science: http://webofknowledge.com

Доступ до міжнародної наукової бази даних Web of Science – це можливість стежити за міжнародними науковими дослідженнями, отримувати актуальну та якісну інформацію зі своєї тематики, співпрацювати з іноземними партнерами, отримувати відомості щодо цитування.

БД ScienceDirect

4 грудня 2020 р. підписанням договору між ДНТБ України та компанією Elsevier завершилися важливі процедури перемовин між Міністерством освіти та науки України та Elsevier щодо доступу до електронних наукових баз та аналітичних ресурсів.
Усі державні та комунальні ЗВО і наукові установи України незалежно від відомчої підпорядкованості отримали однорічний доступ до електронних книг до майже 39 тис. видань на платформі ScienceDirect https://www.sciencedirect.com/, доступ до яких закінчився у січні 2022 р. Але продовжується безстроковий доступ до колекції з 2047 електронних монографій 2019–2020 рр. видання.
Доступ до платформи ScienceDirect здійснюється за IP-адресами у всіх корпусах та філіях Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.

ScienceDirect https://www.sciencedirect.com/ – повнотекстова платформа компанії Elsevier, яка містить 25% світових наукових публікацій з усіх галузей знань від понад 47 тис. впливових авторів.
На платформі ScienceDirect представлені такі типи наукових видань як: електронні книги Elsevier (eBooks), книжкові серії (Book Series), довідкові видання (Handbook), навчальні посібники (Textbooks) тощо.
Серед переваг використання платформи ScienceDirect – зручний та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, широко розповсюджені формати завантаження повних текстів (PDF і HTML) та наявність гіперпосилань на значну кількість науково-технічних і медичних статей на платформах інших видавництв.
Віддалений доступ
Для користувачів, які мають і користуються корпоративною електронною поштою домену @nuos.edu.ua інструкція для налаштування віддаленого доступу – за посиланням https://bit.ly/3dXCmPT.
Вебінари про роботу з БД ScienceDirect:
Читання – це навчання;
Цікавій Варварі на базарі носа не відірвали;
ScienceDirect – можливості у відкритому доступі
.

Springer Nature

Доступ до ресурсів Springer Nature

З 3 січня 2020 року усі українські державні та комунальні ЗВО та наукові установи безкоштовно отримали доступ до повнотекстових ресурсів відомого міжнародного видавництва Springer Nature. Передплату за кошти держбюджету забезпечило Міністерство освіти і науки України.

За передплатою МОН України відкрито безкоштовний доступ до наступних ресурсів порталу Springer Link, а саме:

журнальний контент (статті в наукових рецензованих журналах видавництва Springer) за 1997–2020 рр. – 3 580 номерів журналів;
електронні книги Springer 2017 р. – 9 505 назв книг.
Тематика журналів і книг: математичні науки, природничі науки (біологія, медицина, екологія, хімія, фізика, географія, фармацевтика, охорона здоров’я), технічні науки (інформатика, інженерія), право та міжнародні відносини, соціальні науки (психологія, політологія, педагогіка), економічні науки (фінанси, бізнес та менеджмент), а також гуманітарні науки (історія, філософія, літературознавство).
Доступ до ресурсів Springer Nature, одного з найбільших світових видавців академічних і науково-популярних книг та журналів, діє в усіх корпусах та філіях НУК ім. адм. Макарова за контролем IP-адрес (з усіх комп’ютерів та WI-FI мережі) – за посиланнями:
журнали
електронні книги

JSTOR

Фундація eIFL.net та координатор її програм в Україні – Асоціація «Інформатіо-Консорціум» повідомляють про відновлення діючої угоди з JSTOR та надання безкоштовного доступу до журналів JSTOR Archive Journals, включаючи 2500 журналів з гуманітарних, соціальних та природничих наук для 36 країн-партнерів EIFL.

Доступ до колекції JSTOR Archive Journals здійснюється в усіх корпусах НУК ім. адм. Макарова за контролем IP-адрес (з комп’ютерів та WI-FI мережі) за посиланням: https://www.jstor.org/ (без логіну і паролю). Доступ триває до 31 грудня 2022 року.

Electronic Information for Libraries (EIFL) працює з бібліотеками по всьому світу, щоб забезпечити доступ до наукової інформації у країнах, що розвиваються та країнах з перехідною економікою. Україна входить в число країн-партнерів EIFL.

Усі архівні випуски, починаючи з 1-го випуску кожного журналу можна читати та завантажувати за винятком останніх випусків (останні 3-5 років). Тематично журнали належать до таких колекцій: Arts & Sciences; Life Sciences; Business; Ecology & Botany; Ireland; Hebrew Journals; Jewish Studies.

Тематично колекція JSTOR Archive Journals охоплює широке коло предметів, включаючи бізнес, економіку, історію, політологію, мову та літературу, мистецтво та історію мистецтва, музику, математику та статистику, освіту, науки про життя, екологію та ботаніку.

Більш детальна інформація на сайті Electronic Information for Libraries (EIFL)