Новорічна казка в бібліотеці

Новорічні свята, мабуть, найсвітліші свята в нашому повсякденному житті, які люблять і діти, і дорослі. У ці дні всі ми стаємо в глибині душі маленькими дітьми, які чекають чудес, здійснення найзаповітніших мрій. І неважливо, що ми давно не віримо у казкові перетворення, але щороку ми намагаємося зробити свято веселим і безтурботним не тільки вдома, але й на роботі, для найближчих друзів, колег, читачів. Саме тому співробітники Наукової бібліотеки НУК щорічно створюють у відділах бібліотеки для наших користувачів оригінальні новорічно-різдвяні композиції, творчо та креативно прикрашають зони вільного читання, коридори, які згодом перетворюються у справжні фото-зони.
Ось і напередодні новорічних свят, на шостому поверсі бібліотеки всіх відвідувачів привітно зустрічає незвична білосніжна красуня-ялинка з символом Нового 2019 року – симпатичною жовтою свинкою. На п’ятому поверсі, поряд із сяючою вогниками ялинкою, вас очікує «креативний сніговик». А улюблениця читачів «Снігуронька Жанна» зустрічає читачів в ауд. 549.
Тож, якщо ви бажаєте потрапити у чарівний світ новорічної казки, створений творчою уявою, фантазіями та вправними руками працівників книгозбірні, завітайте до Наукової бібліотеки НУК, не пошкодуєте!

Бєлодєд О. В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Презентація виставки «Скарбниця мудрості»

18 грудня у відділі обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту (ННГІ) НБ НУК відбулося відкриття книжкової виставки «Скарбниця мудрості», підготовлену до 20-річного ювілею ННГІ. Відкрив виставку директор ННГІ, кандидат історичних наук О.В. Бобіна, який познайомив всіх присутніх з навчальними посібниками за останні п’ять років, електронними виданнями та науковими статтями викладачів у «Гуманітарному віснику». На заході були присутні директор Наукової бібліотеки НУК, завідуючі кафедр, викладачі, співробітники ННГІ.
Виставка буде експонуватися до 22 грудня. Запрошуємо всіх до перегляду!

Кузнецова І.В.,
зав. відділом обслуговування ННГІ та ФМП НБ НУК

З нагоди 100-річчя НАН України

З 14 листопада по 7 грудня у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова (НБ НУК) у Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) експонується цикл книжково-ілюстративних виставок «Національна академія наук України: витоки та український внесок», присвячений 100-річчю з дня заснування НАНУ.
За роки свого існування Академія зробила вагомий внесок у скарбницю світової та вітчизняної науки. Українську академію наук засновано указом гетьмана Павла Скоропадського 27 листопада 1918 року. Першим президентом було обрано професора Володимира Вернадського. З 1962 року Академію очолює Борис Євгенович Патон — видатний український науковець у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук, директор Інституту електрозварювання імені Євгена Патона НАН України, Герой України.
З представлених на виставці матеріалів користувачі дізналися про етапи створення НАНУ, наукові здобутки Академії, які забезпечують їй передові позиції у світі за багатьма науковими і науково-технічними напрямками.
НУК імені адмірала Макарова входить до об’єднання регіонального відділення Південного наукового центру НАНУ. Тож, з цієї нагоди, напередодні 95-річного ювілею з часу заснування МННІ, відділ обслуговування користувачів також презентував книжкову виставку «Українська наука: етапи великого шляху», на якій було представлено наукову літературу, зокрема: збірники наукових праць НУК, збірники матеріалів Міжнародних науково-технічних конференцій «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці» за 2015–2017 рр., матеріали кафедральних Міжнародних науково-технічних конференцій, монографії науковців МННІ, публікації вчених МННІ у вітчизняних та міжнародних виданнях. Загалом, на виставці було представлено біля 180 наукових видань і публікацій з фонду Наукової бібліотеки, що висвітлюють результати сучасних досліджень з пріоритетних напрямків науки і техніки, наукову та інноваційну діяльність знаних вчених та молодих науковців. Також, на виставці експонувались свідоцтва на патенти та винаходи, широко упроваджені у промисловість.
У презентації циклу взяли участь вчені та молоді науковці МННІ НУК.
Серед них: директор МННІ, доктор техн. наук, проф. С. І. Сербін; заст. директора МННІ, зав. кафедрою технічної теплофізики і суднових паровиробних установок, канд. техн. наук, проф. Б. В. Димо; заст. директора МННІ, канд. техн. наук, доцент О. А. Гогоренко; зав. кафедрою механіки та конструювання машин, доктор техн. наук, проф. О. П. Попов; зав. кафедрою двигунів внутрішнього згоряння, установки та технічної експлуатації, доктор техн. наук, проф. Б. Г. Тимошевський; зав. кафедрою кондиціонування та рефрижерації, доктор техн. наук, проф. М. І. Радченко; зав. кафедрою суднових та стаціонарних енергетичних установок, канд. техн. наук, проф. В. М. Горбов; зав. кафедрою системотехніки морської інфраструктури і енергетичного менеджменту, доктор техн. наук, проф. А. П. Шевцов; доктор техн. наук, проф. кафедри системотехніки об’єктів морської інфраструктури і енергетичного менеджменту Ю. М. Харитонов; канд. техн. наук, проф. В. П. Шостак; канд. техн. наук, проф. В. С. Наливайко; канд. техн. наук, проф. Ю. М. Кіпрєєв; канд. техн. наук, доцент О. К. Чередніченко; канд. техн. наук, доцент О. А. Єпіфанов; канд. техн. наук, доцент С. А. Кузнецова; канд. техн. наук, доцент О. В. Литош, співробітники, студенти університету.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом
обслуговування НБ МННІ НУК

Віртуальна краєзнавча подорож
«Миколаїв – колиска суднобудування: історія і сучасність»

27 листопада в Електронному читальному залі НБ НУК для студентів третього, четвертого та п’ятого курсів Факультету економіки моря пройшла віртуальна краєзнавча подорож «Миколаїв – колиска суднобудування: історія і сучасність (1788–2018 рр.)». Захід присвячено 230-річчю заснування першої верфі «Миколаївське Адміралтейство», закладеної в гирлі річки Інгул у 1788 р. Під час заходу, студенти ознайомились з цікавими фактами та легендарними сторінками становлення і розвитку кораблебудування, історіями про долі кораблів і суден, побудованих у місті Миколаєві.

Цікавим доповненням до розповіді стали відеоматеріали про найкращі часи таких суднобудівних підприємств та конструкторських бюро: «Суднобудівний завод ім. 61 комунара», «Чорноморський суднобудівний завод», завод «Океан», ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування». Із захопленням студенти переглянули фільм «Фрегат ”Святий Миколай”» Євгена Уманова, який розповідає про перший військовий корабель – 44-х гарматний фрегат «Святий Миколай», побудований на Інгульській верфі.

До уваги присутніх також було запропоновано експозицію книг з історії суднобудування, міста Миколаєва та МКІ-УДМТУ-НУК.

Т.Д. Корольова,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Інформаційно-пізнавальний дайджест
«Рецепт щастя від Дейла Карнегі»

26 листопада студенти першого та другого курсів спеціальності «Фінанси» були запрошені на інформаційно-пізнавальний дайджест «Рецепт щастя від Дейла Карнегі», присвячений 130-річчю від дня народження американського письменника і психолога Д. Карнегі.

Присутні мали можливість поринути у світ мудрих порад всесвітньовідомого дослідника психології спілкування про те, як завойовувати друзів, перестати хвилюватися та почати жити, досягти гармонії у сім’ї, розвивати впевненість у собі і т.п.

Сильне враження на студентів справила слайд-презентація «Щасливий чи нещасний?», з якої вони дізнались про особисту драму «продавця щастя та успіху».

Присутні були захоплені також переглядом відеосюжетів за сторінками книг Д. Карнегі та слайд-презентаціями про видатного психолога і педагога: «Продавець щастя та успіху», «Особиста драма Карнегі», «Мудрість життя від Карнегі» (музичний фотоальбом).

Гортаючи сторінки дайджесту, зацікавленість у читачів викликали представлені фоторепродукції з книжково-ілюстративної експозиції «Шлях до щастя» та наступні відеострічки: «Як перестати хвилюватись та почати жити», «Як завойовувати друзів», «Секрети спілкування з людьми».

Зустріч закінчилась на хвилях надзвичайної мелодії італійського композитора Е. Морриконе. Сторінки нашого дайджесту «прочитані»… Та сподіваємось, що свій, хай невеличкий, «рецептик щастя» кожен читач узяв особисто для себе, а може, навіть, і для своїх близьких.

І. Л., Домашева,
завідуюча відділом наукової, іноземної літератури,
та періодичних видань НБ НУК

День пам’яті жертв Голодомору

Запалимо свічку, як образ скорботи,
Запалимо свічку, як оберіг,
Запалимо світло пошани й турботи
Для тих, хто побачити щастя не встиг

24 листопада у відділі обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права (ННГІ та ФМП) НБ НУК відбулася акція «Запали свічку», присвячена Дню пам’яті жертв голодомору, який щорічно відзначається в Україні у четверту суботу листопада.
Директор ННГІ, кандидат історичних наук, доцент О. В. Бобіна, хвилиною мовчання вшанував пам’ять всіх співвітчизників, які стали жертвами Голодомору 1932–1933 років та розповів всім присутнім, що наслідком всіх тих злочинів стало знищення мільйонів людей, їх вікових традицій, духовної культури.
Книжково-ілюстративна виставка «Скорботний біль і пам’ятка живим», організована та представлена співробітниками відділу, висвітлила трагічні події в історії українського народу, що призвели до трагедії Голодомору 1932–1933 років.

К. І. Карташова,
бібліотекар І категорії
відділу обслуговування користувачів
ННГІ та ФМП НБ НУК

Наукова бібліотека вітає ювіляра

12 листопада виповнилося 65 років Юрію Пантелійовичу Кондратенку, доктору технічних наук, професору, заслуженому винахіднику України, академіку Академії наук суднобудування України, члену Національного комітету Української асоціації з автоматичного управління, професору кафедри комп’ютеризованих систем управління Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки НУК імені адмірала Макарова.

З цієї нагоди Наукова бібліотека НУК випустила бібліографічний покажчик, до якого увійшли монографії, навчальні посібники, методичні вказівки, статті, матеріали доповідей на всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях, авторські свідоцтва і патенти. Відомості про публікації подано мовою оригіналу.
Бібліографічний покажчик буде корисним для студентів, аспірантів, науковців і спеціалістів різних галузей освіти, науки і виробництва. Під час вручення покажчика, Юрій Пантелійович подарував Науковій бібліотеці своє нове чотирьохтомне видання «Університетсько-індустріальна кооперація».

Колектив Наукової бібліотеки щиро вітає ювіляра з днем народження та бажає здоров’я, успіхів у всьому задуманому і нових наукових здобутків!

В. М. Олейниченко,
зав. відділом обслуговування НБ НУК в НН ІАЕ

Діалог з історією, присвячений
100-річчю утворення Української держави

19 листопада співробітниками відділу обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права (ННГІ та ФМП) Наукової бібліотеки НУК був проведений пізнавальний захід у форматі діалогу з історією, присвячений 100-річчю утворення Української держави.

Завідуюча відділом І. В. Кузнецова ознайомила учасників з хронологією подій 1918 року, зупинившись більш детальніше на подіях, які ввійшли в історію України, як Листопадовий чин. Саме тоді, після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто-блакитний прапор.
Цікавим доповненням до виступу був відеоролик, присвячений 100-річчю Листопадового повстання у Львові.

Завідуюча кафедрою теорії та історії держави і права НУК імені адмірала Макарова, кандидат юридичних наук, доцент, член Міжнародної асоціації істориків права Т. М. Федоренко розповіла про багатоетапну боротьбу українського народу за національну державність в Україні наприкінці 1917 – початку 1919 років, яка завершилась об’єднанням УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну та проголошенням Акту Злуки (об’єднання) українських земель.

Кандидат медичних наук, доцент, голова правління Миколаївського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка І. Б. Марцинковський повідомив про те, що створення та функціонування «Українського товариства “Просвіта” у Миколаєві» є наслідком закономірних історичних процесів боротьби українського народу за свої національні права та державність. Що «Просвіта» Миколаївщини виступила на підтримку Української Народної Республіки, а члени товариства брали участь не тільки в культурологічних заходах з відродження України, але й відстоювали її державність зі зброєю в руках.

На заході була представлена книжково-ілюстративна виставка «Історія – шлях у часі», яка висвітлювала основні події того часу, а «родзинками» виставки стали репринтні та прижиттєві видання діячів УНР з їх автографами та грошові одиниці Української Держави 1917–1921 рр., які люб’язно надав зі своєї особистої колекції І. Б. Марцинковський.

«Діалог з історією» зацікавив всіх: викладачів, співробітників, студентів, тому що історію називають вчителькою життя.
Ми сподіваємося, що кожне покоління буде звертатися до минулого, говорити з минулим, щоб перейняти досвід з історії, зробити висновки для сучасного і майбутнього.

І. В. Кузнецова,
зав. відділом обслуговування
ННГІ та ФМП НБ НУК

Візит міністра інфраструктури України до НУК імені адмірала Макарова

В ході робочого візиту до Миколаєва, 15 листопада, міністр інфраструктури України Володимир Омелян відвідав Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова – головну кузню суднобудівних кадрів. До цієї важливої події співробітники Наукової бібліотеки НУК підготували розгорнуту експозицію наукових, навчальних, електронних видань «НУК імені адмірала Макарова: наукові досягнення». Представлені матеріали відображають багатогранну наукову та методичну діяльність вчених, викладачів та студентів нашого вишу – єдиного в Україні ВНЗ, який готує фахівців для суднобудівної галузі та морегосподарського комплексу України і країн зарубіжжя.
Зокрема, на масштабній експозиції були представлені книги, автори яких – вчені НУК імені адмірала Макарова – відзначені іменними сертифікатами та Золотими медалями виставки «LIBER BARCELONA 2018» та книги-переможці обласних конкурсів «Краща Миколаївська книга» в номінації «Краще навчальне видання та підручники», також експонувались підручники, навчальні посібники, електронні видання. Поважний гість і учасники зустрічі з великим зацікавленням ознайомились із матеріалами виставки.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи
Наукової бібліотеки НУК

Зустріч із інженером, винахідником,
істориком-аматором
А. І. Золотухіним

14 листопада у читальному залі Головного корпусу НУК за ініціативи ректора НУК Є. І. Трушлякова відбулася зустріч із інженером, винахідником, істориком-аматором А. І. Золотухіним. Анатолій Іванович представив до уваги присутніх презентацію, під час якої захоплено розповів про деякі таємниці Атлантиди і пояснив свою теорію щодо розташування загадкового міста. Ключ до них він знайшов, досліджуючи старовинні тексти і провівши наукові розрахунки. На презентації також були представлені нові книги Анатолія Івановича та авторський сайт “Гомер і Атлантида,” які дають змогу детальніше ознайомитись із матеріалами його дослідження історії Атлантиди.
Співробітники читального залу підготували виставку із серії книг А. І. Золотухіна. Після закінчення презентації дослідник подарував Науковій бібліотеці НУК свої нові книги “Україна – душа і серце Європи” і “Таємниці «Слова о полку Ігоревім»”. а також “Экзампей” та “Пушкин и Николаевский край”. Потім він цікаво і з натхненням відповідав на всі запитання слухачів.
На заході були присутні: Т. М. Костирко, директор НБ НУК, кандидат наук із соціальних комунікацій; О. В. Бобіна, директор Навчально-наукового гуманітарного інституту, кандидат історичних наук, доцент; Л. І. Коростильов, доктор технічних наук, професор; О. Л. Гіржева, керівник Центру молодіжної політики та соціально-культурної роботи, уповноважена особа з питань протидії та запобігання корупції в НУК, кандидат сільськогосподарських наук, доцент.

А. М. Захаренко,
бібліотекар І категорії НБ НУК

Літературно-історичний екскурс «Птах душі»

8 листопада, з нагоди Дня української писемності та мови і 80-річчя з дня народження видатного українського поета Василя Стуса, відділ обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки (НН ІАЕ) спільно з Центром молодіжної політики НУК організували та провели в актовій залі НН ІАЕ літературно-історичний екскурс «Птах душі».
Відкриваючи захід, В. М. Олейниченко, зав. відділом Наукової бібліотеки, наголосила на тому, що наше покоління повинно вшановувати пам’ять патріотів, які боролись все своє життя за незалежність України. Прикладом є поет та письменник Василь Стус.
Про життя та творчість В. Стуса в цікавій формі розповіли к.т.н., доцент, відповідальна за молодіжну політику НУК в НН ІАЕ Тимченко І. В. та зав. відділом Обласної дитячої бібліотеки м. Миколаєва Чмельова Г. Л. Їх виступи супроводжувались показом відеороликів та віршами, які декламували студенти та учні Миколаївського економічного ліцею №2.
Василь Стус належав до опозиційно настроєної національно свідомої молодої інтелігенції, яка одверто протиставила себе тоталітарному режимові. У літературному процесі шістдесятників В. Стус виступав водночас як молодий талановитий поет і уважний наставник молодших поетів.
У ньому рідкісно гармонійно поєднується неприйнятність фальші, нетерпимість до зла в будь-яких виявах і якась беззахисна оголеність душі, непрактичність у буденному житті.
Йому випало жити в надзвичайно складний час. Час, коли людина мала вибирати: мовчати попри всі утиски та приниження і зберегти своє життя чи зберегти в собі Людину, навіть ціною власної смерті. Тому Василь Стус може бути прикладом синівської вірності своєму народові і такої любові до Батьківщини.
Співробітники відділу обслуговування користувачів НБ у НН ІАЕ до уваги учасників заходу підготували книжкові виставки «Бринить, співає наша мова» та «80 років від дня народження В. Стуса», а також стенд з ілюстративним матеріалом, присвяченим життю та творчості українського поета.

О. С. Дубовик,
провідний бібліотекар Наукової бібліотеки НУК

Новий простір відділу обслуговування – рекреаційний

Наукова бібліотека (НБ) НУК, враховуючи реалії сьогодення, прагне стати визнаним осередком університетської спільноти, інформаційним центром, місцем для проведення дозвілля.
Намагаючись створити дійсно громадський центр спілкування, бібліотекарі замислюються над створенням для відвідувачів більш комфортних, максимально зручних умов. Для цього організовуються зони релаксації. Саме таку зону створили співробітники відділу обслуговування Наукової бібліотеки НУК в Навчально-науковому гуманітарному інституті для своїх користувачів. Тут можна відпочити у зручних кріслах-мішках, скористатися доступом до WiFi, насолодитися читанням цікавих книг з буккросингу, погортати журнали, потішити своїх друзів улюбленими мелодіями.
Змінивши інтер’єр для зони релаксації, ми прагнули, щоб наш відділ став ще більш комфортним, затишним та привабливим середовищем, яке допоможе користувачам зняти емоційне напруження, втому та сприятиме інтелектуальному, емоційному спілкуванню.
Якщо хочете налаштуватися на позитив – завітайте до нас і ви відчуєте атмосферу теплої Домівки!

І. В. Кузнецова,
зав. відділом обслуговування
НБ НУК в ННГІ

З нагоди ювілею вченого

Традиційно, до ювілейних дат вчених Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова фахівці Наукової бібліотеки (НБ) розробляють та презентують університетській спільноті персональні книжково-ілюстративні виставки, які відображають їх багатогранну педагогічну та наукову діяльність.

Так, з нагоди 75-річчя від дня народження відомого вченого в галузі двигунобудування, кандидата технічних наук, професора кафедри двигунів внутрішнього згоряння, установки та технічної експлуатації Ю. Л. Мошенцева, співробітники відділу обслуговування користувачів НБ в Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) презентували книжково-ілюстративну виставку «Наукова діяльність з основних напрямків наукових досліджень».

Під час презентації було відзначено, що професор Ю. Л. Мошенцев багато уваги приділяє підготовці молодих вчених. Він підготував чотирьох кандидатів технічних наук, консультував більш ніж 10 аспірантів, у тому числі й іноземних. Також він є досвідченим педагогом та науковцем, який на високому науково-методичному й організаційному рівні проводить підготовку висококваліфікованих наукових та інженерних кадрів для України й іноземних країн.
До уваги користувачів було представлено: наукові праці НУК, доповіді на кафедральних Міжнародних науково-технічних конференціях, публікації професора у фахових виданнях.

Виставка експонувалась в читальному залі відділу обслуговування НБ в МННІ, матеріали експозиції висвітлили наукову та науково-педагогічну діяльність, а також науково-технічні досягнення в освіті й науці відомого вченого університету.

Г. Г. Глушко,
завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ в МННІ

Професійний форум у Науковій бібліотеці
Національного університету кораблебудування

На базі Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, обласного методичного центру бібліотек закладів вищої освіти (ЗВО), 1–2 листопада відбувся професійний форум бібліотечних працівників – V Всеукраїнська науково-практична конференція за темою «Науково-комунікаційний простір бібліотеки ЗВО: вимоги часу та реалії».
Географія бібліотек-учасниць конференції була різноманітною: м. Одеса (Наукова бібліотека Одеського національного університету імені І. І. Мечникова), м. Дніпро (Науково-технічна бібліотека Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна), м. Хмельницький (Наукова бібліотека Хмельницького національного університету), м. Сєвєродонецьк (Наукова бібліотека Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля).
Також у конференції взяли участь представники бібліотек м. Миколаєва: керівники та провідні фахівці бібліотек ЗВО, Обласної універсальної наукової бібліотеки, науково-педагогічної бібліотеки, Бібліотеки-філії для юнацтва ЦБС для дорослих.
До участі у обговоренні питань щодо розвитку бібліотек та формування компетенцій сучасного фахівця бібліотеки були запрошені знані вчені-бібліотекознавці ЗВО України: Харківської державної академії культури, Харківського національного університету сільського господарства, ВП «Миколаївська філія Київського Національного Університету Культури і Мистецтв»). Слід зазначити, що Всеукраїнська науково-практична конференція була проведена в рамках заходів з підвищення професійної компетентності бібліотечних фахівців та мала на меті обмін практичними і теоретичними напрацюваннями.
З вітальним словом до учасників науково-практичної конференції звернувся проректор з науково-педагогічної роботи НУК імені адмірала Макарова, кандидат технічних наук, професор С. О. Слободян, який наголосив на тому, що бібліотека ЗВО на сучасному етапі розвитку та модернізації вищої освіти в Україні повинна сприяти, у межах своєї компетенції, впровадженню європейських норм і стандартів освіти, підвищенню наукового рейтингу університету, гнучко та оперативно реагувати на зміни потреб та очікувань своїх користувачів.
Сергій Олегович також вручив грамоти Департаменту освіти та науки Миколаївської облдержадміністрації співробітникам НБ НУК – С. В. Ларенковій, вченому секретарю, та Т. Д. Корольовій, завідуючій електронним читальним залом.
Привітали учасників конференції також декан Факультету економіки моря, доктор технічних наук, професор В. Н. Парсяк; В. В. Мацкевич, старший науковий співробітник, керівник музею адмірала С. Й. Макарова та І. О. Гудим, директор відомого миколаївського видавництва. В. Н. Парсяк подарував представникам бібліотек міста примірники двох своїх видань з побажанням процвітання і подальшого розвитку. Він також зауважив, що інформаційні технології багато що змінили у житті людини, але ніщо не замінить цього чудодійства – перегортати сторінки книг та захоплюватися їх шелестом. В. В. Мацкевич вручив директору Наукової бібліотеки Т. М. Костирко та завідуючій електронним читальним залом Т. Д. Корольовій значки, виготовлені на честь 30-річчя першої навколосвітньої подорожі на легендарній яхті «Ікар», а Науковій бібліотеці подарував книгу. Видавець І. О. Гудим побажала всім присутнім плідної роботи, відзначила актуальність і своєчасність проведеної конференції та висловила сподівання на подальшу співпрацю з бібліотеками міста.
В рамках роботи науково-практичної конференції були обговорені такі питання, як: університетська бібліотека – мультифункціональний центр ЗВО, сучасні тенденції та перспективи розвитку бібліотек вишів, науково-дослідницька діяльність бібліотек для підвищення публікаційної активності вчених, інформаційно-аналітична робота в умовах інноваційних змін, проблеми впровадження академічної доброчесності в діяльність ЗВО. Також було розглянуто досвід роботи бібліотек м. Миколаєва у сфері використання хмарних технологій, формування ціннісних орієнтирів користувача. Цікавою була розповідь бібліотечних працівників МНУ імені В. О. Сухомлинського про враження від відвідування книгозбірень Ірландії.
Всеукраїнська науково-практична конференція бібліотечних працівників пройшла на високому фаховому рівні. Представлені доповіді та виступи були актуальними та значущими для розвитку бібліотек ЗВО, модернізації бібліотечно-інформаційної справи. Атмосфера конференції сприяла творчому, зацікавленому та конструктивному спілкуванню. Актуальність проблематики, яка обговорювалася на конференції, викликала жвавий інтерес серед всіх присутніх.
Обмін досвідом, думками, аналіз процесів та проблем, характерних для сучасного стану функціонування та перспектив розвитку бібліотек ЗВО, надали можливість учасникам V Всеукраїнської науково-практичної конференції розробити та схвалити рекомендації.
Учасники професійного форуму мали чудову нагоду ознайомитися з новинками книжкової продукції видавництва І. Гудим, видавця В. Торубари та книгою «Дизелисты» авторів В. С. Наливайка та О. А. Гогоренка. Книжково-ілюстративна експозиція за темою V Всеукраїнської науково-практичної конференції, організована в рамках її проведення, дала можливість познайомитись з інноваційним досвідом роботи та перспективами розвитку бібліотек різних систем та відомств України, а також із станом справ у бібліотеках близького та далекого зарубіжжя.
Крім того, всі учасники конференції відвідали музей С. Й. Макарова та ознайомились з його оновленою експозицією.
З Програмою конференції можна ознайомитись на сайті НБ НУК, у розділі «Конференції».

Фоторепортаж

Науково-дослідницькому інституту підводної техніки НУК – 25

У 2018 році Науково-дослідницькому інституту (НДІ) підводної техніки НУК під керівництвом проректора з наукової роботи проф. В. С. Блінцова виповнилося 25 років. З цієї нагоди, 31 жовтня співробітниками відділу обслуговування Наукової бібліотеки НУК в НН ІАЕ була проведена пізнавальна година «Дослідження морських глибин».

З особливою гордістю про підводні апарати розповів засновник власної наукової школи В. С. Блінцов. У своїй розповіді він зазначив, що під його керівництвом, а також із його з особистою участю, створювались підводні апарати, розроблялись та на практиці відпрацьовувались нові технології виконання підводно-технічних робіт на різних видах гідротехнічних споруд. У сучасному світі підводні апарати-роботи виконують різноманітні завдання з обстеження підводного простору, інколи відшукуючи скарби минулого. Професор В. С. Блінцов розповів про можливості підводних апаратів, поділився своїм досвідом та спогадами про експедиції, учасники яких демонстрували, окрім творчого підходу та професійної майстерності, ще й особисту мужність та взаємодопомогу. Його розповідь супроводжувалась демонстрацією підводних відеозйомок. Планів у Володимира Степановича багато, тому що дуже багато перспективних напрямків для морської діяльності, а головне – створювати техніку і технології, будувати, експериментувати й застосовувати нові види підводних апаратів, які повинні замінити водолаза.

З презентацією підводних апаратів, які були створені НДІ, виступив к. т. н. Г. В. Бабкін, викладач кафедри електричної інженерії суднових та роботизованих комплексів. На сьогоднішній день це 18 унікальних багатофункціональних апаратів, які використовуються з науково-дослідницькою метою. Ці апарати брали участь у багатьох наукових, пошукових та археологічних підводних дослідженнях на Чорному та Азовському морях, морі Уедделла (Антарктида), Балтійському морі.

Викладач кафедри електричної інженерії суднових та роботизованих комплексів А. М. Войтасик показав відеоролик, в якому було продемонстровано можливості підводних апаратів, розроблених та виготовлених НДІ. Ці підводні апарати – найновіше досягнення в галузі підводної техніки. Деякі з них, на сьогоднішній день, не мають аналогів у світі.
Всі присутні з цікавістю слухали розповіді. Викладачі, співробітники, студенти і гості мали можливість ознайомитись із деякими макетами підводних апаратів. На стенді були представлені технічні характеристики підводних апаратів, грамоти, якими були нагороджені винахідники, та фотоколаж з життя під час експедицій і випробувань підводних апаратів.

Співробітниками відділу обслуговування Наукової бібліотеки НУК в НН ІАЕ було організовано книжкову виставку «Підводні рухомі об’єкти», та перегляди: «Матеріали науково-технічних конференцій», «Збірники наукових праць НУК», «Наукова школа професора Блінцова В. С.».

В. М. Олейниченко,
зав. відділом обслуговування НБ НУК в НН ІАЕ

Наукова бібліотека НУК – до ювілею професора В. С. Наливайка

З нагоди 75-річчя від дня народження В. С. Наливайка, відомого вченого в галузі дизелебудування, кандидата технічних наук, професора кафедри двигунів внутрішнього згоряння, установки та технічної експлуатації Машинобудівного навчально-наукового інституту (МННІ) НУК відділ обслуговування користувачів Наукової бібліотеки НУК в МННІ підготував книжково-ілюстративну виставку наукових досягнень ювіляра.

До уваги користувачів було представлено матеріали, що висвітлюють наукову та інноваційну діяльність вченого, педагога, публіциста. Основу експозиції склали більш ніж 100 наукових праць, тези доповідей на конференціях, підручники, навчальні посібники, а також винаходи та патенти науковця, з якими відвідувачі мали можливість ознайомитись. Розділ книжкової експозиції «В. С. Наливайко – автор газетних публікацій», відобразив науково-публіцистичну діяльність вченого.

Професор В. С. Наливайко успішно поєднує педагогічну, наукову та публіцистичну діяльність. Протягом значного періоду у співпраці з відділом обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в МННІ НУК, він приділяє велику увагу історико-патріотичному вихованню студентської молоді, беручи активну участь у проведенні багатьох культурно-просвітницьких заходів бібліотеки.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів
Наукової бібліотеки у МННІ НУК

Година цікавої науки «Математика – це життя»

25 жовтня на абонементі молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проектами, Факультету екологічної та техногенної безпеки НБ НУК (ауд. 549) відбулась година цікавої науки «Математика – це життя», присвячена 150-річчю від дня народження видатного українського математика Г. Ф. Вороного.

Щедра талантами українська земля подарувала людству не тільки чудових співаків, композиторів, письменників, а й видатних математиків. Праця вченого-математика подібна до праці поета: як і в поезії, у математиці діють досить складні механізми пошуку та філігранне оформлення знайденого результату. Для відомого українського математика Георгія Феодосійовича Вороного 2018 рік – ювілейний. Його таке коротке, але дуже плідне життя було схоже на яскравий спалах між двома датами – 15 квітня 1868 року й 7 листопада 1908 року. Тож завідуюча сектором Г. В. Костюк та бібліотекар І категорії Л. Б. Афанасьєва присвятили вченому годину цікавої науки – розповідь про його життя, віддане служінню математиці, та про наукові відкриття, відомі в Україні і далеко за її межами. Під час заходу коротко згадали і про інших найвидатніших математиків України, які зробили значний внесок у європейську і світову науку: А. М. Самойленка, М. П. Кравчука, М. В. Остроградського, А. В. Скорохода, В. М. Глушкова, М. О. Зарицького, В. Й. Левицького та інших.

Оригінальним доповненням до фільму та презентації про математиків стала гра з кросвордами, шарадами, прислів’ями та приказками. Студенти цікаво та весело провели час у бібліотеці, де проявили ерудицію і знання математики, за що були нагороджені призами та смаколиками. По завершенні години цікавої науки учасників почастували чаєм та кавою.

Сподіваємось, що після цього пізнавального заходу студенти по-справжньому почали захоплюватись математикою. Адже, як писав видатний шотландський фізик Д. Максвелл, наука захоплює нас тільки тоді, коли, зацікавившись життям великих дослідників, ми починаємо стежити за історією їх відкриттів.

Г. В.Костюк,
завідуюча сектором
відділу обслуговування користувачів НБ НУК

Ресурси відкритого доступу для науки та навчання

24 жовтня, в рамках Міжнародного Тижня Відкритого Доступу – 2018 (www.openaccessweek.org), в Електронному читальному залі (ЕЧЗ) НБ НУК (ауд. 547) пройшов тренінг-семінар «Ресурси відкритого доступу для науки та навчання». Його учасниками стали студенти четвертого курсу спеціальностей «Економіка підприємства» та «Менеджмент» Факультету економіки моря НУК.

Під час теоретичної частини семінару, студенти дізналися про Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу, присвячений Руху Відкритого Доступу до наукової інформації, який проводиться щороку в останній тиждень жовтня. Завідуюча ЕЧЗ НБ НУК Т. Д. Корольова розповіла, що ця акція, ініційована Коаліцією наукових видань та академічних ресурсів (SPARC), яку підтримали більш ніж 2 000 прибічників з усього світу, надає можливість краще ознайомитись з перевагами Відкритого доступу, обмінятися досвідом, ідеями щодо впровадження відкритого доступу, та допомагає розширити коло учасників Руху Відкритого Доступу. Цей Тиждень слугує стартовим майданчиком новим видавничим фондам, що підтримують Рух Відкритого Доступу, а також для пропаганди політики Відкритого Доступу та матеріалів, у яких мова йде про його соціальні та економічні переваги.

Щороку наша бібліотека використовує Тиждень Відкритого Доступу як цінну платформу для зустрічей та просвітницької діяльності, а також для презентації нового випуску веб-навігатора «Ресурси відкритого доступу», який допомагає користувачам орієнтуватися в сучасних зарубіжних і українських веб-ресурсах Відкритого Доступу.

Для успішного виконання навчальної та наукової роботи студентам потрібно швидко орієнтуватися у величезному потоці інформації. Завдання полягає в тому, щоб у цьому потоці виявити оригінальну, найбільш цінну, актуальну на даний момент інформацію, яка подається у книзі, статті, будь-якому іншому джерелі та представлена у відкритому доступі. Тому, під час практичної частини заходу, ми разом зі студентами докладно розглянули основні способи пошуку інформаційних джерел у процесі наукового дослідження в галузях економіки та менеджменту, а саме: в електронному архіві наукових періодичних видань України та електронній повнотекстовій колекції авторефератів дисертацій, які створює НБУ імені В. І. Вернадського; інституційних репозитаріях ЗВО України, у тому числі репозитарії НУК; каталогах наукових архівів відкритого доступу: Open DOAR, ROAR; довіднику журналів відкритого доступу DOAJ; каталогах наукових веб-ресурсів: DiRT, DART-Europe, Connected Researchers, Research Stash та ін.
Сподіваємося, що отримана інформація та навички пошуку відкритих наукових та навчальних ресурсів будуть заохочувати студентів до отримання нових знань та самостійного поглибленого вивчення навчальних дисциплін.

Т. Д. Корольова,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Презентація веб-навігатора «Ресурси відкритого доступу»

23 жовтня в рамках Міжнародного Тижня Відкритого Доступу – 2018 (www.openaccessweek.org) пройшла презентація шостого випуску веб-навігатора «Ресурси відкритого доступу». На цей захід до Електронного читального залу Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова завітали викладачі та студенти Факультету економіки моря НУК.

Завідуюча Електронним читальним залом НБ НУК Корольова Т.Д., укладач веб-навігатора «Ресурси відкритого доступу», розповіла присутнім про рух Відкритого доступу до знань, його історію та сучасний стан. Постійно відстежуючи в мережі Інтернет нові ресурси Відкритого доступу ми створюємо веб-навігатор, який є пошуковим засобом, що акумулює веб-адреси і допомагає користувачам орієнтуватися в сучасних зарубіжних і українських веб-ресурсах відкритого доступу та виходить щорічно починаючи з 2013 року. Веб-адреси, що включені до нього, згруповані в 13 тематичних розділах:
1. Платформи для архівів відкритого доступу
2. Архіви відкритого доступу
3. Спеціалізовані пошукові системи
4. Видавництва відкритого доступу
5. Українські наукові ресурси відкритого доступу
6. Діючі відкриті е-архіви в інституціях України
7. Польські ресурси відкритого доступу
8. Ресурси відкритого доступу Республіки Білорусь
9. Ресурси відкритого доступу РФ
10. Електронні бібліотеки
10.1 Політематичні бібліотеки
10.2 Технічні науки
10.3 Природничі науки
11. Дисертації
12. Патенти
13. Відкриті освітні ресурси
13.1 MOOCs – масові онлайн-курси
13.2 Майданчики MOOCs

В кожному випуску перевіряються та оновлюються всі посилання на ресурси. У шостому випуску навігатора оновлено всі посилання на ресурси, а також значно розширені розділи: «Діючі відкриті е-архіви в інституціях України», «Електронні бібліотеки», «Дисертації». Всього в навігаторі представлено 336 ресурсів.
Основною метою заходів Тижня Відкритого Доступу є інформування студентської молоді про відкриті освітні ресурси, а також про архіви, каталоги, електронні бібліотеки з можливістю вільного і безкоштовного доступу до них. Тому особливу увагу було приділено розділам навігатора, присвяченим діючим відкритим е-архівам в інституціях України, архівам відкритого доступу і спеціалізованим пошуковим системам.

Студенти під час тренінгу самостійно здійснили пошук інформації по інституційним репозитаріям України за допомогою Гарвестера української наукової інформації (http://oai.org.ua/index.php/index). На сайті Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського (http://www.nbuv.gov.ua/) вони ознайомилися з електронним архівом наукових періодичних видань «Наукова періодика України», а в Інституційному репозитарії НУК (http://eir.nuos.edu.ua/) знайшли роботи своїх викладачів – представників Факультету економіки моря.

Ознайомитися з веб-навігатором можна на сайті НБ НУК у розділи «Електронні ресурси» (підрозділ «Вебліографія»), а також у розділі «Інтернет-ресурси» (підрозділ «Ресурси відкритого доступу»).

Корольова Т. Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Історичний екскурс
“Славетні лицарі України”

17 жовтня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК для студентів груп 3411, 4411, 4431, 5431 було проведено історичний екскурс “Славетні лицарі України”. Захід був присвячений Дню Українського козацтва, святу Покрови Божої Матері та Дню захисника України.

Співробітники абонементу Кораблебудівного навчально-наукового інституту та Факультету економіки моря Н.О.Махмутова та О.В.Ярмушевич підготували дуже цікаву інформацію про козацтво та про свято Покрови, доповнюючи та ілюструючи свої розповіді фрагментами з відомих художніх фільмів та інформативними відеороликами з історичних телепередач. Присутні мали можливість дізнатися про походження слова “козак”, зовнішній вигляд та побут козаків, їх звичаї, традиції і моральні принципи, а також про містичні місця козацької слави та про козацтво сучасної України. Зокрема, танець “гопак” – бойове мистецтво наших пращурів – чудово допомагав нашим славетним пращурам гартувати тіло і дух, завдяки чому став відомим навіть в інших країнах і частково зберігся дотепер. Крім відеофрагментів, краще уявити одяг та зачіски допомогли численні зображення картин, спеціально підібрані ведучими. Після завершення заходу студенти проявили жвавий інтерес до яскраво оформленої книжкової виставки “Українське козацтво”, на якій були представлені видання про історію козацтва та відомих українських гетьманів. Бажаючі прочитати ці книги можуть звернутися в аудиторію 545 – на абонемент Кораблебудівного навчально-наукового інституту та Факультету економіки моря Наукової бібліотеки НУК.

О.В.Ярмушевич,
провідний бібліотекар НБ НУК

Семінар-презентація
«Відкритий доступ до наукової інформації. Виклики часу»

23 жовтня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова до Міжнародного тижня відкритого доступу – 2018 відбувся семінар-презентація «Відкритий доступ до наукової інформації. Виклики часу». В ньому взяли участь викладачі кафедри культурології та філософії НУК та науковий гурток «Logos».

Під час заходу було обговорено не лише теоретичні, а й практичні питання відкритості науки та освіти. Учасники порушили питання про те, чому так важливо, щоб наукові публікації були у відкритому доступі. Завідуюча Електронним читальним залом Т. Д. Корольова ознайомила присутніх з концепцією та основними напрямками руху відкритого доступу, його сучасними тенденціями, поняттями, які широко обговорюються серед дослідників, вчених, працівників бібліотек, наукових співробітників, фінансистів, державних службовців та видавців. Попри те, що існують суттєві переваги відкритого доступу, досі йдуть дискусії щодо його надійності та економічної вигоди.

Під час семінару було презентовано шостий випуск веб-навігатора «Ресурси відкритого доступу», який є потужним пошуковим засобом, що акумулює веб-адреси і допомагає користувачам орієнтуватися в сучасних наукових зарубіжних і українських ресурсах ВД. З навігатором можна ознайомитися на сайті НБ НУК у розділі «Електронні ресурси».
Дуже сподіваємося, що цей захід буде сприяти підвищенню обізнаності науковців та студентів щодо відкритого доступу і допоможе зрозуміти переваги відкритості.

Корольова Т.Д., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Наукова бібліотека НУК – до Міжнародної
науково-технічної конференції
«Інновації в суднобудуванні та океанотехніці»

18 жовтня 2018 року на базі Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова відбулась IX Міжнародна науково-технічна конференція «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці».

До уваги учасників конференції співробітники інформаційно-бібліографічного відділу НБ НУК підготували розгорнуту експозицію «НУК імені адмірала Макарова: наукові досягнення». На виставці були представлені книги, присвячені історії суднобудування, матеріали конференцій, навчальні посібники, методичні та електронні видання.

К. С. Диндеренко,
провідний бібліограф НБ НУК

Пам’яті Рудольфа Дизеля присвячується

11 жовтня у читальному залі відділу обслуговування користувачів НБ НУК в Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) відбулася інформаційно-пізнавальна година за темою: «Тріумф і трагедія Рудольфа Дизеля», присвячена 160-річчю від дня народження відомого німецького інженера та винахідника.
У заході взяли участь науковці університету: В. С. Наливайко, кандидат технічних наук, професор кафедри двигунів внутрішнього згоряння, установки та технічної експлуатації та О. А. Гогоренко, заступник директора МННІ, кандидат технічних наук, доцент кафедри двигунів внутрішнього згоряння, установки та технічної експлуатації, а також викладачі, співробітники та студенти МННІ.
Відкрила захід завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ в МННІ Г. Г. Глушко прем’єрою нової книги «Дизелисты». Авторами цього науково-популярного видання є відомі науковці МННІ НУК – професор В. С. Наливайко та доцент О. А. Гогоренко.
У цікавій, доступній формі Василь Степанович Наливайко ознайомив студентів зі змістом науково-популярного видання «Дизелисты» та розповів про видатного німецького інженера і винахідника Рудольфа Дизеля, його послідовників і сучасників. Гості також дізналися, як зароджувалося дизелебудування на Миколаївщині, про те, хто створював танкові двигуни і танки в Україні, та ще багато цікавого і пізнавального. Професор розповів про людей, які заслуговують на особливу увагу, які, маючи базову освіту за спеціалізацією «Двигуни внутрішнього згоряння», проявили себе також в інших галузях знань: Г. М. Чернишова, генерального конструктора атомних підводних човнів; І. І. Носенка, міністра суднової промисловості; В. О. Васляєва, партійного і радянського керівника нашої
області; О. М. Донченко, першої і єдиної жінки, яка мала звання капітана 1-го рангу.
У своєму виступі Олексій Анатолійович Гогоренко поділився враженнями про плідну співпрацю з професором В. С. Наливайком у створенні нової книги. Про те, як вони з ентузіазмом зайнялись пошуком інформації для книги і поступово, завдяки новітнім технологіям, видання доповнювалось новим матеріалом.
Доповнила інформаційну картину заходу презентація книжкової виставки «Рудольф Дизель. Унікальність технічної творчості відомого німецького інженера та винахідника». На ній було представлено енциклопедичні і науково-популярні видання з фонду відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в МННІ, що розповідають про життя, винахідницьку діяльність та складну долю талановитого інженера і геніального винахідника.
На завершенні заходу присутні ознайомились з оглядом нових статей науково-технічного журналу «Двигателестроение», опублікованих у розділі «Новини двигунобудування», які розкривають сучасний стан та проблеми двигунобудування.
Викладений матеріал, без сумніву, доповнить знання слухачів про життя та винахідницьку діяльність великого Інженера та його послідовників.
Висловлюємо велику подяку авторам за подаровані книги, які поповнять скарбничку книжкового фонду Наукової бібліотеки НУК.

Г. Г. Глушко,
завідуюча відділом обслуговування користувачів
у МННІ НУК,
А. В. Кулагіна,
бібліотекар І категорії
НБ НУК



Козацькі розваги

14 жовтня в нашій країні відзначаються одразу три свята – свято Покрови Божої Матері, День Українського козацтва, День захисника України. Ці свята взаємопов’язані й виникли послідовно. Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них написано безліч творів і книжок, знято фільмів.
10 жовтня співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки НУК в ННГІ та ФМП провели для студентів першого курсу, що навчаються за спеціальністю «Олімпійський та професійний спорт», пізнавально-розважальний захід «Козацькі розваги». З метою розширення знань студентів про українських козаків, їх традиції, побут, звичаї були підготовлені кросворди, ребуси, вікторини, інтелектуальні ігри.
Присутні з задоволенням переглянули відеоролик про історію козаків, який допоміг їм з легкістю відповідати на поставлені запитання. Емоційно, цікаво та весело студенти провели свій час у бібліотеці. Вони проявили нестандартне мислення, кмітливість, інтуїцію та ерудованість. На завершенні заходу учасники виклали серце із зароблених під час гри фішок, яке символізує «Я люблю Україну».

І.В. Кузнецова,
зав. відділом обслуговування НБ НУК в ННГІ та ФМП

Життя як константа успіху

З ім’ям Костянтина Вікторовича Кошкіна (8.10.1953–24.12.2017 рр.) нерозривно пов’язане становлення комп’ютерної освіти в Миколаєві. Він багато років очолював кафедру інформаційних управляючих систем та технологій Миколаївського кораблебудівного інституту, був першим директором створеного ним Інституту комп’ютерних та інженерно-технологічних наук. Під керівництвом Костянтина Вікторовича було підготовлено тисячі програмістів найвищої кваліфікації, які зараз працюють по всьому світу. Талант Костянтина Вікторовича розкритий в десятках наукових статей і монографій. Обдарований вчений, прекрасний педагог, вмілий керівник і організатор Костянтин Вікторович Кошкін залишиться в пам’яті учнів, співробітників і колег як яскрава неординарна особистість.
8 жовтня в Електронному читальному залі НБ НУК (ауд. 547) відкрилась виставка-презентація наукових досягнень відомого вченого в галузі комп’ютерних наук та управління проектами, Заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, доктора технічних наук, професора Костянтина Вікторовича Кошкіна, присвячена 65-річчю від дня його народження. Зокрема, на експозиції були представлені його кандидатська і докторська дисертації та автореферати, монографії, підручники, навчальні та методичні посібники, наукові статті, матеріали конференцій, збірники наукових праць.
На відкритті виставки були присутні проректори НУК, директори інститутів, завідуючі кафедрами, викладачі, студенти, співробітники та гості університету, які поділилися спогадами про свого наставника, колегу і друга. З великою теплотою, любов’ю і душевністю згадували про Костянтина Вікторовича Сергій Олегович Слободян – проректор з науково-педагогічної роботи, Володимир Степанович Блінцов – проректор з наукової роботи, Тетяна Анатоліївна Фаріонова – директор ННІКНУП, Галина Іванівна Січьова – викладач кафедри ІУСТ минулих років.
Співробітники Електронного читального залу НБ НУК крім виставки-презентації підготували віртуальну виставку «Життя як константа успіху», де представлено есе А. Ф. Галя «Профессор Константин Викторович Кошкин», інформація про 15 монографій, два підручника, навчальні посібники, в яких К. В. Кошкін є автором чи співавтором, та фотогалерея, в яку увійшли фотографії з особистих фондів Н. Д. Ревзон і В. К. Кошкіна. Ознайомитися з віртуальною виставкою можна на сайті НБ НУК у розділі «Електронні ресурси».
Висловлюємо велику подяку В. С. Блінцову, Н. М. Філіпповій, Т. А. Фаріоновій, Н. Д. Ревзон, В. К. Кошкіну за надані матеріали з особистих фондів і бібліотек, а також деканату ННІКНУП та кафедрі управління проектами за допомогу при підготовці виставок.
Виставка-презентація відкрита у приміщенні Електронного читального залу НБ НУК (ауд. 547) до 10 жовтня, запрошуємо до перегляду всіх бажаючих.

Т.Д Корольова., завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

«Едины парус и душа»

Нещодавно Наукова бібліотека НУК отримала в дар від видавця Льва Траспова унікальне видання – автобіографічні записки Юрія Семеновича Крючкова «Едины парус и душа». В чому унікальність? Рукопис цієї книги був подарований видавцеві Юрієм Семеновичем Крючковим, доктором технічних наук, професором, заслуженим працівником культури України, дійсним членом Академії суднобудування України, Почесним громадянином міста Миколаєва – за тиждень до смерті із зобов’язанням її виходу у світ. З глибокою повагою до особистості автора видавець Лев Траспов виконав обіцяне.
І ось під час старту традиційної вітрильної регати на «Кубок імені адмірала С.О.Макарова», присвяченої пам’яті Ю.С.Крючкова та 30-й річниці виходу в навколосвітню подорож славетної яхти «Ікар», видавець Лев Траспов подарував Науковій бібліотеці НУК імені адмірала Макарова примірник рукопису цього твору з дарчим написом: «В дар библиотеке НКИ-НУК от николаевских яхтсменов в память о Юрие Семеновиче Крючкове». Наукова бібліотека НУК із почуттям глибокої вдячності отримала це унікальне видання. Адже кожна книга Ю.С.Крючкова – це скарбниця його мудрості, підсумок великої праці, унікальна сторінка у літописі нашого міста.
Про що ця книга? Книга про яхти, про яхтсменів, про вітрильний спорт та яхтинг взагалі. І не тільки… Це книга про МРІЇ, про Людей Мрії і про Нездійсненне.
У передмові видавець пише: «Серед видатних миколаївців, які присвятили себе Парусу, ім’я капітан-лейтенанта Крючкова стоїть в одному ряду з іменами адмірала Грейга, Лазарєва, Бутакова, Пещурова. Ніхто з миколаївських яхтсменів не зробив для розвитку Вітрила більше, ніж рульовий 1-го класу Юрій Крючков».
Так, Юрій Семенович Крючков і яхтсменом був відмінним. Професор Ю.С.Крючков присвятив темі парусних суден багато книг та публікацій, але, на жаль, не побачив видання одного зі своїх останніх рукописів – «Едины парус и душа». І, мабуть, є символічним, що читачі Наукової бібліотеки alma mater вченого мають за честь одними з перших прочитати цю книгу, поринути у Всесвіт Юрія Крючкова.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Наукова бібліотека – до ювілею ФЕМ НУК

4 жовтня Факультет економіки моря (ФЕМ) святкував свій 25-річний ювілей. Наукова бібліотека НУК взяла активну участь у відзначенні цієї події. Інформаційно-бібліографічним відділом Наукової бібліотеки в ауд. Д5 Головного корпусу НУК була підготовлена та представлена виставка друкованих та електронних видань «Економіка під вітрилами», присвячена цій даті. Представлені матеріали відображають багатогранну наукову та методичну діяльність вчених, викладачів факультету, який готує фахівців економічної галузі. Виставка складається з розділів «Праці викладачів МКІ-УДМТУ-НУК», «Матеріали конференцій», «Електронні видання», «Періодичні видання».
Наукова бібліотека НУК вітає всіх працівників факультету зі святом. Бажаємо Вам творчого натхнення, міцного здоров’я, благополуччя та успіхів у подальшій плідній співпраці.

К С. Диндеренко,
провідний бібліограф НБ НУК

Серце, віддане дітям

39-а сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО затвердила рішення про відзначення у 2018 році на рівні ЮНЕСКО 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського.
До цього визначного ювілею 28 вересня в стінах відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки НУК у Навчально-науковому гуманітарному інституті (ННГІ) завідуючою кафедри соціально-гуманітарних дисциплін ННГІ, професором К. Г. Трибулькевич було проведено захід «Серце, віддане дітям».
Співробітники бібліотеки теж долучились до відзначення ювілею славетного українського педагога Василя Олександровича Сухомлинського. На заході було організовано книжково-ілюстративну виставку «Людина. Доля. Творчість». На експозиції була представлена художня література, педагогічні надбання, навчальна література з історії педагогічної думки в Україні.
Під час заходу студенти переглянули кінофільм «Серце, віддане людям», завдяки якому вони поринули у світ педагогічних ідей, рекомендацій, добрих порад, які особливо актуальні і сьогодні. Студенти не тільки уважно слухали, а й взяли активну участь в обговоренні десяти «не можна», які обґрунтовував Василь Сухомлинський.

І.В. Кузнецова,
зав відділом обслуговування НБ НУК ННГІ

«Книжковий чай»

28 вересня в читальному залі Головного корпусу (ауд.645) відбулася зустріч зі студентами II та III курсу (2411, 2422, 3412) під назвою «Книжковий чай».
Зустріч відбулася за ініціативою викладачів кафедри «Економіка та організація виробництва» В. Г. Рогова і О. Є. Мандри та була присвячена Всеукраїнському дню бібліотек. Викладачі та студенти за чашкою чаю презентували свої улюблені книжки. Цікаві презентації, дружня і приємна атмосфера стали чудовим подарунком для фахівців Наукової бібліотеки НУК.
Дякуємо викладачам та студентам за чудову зустріч!

А. М. Захаренко
бібліотекар I категорії

Бібліотека – відома та невідома

27 вересня в читальному залі Головного корпусу Наукової бібліотеки НУК (ауд.645) відбулася пізнавальна зустріч зі студентами-першокурсниками (гр.1151, 1157, 1411) під назвою «Бібліотека – відома та невідома».
Приємна музика та світлини осінніх краєвидів допомогли створити легкий, позитивний настрій перед початком зустрічі, яка була присвячена Всеукраїнському дню бібліотек. Для своїх нових читачів працівники бібліотеки підготували екскурс-путівник для ознайомлення з бібліотекою та правилами користування, кілька цікавих презентацій, а також трохи гумору на тему відвідування бібліотек. Студенти дізнались деякі факти з історії виникнення бібліотек та професії бібліотекаря; про книги, про найбільші та найдавніші бібліотеки світу і України. Потім вони перевірили свої знання зі шкільної програми у вікторині «Видатні українські письменники».
Усіх бібліотекарів і любителів книг привітав зі святом Володимир Бабченко – талановитий студент 6-го курсу факультету «Економіка моря». У якості приємного подарунку він виконав кілька відомих пісень під власний акомпанемент на гітарі.

По завершенню заходу всіх гостей пригостили чаєм зі смаколиками.

А. М. Захаренко
бібліотекар I категорії

Свято книги відзначає Наукова бібліотека НУК

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, а саме – 27 вересня, співробітники Наукової бібліотеки НУК провели низку цікавих заходів, присвячених святу бібліотеки та її величності книги. Заходи відбулись під девізом УБА «Бібліотек@: все тут, всі тут!».
Працівники Наукової бібліотеки у Головному корпусі організували «Бібліотечний пікнік» у холі університету. Тут було створено кілька оригінальних книжково-ілюстративних осінніх інсталяцій, що символізували важливу роль бібліотеки в науці, культурі та формуванні світогляду людини, а також селфі-зону. Свято супроводжували музика та пісні про бібліотеку.
Однією з інсталяцій був корабель, майстерно викладений із книг про кораблебудування, який мав вітрила із написами «Книги – кораблі думки, що плавають хвилями часу» (Ф. Бекон) та «Книга – фундамент освіти. Бібліотека – основа цього фундаменту» (Г. В. Лейбніц). На прапорах цього корабля було зображено емблеми НУК та Наукової бібліотеки університету. Поруч з кораблем розмістили казкові фігури «бетменів» (юнак та дівчина) зі слоганом «Наукова бібліотек@ НУК сучасна, мобільна, креативна!»
Серед виставок-інсталяцій були також: «книжковий будиночок» зі слоганом «Читай, формат не має значення» та «віконце» – символ того, що книга та бібліотека відкривають світ для людини.
З цікавинками художньої літератури можна було познайомитись, звернувшись до стенду «Бібліотечний циферблат».
Науковців та студентів НУК було згуртовано на флешмоб «Хочеш бути лідером – читай».
Креативність, яскравість та феєричність заходу відзначили ректор Трушляков Є. І., голова профспілкового комітету НУК Тубольцев А. М., проректори НУК, директори інститутів та факультетів, представники професорсько-викладацького складу НУК.
Веселими та жвавими були на «Пікніку» студенти університету, які особливо активно фотографувались та робили селфі у фотозонах.
Досягнення НБ за останні 5 років висвітлювала експозиція «НБ НУК – осередок знань, науки, культури».
Цього ж дня в оновленому після ремонту загальному читальному залі НБ було проведено пізнавальну зустріч із першокурсниками «Бібліотека – відома та невідома» для ознайомлення студентів із бібліотекою, основними правилами користування і деякими цікавими фактами про бібліотеки світу та України. Ці факти мали привернути увагу студентів та спонукати їх до здобуття нових знань, а також до частішого відвідування бібліотеки. На спеціальному стенді всі охочі могли залишити побажання для бібліотеки та бібліотекарів із нагоди свята. Крім того, всіх присутніх бібліотекарів та любителів книг привітав своїм виконанням пісень під гітару один із талановитих студентів НУК. На завершення учасники зустрічі переглянули гумористичні відеоролики про бібліотекарів та бібліотеку. Завершилась зустріч чаюванням.
В Науково-навчальному інституті автоматики та електротехніки НУК співробітниками відділу обслуговування НБ була підготовлена та презентована багатогранна книжково-ілюстративна експозиція «Бібліотека@ – твоє вікно у світ».
В Машинобудівному навчально-науковому інституті свято книги проходило під гаслом «Бібліотека завжди поруч», а в Навчально-науковому гуманітарному інституті – «Бібліотека – святилище науки».
Проведений цикл заходів ще раз довів: Наукова бібліотека НУК – це цікаво, незвичайно, креативно, пізнавально. З нею можна досягати вершин успіху.

Т. С. Мігунова,
заступник директора
з наукової роботи НБ НУК

Селфі-зона і мобільна бібліотека у НБ НУК

У вересні 2017 р. співробітники Електронного читального залу Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова презентували новий проект «Мобільна бібліотека». Все частіше молодь віддає перевагу книжкам в електронному вигляді. Це й не дивно, адже такі книжки не потребують окремого місця ані у шафі, ані в сумці. Щоб завжди мати під рукою улюблені видання, достатньо завантажити їх у свій смартфон чи планшет. Наша мобільна бібліотека – це дві лави, які співробітники бібліотеки власноруч прикрасили різнокольоровими долоньками, в яких розмістили QR-коди з посиланнями на електронні книги, розташовані у мережі інтернет.
Цього року ми продовжили роботу над створенням відкритої бібліотечно-інформаційної зони і додали селфі-зону. Останнім часом молодь має непереборне бажання робити селфі, настільки, що в пошуках цікавого кадру особливо наполегливі підіймаються на крани, вежі і водоспади. Їх мотивація зрозуміла – стати більш популярними. Так виникла ідея створити у себе в бібліотеці майданчик для пам’ятних фото: можливо, у полюванні за незвичайними кадрами хтось зазирне і до нас, а хтось навіть «засвітить» її в соціальних мережах. Тому ми поєднали місце для селфі з місцем, де можна почитати та відпочити. Селфі-зона – це інсталяція у вигляді великого червоного серця і англійської букви L, що символізує вислів «люблю бібліотеку». Гаслом нашого проекту «Мобільна бібліотека» є вислів «Читай! Формат не має значення!», тому на серці ми розмістили QR-коди з посиланнями на електронні книги. У нас ви знайдете багато цікавих книжок для мобільного – це історичні та жіночі романи, фентезі, детективи, поезія, а також українська та світова класика. Книжки можна безкоштовно читати онлайн або завантажити у свої гаджети.
Завітайте і до інших селфі-зон, що створені співробітниками нашої бібліотеки до Всеукраїнського дня бібліотек біля абонементу молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проектами (ауд. 549) та відділу комплектування та наукової обробки літератури (ауд. 550). Там можна не тільки зробити незвичне фото та залишити свої вітання і побажання, а й переглянути буклети про діяльність і заходи бібліотеки.
Ми сподіваємось, що селфі-зони допоможуть ще більше привернути увагу до бібліотеки, здивувати читачів, зарядити їх позитивом і веселим настроєм.

Т.Д. Корольова, зав. ЕЧЗ НБ НУК

«Икар». Кругосветка. 30 лет спустя

21 сентября в Центре евроинтеграции Национального университета кораблестроения имени адмирала Макарова прошла памятная встреча «”Икар”. Кругосветка. 30 лет спустя», посвященная 30-летию завершения первого в истории отечественного парусного спорта кругосветного плавания яхты «Икар» под командованием капитана Бориса Немирова. Инициаторы мероприятия – В. В. Мацкевич, научный руководитель Музея адмирала С. О. Макарова НУК, заведующий сектором стандартизации и метрологии университета, капитан 2-го ранга в отставке и Научная библиотека НУК. Перед началом мероприятия ректор НУК, к.т.н., профессор Е. И. Трушляков и участник легендарного экипажа «Икара», к.т.н, заслуженный мастер спорта, преподаватель нашего университета А. И. Кузнецов торжественно открыли памятный стенд, посвященный этому отважному путешествию, мужественному экипажу и, конечно же, бесстрашному «Икару». Стенд подготовлен В. В. Мацкевичем и В. В. Торубарой, руководителем редакционно-издательского центра НУК, книгоиздателем.

В памятной встрече приняли участие: Е. И. Трушляков, ректор Национального университета кораблестроения имени адмирала Макарова, а также проректоры, руководители структурных подразделений университета, преподаватели, сотрудники, студенты и выпускники НКИ-НУК; председатель профсоюзной организации университета А. Н. Тубальцев; начальник Отдела охраны культурного наследия управления по вопросам культуры и охраны культурного наследия Николаевского городского совета И. А. Бондаренко; судостроители, яхтсмены, краеведы, журналисты, представители музеев и библиотек Николаева.

Главными героями встречи стали члены легендарного экипажа яхты «Икар»: Ан. И. и Ал. И. Кузнецовы, С. В. Черкес, А. Э. Марков, а также члены экипажа «Икара», участвовавшие в Гранд-регате Колумбус-92 во главе со старшим помощником капитана В. П. Киреевым и члены экипажа, участвовавшего в трансатлантическом плавании RASE-2000 Ю. Б. Жирадков (старпом), К. В. Михайленко (механик). На встрече также присутствовал новый экипаж «Икара», который сегодня занимается восстановлением яхты, во главе с капитаном С. В. Плахотнюком.

Эта «кругосветка» навсегда вошла в историю мореплавания. Для этого был весомый повод: за все годы существования страны ни одно отечественное спортивное судно не огибало земной шар. «Икар» был первым! Так что, путешествие «Икара» – это своеобразное открытие «новой эры» – первое спортивное плавание вокруг земного шара на парусной крейсерской яхте.

В ходе встречи своими воспоминаниями поделился экипаж «кругосветчиков». Они рассказали о работе над проектом постройки «Икара» в СКБС НКИ «Яхта», о самых впечатляющих моментах похода, о том, насколько сложно было выдержать столь долгое морское путешествие. Команда с честью выполнила экстремальный экзамен на смелость, мужество, сообразительность, профессиональное мастерство. Они сумели пройти по местам «ураганных пятидесятых», ближе познакомиться с «ревущими сороковыми» широтами. С честью пронесли по морям и океанам имя родного города Николаева и своей альма-матер.

О сложностях и особенностях участия «Икара» в Гранд-регате Колумбус-92 рассказал В. П. Киреев, а Ю. Б. Жирадков поделился воспоминаниями о трансатлантическом плавании RASE-2000.

О том, чем сейчас живет легендарный «Икар», о чем мечтают экипаж и капитан, о планах нашего университета рассказал капитан яхты «Икар» С. В. Плахотнюк.

Не обошлось и без подарков. Так, В. Ф. Зарецкий, выпускник «электрофака» НКИ 1975 года, обладатель большой коллекции моделей известных судов и кораблей подарил копию яхты «Икар», а А. Э. Марков передал компас, побывавший в кругосветке для нашего Музея адмирала С. О. Макарова.

Известный николаевский книгоиздатель Л. Ф. Траспов, выпускник НКИ 1978 года, пригласил всех 22 сентября на парусную регату крейсерско-гоночных яхт «Кубок имени адмирала С.О. Макарова», которая в этом году посвящена памяти доктора технических наук, профессора Ю. С. Крючкова и 30-й годовщине кругосветного путешествия «Икара». Он объявил, что для победителя каждой группы яхт введен специальный приз – издание автобиографической повести Юрия Крючкова «Едины парус и душа». Знаменитый парусник «Икар» также участвует в регате в качестве судейского судна.

В последние годы среди журналистов и писателей все чаще возникает идея поставить «Икар» как памятник. Но «Икар» жив! Своими отважными походами он проложил путь другим яхтам и яхтсменам. И сегодня готов быть яркой путеводной звездой для молодых ученых, исследователей и спортсменов.

Встреча закончилась трехкратным «Виват, “Икар”!» и надеждой на то, что судьба еще не раз улыбнется легендарной яхте.
Интересным иллюстративным дополнением к мероприятию стала экспозиция архивных материалов, фотодокументов, книг, экспонатов Музея адмирала С. О. Макарова НУК, организованная сотрудниками Электронного читального зала Научной библиотеки НУК и музея.

Т. Д. Королева, заведующая ЭЧЗ НБ НУК

Мова як провідник інформації

14 вересня для першокурсників спеціальності «Прикладна лінгвістика» (гр. 1521, 1522) відбулась віртуальна екскурсія «Мова як провідник інформації».
Співробітники відділу наукової, іноземної літератури та періодичних видань НБ НУК запропонували учасникам заходу здійснити віртуальну подорож у загадковий світ іноземних мов і ознайомитись із наявною у відділі літературою профільного для їх спеціальності змісту. Це – навчальні видання («English Grammar без помилок»), теоретичні матеріали з перекладу, довідкові («Словники у нашому житті», енциклопедії «Popular Science», «Britannica», «World Book»), наукова та навчальна література за темою «Мова – людина – комунікація».
Значний інтерес викликав перегляд відеоролику «Літопис століть» про історію створення енциклопедії «Britannica», музичний кліп «Симфонія науки» до віртуальної виставки «Popular Science» та жартівливий музичний кліп про студентське життя.
Майбутні мовознавці мали нагоду потренувати свої здібності, взявши участь в інтерактивній грі «Гра слів».
Зустріч була дуже корисною та пізнавальною і стала чудовим початком для подальшої ефективної взаємодії бібліотеки зі студентами.

Домашева І. Л.,
завідуюча відділом наукової, іноземної літератури
та періодичних видань НБ НУК

Електронні освітні ресурси Наукової бібліотеки НУК

Інформованість – це запорука успіху. З огляду на цей відомий постулат, для допомоги першокурсникам у навчальному процесі та інформування про послуги бібліотеки, 6 вересня, в рамках акції «Тиждень активації першокурсника», в Електронному читальному залі НБ НУК (ауд. 547) пройшли віртуальні екскурсії за темою «Електронні освітні ресурси Наукової бібліотеки НУК».
Завідуюча Електронним читальним залом НБ НУК Т. Д. Корольова почала свій виступ з розповіді про історію та сьогодення Національного університету кораблебудування. Присутні, студенти перших курсів Кораблебудівного навчально-наукового інституту та Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проектами, з цікавістю ознайомилися з послугами та можливостями Наукової бібліотеки НУК. Вони були приємно вражені повнотою та якістю електронних освітніх ресурсів нашої бібліотеки: Електронним каталогом та БД, веб-сайтом, Інституційним репозитарієм, Електронною бібліотекою, бібліографічними та вебліографічними покажчиками, віртуальними виставками, що забезпечують доступ до потрібної інформації і гарантують якісне навчання.
Завершуючи свою розповідь, Т. Д. Корольова запросила студентів до подальшої плідної співпраці у стінах бібліотеки.

С. В. Борщевська,
провідний бібліотекар ЕЧЗ НБ НУК

Пам’яті видатного вченого, професора Станіслава Миколайовича Соловйова

26 червня в читальному залі Наукової бібліотеки в МННІ НУК відбувся День пам’яті та спогадів, присвячений відомому вченому, кандидату технічних наук, професору, письменнику, філософу та історику – Станіславу Миколайовичу Соловйову.

На захід зібралось чимало науковців, викладачів кафедри інженерної механіки та технології машинобудування, завідуючим якої він був більше сорока років (з 1968 року по 2009 рік) та співробітників університету, добре обізнаних з науковою діяльністю відомого вченого. Серед них: С.І. Сербін, директор МННІ, доктор технічних наук, професор; О.К. Чередніченко, заступник директора МННІ, кандидат технічних наук, доцент; Б.В. Димо, заступник директора МННІ, завідувач кафедри технічної теплофізики і суднових паровиробних установок (ТТ і СПУ), канд. техн. наук, професор; В.М. Горбов, завідувач кафедри суднових та стаціонарних енергетичних установок (ССЕУ), професор; М.Р. Ткач, завідувач кафедри інженерної механіки та технології машинобудування (ІМтаТМ); В. А. Поліщук, канд. техн. наук, доцент; О.Л. Ніколаєв, канд. техн. наук, доцент; С.О. Моргун, канд. техн. наук, асистент; С.Ж. Боду, старший викладач; Д.В. Рукавишников, старший викладач; М.Я. Поліщук, співробітник кафедри; В.П. Шостак, канд.техн. наук, професор; М.С Бондаренко, канд. техн. наук, доцент; викладачі МННІ та співробітники Наукової бібліотеки НУК.
З вітальним словом до присутніх звернувся С. І. Сербін, директор МННІ. У своєму виступі він розповів про значний вклад С. М. Соловйова в розвиток МННІ, наукову діяльність МКІ (НУК), зробив акцент на тому, що Станіслав

Миколайович був дуже талановитим вченим, його праці були відомі не тільки в Україні, але й далеко за її межами.
Завідувач кафедри ССЕУ, професор В. М. Горбов наголосив на значному внеску Станіслава Миколайовича Соловйова у розвиток наукових досліджень в МКІ (НУК) у роки його роботи проректором з наукової роботи МКІ протягом двадцяти років (1968–1988 рр.).

Він зазначив, що професор Соловйов є автором (співавтором) понад 400 наукових праць, у тому числі 19 підручників, навчальних посібників та монографій, 59 авторських свідоцтв СРСР та патентів ряду країн: Австрії, Швеції, Германії, Японії, Данії, Франції та інших. Також, Віктор Михайлович підкреслив його багатогранний талант як письменника, філософа, публіциста та історика.

Завідувач кафедри ІМтаТМ Михайло Романович Ткач, д-р. тех. наук, професор у своєму виступі акцентував увагу присутніх на особистому внеску професора С. М. Соловйова у створенні наукової школи з нового наукового напряму – «Триботехнологія машинобудування» та відмітив перспективні напрямки розвитку наукових досліджень кафедри.
У рамках заходу експонувалась книжково-ілюстративна виставка «Станислав Николаевич Соловьев – ученый, писатель, педагог», присвячена науковій та літературній діяльності відомого вченого і письменника.

Г. Г. Глушко,
завідуюча відділом обслуговування користувачів
у МННІ НУК

Наукова бібліотека – НУК: партнерство в дії

Наукова бібліотека Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова – надійний партнер у забезпеченні інформаційної підтримки заходів, що проходять в університеті та за його межами.

18-20 травня в актовій залі Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки НУК імені адмірала Макарова проводився відкритий Чемпіонат України з судномодельного спорту у секції “С” (стендові моделі).

Організатором заходу виступили Міністерство молоді та спорту України, Управління спорту Міністерства оборони України, громадська організація “Національна федерація судномоделізму і судномодельного спорту України”, Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаївська обласна організація ТСО України, Миколаївський обласний Центр технічної творчості
У конкурсі взяли участь судномоделісти з різних міст України, які представили моделі військових кораблів, цивільних та вітрильних суден.

Конкурс дав уявлення про те, як народжується модель, починаючи з креслень, найменших деталей, закінчуючи шедевром модельного мистецтва.

Науковою бібліотекою НУК було представлено книжково-ілюстративну виставку “Раритетні видання Наукової бібліотеки НУК”. Це Колекція раритетних і цінних видань з суднобудування та судноплавства з фонду НБ НУК імені адмірала Макарова (близько 50 прим.), яка включала такі унікальні видання: Регламентъ Петра Великаго ( 1780 р. в.), Книга Уставъ морской, о всемъ что касается доброму управлению, въ бытности флота на море (1780 р.в.), Морское искусство ( 1793 р.в.), Морской сборник ( 1848 р.в.), Атлас чертежей гребных шлюпок под ред. М. Кишкина (1800 р.в.), Разсужденія по вопросамъ морской тактики Вице – Адмирала С.О. Макарова (1897 р.в.), Морские записки (1800 р.в.), Сведенія о ботике Дедушкъ русскаго флота за 200 лет (с 1688 по 1888 годъ) та інші.

Відвідувачі були дуже вражені, здивовані та захоплені унікальністю колекції. Доповненням до виставки став тематичний перегляд сучасних періодичних видань з суднобудування іноземними мовами (близько 40 прим.).
Експозиція підготовлена відділом наукової, іноземної літератури та періодичних видань НБ спільно з відділом обслуговування НБ в Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки НУК.

Круглий стіл «Розвиток наукових досліджень у вищій школі
в контексті євроінтеграції»

17 травня в читальному залі Наукової бібліотеки (НБ) в Машинобудівному навчально-науковому інституті Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова (МННІ НУК) за ініціативою НБ НУК відбувся круглий стіл за темою: «Розвиток наукових досліджень у вищій школі в контексті євроінтеграції».

У заході прийняли участь: директор МННІ, доктор технічних наук, професор С. І. Сербін; заступник директора МННІ, завідувач кафедри технічної теплофізики та судових паровиробних установок (ТТ та СПУ), кандидат технічних наук (к.т.н.), професор Б.В. Димо; заступник директора МННІ, к.т.н., доцент О. А. Гогоренко; директор НБ НУК, кандидат наук із соціальних комунікацій Т. М. Костирко; заступник директора НБ НУК І. В. Бондар; завідувач кафедри судових та стаціонарних енергетичних установок (ССЕУ), к.т.н., професор В. М. Горбов; к.т.н., професор кафедри двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ) В.С. Наливайко; к.т.н., доцент кафедри кондиціонування і рефрижерації (К і Р) І. П. Єсін; провідні вчені МННІ, молоді науковці, викладачі, вчений секретар НБ НУК С. В. Ларенкова, співробітники бібліотеки та студенти МННІ.

У вітальному слові С. І. Сербін відмітив важливу роль наукових досліджень структурних підрозділів МННІ, які відповідають напрямкам наукової діяльності НУК. Одним із завдань МННІ є широке залучення до наукових робіт талановитої молоді: студентів старших курсів, магістрів та аспірантів, які виявляють схильність до наукових досліджень. Також, С. І. Сербін зазначив, що студенти інституту щорічно беруть участь у Всеукраїнських конкурсах наукових робіт та предметних олімпіадах і займають перші та призові місця. Він висловив сподівання на більш тісний обмін науковою інформацією та підвищення публікаційної активності науковців МННІ.

У своїй доповіді заступник директора МННІ О. А. Гогоренко наголосив, що у МННІ створені всі умови для якісного навчання студентів, які відповідають найвищим міжнародним стандартам. На кафедрах розроблені та впроваджуються в навчальний процес сучасні форми та технології навчання, використовуються програмні комплекси автоматизації проектування, локальні комп’ютерні мережі, мультимедійні технології. Інститут має відповідну лабораторну базу, яка дозволяє закріплювати теоретичні знання студентів, а також проводити науково-дослідну роботу. Висока якість освіти підтверджується перемогами на конкурсах та олімпіадах. МННІ пишається не тільки результатами відомих вчених, але й науковими працями молодих дослідників. Так, у 2015 році чотирьох співробітників нагороджено премією Президента України: Дмитра Мінчева, доцента кафедри ДВЗ, Олексія Гогоренка, доцента кафедри ДВЗ, Віру Мітєнкову, доцента кафедри ССЕУ, Ганну Мостіпаненко, доцента кафедри турбін. У 2018 році, також, нагороджено чотирьох співробітників МННІ премією Президента України для молодих дослідників: Артема Козловського, асистента кафедри турбін, Андрія Коновалова, докторанта кафедри теплотехніки Херсонської філії НУК, Артема Грич, асистента кафедри К і Р, Олексія Остапенко, асистента кафедри К і Р.

Директор Наукової бібліотеки НУК, кандидат наук із соціальних комунікацій Т. М. Костирко у своєму виступі «Заходи Наукової бібліотеки НУК щодо підвищення публікаційної активності вчених НУК» висвітлила основні аспекти наукової діяльності бібліотеки, звернула увагу на внесок Наукової бібліотеки в інформаційну підтримку науки та освіти. Зокрема, це: моніторинг наукометричних профілів у Google академії для реєстрації їх у системі «Бібліометрика української науки»; створення наукових профілів у Google Академія, Orcid (Scopus), Researcher ID (WoS); підготовка інструктивних та методичних рекомендацій; відстеження показників університету в національних та міжнародних рейтингах ЗВО України; організація інформаційних заходів, спрямованих на підвищення академічної грамотності та публікаційної активності науковців НУК.

Виступ директора книгозбірні супроводжувався демонстрацією презентації «Використання наукометричних баз даних наукових досліджень» та викликав жваве зацікавлення науковців МННІ НУК.

Завідуюча відділом обслуговування Г. Г. Глушко представила учасникам заходу розгорнуту книжково-інформаційну виставку «Інтеграційні науково-технічні досягнення вчених МННІ НУК в освіті, науці, на виробництві», що розкриває науково-дослідну діяльність науковців МННІ, а також виставку інформаційних матеріалів, що висвітлюють наукову діяльність НБ НУК.

Усі учасники круглого столу взяли активну участь в обговоренні питань.

Завідувач кафедри ССЕУ, професор В. М. Горбов наголосив на значному внеску Наукової бібліотеки в університетську освіту та висловив надію на збереження високих темпів її розвитку, а також продовження впровадження нових форм і методів роботи, які сприятимуть просуванню нашого Університету у міжнародному просторі.

На завершення круглого столу, провідний бібліотекар Л. Л. Кожухар провела відеоекскурс «Подорожуємо разом європейською Україною», який розкриває мальовничі краєвиди міст України.

Результатом проведеного круглого столу стали пропозиції щодо подальшої плідної співпраці Наукової бібліотеки та науково-педагогічних працівників МННІ, метою якої є розвиток форм науково-дослідної діяльності молодих людей, орієнтованих на перспективні науково-технічні напрями.

Г. Г. Глушко,
завідуюча відділом обслуговування користувачів
у МННІ НУК

Конкурс – це завжди можливість вдосконалення роботи

Наукова бібліотека (НБ) НУК взяла участь у Конкурсі на кращу наукову роботу з теоретичних та прикладних аспектів порівняльного аналізу діяльності дослідників, наукових колективів та наукових установ України.

Конкурс було оголошено МОН України, а організаційно-методичне забезпечення здійснювалось Державною науково-технічною бібліотекою України.

Загалом у Конкурсі прийняли участь 18 робіт наукових фахівців провідних закладів вищої освіти України, з них 3 було представлено бібліотеками, у тому числі НБ НУК.
За оцінюванням робіт Конкурсною комісією, дослідженню НБ НУК було присуджено шосте місце.

Конкурсну роботу підготували: директор Наукової бібліотеки Т. М. Костирко та провідні фахівці з наукометричних досліджень І. В. Бондар, М. С. Жигалкіна та Т. Д. Корольова.

Темою конкурсної роботи НБ було «Дослідження результативності наукової та науково-методичної діяльності НУК ім. адмірала Макарова у сфері суднобудування та суміжних галузях».

Об’єкт дослідження – публікаційна активність науково-педагогічних працівників (НПП) НУК.

Джерело даних – наукометричні БД Scopus та Web of Science.

Мета дослідження – відстеження динаміки публікаційної активності та продуктивності наукової діяльності НПП університету за п’ять років (2013–2017рр.).

У рамках конкурсної роботи було проведено соціологічне дослідження щодо ставлення вчених НУК до наукометричних БД Scopus та Web of Science. Методом проведення було визначено анкетування (до анкети було включено 17 питань). У дослідженні взяло участь 160 респондентів.

Конкурс з проведення наукометричних досліджень проводився вперше. Участь у ньому надала НБ можливість удосконалення роботи з наукометричними дослідженнями.
Вітаємо колег з досягненням!

Т.С. Мігунова.,
заст. директора з наукової роботи НБ НУК

Бібліотека гостинно зустріла ветеранів і гостей

Нелегке наше сьогодення не може захмарити радість приходу весни, а разом з нею і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цього дня по всій Україні вкриваються квітами і величні пам’ятники, і скромні обеліски. Це означає, що пам’ять народна жива, що подвиг загиблих – незабутній. Свято Перемоги радісне і гірке. Радісне, бо принесло на нашу землю мир; гірке, бо ціна цієї радості – життя мільйонів наших співвітчизників.

З цієї нагоди 7 травня читальний зал відділу обслуговування користувачів у Навчально-науковому гуманітарному інституті Наукової бібліотеки НУК гостинно приймав ветеранів, учасників святкового концерту студентів, викладачів та співробітників університету.

На заході лунали щирі слова привітання та подяки шановним ветеранам нашого університету, виконувались пісні воєнних років. Наше покоління у довічному боргу перед ветеранами, які пройшли через жахи війни і дожили до цього світлого дня. На жаль все менше їх залишається у життєвому строю.

До цієї знаменної дати співробітники відділу оформили книжково-ілюстративні виставки: «Шана за подвиг, вдячність за мир», «Безсмертна велич Перемоги», «У граніті, в бронзі, у серцях». Основне завдання експозицій – відобразити героїзм народу, що захищав свою Батьківщину; передати велич його подвигу; викликати глибокі патріотичні почуття. Запрошуємо до перегляду всіх, хто бажає дізнатися більше про події тих часів.

Кузнецова І.В.,
завідуюча відділом обслуговування НБ у ННГІ

«Ім’я, відоме та авторитетне» (книжково-інформаційна виставка до 60-річчя від дня народження С. І. Сербіна)

Важливим напрямком діяльності Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова (НБ НУК) є поширення знань про наукові досягнення вчених університету, висвітлення їх ролі у розвитку науки краю, держави та світу.

З нагоди 60-річчя від дня народження відомого вченого в галузі енергомашинобудування, директора Машинобудівного навчально-наукового інституту (МННІ) НУК, доктора технічних наук, професора Сергія Івановича Сербіна, відділ обслуговування користувачів НБ в МННІ НУК підготував презентацію книжково-інформаційної виставки «Ім’я, відоме та авторитетне».

Сфера наукових інтересів професора С. І. Сербіна – це інтенсифікація згоряння органічних палив в енергоустановках, плазмохімічні системи суднової та стаціонарної енергетики, моделювання процесів в топкових пристроях, удосконалення газотурбінних двигунів та установок, екологічні аспекти енергетики.

Праці С. І. Сербіна визнані не тільки в Україні, але і за кордоном, що підтверджується міжнародними публікаціями та участю в дослідженнях, проведених Масачусетським технологічним інститутом (США) в області удосконалення систем горіння. Ним визначені експериментальні характеристики плазмохімічних реакторів, генераторів водневмісного газу, плазмово-паливних форсунок, плазмових запалювачів, камерпульсуючого горіння та розроблена теорія плазмохімічного і пульсуючого горіння вуглеводневих палив у паливоспалюючих пристроях суднової та стаціонарної енергетики. Результати наукових досліджень оприлюднювалися на міжнародних симпозіумах і конференціях в Україні, США, Іспанії, Італії, Греції, Польщі, Китаї.

Виставка експонувалась у читальному залі відділу обслуговування користувачів НБ в МННІ НУК. До уваги користувачів було представлено монографії, доповіді на кафедральних, міжнародних науково-технічних конференціях, збірники наукових праць МКІ-НУК; публікації вченого в авторитетних наукових вітчизняних та закордонних виданнях; друковані, електронні наукові та навчальні видання з фонду НБ НУК.

Також, на виставці експонувались свідоцтва на винаходи та авторські свідоцтва на патенти та на винаходи д. т. н., професора С. І. Сербіна, який є автором більш ніж 200 наукових праць та 25 винаходів і патентів, упроваджених у промисловість.

Особливу увагу у відвідувачів, молодих науковців МННІ, викликала інформація про дослідницькі здобутки вченого, нові видання С. І Сербіна, які були представлені на експозиції.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом
обслуговування НБ у МННІ НУК

Семінар-тренінг
«Використання наукометричних баз даних у наукових дослідженнях»

26 квітня Науковою бібліотекою НУК було організовано семінар-тренінг «Використання наукометричних баз даних у наукових дослідженнях». У семінарі взяли участь завідувачі кафедрами, викладачі, молоді науковці Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки (ННІАЕ) НУК: Ю. П. Кондратенко, Д. В. Костенко, О. В. Блінцов, С. І. Ольшевський, Г. В. Бабкін, І. О. Захарова, В. Ю. Кочанов, С. Ф. Присташ, А. М. Потапов, О. С. Герасін, В. С. Буряк, О. Ю. Кімстач, Ю. І. Касьянов, О. Г. Васильєв, А. П. Єременко, І. Л. Вінниченко, А. М. Топалов та ін.

Наукову бібліотеку представили директор НБ НУК Т. М. Костирко, заступник директора НБ з питань автоматизації І. В. Бондар, вчений секретар НБ С. В. Ларенкова, завідуюча ЕЧЗ НБ Т. Д. Корольова.

Директор бібліотеки привітала учасників семінару і зупинилась на питаннях актуальності використання наукометричних баз даних Scopus і Web of Science у наукових дослідженнях та діяльності Наукової бібліотеки з підвищення публікаційної активності університету (детальна інформація представлена на сайті НУК за адресою: http://www.nuos.info/?p=2722. Вона акцентувала увагу на тому, що публікаційна активність науковців є одним із основних факторів, який враховується при визначенні рейтингів не лише окремих фахівців, а й рейтингів кафедр та закладів вищої освіти (ЗВО), а публікації перетворюються у реальний вагомий показник діяльності ЗВО, який веде до збільшення престижу закладу.

Зустріч відбулась у формі відкритої дискусії з проблемних питань, пов’язаних з можливостями застосування інформаційних ресурсів наукометричних баз даних у науково-дослідній діяльності викладача.

Присутні обговорили такі питання: показники ефективної наукової діяльності науковця та установи, визначення індексу Гірша у БД Web of Science за допомогою ResearcherID, інформаційні ресурси для науки і освіти на сайті НБ НУК, можливості доступу до патентних баз даних для наукометричних досліджень, передача електронних версій публікацій до Інституційного репозитарія НУК.

Практична частина семінару, яку провела Т. Д. Корольова, була присвячена створенню персонального віртуального профілю науковця, підтримці його в актуальному стані, а також особливостям підготовки моніторингової справи для підтвердження статусу національного. Вона на конкретних прикладах розповіла про те, як зареєструватися, створити та наповнити авторські профілі вченого у ResearcherID і Google Академії, ідентифікатор вченого у ORCID, а також наголосила на тому, що фахівці Наукової бібліотеки готові надати будь-яку допомогу у розбудові власного веб-іміджу вченого.

Семінар визвав неабияку зацікавленість професорсько-викладацького складу і молодих вчених ННІАЕ, які відзначили високий рівень діяльності Наукової бібліотеки з підвищення публікаційної активності університету.

Захід став ще одним кроком у вирішенні актуальних проблем публікаційної активності в університеті; популяризації та визнанні здобутків наукових, науково-педагогічних працівників, докторантів та аспірантів.

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Коучинг «Формування навичок академічного письма»

2 травня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК відбувся коучинг «Формування навичок академічного письма». Захід було організовано для студентів третього курсу Факультету економіки моря.

Під час коучингу було визначено поняття, складові академічної доброчесності та недоброчесності, академічного плагіату, розглянуто його види. Студенти дізналися про Проект сприяння академічній доброчесності в Україні – SAIUP, який реалізується Міністерством освіти і науки України у партнерстві з Американськими Радами з міжнародної освіти за підтримки Посольства США в Україні; безкоштовні програми та сервіси, що здійснюють перевірку текстів на ознаки плагіату, а також про створення Національного репозитарію академічних текстів, в якому будуть зберігатися усі наукові та студентські роботи.

Завідуюча Електронним читальним залом НБ НУК Т. Д. Корольова в інтерактивній формі ознайомила учасників коучингу з загальними правилами цитування, складання списку використаної літератури, бібліографічного опису документів, бібліографічних посилань на першоджерела згідно ДСТУ 8302:2015 «Інформація та документація. Бібліографічне посилання. Загальні вимоги та правила складання».

Під час практичної частини студенти самостійно склали бібліографічні описи на книги та методичні посібники згідно ДСТУ-ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання».

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Профорієнтаційний квест «Капітан своєї долі»

23 квітня в НУК імені адмірала Макарова відбувся профорієнтаційний квест «Капітан своєї долі». Організаторами цього оригінального заходу були: завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Катерина Георгіївна Трибулькевич та викладач цієї ж кафедри Анастасія Валеріївна Ткаченко. Під час інтелектуальної гри майбутні абітурієнти – учні Миколаївського морського ліцею імені професора М. Александрова, Миколаївського юридичного ліцею, ЗОШ № 24 та №57 мали можливість дізнатися більше про історію нашого міста та університету.

Старшокласники виконували цікаві завдання, шукали оригінальні рішення, виявляючи спритність та кмітливість.

Заключний етап квесту відбувся в стінах відділу обслуговування Наукової бібліотеки у Навчально-науковому гуманітарному інституті (ННГІ).

Учасники зустрілися з представниками університету, які розповіли про спеціальності нашого вишу та отримали рекламні буклети.

Фахівці бібліотеки підготували виставку «Шлях до професії», на якій були представлені підручники та інші видання зі всіх спеціальностей ННГІ. Також, присутні переглянули слайди, на яких студенти університету не тільки навчаються, а й приймають активну участь у різних культурно-просвітницьких заходах бібліотеки.

На завершення зустрічі, директор ННГІ, кандидат історичних наук, доцент Олег Валерійович Бобіна вручив грамоти переможцям та подякував організаторам за цікаву роботу. Всі учасники заходу отримали великий заряд бадьорості та гарного настрою.

Кузнецова І.В.,
зав. відділом обслуговування НБ у ННГІ НУК

Науково-практична студентська конференція
«Актуальні проблеми спорту, фізичного виховання та здоров’я людини»

16–17 квітня в НУК імені адмірала Макарова відбулась III Регіональна науково-практична студентська конференція «Актуальні проблеми спорту, фізичного виховання та здоров’я людини».
Відкрив конференцію проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної діяльності, кандидат технічних наук, професор НУК імені адмірала Макарова Є. І. Трушляков. Він розкрив перспективи розвитку молодіжного спорту в університеті та відмітив, що студенти НУК є не тільки учасниками, а й переможцями Олімпійських ігор та багатьох міжнародних змагань.

На конференції також був присутній призер Паралімпіади у Ріо-де-Жанейро, студент нашого університету Богдан Гриненко, який популяризацію плавання визначив для себе як одне з головних завдань. «Саме заняття спортом допомогло мені і багатьом іншим вберегтися від життєвого негативу, досягти намічених цілей», – сказав паралімпійський чемпіон.

До цієї події співробітники відділу обслуговування користувачів у Навчально-науковому гуманітарному інституті НБ НУК підготували та представили цикл тематичних виставок. Зокрема, виставка-інсталяція «Наука. Методика. Спорт» познайомила учасників конференції з підручниками, навчальними посібниками та науковими статтями викладачів кафедр: теоретичних основ олімпійського та професійного спорту, фізичного виховання та спорту, опублікованих у «Гуманітарному віснику НУК» та у «Слобожанському науково-спортивному віснику». На тематичних виставках «Фізична культура – соціальне явище», «Здоров’я людини – багатство країни» були представлені видання, присвячені основним напрямкам роботи конференції. А саме: питанням контролю фізичної підготовки та успішності фізичного виховання, мотивації навчальної та фізкультурно-оздоровчої діяльності, проблемам здорового способу життя в сучасних умовах та інш.
Сподіваємось, що надана інформація сприятиме подальшій науково-методичній роботі викладачів та успішному навчанню студентів.

Кузнецова І.В.,
завідуюча відділом обслуговування НБ у ННГІ НУК

День кафедри турбін у бібліотеці

11–13 квітня у читальному залі Наукової бібліотеки (НБ) у Машинобудівному навчально-науковому інституті (МННІ) Національного університету кораблебудування (НУК) імені адмірала Макарова відбувся День кафедри турбін.

Метою комплексного заходу було покращення якості інформаційного обслуговування учасників освітнього процесу, підвищення поінформованості викладачів щодо книгозабезпечення профільних дисциплін.

Учасниками Дня кафедри стали: директор МННІ, доктор технічних наук, професор С. І. Сербін, завідувач кафедри турбін, кандидат технічних наук, доцент В. М. Патлайчук, кандидат технічних наук, доцент кафедри судових та стаціонарних енергетичних установок І. О. Ратушняк, науковий співробітник, кандидат технічних наук А. В. Козловський, студенти кафедри турбін та фахівці відділу обслуговування НБ в МННІ НУК.

Захід відкрив завідувач кафедри турбін, кандидат технічних наук, доцент В. М. Патлайчук. Він розповів про історію організації кафедри турбін, яка тісно пов’язана з розвитком газотурбобудівної промисловості на півдні України, та наукову діяльність її співробітників.

Під час спілкування викладачів і фахівців бібліотеки активно обговорювалась проблема поповнення бібліотечного фонду літературою на актуальні теми. Особлива увага була зосереджена на необхідності використання та додаткового комплектування електронними навчальними і навчально-методичними матеріалами. Також, працівники НБ представили весь комплекс інформаційно-пошукових можливостей, ресурсів та послуг книгозбірні як для викладачів, так і для студентів.

У рамках заходу фахівці бібліотеки підготували експозицію книжково-інформаційної виставки наукової та навчальної літератури, періодичних фахових видань з фонду Наукової бібліотеки, які відображають сучасні дослідження з пріоритетних напрямків науки і техніки, наукову та інноваційну діяльність знаних вчених та молодих науковців.

Колектив кафедри привітав наукового співробітника, кандидата технічних наук Артема Козловського з нагородженням премією Президента України для молодих вчених за участь у роботі «Підвищення паливної ефективності та екологічності газотурбінних і газопоршневих двигунів застосуванням плазмохімічних та термосорбційних технологій ».

Усі учасники заходу зазначили, що така зустріч є цікавою і корисною для посилення взаємодії «кафедра – бібліотека», надає можливість корегувати роботу бібліотеки відповідно до потреб та запитів учасників освітнього процесу та висловили сподівання на подальшу співпрацю.

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом
обслуговування НБ у МННІ НУК

Подарувати книгу бібліотеці – продовжити її життя!

Вже не перший рік у Науковій бібліотеці НУК проводиться благодійна акція «Подаруй бібліотеці книгу!». Науковці, викладачі, студенти, співробітники університету безкорисно передають до бібліотеки свої книжкові зібрання, колекції, окремі видання. Благородні вчинки цих людей викликають почуття глибокої поваги, адже вони володіють чудовою якістю: вони вміють віддавати, дарувати. З почуттям поваги до всіх, хто долучився до цієї благородної справи співробітники Наукової бібліотеки НУК створили віртуальну виставку «Добра справа від щирого серця»,, яку можна переглянути на сайті НБ НУК, у розділі «Електронні ресурси».

Напередодні 2018 року Наукова бібліотека з вдячністю прийняла в дар від сім’ї Рижкових велику колекцію книг та електронних видань. Колекція збиралась
С. С. Рижковим, ректором НУК, який, нажаль, передчасно пішов з життя. В її основі – понад 600 примірників книг та 23 примірника електронних видань технічного спрямування. Цінним є те, що серед загальної кількості подарованих книг є унікальні видання, більшість з них – мають дарчі написи. Крім того, до складу колекції увійшли рідкісні довідкові видання – енциклопедії, словники, атласи.

Отримати в дар такі видання для Наукової бібліотеки означає мати можливість підвищити рівень задоволення інформаційних потреб користувачів.

Німецький філософ Ф. Бекон писав: «Книги – кораблі думки, що подорожують по хвилях часу, і обережно несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління». Подарунок від сім’ї Рижкових – тому підтвердження.

Від імені колективу Наукової бібліотеки та користувачів висловлюємо щиру подяку сім’ї Рижкових за значний внесок у розвиток інформаційних ресурсів книгозбірні. Безперечно, подаровані видання займуть гідне місце у фонді Наукової бібліотеки, сприятимуть кращій теоретичній та практичній підготовці викладачів та студентів університету.

Доброчинна акція «Подаруй книгу бібліотеці!» продовжується, тож запрошуємо університетську спільноту долучатись до неї! Сподіваємось на співпрацю!

Костирко Т. М.,
директор Наукової бібліотеки
НУК імені адмірала Макарова,
кандидат наук із соціальних комунікацій

День інформації «Cучасні технології машинобудування»

27–29 березня працівники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК імені адмірала Макарова організували у читальному залі відділу День інформації за темою: «Cучасні технології машинобудування» (кафедра інженерної механіки та технології машинобудування (ІМ та ТМ)). Мета заходу – ознайомити викладачів, аспірантів та студентів університету з новинками друкованих та періодичних видань за темою Дня інформації, надати можливість безпосередньо ознайомитися з виданнями.

До уваги користувачів було представлено огляд нових надходжень та виставку фахових періодичних і друкованих видань, що надійшли до фонду бібліотеки.

На експозиції було представлено понад 50 джерел інформації: журнали; статті вчених кафедри ІМ та ТМ, що публікуються у збірниках матеріалів науково-технічних конференцій та висвітлюють новини у світі науки; нові друковані та електронні видання викладачів і науковців кафедри з питань машинобудування; навчально-методичні видання МОН України тощо. Після перегляду відвідувачі мали можливість замовити представлені документи для подальшої роботи в читальному залі.

Перелік видань, що були надані для ознайомлення та опрацювання під час Дня інформації, можна переглянути на сайті Наукової бібліотеки НУК у розділі «Книжкові новинки» (підрозділ «Нові надходження») за адресою: http://lib.nuos.edu.ua/uk/нові-надходження

Отримати видання для роботи можна в читальному залі відділу (Старий корпус, вул. Кузнецька, 5, ауд. 56).

Глушко Г. Г.,
завідуюча відділом
обслуговування НБ у МННІ НУК

Iнформаційна година
«Видатний вчений-суднобудівник»

28 березня співробітниками абонементу молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проектами Наукової бібліотеки НУК була проведена інформаційна година за темою: «Видатний вчений-суднобудівник», присвячена 120-річчю з дня народження відомого українського вченого у галузі гідромеханіки і теорії корабля Георгія Євстафійовича Павленка.
У вступному слові завідуюча сектором Г. В. Костюк нагадала студентам про важливу дату в історії рідного міста – 28 березня 1944 року Миколаїв був звільнений від фашистських загарбників. У цей день ми віддаємо данину пам’яті визволителям рідної землі, які поклали своє життя за наше майбутнє.
З короткою біографією вченого студентів другого курсу Кораблебудівного навчально-наукового інституту ознайомила бібліотекар 1 категорії Л. Б. Афанасьєва.
Напрямки досліджень науковця зосереджувались у сфері гідромеханіки суден, швидкості комерційних суден, їх вантажопідйомності. Також вчений займався проблемами автоматизації судноводіння. При цьому, майже 30 років поєднував викладацьку діяльність у вищих навчальних закладах.
У рамках інформаційної години на кафедрі гідромеханіки та гідротехнічного будівництва НУК імені адмірала Макарова була представлена книжково-ілюстративна виставка за темою заходу, до складу якої увійшли наукові та навчальні видання вченого-суднобудівника.
Наукова спадщина Г. Є. Павленка велика і різноманітна, вона становить понад 250 робіт, присвячених проблемам теорії корабля та гідромеханіки. Більша частина їх надрукована протягом 45 років. У фонді Наукової бібліотеки НУК імені адмірала Макарова є раритетні видання 1931–1935 рр. За його підручниками вже навчаються кілька поколінь майбутніх суднобудівників, а багато його колишніх учнів стали відомими діячами науки і техніки.
Цікавим інформаційним доповненням стала розповідь Ю. М. Короля, доцента, професора НУК імені адмірала Макарова, кандидата технічних наук про видатного вченого.
На заході студенти отримали змістовну та пізнавальну інформацію, корисну для студентів – майбутніх фахівців кораблебудівної галузі.

Афанасьєва Л. Б.,
бібліотекар 1 категорії НБ НУК

Поезія – краса життя земного

Поезія – це струни відчуттів,
Це музика Вселенської любові,
Поезія – це скарб усіх віків,
Це діамант величиною в слово!
Ігор Федчишин






У житті все починається з чогось: річечка із струмочка, дерево із коріння. Так і поезія входить у наше життя з дитинства і залишається з нами до кінця. Кожний знаходить у ній щось своє, близьке і зрозуміле. Духовно бідною залишається та людина, якій байдуже поетичне слово.

Щоб привернути увагу суспільства до поезії як до джерела відповідей на багато питань людства, як до мистецтва, повністю відкритого людям, на 30-ій сесії ЮНЕСКО у 1999 році було прийнято рішення: 21 березня кожного року відзначати Всесвітній день поезії.

З цієї нагоди співробітники відділу обслуговування Наукової бібліотеки в НН ІАЕ НУК підготували книжково-ілюстративну виставку “Поетична Миколаївщина” та перегляд “У поезії завжди є крила!”. Представлена література знайомить відвідувачів із ліричними творами миколаївських поетів, які вражають своєю романтичною схвильованістю та щедрістю почуттів, тонкою, проникливою лірикою.

Тож запрошуємо всіх бажаючих переглянути експозиції та поринути у чарівний світ Поезії.

Олейниченко В.М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ у НН ІАЕ НУК

Кінотренінг «І жили вони довго й щасливо»

6 березня у відділі обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права Наукової бібліотеки НУК І. В. Коростильовою, викладачем кафедри соціально-гуманітарних дисциплін НУК імені адмірала Макарова, сертифікованою ведучою кінотренінгових програм, членом Української асоціації танцювально-рухової психотерапії, був проведений кінотренінг «І жили вони довго й щасливо».

Тема тренінгу була обрана не випадково, адже взаємовідносини між чоловіком та жінкою мають величезне значення у подружньому житті. Метою заходу було – сформувати позитивну мотивацію на подолання можливих конфліктних ситуацій. Особливо важливий момент кінотерапії – це можливість провести аналіз сімейних стосунків через третю особу, якою стає герой кінострічки.

Тренінг виявився актуальним для учасників. Прозвучало безліч запитань, на які присутні отримали вичерпні відповіді. А герої фільмів стали ніби живими учасниками дискусій. Кінотренінг пройшов цікаво, активно та пізнавально.

Кузнецова І.В.,
зав. відділом обслуговування НН ГІ та ФМП НБ НУК

З книгою до спортивних рекордів

Нещодавно відділ обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права Наукової бібліотеки НУК разом із Ганною Костянтинівною Тарасовою, викладачем кафедри «Теоретичних основ олімпійського та професійного спорту» і студентами груп 2541, 2542 провели День інформації, представлений у формі квесту «Час у бібліотеці, або куди поділася стаття».

Метою інтелектуально-розважальної гри було відшукати потрібну статтю у періодичних виданнях. Шифри і коди були скрізь: у книгах, каталогах, на стелажах, у книгосховищах. Виконуючи різноманітні завдання, студенти ще більше дізналися про нашу книгозбірню, про її можливості, фонди, а також закріпили набуті знання з основ бібліотечно-бібліографічної грамотності.

Переможцем квесту став студент Павло Ковпак, який швидше за інших виконав поставлене завдання.

Емоційно, цікаво та весело студенти провели свій час у бібліотеці. Вони проявили нестандартне мислення, кмітливість, інтуїцію та ерудованість.

Карташова К.І.,
бібліотекар І кат. НБ ГІ НУК

Зустріч, присвячена пам’яті І. І. Носенка та Ю. І. Носенка

28 лютого у читальному залі Машинобудівного навчально-наукового інституту НУК було проведено інформаційну годину за темою: «Видатні постаті МКІ – НУК. І. І. Носенко та Ю. І. Носенко – батько та син: різні долі», присвячену 115-річчю від дня народження І. І. Носенка та 90-річчю від дня народження Ю. І. Носенка.

У вступному слові завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ у МННІ НУК Г. Г. Глушко розповіла про цікаві факти з історії Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.

До уваги учасників заходу була представлена книжково-ілюстративна виставка: «Доля видатних кораблебудівників – випускників МКІ – НУК». Доповнила виставку художньо-оформлена портретна стела на честь Івана Ісидоровича Носенка.

В інформаційному огляді «Легендарні імена Миколаївщини» були розкриті матеріали про життя І. І. Носенка та його значний внесок у розгортання і налагодження роботи евакуйованих підприємств з випуску оборонної продукції.

Під час зустрічі, кандидат технічних наук, професор кафедри двигунів внутрішнього згоряння В. С. Наливайко познайомив присутніх з маловідомими історичними фактами та поділився своїми думками про долі батька та сина.

На завершення заходу студентам, викладачам, співробітникам вишу було продемонстровано фільм: «Справа № Іван та Юрій Носенко».

Кулагіна А. В.,
бібліотекар I категорії
відділу обслуговування користувачів
НБ НУК у МННІ

Історична мандрівка «Миколаїв – центр кораблебудування»

21 лютого в Електронному читальному залі НБ НУК для студентів третього курсу Факультету економіки моря відбувся захоплюючий захід – історична мандрівка «Миколаїв – центр кораблебудування (1788–2018 рр.)».

Під час заходу cтуденти ознайомились з цікавими фактами та легендарними сторінками історії міста Миколаєва. Значну частину історичної мандрівки було присвячено розкриттю діяльності миколаївських суднобудівних підприємств, починаючи з першої верфі «Миколаївське Адміралтейство», закладеної в гирлі річки Інгул у 1788 році. Також, учасники дізналися про історію створення таких миколаївських суднобудівних підприємств та компаній: «Наваль», «Руссуд», «Суднобудівний завод ім. 61 комунара», «Чорноморський суднобудівний завод», «Океан», ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування», «Нібулон». Присутніх особливо зацікавила історія та доля кораблів і суден, які було побудовано в Миколаєві.

Також, студенти переглянули фільм «Фрегат Святий Миколай» Євгена Уманова, який розповідає про перший військовий корабель – 44-гарматний фрегат «Святий Миколай», побудований на Інгульській верфі.

До уваги присутніх також було запропоновано експозицію книг з історії суднобудування, міста Миколаєва та МКІ-УДМТУ-НУК.

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК

Наукова бібліотека – до ювілею Олексія Павловича Попова

У рамках відзначення ювілейних дат відомих вчених Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, працівники Наукової бібліотеки презентують експозиції книжково-ілюстративних виставок, що розкривають наукові здобутки, інтелектуальні розробки та власні напрацювання науковців вишу.

19 лютого відділ обслуговування користувачів у Машинобудівному навчально-науковому інституті презентував персональну книжкову виставку «Відомий український науковець і новатор», присвячену ювілею від дня народження, наукової та інженерної діяльності відомого вченого в галузі триботехнологій та зубчатих механізмів, доктора технічних наук, професора НУК імені адмірала Макарова Олексія Павловича Попова.

У розділах виставки висвітлено багатогранну наукову, педагогічну та інноваційну діяльність знаного вченого. Науковцем зроблено понад 70 доповідей на Міжнародних науково-технічних конференціях (СРСР, Австрія, Німеччина, Польща, Україна тощо). Він – автор та співавтор 460 наукових публікацій, 165 винаходів. Результати розробок професора використовувались СРСР та використовуються в Україні, Німеччині, Китаї.

Загалом, на виставці було представлено понад 80 наукових видань з фонду Наукової бібліотеки, серед них: монографії; доповіді на кафедральних Міжнародних науково-технічних конференціях; збірники матеріалів Міжнародних науково-технічних конференцій «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці» за 2010–2017 рр.; збірники наукових праць МКІ – НУК; публікації вченого у фахових наукових вітчизняних та закордонних виданнях.

Експозиція книжково-ілюстративної виставки до ювілею відомого вченого – це вклад НБ НУК у популяризацію його наукової діяльності.

Глушко Г. Г.
завідуюча відділом
обслуговування НБ у МННІ НУК

З нагоди ювілею вченого

Традиційно, до ювілейних дат вчених НУК імені адмірала Макарова фахівці Наукової бібліотеки розробляють та презентують університетській спільноті персональні книжково-ілюстративні виставки, які відображають їх багатогранну педагогічну та наукову діяльність.

Так, з нагоди 60-річчя від дня народження відомого вченого в галузі управління проектами модернізації та реконструкції муніципальних систем енергопостачання, енергетичних установок, доктора технічних наук, професора НУК імені адмірала Макарова Ю. М. Харитонова, відділом обслуговування користувачів НБ в Машинобудівному навчально-науковому інституті підготовлено експозицію книжково-ілюстративної виставки «Інтелектуальні розробки та прогресивні технічні рішення».

До уваги користувачів представлено: наукові праці, зокрема доповіді на кафедральних Міжнародних науково-технічних конференціях; монографії; збірники наукових праць НУК; збірники матеріалів Міжнародних науково-технічних конференцій «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці» за 2010–2017 рр.; публікації вченого у фахових вітчизняних та закордонних виданнях; навчальні видання з фонду НБ НУК; авторські свідоцтва на винаходи, патенти та інші матеріали.

Глушко Г. Г.
завідуюча відділом
обслуговування НБ у МННІ НУК

Семінар «Використання можливостей БД Scopus в роботі наукової організації»

31 січня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК пройшов семінар для співробітників книгозбірні за темою: «Використання можливостей БД Scopus у роботі наукової організації». У рамках семінару були розглянуті питання повноцінного та ефективного використання можливостей інформаційного порталу Scopus, а саме: алгоритми пошуку статей за автором, цитуваннями, установою; пошук повнотекстових версій необхідних статей, профілі авторів у Scopus та ORCiD.

Сьогодні робота бібліотеки спрямована на широке ознайомлення наукових працівників і студентів університету з особливостями просування та моніторингу наукових публікацій у міжнародних наукометричних базах. З цією метою фахівці бібліотеки можуть запропонувати інструкції та методичні поради: «Інформаційні продукти компанії Elsevier для наукових досліджень (відеоматеріали)», «Платформа Scopus: базові можливості пошуку», «Коригування авторського профілю в SCOPUS», «Ресурси компанії Clarivate Analytics для наукових досліджень (відеоматеріали)», «Як зареєструватися в ORCID», «Інструкція зі створення авторського профілю ResearcherID на платформі Web of Science», «Популяризація наукової діяльності вченого у науковій мережі ResearchGate» та інші.

Запрошуємо усіх науковців університету на тренінги про можливості продуктів та послуг наукометричних БД Scopus та Web of Science, а також на консультації з питань реєстрації/актуалізації авторських профілів у реєстрах ResearcherID, ORCID, актуалізації представництв дослідників на веб-платформі Google Академія; розміщення результатів наукових досліджень в Інституційному репозитарії eIR NUOS.

Для довідки: SCOPUS — це реферативна база даних і наукометрична платформа, що була створена в 2004 р. видавничою корпорацією Elsevier (заснованою в 1880 р., м. Амстердам, Нідерланди). Scopus містить понад 54 млн. реферативних записів. У базі даних вже проіндексовано близько 22 тис. назв наукових журналів 5 тис. видавництв, 400 книжкових серій та 6,4 млн. праць конференцій. Видання індексуються з різним хронологічним охопленням, найповажніші наукові часописи представлені архівами, починаючи з першого випуску першого тому. Наукометричний апарат Scopus забезпечує облік публікацій науковців і установ, у яких вони працюють, та статистику їх цитованості.

Доступ до БД Scopus здійснюється за IP-адресами у всіх корпусах НУК імені адмірала Макарова з 01.11.2017 по 30.10.2018 рр.

З питань консультацій та проведення тренінгів звертатися до Електронного читального залу НБ НУК (ауд. 547).

Адреса доступу до БД Scopus: https://www.scopus.com .

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК