Щедрі дарунки від Святого Миколая

20 грудня до Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова завітав Святий Миколай з подарунком – комп’ютерною технікою: ноутбуком, навушниками та звуковими колонками. Як офіційний хаб цифрової освіти наша бібліотека ось уже протягом року активно бере участь у проєкті Міністерства цифрової трансформації «Дія. Цифрова освіта». Хаби цифрової освіти допомагають людям, які не мають власних гаджетів, зрозуміти, як ними користуватися, а також освоїти навички, необхідні для безпеки у цифровому світі і цифровому суспільстві.

Щиро дякуємо за благодійну допомогу спонсорам – відтепер ми маємо ще більше можливостей для навчання цифровій грамотності!

Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова запрошує усіх зацікавлених:
– прокачати свої digital-навички за допомогою освітніх серіалів, представлених на онлайн-платформі з цифрової грамотності https://osvita.diia.gov.ua/courses;
– скласти цифрограм (національний тест на цифрову грамотність) https://osvita.diia.gov.ua/digigram;
– розвинути свої цифрові навички та оволодіти набором знань для роботи на комп’ютері, звернувшись до Електронного читального залу (Головний корпус, ауд. 547).

Інформаційна година
“Кафедра двигунів внутрішнього згоряння, установок та технічної експлуатації: історія розвитку та сучасність”

Інформаційна година “Кафедра двигунів внутрішнього згоряння, установок та технічної експлуатації: історія розвитку та сучасність”, яку підготували співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК ім. адм. Макарова, була присвячена славетному ювілею: 90-річчю з дня створення кафедри двигунів внутрішнього згоряння, установок та технічної експлуатації. Видатні випускники, наукові дослідження, багата педагогічна спадщина – значення кафедри для машинобудівної освіти важко переоцінити.

Під час інформаційної години студенти групи 3211, співробітники кафедри та Наукової бібліотеки дізналися з розповіді к. т. н., професора В. С. Наливайка про історію Машинобудівного інституту і кафедри у фактах та особистостях, а також ознайомилися з фотоматеріалами та біографіями видатних науковців кафедри.

Перегляд літератури продемонстрував масштабність наукової та педагогічної спадщини вчених кафедри за всі роки її існування: від одного з найперших видань “Трудов Николаевского кораблестроительного института” (1934 р.) до найсучасніших монографій та підручників на електронних носіях.

Огляд літератури, підготовлений співробітниками відділу, ознайомив гостей заходу з новими науковими та навчальними виданнями науковців кафедри, особлива увага була приділена новому навчальному посібнику Ю. Л. Мошенцева та О. А. Гогоренка “Розрахунок ступеня відцентрового наддувного компресора”, який нещодавно надійшов до фонду Наукової бібліотеки.

Також присутні переглянули віртуальну виставку, створену до ювілейної дати, що складається з двох частин:
• частина 1 “Становлення та розвиток двигунобудування”;
• частина 2 “Сучасні проблеми двигунобудування”.
Перегляд віртуальної виставки доступний на сайті НБ за посиланням: http://lib.nuos.edu.ua/віртуальні

Чекаємо на всіх, хто цікавиться історією та сучасністю Машинобудівного навчально-наукового інституту, на перегляд літератури, який діятиме у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у МННІ до 17 грудня.

Сімоненко Н. Є.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ
у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Історична ретроспектива «Про що розповідають зірки»

7 грудня співробітники відділу наукової, іноземної літератури та періодичних видань Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова організували для студентів 2 курсу (гр. 2511, спеціальність «Правознавство») цікавий інформаційний захід, присвячений 200-річчю від дня заснування Миколаївської астрономічної обсерваторії, – історичну ретроспективу «Про що розповідають зірки».

Під час заходу студенти дізнались про історію заснування та будівництво обсерваторії, здійснили віртуальну екскурсію її залами, ознайомилися з деякими фактами діяльності її директорів та династії астрономів Кнорре.

Крім того, під час презентації віртуальної виставки «Він підкорив Миколаївське небо», присвяченої 220-річчю від дня народження першого директора Миколаївської обсерваторії Карла Кнорре, присутні дізнались про його життєвий шлях, наукову діяльність та внесок у розвиток міста Миколаєва.

Також увазі гостей заходу була представлена слайд-презентація про сучасну науково-дослідницьку роботу обсерваторії.

На завершенні заходу студенти із зацікавленістю переглянули науково-популярний фільм «Нові таємниці космосу». Вдало доповнили інформаційну палітру заходу музичні кліпи «Зоряне небо», «Сузір’я Всесвіту».

Іщук К. С.,
завідуюча. відділом наукової, іноземної літератури
та періодичних видань
НБ НУК ім. адм. Макарова

Базовий семінар «АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ. ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК АКАДЕМІЧНОГО ПИСЬМА» для студентів-менеджерів

6 грудня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова пройшов базовий семінар «АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ. ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК АКАДЕМІЧНОГО ПИСЬМА» для студентів 4 курсу спеціальності «Менеджмент» (рівень «Бакалавр») Факультету економіки моря.

Сьогодні дуже важливим є вміння орієнтуватися в потоці інформації, грамотно формулювати свої інформаційні запити, здійснювати самостійний пошук та аналіз потрібної інформації. Тому під час семінару було розглянуто такі питання, як: поняття, принципи та основні види порушень академічної доброчесності; правила цитування і посилання на джерела інформації; основи пошуку достовірної наукової інформації.

Для ефективної підготовки до захисту випускних робіт студенти детально розглянули «Положення про випускну кваліфікаційну роботу у Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова». А для недопущення випадків плагіату у випускних роботах студентів було ознайомлено з «Порядком здійснення заходів з перевірки робіт на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості із використанням програмно-технічних засобів».

Учасники семінару отримали практичні рекомендації з використання інформаційних джерел під час виконання письмових навчальних робіт, оформлення списку літератури, дотримання правил цитування. Крім цього, присутні дізналися про те, що у 2021 р. Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова запровадила два нових програмних модуля для віддаленої роботи з електронним каталогом бібліотеки, що надає можливість здійснювати швидкий і якісний пошук літератури за різними параметрами. Перший модуль – окремий програмний модуль «Web» http://ufd.nuos.edu.ua/DocSearchForm, який розташовано на сайті бібліотеки. Другий модуль – окремий програмний модуль «Android», який забезпечує доступ до електронного каталогу з мобільних пристроїв на ОС Android.

Інформаційна компетентність передбачає здатність впевнено почуватися у динамічному і постійно змінному світі інформації та володіти такими навичками, як пошук і опрацювання інформації, робота з новітніми інформаційно-комунікаційними технологіями. Тому студентів було ознайомлено з ключовими характеристиками та особливостями пошуку інформації в електронних колекціях та БД провідних видавництв світу, користування якими здійснюється в НУК ім. адм. Макарова завдяки національній передплаті. Це, насамперед, наукометричні БД Scopus і Web of Science, повнотекстова колекція книг відомого видавництва SpringerNature (2017 р.), більше 35 тис. книг БД ScienceDirect компанії Elsevier, а також якісні рецензовані наукові публікації, які складають основу БД EBSCO.

Нагадуємо, що з питань консультацій чи проведення семінарів і тренінгів щодо академічної доброчесності та академічного письма, електронних колекцій наукової періодики та БД провідних видавництв світу радимо звертатися до Електронного читального залу (ауд. 547 Головного корпусу) та Інформаційно-бібліографічного відділу НБ НУК ім. адм. Макарова (ауд. 651 Головного корпусу).

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Вебінар для бібліотек мережі хабів цифрової освіти
«Огляд популярних месенджерів для колективного спілкування»

30 листопада 2021 р. у межах Місяця цифрової грамотності #DigitalMonth #DigitalMonthLib співробітники Електронного читального залу НБ НУК ім. адм. Макарова взяли участь у вебінарі для бібліотек мережі хабів цифрової освіти «Огляд популярних месенджерів для колективного спілкування». Вебінар було організовано ВГО Українська бібліотечна асоціація та компанією SUPPORT.UA.

Сьогодні все частіше соцмережі перестають бути місцем для спілкування і все більше перетворюються на місце для самоствердження і реклами. Тому з кожним роком популярність месенджерів збільшується, вони стають невід’ємним атрибутом сучасного життя, зростає кількість постійних користувачів, особливо молоді. Спікерка вебінару Галина Корчевська, внутрішня тренерка Support.ua, дуже детально розповіла про те, що таке месенджери, зробила огляд функцій Viber, Telegram, Slack, порівняла ці месенджери і зробила акцент на перевагах кожного з них. Особливу увагу було приділено налаштуванню групових відеодзвінків, а також збереженню повідомлень – для того, щоб уникнути втрати даних.

Ми дуже вдячні ВГО Українська бібліотечна асоціація і компанії SUPPORT.UA. за цікавий і змістовний спеціалізований вебінар для бібліотек – хабів цифрової освіти.

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

30 листопада #ЩедрийВівторок – всесвітній день добрих справ

Дарування книг до фонду бібліотеки – це благородний порух душі, безкорислива щедрість і добра воля дарувальника.

Колектив Наукової бібліотеки висловлює щиру вдячність нашим користувачам, які долучились до Всеукраїнської акції дарування книг, що проходила 30 листопада з ініціативи Української бібліотечної асоціації в рамках Всесвітнього благодійного руху #ЩедрийВівторок, за активну участь і особистий внесок у примноження загальнодоступних книжкових скарбів, а саме:

• студентам групи 1561, що навчаються за спеціальністю «Журналістика»,
та куратору групи Гінкевич К. В. – кандидату педагогічних наук, доценту кафедри соціально-гуманітарних наук;
Дибач І. Л. – доктору економічних наук, завідуючій кафедрою інтелектуальної та цифрової економіки.
Також Наукова бібліотека щиро дякує тим користувачам, які подарували книги нещодавно:
Блінцову В. С. – доктору технічних наук, професору кафедри електричної інженерії суднових та роботизованих комплексів;
Білюку І. С. – кандидату технічних наук, доценту, завідувачу кафедри автоматики;
Горбову В. М. – кандидату технічних наук, професору, завідувачу кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та теплоенергетики;
Димо Б. В. – кандидату технічних наук, професору, завідувачу кафедри технічної теплофізики та суднових паровиробних установок, заступнику директора інституту;
Новогрецькому С. М. – кандидату технічних наук, доценту кафедри суднових електроенергетичних систем;
Новошицькому А. В. – кандидату технічних наук, доценту кафедри інженерної механіки та технології машинобудування;
Патлайчуку В. М. – кандидату технічних наук, доценту, завідувачу кафедри турбін;
Турти М. В. – кандидату технічних наук, доценту кафедри комп’ютерних технологій та інформаційної безпеки;
Шостаку В. П. – кандидату технічних наук, професору кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та теплоенергетики.

Колектив Наукової бібліотеки переконаний, що подаровані книги знайдуть своїх читачів та стануть корисними для них, сприятимуть освіті, культурному зростанню, будуть достойно оцінені читацьким загалом.

Нові модулі для віддаленої роботи з електронним каталогом Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова

Цифрова грамотність – невід’ємна навичка людства у XXI столітті. Особливо це стало актуальним в умовах пандемії COVID-19, яка змусила багатьох людей у світі перейти на дистанційну роботу або навчання. Основна мета заходів з цифрової освіти – розвиток цифрових навичок викладачів, студентів та співробітників університету, поширення практик застосування інноваційних технологій у навчальній, викладацькій, дослідницькій роботі та в повсякденному житті.

У 2021 р. Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова запровадила у свою діяльність два нових модуля для віддаленої роботи з електронним каталогом бібліотеки, що надає можливість здійснювати швидкий і якісний пошук літератури за різними параметрами, такими як автор, назва документа, рік видання, мова, вид документа, та іншими класифікаторами.

Перший модуль – окремий програмний модуль «Web» http://ufd.nuos.edu.ua/DocSearchForm, який розміщено на сайті бібліотеки. Для авторизації потрібно внести шифр і пін-код користувача (щоб їх отримати, необхідно надіслати листа із запитом на електронну адресу: tetyana.korolova@nuos.edu.ua або звернутися до Електронного читального залу бібліотеки в ауд. 547).

Другий модуль – окремий програмний модуль «Android», який забезпечує доступ до електронного каталогу з мобільних пристроїв на ОС Android. Його можна скачати із сайту www.ush.com.ua і встановити на свій мобільний пристрій. З інструкцією можна ознайомитися на сайті Наукової бібліотеки у розділі «Електронні ресурси» за посиланням https://cutt.ly/gWKOPmK .

За допомогою цих модулів можна не тільки здійснювати пошук інформації в електронному каталозі, але й отримати доступ до повнотекстових документів, внесених до нього, а це буде дуже актуальним під час дистанційної роботи та навчання.

Опановуємо нові знання разом із бібліотекою!

#DigitalMonth #DigitalMonthLib


Місяць цифрової грамотності від Міністерства цифрової трансформації України

З 1 по 30 листопада в Україні триває Місяць цифрової грамотності.
Ця ініціатива реалізується в межах проєкту Міністерства цифрової трансформації «Дія. Цифрова освіта». Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова долучилась до масштабної інформаційної кампанії, щоб надихнути співробітників і користувачів бібліотеки на набуття цифрових навичок.

З моменту запуску освітньої онлайн-платформи «Дія. Цифрова освіта» у 2020 р., співробітники бібліотеки самі пройшли навчання, отримали електронні сертифікати та стали амбасадорами цифрової грамотності.

Як офіційний хаб онлайн-платформи «Дія. Цифрова освіта» ми систематично проводимо семінари, практикуми, індивідуальні консультації з цифрової і медіаграмотності. Так, в межах #AllDigitalWeek2021, який проходив у березні цього року, було проведено семінар «Цифрові навички з пошуку інформації» для студентів четвертого курсу спеціальності 122 «Комп’ютерні науки» (рівень «Бакалавр») Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проєктами.

Протягом осіннього семестру для студентів першого курсу пройшли медіа-екскурсії-презентації «Відкриваємо бібліотеку: цифрове середовище Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова». Головна мета екскурсій – ознайомити першокурсників із сучасним цифровим середовищем бібліотеки: розгалуженим контентом вебсайту, пошуковими можливостями електронного каталогу та БД, наповненням інституційного репозиторію, колекціями електронної бібліотеки, різноманітними бібліографічними та вебліографічними покажчиками, сучасними віртуальними виставками та іншими електронними інформаційними ресурсами. Детальніше про ці заходи – у розділі «БІБЛІО-РЕПОРТЕР» http://lib.nuos.edu.ua/2021-2/ вебсайту Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова.

В рамках «Місяця цифрової грамотності» проведено індивідуальні навчання з професійного удосконалення цифрових навичок для співробітників і викладачів університету. Співробітники бібліотеки розповіли, як зареєструватися на порталі «Дія. Державні послуги», отримати електронний підпис, сформувати і роздрукувати COVID–сертифікати.
Для підвищення рівня медійно-інформаційної грамотності користувачів на сайті бібліотеки у розділі «Інтернет-ресурси» створено сторінку «Цифрова грамотність», в якій представлено digital проєкти, освітні курси, рамку цифрової компетентності та багато іншого, що сприяє розвитку цифровізації освіти.

Запрошуємо усіх зацікавлених в рамках «Місяця цифрової грамотності»:
– прокачати свої digital-навички за допомогою освітніх серіалів, представлених на онлайн-платформі з цифрової грамотності https://osvita.diia.gov.ua/courses;
– скласти цифрограм (національний тест на цифрову грамотність) https://osvita.diia.gov.ua/digigram;
– розвинути свої цифрові навички та оволодіти набором знань і навичок роботи на комп’ютері, звернувшись до Електронного читального залу Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова (ауд. 547).

Опановуємо нові знання разом із бібліотекою!

#DigitalMonth #DigitalMonthLib


Всеукраїнська науково-практична конференція
“Сучасні тренди розвитку бібліотеки ЗВО цифрової епохи
в структурі інформаційного забезпечення навчального процесу,
наукової та дослідницької діяльності ЗВО”

“Сучасні тренди розвитку бібліотеки ЗВО цифрової епохи в структурі інформаційного забезпечення навчального процесу, наукової та дослідницької діяльності ЗВО” – саме цій темі була присвячена Всеукраїнська науково-практична конференція, яка відбулась 11 листопада на базі Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування ім. адм. Макарова. Захід проходив у форматі онлайн на платформі Zoom.

У роботі професійного форуму взяли участь понад 60 учасників, це керівники та провідні фахівці книгозбірень закладів вищої освіти України, м. Миколаєва, публічних бібліотек, науково-педагогічні працівники та директор видавництва «Олді+».

Відкрила конференцію Т. М. Костирко, директор Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова, кандидат наук із соціальних комунікацій.

З вітальним словом до учасників заходу звернулась І. О Іртищева, проректор з науково-педагогічної роботи та інноваційної діяльності Національного університету кораблебудування ім. адм. Макарова, доктор економічних наук, професор, професор кафедри менеджменту. Вона наголосила на тому, що бібліотека ЗВО на сучасному етапі розвитку та модернізації вищої освіти в Україні повинна сприяти, у межах своєї компетенції, впровадженню європейських норм і стандартів освіти, підвищенню наукового рейтингу університету, гнучко та оперативно реагувати на зміни потреб і очікувань своїх користувачів, та побажала фахівцям бібліотек плідної праці, цікавого професійного спілкування, спрямованого на подальший інноваційний розвиток.

Було представлено багато доповідей та виступів, присвячених нагальним питанням функціонування бібліотек ЗВО, в яких учасники презентували результати практичного досвіду та наукових досліджень, а саме: сучасні стратегії розвитку університетських бібліотек; доступ до інформаційних ресурсів бібліотек ЗВО; науково-дослідницька діяльність бібліотек ЗВО; книжкова спадщина бібліотек: вивчення та збереження; бібліотечне середовище як дієвий простір соціокультурного розвитку. Велику увагу в доповідях учасників конференції було приділено питанням бібліотечної освіти в умовах цифровізації, проблемам формування цифрових компетентностей та цифрових бібліотечних сервісів, читанню в цифрову епоху. Окремий тематичний блок в програмі конференції було присвячено досвіду роботи бібліотек з формування культури академічної доброчесності. Всі доповіді було подано у вигляді змістовних наукових презентацій, тож захід пройшов в атмосфері підвищеного інтересу до кожного виступу.

В межах конференції з презентацією електронно-бібліотечної системи видавництва «Олді+» виступив директор видавництва О. П. Головко. Учасники заходу мали можливість задати питання та дізнатися більше про нову платформу видавництва.

Всеукраїнська науково-практична конференція пройшла на високому фаховому рівні. Атмосфера конференції сприяла творчому, зацікавленому та конструктивному спілкуванню. Наприкінці конференції відбувся обмін думками між учасниками конференції, було висловлено вдячність за інформативні доповіді та цікавий практичний досвід роботи. Плідна робота та професійне спілкування колег збагатили учасників заходу новими ідеями.

Могильна О. Л.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи НБ НУК ім. адм. Макарова

Карантин – не перепона для підвищення професійної компетенції

Професійне зростання, набуття професійних компетенцій – безперервний процес, і навіть карантинні обмеження його не зупиняють. Доказ цьому – участь представників Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова у ІV Науково-практичній інтернет-конференції «БІБЛІОТЕКИ І СУСПІЛЬСТВО: РУХ У ЧАСІ ТА ПРОСТОРІ». Ініціатором проведення конференції, яка цього року відбувалася дистанційно – у форматі онлайн, стала Наукова бібліотека Харківського національного медичного університету.

Досвід роботи Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова в умовах пандемії COVID-19 висвітлила провідна методистка книгозбірні Т. С. Мігунова. Слід зазначити, що у роботі професійного форуму взяли участь представники наукових бібліотек провідних закладів вищої освіти Харкова, Києва, Львова, Полтави, Ужгорода.

Базовий семінар «АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ. ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК АКАДЕМІЧНОГО ПИСЬМА» для студентів-програмістів

27 жовтня було проведено базовий семінар «Академічна доброчесність та електронні ресурси для науки і освіти» для студентів 4 курсу ОП 126 «Інформаційні системи та технології» (рівень «Бакалавр») Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проектами. У зв’язку з переходом НУК ім. адм. Макарова на дистанційну форму навчання захід відбувся із допомогою програмного продукту Google Meet.

Мета заходу – формування інформаційної культури здобувачів вищої освіти, а також культури академічної доброчесності та навичок академічного письма.

Під час семінару були розглянуті такі питання:
– академічна доброчесність як чинник якості освіти;
– принципи академічної доброчесності;
– основні види порушень академічної доброчесності;
– правила цитування і посилання на джерела інформації;
– основи пошуку інформації.

З метою визначення організаційно-методичних засад підготовки та захисту випускних робіт студенти докладно розглянули Положення «Про випускну кваліфікаційну роботу у Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова». А для недопущення випадків плагіату у випускних роботах студентів було детально ознайомлено з «Порядком здійснення заходів з перевірки робіт на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості із використанням програмно-технічних засобів» і попереджено про необхідність особливої уважності при опрацюванні матеріалів досліджень та застосування програмних засобів для встановлення доброчесності у власних кваліфікаційних роботах.

Однією з основних навичок якісного академічного письма є пошук, обрання і визначення якості джерела. Ефективний пошук актуальної наукової інформації – запорука успішної роботи і студента, і вченого. В цьому Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова готова надати користувачам всебічну інформаційну підтримку. Тому студентів було ознайомлено з ключовими характеристиками та особливостями пошуку інформації в електронних колекціях та БД провідних видавництв світу, користування якими здійснюється в НУК ім. адм. Макарова завдяки національній передплаті. Це, насамперед, наукометричні БД Scopus і Web of Science, повнотекстова колекція книг (2017 р.) відомого видавництва Springer Nature, повнотекстова БД ScienceDirect компанії Elsevier, а також БД EBSCO, основу яких становлять якісні рецензовані наукові журнали та книги від авторитетних світових постачальників наукової інформації.

Сьогодні ефективний пошук наукової інформації неможливий без використання потенціалу відкритої науки та відкритого доступу до інформації. Щороку в останній тиждень жовтня проводиться Міжнародний тиждень відкритого доступу. У 2021 р. він проходить з 25 по 31 жовтня за темою: «Це важливо – як ми відкриваємо знання: справедлива участь» («It Matters How We Open Knowledge: Building Structural Equity»). Завідуюча Електронним читальним залом Наукової бібліотеки Т. Д. Корольова розповіла присутнім про рух відкритого доступу, його історію та сучасний стан, а також представила новий випуск вебнавігатора «Ресурси відкритого доступу», який є потужним пошуковим засобом, що акумулює вебадреси і допомагає користувачам орієнтуватися в сучасних відкритих наукових ресурсах.

Учасники семінару отримали практичні рекомендації і відповіді на питання, що стосуються академічної доброчесності, основ академічного письма та пошуку інформації.

Нагадуємо, що з питань консультацій чи проведення семінарів і тренінгів щодо академічної доброчесності студентів, електронних колекцій наукової періодики та баз даних провідних видавництв світу просимо звертатися до Електронного читального залу (ауд. 547), е-mail: tetyana.korolova@nuos.edu.ua та Інформаційно-бібліографічного відділу НБ НУК ім. адм. Макарова (ауд. 651), е-mail: kateryna.bilonozhko@nuos.edu.ua.

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова
про академічну доброчесність для здобувачів освіти

У Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки НУК їм. адм. Макарова для першокурсників спеціальностей 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», 125 «Кібербезпека», 123 «Комп’ютерна інженерія» і «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка» відбулася лекція-презентація «Академічна доброчесність: курс для здобувачів освіти». Захід спрямований на поширення серед студентів академічної доброчесності і попередження плагіату.

Зацікавлені темою лекції студенти дізналися, якими правилами повинні керуватися учасники освітнього процесу і як потрібно застосовувати принципи академічної доброчесності під час навчання. Після лекції слухачі курсу «Академічна доброчесність» виконали спеціальні тестові завдання, за результатами яких отримають сертифікат про успішне проходження курсу.

Білоножко К.С.,
бібліотекар І категорії
інформаційно-бібліографічного відділу
НБ НУК ім. адм. Макарова

Інформаційний дайджест «Є така професія – студент»

22 жовтня на абонементі Кораблебудівного навчально-наукового інституту та Факультету економіки моря (ауд. 545) був проведений інформаційний дайджест «Є така професія – студент». На заході були присутні студенти першого курсу груп 1111 та 1112.

Відкрила захід провідний бібліотекар Н. О. Махмутова, яка надала студентам найважливішу інформацію про роботу відділу, ознайомила їх із фондом відділу – навчальною літературою, методичними посібниками, довідковими виданнями, з тематичними віртуальними виставками, які створюють працівники бібліотеки на допомогу навчальному процесу, а також розповіла про сайт Наукової бібліотеки.

Цікавою була розповідь Н. О. Махмутової про історію виникнення Міжнародного дня студентів, який відзначається у листопаді. Присутні переглянули відеоролики «Життя студентів у Середньовіччі» та «Студент на екзамені». Потім бібліотекар І-ї кат. Л. М. Денисюк представила пізнавальну презентацію «Цікаві факти із життя студентів в провідних університетах світу». На завершення заходу студенти переглянули веселу пародію на пісню «Я – студент», яка викликала посмішки.

Зустріч відбулася в дружній, позитивній атмосфері. Співробітники абонементу запевнили першокурсників, що завжди готові допомогти своїм читачам зорієнтуватися в інформаційному просторі бібліотеки.

Махмутова Н.О.,
провідний бібліотекар НБ НУК ім. адм. Макарова

Бібліотека – простір для змістовного та цікавого дозвілля

Бібліотека – це не тільки місце, де навчаються, але й місце, де відпочивають. І відпочивають цікаво та з користю.

Нещодавно до читального залу Головного корпусу завітали студенти групи 3441 разом зі своїм викладачем, кандидатом економічних наук В. Г. Роговим. Наші гості зацікавилися інтелектуальною грою “Миколаївський магнат”, створеною Миколаївським обласним краєзнавчим музеєм і придбаною бібліотекою у вересні цього року. За допомогою інтерактивної гри студенти змогли дізнатися більше про Миколаїв та, гадаємо, отримали задоволення від часу, проведеного у бібліотеці.

Тож запрошуємо всіх бажаючих цікаво провести час і перевірити свої знання з історії міста до читального залу Головного корпусу (ауд. 645). Бібліотека завжди рада гостям і чекає нових гравців – спробуйте себе в ролі миколаївського підприємця-магната минулого століття!

Нагадуємо: правила гри схожі на класичну “Монополію”, але сюжет наповнений краєзнавчими деталями і перероблений на “старомиколаївський лад”. У грі одночасно можуть брати участь від двох до чотирьох гравців. Події гри відбуваються у 1917 році. Гравці можуть купувати, продавати, здавати в оренду підприємства та нерухомість старого Миколаєва. За бажанням можна обрати режим освітнього квесту, який передбачає точні відповіді гравців на запитання з історії Миколаєва.

Матвієнко О. Б.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ
у Головному корпусі НУК ім. адмірала Макарова

200 років на орбіті науки

Миколаївська астрономічна обсерваторія (НАО) є найстарішою обсерваторією південно-східної Європи, а також пам’ятником архітектури загальнонаціонального значення на території України. Цього року обсерваторія відзначає 200-річчя від дня заснування. 7 жовтня, з нагоди ювілею цієї наукової установи відділ обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки НУК ім. адмірала Макарова провів усний журнал “200 років на орбіті науки” для студентів І курсу ННІАЕ (гр.1361, 1371). Захід відбувся за активної участі співробітників Науково-дослідного інституту “Миколаївська астрономічна обсерваторія” (НДІ “МАО”).

У вступному слові бібліотекар І категорії Н. В. Альбрехт підкреслила історичне значення обсерваторії у нашому місті, адже вона є однією з небагатьох збережених до наших днів пам’яток культури та архітектури загальнонаціонального значення; у 2007-му році Миколаївська астрономічна обсерваторія була включена в список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України в рамках програми, націленої на пошук і збереження об’єктів, пов’язаних з астрономією, що мають історичну та культурну цінність.

Співробітник НДІ “МАО”, інженер-програміст Д. В. Бодрягін презентував оглядову лекцію з показом слайдів на тему: “Історія та сьогодення Миколаївської астрономічної обсерваторії”. Він розповів про етапи розвитку та основні напрями діяльності наукового закладу і представив присутнім нові розробки. Його розповідь викликала великий інтерес у студентів, хоча деякі з них вже були на екскурсії в обсерваторії.

Завідуюча науково-технічної бібліотеки обсерваторії Л. М. Янішевська підготувала бібліографічний огляд “Зірковий шлях миколаївської обсерваторії” та ознайомила учасників заходу з унікальними виданнями з фонду бібліотеки МАО, серед яких –раритети ХVII-ХIХ ст. Деякі книги були виготовлені ручним способом, а на одній навіть був автограф засновника Миколаївської обсерваторії і першого її директора – видатного астронома Карла Кнорре. Студенти з цікавістю та обережністю розглядали старовинні видання.

Захід викликав жвавий інтерес студентів, вони дізнались багато цікавих фактів з історії цієї наукової установи та міста Миколаєва.

Олейниченко В. М.,
завідуюча відділом обслуговування в ННІАЕ
НБ НУК ім. адмірала Макарова

Історична година “Пам’ять про нього – вічна” (М. Грушевський)

7 жовтня для студентів-економістів груп 2411 та 2421 на абонементі молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проєктами, Факультету екологічної та техногенної безпеки була проведена історична година, приурочена до 155-річчя з дня народження Михайла Грушевського – видатного історика, державного і громадсько-політичного діяча, літературознавця, письменника, публіциста, організатора української науки, академіка Всеукраїнської академії наук і Академії наук СРСР, першого президента України.

Про те, яким був Михайло Грушевський як культурно-освітній та громадський діяч, а також ким він є для нас сьогодні, у супроводі презентації розповіла завідуюча сектором обслуговування Г. В. Костюк. Студенти дізнались, що за життя він був не тільки видатним істориком і письменником, але й одним із засновників Української Народної Республіки, наполегливим суспільно-політичним діячем, з яким пов’язані ідеї відродження української культури і науки. Він став символом боротьби за національну незалежність, його цитують, досліджують і перевидають. Михайло Сергійович писав, що українець – це той, хто хоче йти спільно зі своїм народом, працювати для його добра, боротися за його свободу і кращу долю.

Під час заходу також було продемонстровано відеофільм про життєвий шлях Михайла Грушевського та діяльність як видатного історика, про його внесок в розвиток української політики, про труднощі та перші кроки України до державного суверенітету.

Михайло Грушевський – це вчений світового рівня, творча спадщина якого вражає своїм тематичним діапазоном, енциклопедичністю, універсальністю. Його перу належать близько двох тисяч праць з історії, соціології, літератури, етнографії, фольклору. Ще й досі неповною мірою досліджено його публіцистику, епістолярний доробок. Та насамперед він увійшов у вітчизняну історію як її великий літописець, автор фундаментальної десятитомної “Історії України-Руси”, справедливо названої метрикою нашого народу.

Наприкінці заходу була проведена вікторина для перевірки знання біографії і творчої та історичної спадщини М. Грушевського. Найактивніші учасники отримали подарунки. Студенти продемонстрували високий рівень знань з історії України.

До уваги присутніх також було запропоновано виставку наукових праць та монографій історика під назвою “М. Грушевський – видатний українець”. ЇЇ можуть переглянути всі бажаючі на абонементі молодших курсів (ауд. 549 Головного корпусу) за умови дотримання карантинних протиепідемічних заходів.

Костюк Г. В.,
завідуюча сектором відділу обслуговування користувачів
НБ НУК ім. адмірала Макарова

Нові надходження – для науки, навчання та дозвілля

Перегляд літератури “Нові надходження 2020–2021 – для науки, навчання та дозвілля”, який відкрився у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК ім. адм. Макарова, викликав неабияку зацікавленість відвідувачів.

Співробітники відділу вирішили нагадати користувачам про найбільш значущі та цікаві видання, які відділ одержав впродовж 2020 року та першого півріччя 2021-го, а також про те, що відділ обслуговування користувачів НБ у МННІ може запропонувати не тільки фахові видання (книги, періодику, електронні видання), але й художню літературу, книги з історії, краєзнавства, різноманітну довідкову літературу.

Частина представлених видань була придбана за кошти університету, частина передана в дар викладачами, співробітниками і студентами, як, наприклад, книги “Marine Power Plant” та “Alternative Fuels in Ship Power Plant” (автори – Serhiy Serbin, Viktor Gorbov, Vira Mitienkova та ін.), які вийшли у 2021 р. у видавництві Springer та були люб’язно передані бібліотеці професором Віктором Михайловичем Горбовим.

Когось із відвідувачів вразили нові видання з комп’ютерної графіки, для когось стала несподіванкою наявність у фонді відділу окрім літератури технічної спрямованості також сучасної української та зарубіжної прози, а інших зацікавила краєзнавча література з історії та архітектури Миколаївщини.

Звісно, це не всі документи, одержані відділом за зазначений період, але представлена література, безумовно, буде корисною для наукових досліджень, навчання та дозвілля.

Виставка ще триває, її можна переглянути у читальному залі відділу обслуговування користувачів НБ у МННІ за умови застосування протиепідемічних засобів індивідуального захисту. Будемо раді бачити всіх бажаючих!

Сімоненко Н. Є.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ
у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Подяка учасникам благодійної акції “Подаруй бібліотеці книгу!”

Наукова бібліотека висловлює щиру вдячність усім, хто долучився до благодійної акції «Подаруй бібліотеці книгу!», що проводилась в бібліотеці напередодні Всеукраїнського дня бібліотек.

Науковці, викладачі, співробітники університету дарували бібліотеці свої книги. Шляхетний вчинок цих людей викликає почуття глибокої поваги, адже вони мають чудову якість – віддавати і дарувати.

Ми дякуємо всім, хто долучився до цієї благородної справи:

Бабкіну Г. В. – кандидату технічних наук, доценту;
Блінцову В. С. – доктору технічних наук, професору;
Волянській Я. Б. – кандидату технічних наук, доценту;
Галю А. Ф. – кандидату технічних наук, доценту, професору НУК, Заслуженому винахіднику України;
Коренєвій Ю. П. – кандидату психологічних наук;
Ляшко А. В. – викладачу;
Мацкевичу В. В. – капітану ІІ-го рангу, головному метрологу;
Мухіній Л. М. – кандидату психологічних наук;
Парсяку В. Н. – декану Факультету економіки моря, Заслуженому діячу науки і техніки України, доктору економічних наук, професору;
Рябенькому В. М. – доктору технічних наук, професору, завідувачу кафедри теоретичної електротехніки і електронних систем;
Ушкаренко О. О. – доктору технічних наук, доценту.

Ми щиро і безмежно вдячні за подаровані книги. Ці видання стануть важливою частинкою фонду нашої бібліотеки, обов’язково знайдуть свого читача, допоможуть у забезпеченні освітнього процесу.

Тож ми запрошуємо шановних користувачів у читальний зал Головного корпусу університету (ауд.645 ) ознайомитися з книжковою виставкою «На добру згадку читачам…», на якій представлено подаровані видання, серед яких наукові монографії, навчальні посібники, книги спогадів, поетичні збірники та інші твори. Чекаємо на Вас!

Зустріч з першокурсниками

28 вересня 2021 року у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки (ННІАЕ) НУК ім. адмірала Макарова відбулася зустріч дирекції інституту зі студентами І курсу (групи 1341, 1341 ст., 1381).

Виконуючий обов’язки директора НН ІАЕ В. А. Скороходов привітав студентів з початком навчального року і побажав успіхів у навчанні.

Заступник директора з питань молодіжної політики І. В. Тимченко розповіла студентам про те, які вони мають права та обов’язки під час навчання в університеті. Враховуючи те, першокурсникам теж у майбутньому доведеться писати і захищати свої кваліфікаційні роботи, І. В. Тимченко ознайомила їх із «Кодексом академічної доброчесності та корпоративної культури» НУК ім. адмірала Макарова. Також вона звернула увагу на деякі питання етики у молодіжному середовищі.

Завідуюча відділом В. М. Олейниченко розповіла першокурсникам про відділ обслуговування Наукової бібліотеки в ННІАЕ: про бібліотеку, її ресурси та правила користування бібліотекою.

Співробітниками бібліотеки була організована книжкова виставка «Бібліотека – першокурснику». Крім того, студенти із зацікавленням переглянули пізнавальні відеоролики «Читач понад усе» – про відділ обслуговування користувачів НБ в ННІАЕ НУК ім. адм. Макарова та «Профессионализм, надежность, качество» – про інститут автоматики та електротехніки.

Альбрехт Н. В.,
бібліотекар I категорії
НБ НУК ім. адм. Макарова

Віртуальна краєзнавча подорож «Миколаїв суднобудівний:
історія і сучасність (1789–2021 рр.)»

27 та 28 вересня в Електронному читальному залі Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова відбулася віртуальна краєзнавча подорож «Миколаїв суднобудівний: історія і сучасність (1789–2021 рр.)». Цей захід присвячено 232-й річниці заснування м. Миколаєва, вже традиційно він проводиться для студентів третього та четвертого курсів Факультету економіки моря НУК ім. адм. Макарова.

Для всебічного ознайомлення з історією рідного краю значну частину краєзнавчої подорожі було присвячено розкриттю діяльності провідних миколаївських суднобудівних підприємств, починаючи з першої верфі «Миколаївське адміралтейство», закладеної в гирлі річки Інгул у 1788 році. Також студенти дізналися про історію створення таких миколаївських суднобудівних підприємств та компаній, як «Наваль», «Руссуд», «Суднобудівний завод ім. 61 комунара», «Чорноморський суднобудівний завод», «Океан», «Нібулон».

Студенти особливо зацікавились діяльністю сучасних проєктно-конструкторських бюро (ПКБ) та науково-дослідних центрів Миколаєва: ДП «Дослідно-проєктний центр кораблебудування», ПКБ «Marine Design Engineering Mykolayiv», ПКБ «Асаба Дизайн Центр», C-Job (найбільше у Європі незалежне ПКБ), які розробляють і впроваджують у виробництво проєкти всіх видів комерційних суден, сучасних військових кораблів, річкових суден, суден обслуговування (портового флоту).

Цікавим доповненням подорожі стали відеофільми «Фрегат “Святий Миколай”», «Беседка Адмирала Грейга» Євгена Уманова; «Суднобудівний завод ім. 61 комунара»; «Чорноморський суднобудівний завод»; «Завод «Океан»»; ДП «Дослідно-проєктний центр кораблебудування».

Крім того, студенти-учасники віртуальної подорожі мали змогу ознайомитися з краєзнавчими ресурсами нашої бібліотеки, які було представлено в експозиції книг «Історична мандрівка рідним містом».

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Дякуємо за поповнення краєзнавчої колекції!

Справжній скарб кожної бібліотеки – це її фонди. Тому особливо приємно, коли до формування книжкової колекції долучаються користувачі бібліотеки – співробітники університету, студенти і ті, хто колись був пов’язаний з університетом, або просто шанувальники бібліотеки. І хоча основну частину фондів університетської бібліотеки складає література, пов’язана з науковим та навчальним процесами, колекція літератури краєзнавчого напрямку завжди викликає зацікавленість користувачів, особливо тих, які небайдужі до історії свого рідного краю, його самобутності та розвитку.

Тому напередодні Всеукраїнського дня бібліотек Наукова бібліотека НУК ім. адмірала Макарова бажає висловити щиру подяку нашим друзям, які останнім часом поповнили нашу колекцію краєзнавчої літератури своїми безцінними дарами, а саме:

Євгену Григоровичу Горбурову, кандидату історичних наук, члену Національної спілки краєзнавців України, депутату Миколаївської обласної ради, голові постійної комісії з питань науки і освіти, інновації, молоді, сім’ї і спорту, культури та духовності, який передав до бібліотеки результати своїх чергових історичних розвідок: “Истории из прошлого, Очерки” (власного авторства) та “Николаев в истории создания Добровольного флота (1878г.): Архивные документы подтверждают” (авторства Євгена Григоровича та Кирила Євгеновича Горбурових). Перша – це 28 нарисів з історії Миколаєва, а друга стосується участі мешканців Миколаєва у пожертвуванні коштів на придбання та озброєння океанських крейсерів, що стало основою для створення Добровольчого флоту Російської імперії. Матеріали підтверджені документами, супроводжуються ілюстраціями, архівними фото, і, як завжди, захоплюють з перших сторінок.

Вячеславу Григоровичу Матвєєву, професору, який усе життя віддав Миколаївському кораблебудівному інституту та університету, працював завідувачем кафедри, деканом, а зараз перебуває на заслуженому відпочинку. Книга “Моей жизни река широка, глубока… (Из записок в стол)” є продовженням першої книги автобіографічного жанру шановного професора, в якій автор ділиться з читачами своїм досвідом у подоланні труднощів, які траплялися на його життєвому шляху.

Владиславу Вітольдовичу Мацкевичу, капітану 2-го рангу у відставці, письменнику-мариністу, співробітнику університету постійному читачу та давньому другу бібліотеки. Вже не одна книга, подарована Владиславом Вітольдовичем, знайшла своє місце на книжкових полицях Наукової бібліотеки. Цього разу він супроводив дарчим написом і передав до бібліотеки книгу “С высоты волн (заметки очевидца)” Олександра Кузнецова, помічника капітана славетної яхти “Ікар”, який, на жаль, пішов від нас у квітні 2020 року. Автор з великим ліризмом описує свою навколосвітню подорож, а побутові подробиці допомагають читачу відчути себе її учасником.

А також колишньому студенту та викладачу університету, доценту Володимиру Миколайовичу Христенку, зустріч з яким нещодавно відбулася у читальному залі бібліотеки. У ході дружнього спілкування автор презентував та подарував бібліотеці кілька своїх нових художньо-літературних видань краєзнавчої тематики:
– “Николаевский хронограф” – календар найбільш важливих подій в історії Миколаєва. Цей проєкт створювався автором з 2010 р. в рамках літературно-художнього інтернет-журналу “Николаев литературный” і вийшов окремим виданням у 2021 році.

– “Адмирал Н. А. Аркас”, “Адмирал Г. И. Бутаков”, “Адмирал А. С. Грейг” – книги з серії “Николаевские адмиралы”, присвяченої видатним адміралам минулого, життя та діяльність яких були пов’язані з Миколаєвом і лишили яскравий слід в історії нашого славетного міста.

Ще раз щиро дякуємо Вам, наші добрі друзі! Бажаємо Вам успіхів та міцного здоров’я і сподіваємось на подальшу співпрацю!

Колектив Наукової бібліотеки НУК ім. адмірала Макарова

Бібліотека – відкритий світ ідей

23 вересня в читальному залі Головного корпусу (ауд. 645) була проведена Година інформації за темою “Бібліотека – відкритий світ ідей”. На заході були присутні студенти гр.1411 Факультету економіки моря.

Відкрила захід завідуюча відділом О. Б. Матвієнко, яка привітала студентів і напередодні Всеукраїнського дня бібліотек побажала їм приємної та плідної співпраці з надійним помічником і другом – бібліотекою.

Про те, що книга – це один з найвеличніших винаходів людства, знають всі. А ось про те, як людство увічнило і вшанувало книгу в святах, пам’ятниках, скульптурах, кіно та піснях присутнім розповіла бібліотекар І-ї кат. Л. М. Денисюк. Її виступ доповнив перегляд відеоролика “Найцікавіші бібліотеки світу”. Бібліотекар І-ї кат. А. М. Захаренко розповіла студентам про цікаві факти з бібліотечної історії та про видатних особистостей, які присвятили роки свого життя бібліотечній справі.

Щиро сподіваємося, що в майбутньому нас чекає чимало нових цікавих зустрічей із нашими користувачами у такій дружній і теплій атмосфері, як цього дня!

Захаренко А. М.,
бібліотекар І кат.
НБ НУК ім. адм. Макарова

Книжковий час

Подарунки бувають різні. Бувають великі і маленькі, очікувані і несподівані, приголомшливі, корисні… Але, якими б не були подарунки, їх завжди приємно отримувати, особливо напередодні свята. Зазвичай ми, бібліотекарі НУК ім. адм. Макарова, готуємо заходи для наших читачів, але буває і навпаки. З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек нам зробили подарунок студенти груп 2411 та 2421 і викладач кафедри інтелектуальної цифрової економіки Факультету економіки моря НУК ім. адм. Макарова, кандидат економічних наук В’ячеслав Гергійович Рогов.

Наші читачі підготували для нас захід “Книжковий час”, на якому презентували свої улюблені книги. Студенти розповідали про книги, які їм сподобались, запам’ятались, змінили їх світогляд, зокрема: “Гордість та упередження” Джейн Остін, “Дванадцять стільців” Іллі Ільфа та Євгена Петрова, “До зустрічі з тобою” Джоджо Моєс, “Спілка мертвих поетів” Ненсі Горовіц-Клейнбаум, “Тетчер. Видатні особистості в історії” Андрія Галушки, “Майстер і Маргарита” Михайла Булгакова. Розповіді супроводжувались цікавими презентаціями. Весь захід пройшов у затишній, дружній і теплій атмосфері.

Дякуємо нашим читачам за цікавий, незвичний та цінний для нас подарунок!

Матвієнко О. Б.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ
у Головному корпусі НУК ім. адм. Макарова

Бібліо-адвайзер «Твоя професія починається сьогодні»

21 та 22 вересня співробітники Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова гостинно зустріли у стінах Навчально-наукового гуманітарного інституту студентів-першокурсників. За ініціативи кураторів групи 1571 (спеціальність «Національна безпека») професора, доктора політичних наук Н. О. Ніколаєнко та групи 1541 (спеціальність «Олімпійський професійний спорт») доцента кафедри теоретичних основ олімпійського та професійного спорту С. В. Бірюк був проведений бібліо-адвайзер «Твоя професія починається сьогодні».

Завідуюча відділом І. В. Кузнецова розповіла студентам про історичне минуле та сьогодення бібліотеки, вручила їм читацькі квитки і побажала, щоб новий навчальний рік приніс нові звершення та став для них успішним в усіх сферах життя.

Співробітник інформаційно-бібліографічного відділу НБ К. С. Білоножко презентувала присутнім курс для здобувачів вищої освіти «Академічна доброчесність», з якого студенти дізналися про основні принципи академічної доброчесності та нову дистанційну послугу для користувачів бібліотеки – доступ до електронного каталогу НБ НУК ім. адм. Макарова з мобільних пристроїв на ОС Android за допомогою мобільного додатка LibClient.

Цікаво пройшло анкетування студентів з питань медіаграмотності та їх безпеки у медіапросторі, яке провела бібліотекар С. Ю. Гординець.

На завершення заходу працівники бібліотеки запевнили, що завжди допоможуть своїм користувачам зорієнтуватися в інформаційному просторі бібліотеки університету. Зустріч відбулася в теплій, дружній атмосфері.

Кузнецова І. В.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів ННГІ та ФМП
НБ НУК ім. адм. Макарова

День інформації кафедри технічної теплофізики
та суднових паровиробних установок

День інформації у бібліотеці – це чудова нагода ознайомити співробітників кафедр, а також студентів відповідних напрямків навчання з новинками галузевої літератури, періодичними виданнями та послугами, які пропонує бібліотека.

Не став винятком і День інформації кафедри технічної теплофізики та суднових паровиробних установок, підготовлений співробітниками відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК ім. адм. Макарова. Студенти груп 3211, 3231, 3241, 3251 та 2211ст мали змогу ознайомитися з друкованими та електронними виданнями, представленими на виставках “Дослідження науковців кафедри ТТ та СПУ” і “Енергоефективність та енергозбереження сьогодні”. Також до їхньої уваги було запропоновано бібліографічний огляд на тему “Новини енергетики”.

Переглядаючи виставку “Нові періодичні видання у галузі енергозбереження”, завідувач кафедри професор Б. В. Димо звернув увагу присутніх на важливість передплати бібліотекою фахових періодичних видань “Теплофізика та теплоенергетика”, “Інтегровані технології та енергозбереження”, “Енерготехнології та ресурсозбереження”, ретроспектива яких дає уявлення про розвиток і сучасний стан енергетики та енергозбереження.

У заході взяли участь викладачі кафедри: професор Б. В. Димо, доцент П. А. Пацурковський, викладач А. В. Язловецький. Вони презентували навчальний посібник власного авторства “Основи теплотехнічних вимірювань” 2021 року видання у рубриці “Прем’єра книги”.

Завідуюча відділом обслуговування користувачів у МННІ Н. Є. Сімоненко ознайомила учасників заходу з виставкою нових надходжень до бібліотеки та поінформувала їх щодо функціонування сайту бібліотеки, доступу до електронних каталогів, повнотекстових баз даних, питань академічної доброчесності та ін.

Літературу, яка їх зацікавила, бажаючі змогли одразу ж отримати на абонементі.

Сімоненко Н.Є.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ
в МННІ НУК ім. адм. Макарова

Медіа-екскурсія-презентація «Відкриваємо бібліотеку: цифрове середовище
Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова» для студентів Машинобудівного інституту

15 і 16 вересня, в рамках акції «Тиждень активації першокурсника», співробітники Електронного читального залу провели медіа-екскурсію-презентацію «Відкриваємо бібліотеку: цифрове середовище Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова» для студентів першого року навчання освітнього ступеня бакалавра Машинобудівного навчально-наукового інституту.

Головна мета екскурсії – ознайомити першокурсників із сучасним цифровим середовищем Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова: розгалуженим контентом вебсайту, пошуковими можливостями електронного каталогу та БД, наповненням інституційного репозитарія, колекціями електронної бібліотеки, різноманітними бібліографічними та вебліографічними покажчиками, сучасними віртуальними виставками та іншими електронними інформаційними ресурсами.

Особливо зацікавили учасників заходу матеріали, представлені під час огляду навчальних електронних ресурсів з дисциплін, які вивчаються на першому курсі.

Сподіваємось, що надана можливість ознайомитись із цифровим середовищем Наукової бібліотеки сприятиме подальшій плідній навчальній та дослідній роботі студентів як під час очного формату навчання, так і під час дистанційного.

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Віртуальна екскурсія для мовознавців «Мова і лінгвістика»»

15 вересня студенти першого курсу спеціальності «Прикладна лінгвістика» (гр.1521) мали можливість здійснити віртуальну подорож до світу навчальних, довідкових та художніх видань іноземними мовами.

Завідуюча відділом наукової, іноземної літератури та періодичних видань НБ НУК ім. адм. Макарова І. Л. Домашева представила до уваги студентів-лінгвістів літературу профільного для їх спеціальності змісту. Це – навчальні видання, теоретичні матеріали з перекладу, довідкові видання, в тому числі всесвітньо відомі енциклопедії Popular Science, Britannica, World Book, а також наукова та навчальна література, художні видання іноземними мовами.

Під час перегляду віртуальної виставки «Ecology. Human Being. Society» майбутні перекладачі ознайомились із добіркою наукової літератури з екології англійською мовою, що становить для них значний професійний інтерес.

Учасники заходу також мали можливість поринути у захопливий світ іноземної художньої літератури, дізнатися про життя і творчість американського письменника Джека Лондона, переглянувши документальний сюжет, створений з нагоди 145-річчя від дня його народження.

Крім того, до уваги присутніх було запропоновано фільм «Мова жестів» та жартівливий музичний кліп про студентське життя. Бурхливі емоції у студентів викликав перегляд англомовного філософсько-жартівливого мультфільму «One Minute Fly». Також вони мали нагоду потренувати свої здібності як майбутні мовознавці, взявши участь в інтерактивній грі «Гра слів».

Ця корисна та пізнавальна зустріч стала чудовим початком для подальшої ефективної взаємодії бібліотеки зі студентами.

Домашева І. Л.,
завідуюча відділом наукової, іноземної літератури та періодичних видань
НБ НУК ім. адм. Макарова

Книжкова експозиція «Права і закони у твоєму житті»

10 вересня в Національному університеті кораблебудування ім. адм. Макарова відбулося відкриття Міжнародної наукової конференції «Причорноморські публічно-правові читання», організаторами якої були кафедра морського та господарського права і кафедра адміністративного та конституційного права.
Відкрив конференцію ректор НУК ім. адм. Макарова Є. І. Трушляков, який привітав усіх учасників конференції та наголосив на значимості даного заходу для нашого університету.
До цієї події співробітники відділу обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права Наукової бібліотеки НУК підготували книжкову виставку «Права і закони у твоєму житті». На експозиції були представлені підручники та навчальні посібники з теорії та історії держави і права; конституційного, муніципального та адміністративного права; міжнародного та морського права; кримінального права та кримінології, а також навчальні посібники та методичні вказівки викладачів Факультету морського права.
Учасники конференції з цікавістю ознайомилися з представленою літературою.

Кузнецова І.В.,
завідуюча відділом НБ НУК ім. адм. Макарова

Медіаекскурсія-презентація
«Відкриваємо бібліотеку: цифрове середовище Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова»

9 вересня співробітники Електронного читального залу в рамках акції «Тиждень активації першокурсника» провели медіаекскурсію-презентацію «Відкриваємо бібліотеку: цифрове середовище НБ НУК ім. адм. Макарова» для студентів групи 2411 Факультету економіки моря НУК ім. адм. Макарова.

У ході проведення віртуальної екскурсії студенти детально познайомилися з сучасним цифровим середовищем НБ: вебсайтом, електронним каталогом та БД, інституційним репозитарієм, електронною бібліотекою, бібліографічними та вебліографічними покажчиками, віртуальними виставками та іншими електронними інформаційними ресурсами.

Присутніх було поінформовано, що для віддаленої роботи з електронним каталогом бібліотеки з’явилась можливість використання мобільного додатка LibClient “УФД/Бібліотека” (окремий програмний модуль Android) для мобільних пристроїв на ОС Android. Для цього його потрібно скачати з сайту www.ush.com.ua і встановити на свій мобільний пристрій. З інструкцією можна ознайомитися на сайті Наукової бібліотеки https://cutt.ly/gWKOPmK.

Учасникам заходу була надана базова інформація про основи академічної доброчесності студентів, що включає знайомство з основними документами, прийнятими в НУК ім. адм. Макарова стосовно питань академічної доброчесності та «Порядком здійснення заходів з перевірки робіт на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості із використанням програмно-технічних засобів».

Захід пройшов в дружній атмосфері, учасники були зацікавлені бесідою та отримали всі відповіді на поставлені питання.

Сподіваємось, що отримані знання сприятимуть подальшій плідній навчальній та дослідній роботі студентів нашого університету.

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Ти – першокурсник, і цей день – для тебе

Традиційно у перші дні навчального року Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова проводить День першокурсника. Так, у цьому році 8¬–9 вересня співробітники відділу обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права (ННГІ та ФМП) вже зустріли своїх перших відвідувачів-першокурсників – студентів спеціальностей «Право», «Психологія», «Журналістика» – та провели для них день відкритих дверей «Ти – першокурсник, і цей день – для тебе».

Розпочався захід з перегляду проморолика про сьогодення університету. Цікавою і пізнавальною була розповідь завідуючої відділом І. В. Кузнецової про історію створення ННГІ, історичне минуле та сьогодення бібліотеки, а також соціокультурну діяльність, а саме: тематичні вечори, дні поезії, патріотичні години, святкові концерти та інше…

Наукова бібліотека НУК постійно удосконалює сервісні послуги для користувачів. Із розповіді співробітника інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки К. С. Білоножко студенти дізналися про нову дистанційну послугу для користувачів бібліотеки – доступ до електронного каталогу НБ НУК ім. адм. Макарова з мобільних пристроїв на ОС Android за допомогою мобільного додатка LibClient.

В урочистій атмосфері студенти отримали читацькі квитки та комплекти літератури.

Із заключним словом виступили провідний спеціаліст кафедри теорії та історії держави і права Н. О. Трибушенко, викладач, кандидат психологічних наук І.Є. Чугуєва, доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін О.В. Гінкевич, розповівши про роль бібліотеки у житті університету та студентів зокрема.

Ми впевнені, що враження від екскурсії до бібліотеки і від Дня першокурсника взагалі залишаться доброю згадкою на шляху у доросле життя студентів нашого університету.

Гординець С. Ю.,
бібліотекар І кат.
НБ НУК ім. адм. Макарова

Практичний семінар «Наукова та академічна доброчесність»
для здобувачів третього рівня вищої освіти

7 і 8 вересня в Електронному читальному залі (ЕЧЗ) Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування ім. адм. Макарова, в рамках проведення заходів з популяризації академічної доброчесності, відбулися практичні семінари на тему: «Наукова та академічна доброчесність». До участі у семінарах було запрошено аспірантів 1 і 2 курсів навчання. Модератор заходу – завідуюча ЕЧЗ Т.Д. Корольова.
Мета заходів – сформувати мотивацію неухильного дотримання академічної доброчесності для забезпечення ефективності навчальної і дослідницької діяльності здобувачів третього рівня вищої освіти.
Сьогодні академічна доброчесність визнається засадничою цінністю, на якій мають ґрунтуватися стосунки в академічному середовищі. Тому пріоритетними завданнями НУК ім. адм. Макарова є: підвищення рівня дослідницької культури та академічної доброчесності; сприяння публікаційній активності науково-педагогічних працівників; публікація наукових статей у виданнях, що входять до наукометричних БД Scopus і Web of Science; підняття статусу наукових фахових видань університету. Саме ці питання стали предметом обговорення.
Завідуюча ЕЧЗ Т.Д. Корольова розповіла про принципи і правила, якими мають керуватися всі учасники освітнього процесу аби забезпечити довіру до результатів навчання, а підготовлена презентація детально поінформувала про основні принципи академічної доброчесності та перевірки на ознаки плагіату програмним продуктом Unicheck. Важливою і актуальною для всіх здобувачів стала тема підвищення публікаційної активності і доступу до наукометричних БД Web of Science і Scopus та наукових повнотекстових БД ScienceDirect і Springer Nature.
Зацікавленість аспірантів викликали питання, які стосувалися налаштування віддаленого доступу до БД; допустимості відсоткового коефіцієнту подібності при перевірці на ознаки плагіату; підвищення своїх наукометричних показників; обрання журналу для публікації; що таке Імпакт-фактор, CiteScore, SNIP та ін.
Семінари пройшли у жвавій конструктивній атмосфері, а основний меседж заходів – наукова і академічна доброчесність є запорукою якості вищої освіти та достовірності наукових досліджень.

Корольова Т.Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Гра ”Миколаївський магнат” в Науковій бібліотеці НУК ім. адм. Макарова!

Шановні друзі!
Якщо Ви бажаєте приємно провести час і пригадати історію міста Миколаєва, то запрошуємо Вас до читального залу Головного корпусу Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова (ауд. 645)!

У нас є для Вас цікавий сюрприз: економічна настільна гра “Миколаївський магнат”, яку створили у Миколаївському обласному краєзнавчому музеї, в доповненій та оновленій редакції 2021 року, підготовленій до 30-річчя Незалежності України.

Правила гри нагадують класичну “Монополію”, але сюжет її наповнений краєзнавчими деталями і перероблений на “старомиколаївський лад”. Події гри відбуваються у 1917 році. Гравці можуть купувати, продавати, здавати в оренду підприємства та нерухомість старого Миколаєва. У грі одночасно можуть брати участь від двох до чотирьох гравців. За бажанням можна обрати режим освітнього квесту, який передбачає точні відповіді гравців на запитання з історії Миколаєва. Тому цю гру можна назвати своєрідним інтерактивним засобом вивчення історії міста, починаючи з дня його заснування і до 1917 року.

Для Вас, шановні користувачі, бібліотека придбала примірник цієї гри, який знаходиться в читальному залі Головного корпусу НУК ім. адм. Макарова (ауд.645). Тож приходьте з друзями і спробуйте свої підприємницькі здібності в ролі магната старого Миколаєва – хто з Вас зможе здобути перемогу?

Наукова, технічна та інноваційна діяльність професора М. Р. Ткача
(книжково-ілюстративна виставка до 65-річчя від дня народження)

З нагоди ювілею завідувача кафедри інженерної механіки та технології машинобудування Машинобудівного навчально-наукового інституту (МННІ) НУК ім. адм. Макарова д. т. н., професора Михайла Романовича Ткача співробітники відділу обслуговування Наукової бібліотеки у МННІ підготували книжково-ілюстративну виставку під назвою “Наукова, технічна та інноваційна діяльність професора Михайла Романовича Ткача”.

Михайло Романович – видатний вчений у галузі машинобудування. Наукові і технічні результати його досліджень доповідалися на міжнародних науково-технічних конференціях в Україні, Німеччині, США, КНР. На виставці представлені монографії, матеріали конференцій, статті вченого у “Збірниках наукових праць МКІ – НУК”, авторитетних вітчизняних та закордонних виданнях.

На виставці представлене також офіційне видання “Правила класифікації та побудови морських суден Регістру судноплавства України”, у складі авторського колективу якого є професор М. Р. Ткач.

Виставку можна переглянути у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у МННІ за умови дотримання санітарних та протиепідемічних заходів.

Сімоненко Н.Є.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів НБ
в МННІ НУК ім. адм. Макарова

Колективна консультація для аспірантів

14 червня в Електронному читальному залі НБ НУК ім. адм. Макарова було проведено колективну консультацію для аспірантів другого року навчання.
Головна мета консультації – надати інформацію присутнім молодим науковцям стосовно доступу і використання наукометричних платформ Scopus, Web of Science, наукових повнотекстових БД ScienceDirect і Springer. Крім цього, було наголошено, що згідно з наказом НУК № 233 від 23.10.2019 р. «Про підвищення публікаційної активності НУК» усі НП і НПП університету повинні створити унікальні ідентифікатори вчених ORCID і ResearcherID/Publons, а також наукометричний профіль науковця у Google Академії.
Нагадуємо, що з питань консультацій та проведення тренінгів щодо доступу та використання ресурсів наукометричних БД Scopus, Web of Science, повнотекстових БД ScienceDirect і Springer у режимі віддаленого доступу, створення та актуалізації наукометричних профілів науковця запрошуємо звертатися до Електронного читального залу НБ НУК ім. адм. Макарова (ауд. 547).
Консультації з перевірки робіт на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості із використанням програмно-технічних засобів – Марина Жигалкіна maryna.kostyrko@nuos.edu.ua (Інформаційно-бібліографічний відділ, ауд. 651).

День кафедри інженерної механіки та технології машинобудування

День кафедри інженерної механіки та технології машинобудування, який відбувся 31 травня у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті НУК ім. адм. Макарова, мав на меті максимально відобразити як основні напрямки наукової діяльності кафедри, так і навчально-методичні доробки працівників кафедри останніх років.

У заході взяли участь завідувач кафедри доктор технічних наук, професор М. Р. Ткач, кандидати технічних наук, доценти В. А. Поліщук, А. В. Новошицький та О. Л. Ніколаєв, старший викладач С. Ж. Боду, які поділилися практичним досвідом та науковими досягненнями зі студентами групи 3261.

Співробітники бібліотеки підготували перегляд на тему “Основні напрямки наукової діяльності кафедри інженерної механіки та технології машинобудування”, де були представлені, окрім наукових та навчальних видань, матеріали міжнародних конференцій, статті з фахових видань та електронні ресурси. Провідний бібліотекар Г. Г. Глушко провела огляд на тему “Нові видання у галузі технології машинобудування”.

Зацікавленість учасників заходу викликала також виставка Нових надходжень, яка постійно демонструється у читальному залі.

Дружня атмосфера спілкування між викладачами, студентами та співробітниками бібліотеки не тільки лишила приємні враження після заходу, але й посприяла успішному обміну інформацією та подальшій плідній співпраці між кафедрою та Науковою бібліотекою.

Сімоненко Н.Є.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів
НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Інформаційно-пізнавальна година “Професор І. С. Некрасов – засновник технічної освіти в Миколаєві”

26 травня виповнилося 150 років від дня народження педагога, громадського діяча, професора Івана Степановича Некрасова. Співробітники відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Машинобудівному навчально-науковому інституті підготували до цієї знаменної дати для студентів груп 2211 та 5251м інформаційно-пізнавальну годину “Професор І. С. Некрасов – засновник технічної освіти в Миколаєві”.

У заході взяли участь доценти кафедри «Двигуни внутрішнього згоряння, установки та технічна експлуатація» – к. т. н. Олексій Анатолійович Гогоренко та к. т. н., професор НУК ім. адм. Макарова Василь Степанович Наливайко.

О. А. Гогоренко розповів студентам про видатну долю Івана Степановича Некрасова, який разом з іншими ентузіастами на початку ХХ ст. обґрунтував необхідність відкриття у місті Миколаєві середнього механіко-технічного училища, що в майбутньому стало базою для утворення МКІ. Завдяки В. С. Наливайку присутні дізналися, як у 2011 році з нагоди 140-річчя І. С. Некрасова студентам-дизелістам вдалося знайти та відновити могилу професора та його дружини.

Завідуюча відділом бібліотеки Н. Є. Сімоненко ознайомила гостей заходу з виставкою літератури “І. С. Некрасов – педагог, громадський діяч, професор”, особливо акцентуючи увагу на унікальному виданні 1940 року – “Труды Николаевского кораблестроительного института”, приуроченому до 20-річчя МКІ, де була надрукована прижиттєва стаття Івана Степановича Некрасова “Краткий исторический очерк Николаевского вечернего рабочего техникума”. Відеоогляд виставки можна переглянути тут.

У ході невимушеного спілкування учасники заходу були одностайні у тому, що неординарна постать І. С. Некрасова безумовно заслуговує на повагу і пам’ять.

Сімоненко Н. Є.,
завідуюча відділом обслуговування
користувачів НБ у МННІ НУК ім. адм. Макарова

Семінар-тренінг «Електронні ресурси для науки і освіти: електронні колекції наукової періодики та бази даних провідних видавництв світу
в НУК ім. адм. Макарова»

18 та 21 травня в Електронному читальному залі (ЕЧЗ) відбувся семінар-тренінг «Електронні ресурси для науки і освіти: електронні колекції наукової періодики та бази даних провідних видавництв світу в НУК ім. адм. Макарова». Семінар було проведено у рамках заходів системи підвищення професійної компетентності фахівців Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова. Модератор заходу – завідуюча ЕЧЗ Т. Д. Корольова.

Головна мета семінару – ознайомити співробітників бібліотеки з основами роботи в електронних колекціях наукової інформації, які доступні користувачам НУК ім. адм. Макарова за національною передплатою, – це, насамперед, наукометричні платформи Scopus і Web of Science, а також повнотекстова платформа ScienceDirect провідного міжнародного видавництва Elsevier, яка містить 25% світових наукових публікацій з усіх галузей знань від понад 47 тис. впливових авторів, і повнотекстова колекція книг (за 2017 р.) порталу Springer Link видавництва Springer.

Тетяна Діонісіївна Корольова детально розповіла про ключові характеристики та особливості пошуку інформації в усіх перелічених ресурсах, основу яких становлять якісні рецензовані наукові журнали і книги від авторитетних світових постачальників наукової інформації.

З метою закріплення отриманих теоретичних знань присутні успішно виконали індивідуальні практичні завдання.

Звертаємо Вашу увагу на те, що доступ до баз даних Scopus і Web of Science відкрито до 31 травня 2021 року з можливим подальшим продовженням цього терміну.

З питань консультацій та проведення тренінгів щодо електронних колекцій наукової періодики та баз даних провідних видавництв світу запрошуємо звертатися до Електронного читального залу НБ НУК ім. адм. Макарова (ауд. 547).

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Медіа-екскурсія-презентація «Відкриваємо бібліотеку: цифрове середовище Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова»

19 травня співробітники Електронного читального залу (ЕЧЗ) в рамках акції «Тиждень активації першокурсника» провели медіа-екскурсію-презентацію «Відкриваємо бібліотеку: цифрове середовище Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова» для студентів першого курсу спеціальності «Фізична культура і спорт» Навчально-наукового гуманітарного інституту НУК ім. адм. Макарова.

Відкрила захід завідуюча ЕЧЗ Т. Д. Корольова розповіддю про заходи з нагоди 100-річного ювілею університету і бібліотеки, проведені у 2020 р. Особливу увагу було приділено книзі «Університетська бібліотека: від традиційної до цифрової», яка стала визначною подією ювілейного свята.

Під час віртуальної екскурсії студентів було детально ознайомлено з електронними інформаційними ресурсами Наукової бібліотеки: вебсайтом, електронним каталогом та БД, інституційним репозитарієм, електронною бібліотекою, бібліографічними та вебліографічними покажчиками, віртуальними виставками та ін.

Зацікавила учасників заходу базова інформація про основи академічної доброчесності студентів. Присутніх було ознайомлено з основними документами, прийнятими в НУК ім. адм. Макарова стосовно питань академічної доброчесності. Особливу увагу було приділено «Порядку здійснення заходів з перевірки робіт на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості із використанням програмно-технічних засобів».

Захід пройшов у теплій, дружній атмосфері. Сподіваємось, що отримані знання сприятимуть подальшій плідній навчальній та дослідницькій роботі студентів нашого університету.

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Урочисте закриття експозиції
«Українська вишиванка на Миколаївщині – історія та сучасність»

Українська вишиванка, нарівні з українською писанкою, є одним із яскравих символів української культури. До того ж, одягаючи вишиту сорочку, демонструєш не тільки її красу й унікальність, але й засвідчуєш свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

20 травня, на урочистому закриті виставки, що стало кульмінацією циклу заходів до Всесвітнього дня вишиванки, проведених Науковою бібліотекою НУК ім. адм. Макарова, були присутні поціновувачі культурної спадщини, серед них – Іртищева Інна Олександрівна (проректор з науково-педагогічної роботи та інноваційної діяльності, доктор економічних наук, професор), Бобіна Олег Валерійович (директор Навчально-наукового Гуманітарного інституту, кандидат історичних наук, доцент), Костирко Тамара Миколаївна (директор Наукової бібліотеки, кандидат наук із соціальних комунікацій), Рогов В’ячеслав Георгійович (старший викладач кафедри інтелектуальної цифрової економіки), Гришина Наталія Володимирівна (кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту), Баланенко Олена Георгіївна (старший викладач кафедри обліку та економічного аналізу), Медведєва Вікторія Михайлівна (зав. метод. кабінетом кафедри обліку та екон. аналізу), а також студенти.

В дружній святковій атмосфері Ігор Богданович Марцінковський, кандидат медичних наук, доцент кафедри теоретичних основ олімпійського та професійного спорту розповів присутнім про цікаві факти щодо української вишиванки Миколаївщини.

На закінчення зустрічі Тамара Миколаївна Костирко продекламувала зворушливий вірш Н. Красоткіної «Вдягни свою чудову вишиванку».

Наукова бібліотека щиро дякує Ігорю Богдановичу Марцінковському за ініціативу і активну участь в організації та проведенні заходу, а також за надані унікальні експонати та матеріали.

Етноекскурс «Культура та побут населення України»

«Рослина без коріння всихає, людина без минулого не живе» – під таким гаслом 19 травня співробітники відділу обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права НБ НУК ім. адм. Макарова для студентів першого курсу «Олімпійський та професійний спорт» і «Психологія» провели етноекскурс «Культура та побут населення України». Захід присвячений Всесвітньому дню вишиванки, який відзначається для збереження українських цінностей та їх популяризації.

Слухаючи розповідь завідуючої відділом І. В. Кузнецової, усі присутні поринули в дивовижний світ українського минулого, ознайомилися з основними етапами формування традиційного одягу українців, особливостями вбрання різних куточків України.

Всі бажаючі мали можливість ознайомитися з тематичною книжковою виставкою, документами та світлинами.

Кожна людина має завжди пам’ятати, звідки вона родом, добре знати історію свого народу, його звичаї.

Кузнецова І. В.,
завідуюча відділом обслуговування користувачів
ННГІ та ФМП НБ НУК ім. адм. Макарова

Одягаймо вишиванку – символ родової пам’яті, вірності та любові!

Щороку у третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки.
Споконвіку вишиванка для українців була не тільки святковим одягом, але й одним із традиційних оберегів, родинною реліквією. Вона символізує душу українського народу, красу, є спадщиною духовної культури.

Вишиті сорочки для чоловіків, жінок та дітей відрізнялися своєю символікою, для кожного підбирався свій візерунок із певним сакральним значенням. Орнаменти складалися із традиційних символів, знання про які впродовж віків передавалися із покоління в покоління. За допомогою кольорів, ліній, візерунків майстрині створювали неповторну річ на добру долю для себе чи рідної людини.

Вишита сорочка для українців всього світу є символом України – особливо для тих, хто колись покинув рідну землю у пошуках кращої долі. Всесвітній день вишиванки став святом єдності українців, зв’язку поколінь, радості життя і позитивного настрою.

Наші світлини – доказ того, що вишиванка займає почесне місце у гардеробі бібліотечного працівника.

Тож, долучаймося до свята – одягаймо вишиванку!

Презентація експозиції
«Українська вишиванка на Миколаївщині – історія та сучасність»

18 травня у читальному залі відділу обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова відбулася презентація експозиції «Українська вишиванка на Миколаївщині – історія та сучасність». Експозиція організована за ініціативи І. Б. Марцінковського – кандидата медичних наук, доцента кафедри теоретичних основ олімпійського та професійного спорту НУК ім. адм. Макарова.

Під час заходу завідуюча відділом обслуговування користувачів І. В. Кузнецова повідомила присутнім про акцію «Всесвітній день вишиванки», яку у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів і кілька викладачів факультету. Та вже впродовж наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора у всьому світі, а також прихильники України в інших країнах.

І. Б. Марцінковський розповів про ідею та мотиви зібрання колекції документів та світлин вишиванок півдня України, зокрема Миколаївської області. Він цікаво представив документи, світлини, зображення відомих діячів української культури, які публічно їх носили; вишиванки з особистої колекції; розповів про особливості вишитих сорочок у різних регіонах України, які відрізняються технікою та орнаментом; познайомив з історією виникнення свята, традиціями та цікавими фактами про вишиванку.

Доповнювала експозицію тематична виставка літератури з фондів Наукової бібліотеки.

Книжково-ілюстративна виставка
“Ювіляри української та зарубіжної літератури”

2021 рік багатий на пам’ятні дати та ювілеї відомих українських та зарубіжних письменників, які зробили вагомий внесок у розвиток світової літератури.

Протягом року у відділі обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки НУК ім. адм. Макарова демонструється книжково-ілюстративна виставка “Ювіляри української та зарубіжної літератури”. На виставці представлено твори Лесі Українки, Івана Франка, Павла Тичини, Григора Тютюнника, Федора Достоєвського, Миколи Некрасова, Бернарда Шоу, Теодора Драйзера, Генріха Манна, Вальтера Скотта, Стефана Цвейга, Ромена Ролана, Герберта Уелса та інших письменників. Це книги, що йдуть крізь віки; книги, що витримали випробування часом; книги, що роками десятиліттями, століттями несуть свою мудрість людям.

У читачів нашої бібліотеки є чудова можливість знову перечитати або ознайомитися з шедеврами класичної української та зарубіжної літератури. Тож чекаємо на Вас, шановні користувачі!

Будемо вдячні за дотримання санітарних та протиепідемічних заходів.

Альбрехт Н. В.,
бібліотекар І категорії;
відділ обслуговування користувачів НБ
в ННІАЕ НУК ім. адм. Макарова

Онлайн-презентація книги
Рея Бредбері «451° за Фаренгейтом»

З нагоди Всесвітнього дня книги та авторського права, що відзначалося 23 квітня, співробітники абонементу молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проектами, Факультету екологічної та техногенної безпеки Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова провели для студентів-економістів 3-го курсу онлайн-презентацію книги Рея Бредбері «451° за Фаренгейтом».

Завідуюча сектором Г. В. Костюк розповіла студентам про відомий науково-фантастичний роман письменника, який залишається актуальним та популярним донині. Твір змальовує утопічний світ далекого майбутнього, де книги безжально спалюються разом з будинками їх власників спеціальними загонами пожежників, а зберігання книг вважається страшним злочином і переслідується законом. Інтерактивне телебачення позбавляє людину індивідуальності і навіть здатності мислити.

Філософська антиутопія Рея Бредбері попереджає людство про потенційні загрози, які чекають на суспільство у світі, в якому темп життя все швидший, інформації стає все більше і немає часу розібратися в її цінності та правдивості, в результаті чого її стискають і скорочують, забуваючи про справді важливі речі. Письменник своїм романом змушує читачів поглянути на світ зовсім по-новому, задуматись – що є справді важливим у нашому житті, і, зрештою, оцінити цю невимовну розкіш, яку ми все ще маємо – насолоджуватися читанням книг!

Це була дуже корисна та пізнавальна онлайн-зустріч, яка стала чудовим початком для подальшої взаємодії бібліотеки зі студентами і, сподіваємося, заохотила їх до читання.

Костюк Г. В.,
завідуюча сектором відділу обслуговування користувачів
НБ НУК ім. адмірала Макарова

Нова перемога НУК ім. адм. Макарова в обласному конкурсі «Краща Миколаївська книга»

З 19 по 24 квітня у Миколаєві була проведена в онлайн-форматі визначна культурна подія міста – XIX виставка місцевих видавництв «Миколаївська книга-2021». Традиційно програма форуму місцевих видавництв була насиченою та різноманітною. Незважаючи на те, що через пандемію COVID-19 виставка вже другий рік поспіль проводиться у віртуальному форматі, онлайн-контент виставки був представлений широким спектром відеопродукції: екскурсіями, оглядами, інтерв’ю з книговидавцями та авторами, буктрейлерами на книги миколаївських авторів, відеопрочитаннями творів тощо. 10 миколаївських видавництв та видавничих центрів, а саме видавці Ірина Гудим, Василь Торубара, Лев Траспов, Павло Шамрай, Віктор Швець, видавництва «Іліон» та «Яслав», видавничі центри МОІППО, НУК ім. адмірала Макарова, ЧНУ ім. П. Могили презентували 113 нових книг.

Національний університет кораблебудування ім. адм. Макарова щороку є активним учасником виставки місцевих видавництв. Видавництво НУК ім. адм. Макарова неодноразово було переможцем конкурсу «Краща Миколаївська книга» у номінації «Краще учбове видання та підручники». Цьогоріч видавництво університету, як постійний партнер виставки, презентувало 19 нових видань, зокрема нову серію підручників та навчальних посібників різноманітної тематики, серед них – видання з морського права, соціології, екології, історії, логістики, фінанси підприємств тощо. Протягом останніх двадцяти років обов’язковий примірник книг, надрукованих у видавництві, надсилається до фондів Центральної бібліотеки ім. М. Л. Кропивницького. Центральна бібліотека ім. М. Л. Кропивницького висловила вдячність керівництву НУК ім. адм. Макарова та видавництву університету за дружню підтримку і співпрацю.

Одне з найбільш яскравих видань, презентованих на виставці, – книга «Університетська бібліотека: від традиційної до цифрової», присвячена 100-річчю від дня заснування Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова. Це видання – результат кропіткої дослідницької праці провідних фахівців Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова на чолі з директором Т. М. Костирко. В ньому викладена історія становлення та розвитку книгозбірні впродовж 1920 – 2020 рр., розглядаються питання формування ресурсної бази, розвитку інформаційних технологій, удосконалення бібліотечно-бібліографічного обслуговування читачів, інформаційного забезпечення освітньо-виховної та наукової діяльності університету; родзинкою видання стали спогади, відгуки, побажання, фотоматеріали. Книгу адресовано фахівцям бібліотечної справи, історикам, краєзнавцям, студентам та усім, хто цікавиться розвитком освіти та культури Миколаївського регіону.

23 квітня, у Всесвітній день книги та авторського права, було підведено підсумки ХV обласного конкурсу «Краща Миколаївська книга». Цього року на конкурс представлено 67 книг місцевих авторів, виданих протягом 2020 року у 8 миколаївських видавництвах. Комісія з тридцяти незалежних експертів визначила кращі серед представлених видань за такими критеріями, як змістовна глибина, багатство літературно-художніх засобів, професійний рівень, рівень редакційно-видавничої підготовки та якість поліграфічного видання у шести номінаціях: «Краще історико-краєзнавче видання», «Краще учбове видання та підручники», «Краща поетична збірка», «Краще прозове видання», «Краще видання для дітей та юнацтва», «Кращий літературний дебют».

За підсумками експертних оцінювань, у номінації «Краще навчальне видання та підручники» переможцем визнано навчальний посібник «Актуальні питання цивільного захисту», над яким працював колектив авторів – викладачів та науковців кафедри техногенної та цивільної безпеки НУК ім. адм. Макарова: В. А. Дубінін, канд. військ. наук, доцент; В. І. Ізотов, викладач; Л. М. Маркіна, д-р техн. наук, доцент, завідувач кафедри; О. Ю. Савіна, старший викладач; П. В. Штейн, старший викладач, а також В. В. Ляшенко, доцент кафедри ПУА ММІРЛ Відкритого міжнародного університету «Україна». Навчальний посібник побачив світ у видавництві НУК ім. адм. Макарова.

У навчальному посібнику розглянуто загальні положення та принципи здійснення цивільного захисту, порядок класифікації надзвичайних ситуацій. Висвітлено питання єдиної державної системи цивільного захисту та її складових, сили та повноваження, забезпечення цивільного захисту, захист населення і територій від надзвичайних ситуацій, а також запобігання надзвичайним ситуаціям. У виданні наведено посилання на нормативні документи із цих питань. Посібник призначений для викладачів та студентів вищих навчальних закладів, а також буде корисний для тих, хто хоче поглибити свої знання з основ безпеки життєдіяльності. Вітаємо авторів та видавництво університету із заслуженою перемогою!

Кращим історико-краєзнавчим виданням минулого року стала книга «Николаев в Восточной (Крымской) войне 1853 – 1856 гг.» (автори – Є. І. Горбуров, Л. Л. Левченко, К. В. Бєляєва; видавництво Товариство з обмеженою відповідальністю фірма «Іліон»). До книги увійшло понад 300 документів з фондів Державного архіву Миколаївської області, раніше невідомих громадськості. Вони дають уявлення про події, які протягом Кримської війни відбувалися в нашому місті, географічно близькому до півострова. Це мобілізаційні заходи і зміцнення боєздатності військових підрозділів, встановлення суттєвих обмежень в експортній торгівлі, організація оборони Миколаєва, забезпечення побутових умов для військовиків та їхніх родин, евакуйованих з районів бойових дій тощо. Видання ілюстроване старими світлинами, фотокопіями документів, малюнками і репродукціями картин, сучасними фотографіями миколаївських споруд, які зберігають пам’ять про Кримську війну. Воно стане в пригоді історикам, краєзнавцям, читачам, яких цікавить воєнна історія. До речі, читачі Наукової бібліотеки НУК ім. адмірала Макарова мають можливість ознайомитися з даним виданням у читальному залі відділу обслуговування користувачів у Головному корпусі університету.

У номінації «Найкраще прозове видання» впевнено здобув перемогу роман-трилогія патріарха миколаївської прози Анатолія Андрійовича Малярова «Отакі ми, Господи!» (видавництво «Іліон»).

Найкращим поетичним виданням журі конкурсу оголосило книгу «Пусть Николай Святой его хранит…» Лариси Матвєєвої, яка вийшла у видавництві М. В. Швеця.

У номінації «Краще видання для дітей і юнацтва» більшість експертів віддала свої голоси за книгу І. О. Гарькавої «Народні музичні інструменти». Книга побачила світ у видавництві Василя Торубари.

Найкращим літературним дебютом 2020 року визнано книгу малої прози «Арабески и сны» літературознавиці Олександри Філоненко (видавець – Ірина Гудим). Детальніше про переможців конкурсу можна дізнатися за посиланням: http://niklib.com, https://www.facebook.com/KropyvnytskyiLibrary/

Наукова бібліотека ще раз вітає авторів та видавництво НУК ім. адм. Макарова із заслуженою перемогою!

Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова
висловлює щиру подяку видавцю Олександру Савчуку

Наукова бібліотека НУК ім. адм. Макарова висловлює щиру подяку видавцю Олександру Савчуку (видавництво @Видавець Олександр Савчук) за подароване видання: Стефан Таранушенко “Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури. Книга з доповненою реальністю” та комплект листівок із зображенням храмів.

Книга видана за підтримки Українського культурного фонду у межах програми “Культура плюс”. Звертаємо Вашу увагу, що в кінці кожного розділу розміщено QR-код, скануючи який читач може ознайомитися із 3D-моделями знищених храмів. У книзі зібрано розвідки дослідника Стефана Таранушенка, присвячені п’ятьом утраченим у XX столітті церквам, які є шедеврами української дерев’яної сакральної архітектури.

Видання буде корисне для всіх, хто цікавиться історією сакральної архітектури України. Отримати його можна після скасування карантинно-обмежувальних заходів у відділі обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова.

20-річчя Олімпійської освіти Миколаївщини

22 березня в науковій бібліотеці НУК відбувся святковий захід, присвячений 20-річчю Олімпійської освіти Миколаївщини. Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова – є фундатором Олімпійської освіти Миколаївщини. Вже 20 років ми здійснюємо підготовку фахівців за спеціальністю «олімпійський та професійний спорт». За цей час вищу освіту здобули чимало чемпіонів України, Європи та світу. Серед яких чемпіони Олімпійських ігор – Олександр Абраменко, Ольга Харлан, Олена Хомрова, Сергій Білоущенко. З привітанням виступив ректор НУК – Трушляков Євген Іванович, який поділився планами щодо розвитку спортивної інфраструктури.

За підтримки регіонального відділення Національного олімпійського комітету України в Миколаївській області та Олімпійської академії України відбулось відкриття олімпійського куточку. Виконавчий директор РВ НОК України Кучмій Вадим презентував колекцію олімпійської літератури, яка була передана до наукової бібліотеки НУК, за що йому велика дяка.

До нас завітав почесний гість – старший тренер збірної команди України з фрістайлу – Максим Нескоромний, який у дружній атмосфері розповів про проблеми та перспективи розвитку лижної акробатики в Україні.

Завідуючий кафедрою фізичного виховання та спорту Яцунський Олександр Сергійович поділився секретами успіху спеціальності «Олімпійський та професійний спорт». Завідувачка кафедрою теоретичних основ олімпійського та професійного спорту Кувалдіна Ольга розповіла про перспективи розвитку спеціальності та запросила всіх взяти участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів і молодих вчених «Актуальні проблеми спорту, фізичного виховання, здоров’я людини», яка відбудеться 28-29 жовтня 2021 р у Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова.

Також в рамках заходу відбулось нагородження переможців ХХ всеукраїнського конкурсу «Україна олімпійська».

В номінації «Найкраща циклічна спортивна телепрограма року» перемогу отримала програма «Вулиця спортивна» (ТРК НІС-ТВ, м. Миколаїв).

В номінації «За відданість олімпійському руху» – Анатолій Білоножко.
В номінації «Найкраща громадсько-політична газета року» (відділ спорту) – видання «Николаевские новости».

Вітаємо переможців конкурсу, та висловлюємо їм величезну подяку за висвітлення спортивних подій нашого сонячного міста.

Семінар «Цифрові навички з пошуку інформації»

15 березня в рамках Європейського тижня цифрової грамотності (рекомендоване проведення 1 березня – 16 квітня 2021 року) пройшов семінар «Цифрові навички з пошуку інформації» для студентів четвертого курсу спеціальності 122 «Комп’ютерні науки» (рівень «Бакалавр») Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та управління проектами. Модератор семінару – завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова Т. Д. Корольова.

Реалії сьогодення вимагають від нас опанування та активного використання новітніх інформаційних технологій. Підвищення цифрової грамотності студентів – це зовсім не новомодна тенденція, а життєво необхідний освітній процес, який буде тривати і в майбутньому.

Якщо ще кілька років тому потреба у цифрових навичках була хоч і необхідною, проте були альтернативи, то зараз, в умовах дистанційного навчання, саме час активно зайнятися самоосвітою та цифровою грамотністю.

Т. Д. Корольова детально розповіла про ключові характеристики та особливості пошуку інформації в електронних колекціях та базах даних провідних видавництв світу, користування якими здійснюється в НУК ім. адм. Макарова завдяки національній передплаті. Це, насамперед, наукометричні БД Scopus і Web of Science, повнотекстова колекція книг (2017 р.) відомого видавництва Springer Nature, а також повнотекстова БД ScienceDirect компанії Elsevier, основу яких становлять якісні рецензовані наукові журнали та книги від авторитетних світових постачальників наукової інформації.

Крім ресурсів за національною передплатою в НУК ім. адм. Макарова завдяки участі в асоціації «Інформатіо-консорціум» протягом березня-квітня 2021 р. триває тестовий доступ до повнотекстової бази даних EBSCO Central & Eastern European Academic Source, яка включає близько 2000 журналів, більшість з яких є реферованими (за тематикою це багатодисциплінарна тематична колекція (повні тексти 60 мовами країн Європи), включаючи бізнес, економіку, історію, STEM (наука, техніка, медицина) та право).

Також учасники семінару ознайомилися з пошуком юридичних повнотекстових ресурсів в HeinOnline International Core. На платформі HeinOnline доступні такі бази даних, як Law Journal Library, World Treaty Library, English Reports Full Reprint (1220 – 1867), Women and the Law, Case Law, Revised Statutes of Canada, World Constitutions Illustrated та ін.

З метою визначення організаційно-методичних засад підготовки та захисту випускних робіт студенти детально розглянули Положення «Про випускну кваліфікаційну роботу у Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова». А для недопущення випадків плагіату у випускних роботах, студентів було детально ознайомлено з порядком перевірки кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості із використанням ліцензованих програмних продуктів і попереджено про особливу уважність при опрацюванні матеріалів досліджень та застосування програмних засобів для встановлення доброчесності у своїх кваліфікаційних роботах.

Семінар був дуже інформативним і корисним. Учасники семінару отримали практичні рекомендації і відповіді на питання, що стосуються доступу і пошуку інформації в наукових і наукометричних БД, а також з деяких питань академічної культури і доброчесності.

Нагадуємо, що з питань консультацій чи проведення семінарів і тренінгів щодо академічної доброчесності студентів, електронних колекцій наукової періодики та баз даних провідних видавництв світу просимо звертатися до Електронного читального залу (ауд. 547) та Інформаційно-бібліографічного відділу НБ НУК ім. адм. Макарова (ауд. 651).

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Година історії
«Музей суднобудування і флоту – візитна картка
м. Миколаєва»

2 березня, рівно 205 років тому віцеадмірал О. С. Грейг був призначений головним командиром Чорноморського флоту і військовим губернатором Миколаєва та Севастополя (у 1816 р.).

До цієї дати в читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки (ННІАЕ) НУК ім. адм. Макарова було проведено годину історії «Музей суднобудування і флоту – візитна картка м. Миколаєва».

Миколаївський музей суднобудування та флоту – єдиний музей такого профілю в Україні.

До участі в заході були запрошені наукові співробітники музею Л. П. Шинкаренко та А. А. Толстопятова, вони підготували презентацію, на якій були представлені документи, матеріали та експонати з фонду музею. Показ супроводжувався розповіддю співробітника музею про виставкові зали, цікаві факти, пов’язані з історією міста та суднобудування.

В музеї розміщено близько 4 тис. експонатів, у фондах зберігається понад 14 тис. музейних предметів. Експозиція музею відображає історію створення Чорноморського флоту, тісно пов’язану з історією Миколаєва, знайомить відвідувачів з кораблями миколаївської побудови, з біографіями історичних осіб, які брали участь у створенні і розвитку флоту та міста, з досягненнями сучасних миколаївських корабелів.

Співробітниками бібліотеки була організована книжкова виставка літератури з історії суднобудування та флоту нашого краю з фондів відділу обслуговування та музею.

Олейниченко В. М.,
завідуюча відділом обслуговування НБ
в ННІАЕ НУК ім. адм. Макарова

Книжково-ілюстративна виставка «Леся Українка: погляд із ХХІ століття»

Шановні друзі!
Продовжуємо публікації до ювілею геніальної Лесі Українки.
В читальному залі відділу обслуговування користувачів в Машинобудівному навчально-науковому інституті експонується книжково-ілюстративної виставка «Леся Українка: погляд із ХХІ століття». Пропонуємо вашій увазі відеоогляд представленої виставки

Наукова бібліотека до 150-річчя з дня народження Лесі Українки

З нагоди 150-річчя з дня народження Лесі Українки у читальному залі відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки експонується виставка, що знайомить відвідувачів зі сторінками життя і творчості славетної поетеси. На виставці представлено її поезію, драматичні твори, прозу з фонду відділу. Користувачі мають змогу ознайомитись з біографією письменниці, а також почитати вислови відомих людей про неї. Запрошуємо до перегляду!

Дубовик О. С.,
провідний бібліотекар відділу обслуговування користувачів
НБ НУК ім. адм. Макарова в ННІАЕ

Літературний екскурс «Душі людської глибина»

22 лютого в читальному залі Головного корпусу НУК ім. адм. Макарова був проведений літературний екскурс “Душі людської глибина”, присвячений 150-річчю від дня народження видатної української письменниці та громадської діячки Лесі Українки. На заході були присутні студенти групи 1561, які навчаються за спеціальністю «Журналістика» та співробітники книгозбірні.

Завідуюча відділом обслуговування користувачів Навчально-наукового гуманітарного інституту та Факультету морського права Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова І.В. Кузнецова, розповіла не тільки про творчість однієї з центральних постатей національної культури, що входить в умовну тріаду Шевченко-Франко-Українка, а й про звичайну жінку Ларису Косач.

Бібліотекар І категорії С.Ю. Гординець ознайомила присутніх із творами письменниці, які зберігаються у фонді відділу.

На завершені заходу усі бажаючі мали можливість продекламувати улюблені вірші поетеси та перевірити свої знання, відповівши на запитання вікторини про життя та творчість письменниці.

Ми переконані, що Леся Українка для нас – це берегиня, вчитель і добрий наставник. Тому дуже важко переоцінити роль і значення її творчості в українській літературі.

Гординець С.Ю.,
бібліотекар І кат. НБ НУК ім. адм. Макарова

Базовий семінар
«Академічна доброчесність та електронні ресурси для науки і освіти»
для студентів-екологів

17 лютого в Електронному читальному залі пройшов базовий семінар «Академічна доброчесність та електронні ресурси для науки і освіти» для студентів 3 і 4 курсів спеціальності «Екологія» (рівень «бакалавр») Факультету екологічної та техногенної безпеки. Модератор семінару – завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова Т. Д. Корольова.

Під час семінару було порушено такі важливі питання, як: правила академічної доброчесності у НУК ім. адм. Макарова, висвітлені у «Положенні про академічну доброчесність у Національному університеті кораблебудування імені адм. Макарова» (2019 р.), «Положенні про запобігання та виявлення академічного плагіату в освітній та науково-дослідній роботі учасників освітнього процесу та науковців Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова» (2019 р.), а також у «Порядку здійснення заходів з перевірки робіт на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості із використанням програмно-технічних засобів»; можливості перевірки на наявність плагіату наукових текстів здобувачів вищої освіти.

Академічна доброчесність – це основа якості освіти, тому Т. Д. Корольова розповіла учасникам семінару про важливість та актуальність академічної доброчесності, а також про Проєкт сприяння академічній доброчесності в Україні (SAIUP), який створено Міністерством освіти і науки України за підтримки Посольства США в Україні. З метою недопущення випадків плагіату, студентів було детально ознайомлено з порядком перевірки кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості із використанням ліцензованих програмних продуктів і попереджено про особливу уважність при опрацюванні матеріалів, досліджень та застосування програмних засобів для встановлення доброчесності у своїх кваліфікаційних роботах.

Присутні на конкретних прикладах побачили роботу безкоштовних платформ, на базі яких можна здійснювати перевірку наукових робіт самостійно.

Також Т. Д. Корольова детально розповіла про ключові характеристики та особливості пошуку інформації в електронних колекціях та базах даних провідних видавництв світу, користування якими здійснюється в НУК ім. адм. Макарова завдяки національній передплаті. Це, насамперед, наукометричні БД Scopus і Web of Science, повнотекстова колекція книг (2017 р.) відомого видавництва SpringerNature, а також повнотекстова БД ScienceDirect компанії Elsevier, основу яких становлять якісні рецензовані наукові журнали та книги від авторитетних світових постачальників наукової інформації.

Загалом семінар був дуже інформативним і корисним. Учасники семінару отримали практичні рекомендації і відповіді на питання, що стосуються академічної доброчесності взагалі і окремих її аспектів зокрема.

Нагадуємо, що з питань консультацій чи проведення семінарів і тренінгів щодо академічної доброчесності студентів, електронних колекцій наукової періодики та баз даних провідних видавництв світу просимо звертатися до Електронного читального залу (ауд. 547) та Інформаційно-бібліографічного відділу НБ НУК ім. адм. Макарова (ауд. 651).

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Базовий cемінар
«Академічна доброчесність та електронні ресурси для науки і освіти»
для студентів-менеджерів

11 лютого відбувся базовий семінар «Академічна доброчесність та електронні ресурси для науки і освіти» для студентів спеціальності «Менеджмент» (рівень «Бакалавр» і «Молодший бакалавр») Факультету економіки моря. Модератор семінару – завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова Т. Д. Корольова.
З прийняттям у 2017 році нового Закону України «Про освіту», «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті кораблебудування ім. адм. Макарова» (2019 р.), «Положення про запобігання та виявлення академічного плагіату в освітній та науково-дослідній роботі учасників освітнього процесу та науковців Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова» (2019 р.), а також «Порядку здійснення заходів з перевірки робіт на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості із використанням програмно-технічних засобів» постає надзвичайно актуальним питання академічної доброчесності як обов’язкової умови довіри до результатів навчання та наукових досягнень. Тому й не дивно, що у багатьох студентів виникає низка запитань стосовно законотворчих і морально-етичних засад у вищій школі.
Учасникам семінару було надано базову інформацію про основи академічної доброчесності студентів, ознайомлено їх із основними документами і правилами перевірки кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості з використанням ліцензованих програмних продуктів, крім того, вони мали можливість на конкретних прикладах побачити роботу безкоштовних платформ, на базі яких можна здійснювати перевірку наукових робіт самостійно.
Також Т. Д. Корольова детально розповіла про ключові характеристики та особливості пошуку інформації в електронних колекціях та базах даних провідних видавництв світу, користування якими здійснюється в НУК ім. адм. Макарова завдяки національній передплаті. Це, насамперед, наукометричні БД Scopus і Web of Science, повнотекстова колекція книг (2017 р.) відомого видавництва Springer Nature, а також повнотекстова БД ScienceDirect компанії Elsevier, основу яких становлять якісні рецензовані наукові журнали та книги від авторитетних світових постачальників наукової інформації.
Семінар пройшов змістовно, у діловій та активній атмосфері, а його учасники мали можливість розширити свої знання і навички. З огляду на великий обсяг інформації, співробітники бібліотеки рекомендували присутнім звертатись до них за роз’ясненнями та консультаціями.
Нагадуємо, що з питань консультацій та проведення семінарів і тренінгів щодо академічної доброчесності студентів, електронних колекцій наукової періодики та баз даних провідних видавництв світу потрібно звертатися до Електронного читального залу (ауд. 547) та Інформаційно-бібліографічного відділу НБ НУК ім. адм. Макарова (ауд. 651).

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова

Базовий семінар
«Академічна доброчесність та електронні ресурси для науки і освіти»

8 лютого відбувся базовий семінар «Академічна доброчесність та електронні ресурси для науки і освіти» для студентів 4 курсу спеціальності «Телекомунікації та радіотехніка» Навчально-наукового Інституту автоматики та електротехніки. Модератор семінару – завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова Т. Д. Корольова.
Учасникам семінару було надано базову інформацію про основи академічної доброчесності студентів та ознайомлено їх з основними документами і правилами перевірки кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» на наявність текстових збігів/ідентичності/схожості із використанням як ліцензованих, так і безкоштовних програмних продуктів.
Також Т. Д. Корольова детально розповіла про ключові характеристики та особливості пошуку інформації в електронних колекціях та базах даних провідних видавництв світу, користування якими здійснюється в НУК ім. адм. Макарова завдяки національній передплаті. Це, насамперед, наукометричні БД Scopus і Web of Science, повнотекстова колекція книг (2017 р.) відомого видавництва Springer Nature, а також повнотекстова БД ScienceDirect компанії Elsevier, основу яких становлять якісні рецензовані наукові журнали та книги від авторитетних світових постачальників наукової інформації.
Наприкінці семінару відбулося обговорення розглянутих питань. Дуже приємно, що усі присутні студенти виявилися небайдужими до проблеми дотримання принципів академічної доброчесності у навчанні.
З питань консультацій чи проведення семінарів і тренінгів щодо академічної доброчесності студентів, електронних колекцій наукової періодики та баз даних провідних видавництв світу запрошуємо звертатися до Електронного читального залу (ауд. 547) та Інформаційно-бібліографічного відділу НБ НУК ім. адм. Макарова (ауд. 651).

Корольова Т. Д.,
завідуюча ЕЧЗ НБ НУК ім. адм. Макарова