Міжнародні відкриті освітні ресурси

Представляємо вашій увазі Міжнародні відкриті освітні ресурси – Електронні книги, підручники, посібники іноземною мовою.
Open TextBooks Library – відкрита бібліотека безкоштовних, рецензованих та ліцензованих підручників.
Відкриті підручники мають ліцензію авторів і видавців на вільне використання та адаптацію. Завантажуйте, редагуйте та поширюйте їх безкоштовно.

Підсумки семінару «Міжнародні наукометричні бази даних: показники ефективності та «хижацькі» конференції в Україні: проблема та шляхи вирішення»
Корисні матеріали від компанії Elsevier

Всі записи попередньо проведених вебінарів компанії Elsevier Ukraine по роботі зі Scopus, SciVal та ScienceDirect вільно доступні для всіх користувачів тут: https://www.elsevier.com/…/elsevier-training…/ukraine

До уваги наукової спільноти НУК ім. адм. Макарова та всіх зацікавлених!
Представляємо вашій увазі матеріали чергового вебінару від компанії Elsevier.

1.Запис вебінару “Профіль автора в Scopus: покрокова інструкція”, тренер Elsevier Людмила Троценко, 20 квітня 2023 р.

https://elsevier.zoom.us/rec/share/0m1UVxzr4Tvz_yGi67bfg9CbEhih_8nWslSL6eFbJbOLcE0OKKZr0rH2tnBq99RS.BJEG7_LHZE5jzfZd

Пароль: 7fE94=Lk

Інформація щодо налаштування безплатного доступу до низки продуктів Elsevier (у т.ч. Scopus і ScienceDirect).
Також компанія Elsevier запрошує Вас приєднуватися до наступних вебінарів. Перелік майбутніх подій доступний у Elsevier Online Training Hub.

2.Запис вебінару “Ефективний пошук літератури в ScienceDirect“, тренер Elsevier Марина Назаровець, 27.04.2023

https://elsevier.zoom.us/rec/share/xiATJKaB62uqmK-JHylWFNFA1dmzSRmOKKy_352tLacmR8ZiB5fG0sbrlib2pGXZ.ygG8YagaiOzticpl?startTime=1682506805000

Пароль: %M36l3*9

Презентація “Профіль автора в Scopus. Покрокова інструкція”  у pdf

Також компанія Elsevier  запрошує Вас приєднуватися до наступних вебінарів. Перелік майбутніх подій доступний у Elsevier Online Training Hub:
https://www.elsevier.com/en-xm/events/webinars/elsevier-training-and-demo-webinars/ukraine

ВІДКРИТІ ОНЛАЙН КУРСИ
ВУМ online, Відкритий Університет Майдану – освітня ініціатива, яка поширює ідеї і сприяє розвитку громадянського суспільства в Україні. Платформа пропонує понад 80 навчальних курсів, що сформовані з відео-лекцій, практичних завдань та контрольних запитань. Це курси від провідних викладачів бізнес-шкіл, громадського сектору, практиків з бізнесу та соціальної сфери. Теми пов`язані з персональним розвитком та реалізацією вашого потенціалу; підприємництвом як механізмом якісного розвитку громади і суспільства; розумінням побудови та діяльності відкритого суспільства і його формування в Україні.
Coursera – платформа пропонує сотні безкоштовних навчальних курсів з різних дисциплін від університетів з різних країн світу. Coursera for Campus відтепер доступна для всіх українських закладів вищої освіти та студентів – це можливість доступу до понад 5200 курсів і 2200 проектів на безоплатній основі для закладів вищої освіти.
Програма Coursera для біженців доступна безкоштовно для некомерційних організацій у всьому світі.Всі, хто потребують фінансової допомоги для отримання доступу до курсів Coursera, можуть подати заявку в розділі «Financial Aid available» на сторінці обраного курсу.
EdEra (Education Era) – студія онлайн-освіти. Платформа пропонує онлайн-курси, спецпроекти, інтерактивні підручники та освітні блоги.
ЕdX – платформа масових відкритих інтерактивних англомовних курсів, що заснована Массачусетським технологічним інститутом і Гарвардським університетом.
Prometheus – українська платформа масових відкритих онлайн курсів, що надає можливість переглядати на безоплатній основі навчальні курси університетського рівня від викладачів КНУ, КПІ, Києво-Могилянської академії та інших закладів вищої освіти.
WiseCow – український відеолекторій, де зібрані короткі ролики по 10 хвилин. Ролики розповідають про українську культуру та історію. Наразі відеолекторій пропонує лекції 9-ти тематик – це література, кіно, мистецтво, історія, журналістика, мода, міста і соціум.
Розділ “Міста”, на відміну від інших, містить не ролики, а цікаві культурні ініціативи кожної з областей
TED – відома англомовна платформа, де багато митців і спеціалістів із різних сфер науки, мистецтва, дизайну, політики, культури, бізнесу, глобальних проблем, технологій та розваг діляться своїми думками. Більшість контенту подається англійською мовою. Але багато відео перекладені українською. Здебільшого переклад можна знайти у субтитрах.

Наукова бібліотека представляє: Відкриті освітні ресурси

Що таке відкриті освітні ресурси

Відкриті освітні ресурси (Open Educational Resources, OER) – це матеріали для викладання (teaching), навчання (learning) та досліджень (research) в будь-якому форматі й на будь-якому носії (цифровому або іншому), які знаходяться в суспільному надбанні або охороняються авторським правом, видані за відкритою ліцензією, котра дозволяє безкоштовний доступ, повторне використання, перепрофілювання, адаптацію та поширення іншими способами без обмежень або з лімітованими обмеженнями. Використання відкритих технічних стандартів покращує доступ та потенціал повторного використання.

OER можуть включати: повні курси, модулі курсів, відкриті підручники, навчальні програми, лекції, посібники для студентів, конспекти викладання, домашні завдання, вікторини, лабораторні та аудиторні заняття, педагогічні матеріали, відео, інтерактивні матеріали, такі як симуляції чи рольові ігри, інструменти оцінювання та багато інших ресурсів, програмне забезпечення, програми (включаючи мобільні додатки) та будь-які інші навчально-корисні матеріали.

Термін «OER» не є синонімом онлайн-навчання, електронного навчання або мобільного навчання. Багато OER, крім використання в цифровому форматі, також можна роздруковувати. ( Guidelines for open educational resources (OER) in higher education.)

Ліцензування Creative Commons

Коли освітні ресурси є цифровими та відкрито ліцензованими за ліцензіями Creative Commons (СС), ними можна поділитися з усіма безкоштовно. Підручники, курси та плани занять стають безкоштовними та їх легко знаходити, ділитися, налаштовувати, адаптувати та комбінувати. Завдяки Ліцензії CC, студенти можуть знаходити та включати безкоштовні матеріали для доповідей та презентацій, викладачі можуть налаштовувати підручники та плани занять, університети можуть розповсюджувати відкриті ресурси для глобальної аудиторії, а видавці (університетські видавництва чи бібліотеки) можуть адаптувати матеріали та розробляти послуги для покращення досвіду навчання.

Докладніше про ліцензії можна дізнатися тут – види ліцензій Creative Commons

Інструментарій ENOEL: переваги відкритої освіти. Версія 2 (укр.)

Це набір інструментів (слайдів, листівок та карток Twitter), підготовлених Європейською мережею бібліотекарів відкритої освіти (ENOEL). Набір інструментів спрямований на підвищення обізнаності про важливість відкритої освіти та вказує на переваги для студентів, викладачів, установ і суспільства.
Оригінали файлів на 15-ти мовах в Zenodo.

Завантажити українську версію можна за посиланням.
При використанні інструментів цитувати так:
European Network of Open Education Librarians. (2022). An ENOEL Toolkit: Open Education Benefits. Version 2. Zenodo (Ukrainian version).
https://doi.org/10.5281/zenodo.5906818

Репозитарій Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова

Основні проєкти та ініціативи відкритого доступу
Open Access 2020 Initiative (OA2020)

OA2020 – це глобальна ініціатива сприяння відкритому доступу шляхом підтримки та стимулювання трансформації сучасних наукових журналів з існуючої системи передплати на нові моделі, що дозволяють необмежено і повторно використовувати наукові результати, забезпечують прозорість та стабільність витрат на видавничу діяльність.

Plan S. Making full and immediate Open Access a reality

План S – це ініціатива, спрямована на консолідацію зусиль зі скорішого переходу до таких публікаційних моделей, які надають повний, негайний відкритий доступ до результатів наукових досліджень.
Ініціативу було запущено 4 вересня 2018 р. низкою великих національних фондів із дванадцяти європейських країн, а також Європейською дослідницькою радою. Ці агентства сформували консорціум під назвою «cOAlition S» (в назві: S – science – наука, OA – open access – відкритий доступ, coalition – об’єднання).

Sherpa/RoMEO

SHERPA/RoMEO – це інтернет-ресурс, який агрегує та аналізує політику відкритого доступу видавців з усього світу та надає резюме дозволів на самостійне архівування та умови прав, що надаються авторам журналами. Служба пошуку Sherpa/RoMEO може використовуватися для з’ясування конкретної політики видавців щодо самоархівування рукопису.

International Open Access Week

Міжнародний тиждень відкритого доступу (International Open Access Week) – глобальна подія, яка проходитиме 25–31 жовтня 2021 р. вже 14-й рік поспіль. Ініціатива відзначення Міжнародного тижня відкритого доступу належить Коаліції наукових видавництв та академічних ресурсів (Scholarly Publishing And Academic Resources Coalition – SPARC) і здобула підтримку всього світу. Вона надає можливість краще ознайомитись із перевагами, які надає відкритий доступ, обмінятися досвідом, ідеями.

SPARC

Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC) – коаліція наукових видань та академічних ресурсів, організація бібліотечних спільнот, що виступає за розширення відкритого доступу до знань. Коаліція переконана, що швидке і всеохопне розповсюдження відкритого доступу до наукових матеріалів сприятиме підвищенню ефективності навчального процесу, розвитку науки та збільшить кількість інвестицій. SPARC підтримала спільнота з 800 наукових академічних бібліотек з усього світу.

Budapest Open Access Initiative

Будапештська ініціатива відкритого доступу (BOAI) – громадська ініціатива щодо принципів відкритого доступу до наукової літератури, була оприлюднена для громадськості 14 лютого 2002 р. Вона була прийнята на конференції, організованій у Будапешті Інститутом відкритого суспільства 1–2 грудня 2001 р. і визнана як одна з основних визначальних подій руху відкритого доступу.

Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities

Берлінська декларація про відкритий доступ до наукових та гуманітарних знань – один із основних документів у царині відкритого доступу, була підписана 20–22 жовтня 2003 року на конференції з Відкритого доступу у Берліні, організованій Товариством імені Макса Планка (Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften e.V.).

Durham Statement on Open Access to Legal Scholarship

Заява Durham про відкритий доступ до правової стипендії є публічною заявою, пов’язаною із забезпеченням відкритого доступу до правової інформації та науки. Була написана в 2008 р. групою директорів бібліотек з юридичних шкіл у Сполучених Штатах.

Bethesda Statement on Open Access Publishing

Заява Bethesda про публікації відкритого доступу 2003 р. визначає концепцію відкритого доступу та підтримує її.

NIH Public Access Policy

Політика публічного доступу до ресурсів National Institutes of Health – це мандат на відкритий доступ, розроблений у 2004 р. Він передбачає, що рецензовані електронні версії наукових документів, які описують дослідження, фінансовані Національними інститутами охорони здоров’я, повинні бути надіслані для надання у відкритому доступі для громадськості безкоштовно через PubMed Central не пізніше ніж через 12 місяців після офіційної дати їх публікації. PubMed Central – це сховище самоархівування, в якому автори або їхні видавці зберігають свої публікації.

Open Knowledge Foundation

Open Knowledge Foundation – це глобальна некомерційна організація, орієнтована на усвідомлення цінності відкритих даних для суспільства, що допомагає групам громадянського суспільства отримати доступ та використовувати дані для вжиття заходів щодо соціальних проблем.

Global Open Access Portal

Глобальний портал відкритого доступу (GOAP) – представляє поточний огляд стану відкритого доступу (OA) до наукової інформації у 158 країнах світу (фінансується урядами Колумбії, Данії, Норвегії та Державним департаментом Сполучених Штатів). Для країн, які досягли успіху у впровадженні відкритого доступу, портал висвітлює критичні фактори успіху та аспекти сприятливого середовища. Для країн та регіонів, які ще знаходяться на ранніх стадіях розвитку відкритого доступу, портал визначає ключових гравців, потенційні бар’єри та можливості.

Open Access Tracking Project

Проєкт відстеження відкритого доступу (OATP) – це загальнодоступний проєкт соціальних тегів, що працює на безкоштовному програмному забезпеченні, щоб відобразити нові розробки, що стосуються відкритого доступу до досліджень.

Open Access Directory

Каталог відкритого доступу (OAD) – це сукупність простих фактичних списків про відкритий доступ (OA) до науки та наукових досліджень, що підтримується загалом спільнотою ОА. Об’єднуючи в одному місці багато списків, пов’язаних з ОА, OAD полегшує кожному їх відкриття, використання для довідок та оновлення.

Directory of Open Access Journals – DOAJ

Місія DOAJ полягає в тому, щоб курувати, підтримувати і розвивати джерела достовірної інформації про наукові журнали відкритого доступу в Інтернеті; перевіряти відповідність журналів високим публікаційним стандартам; підвищувати доступність, популярність, поширеність, привабливість журналів з відкритим доступом; надавати вченим, бібліотекам, університетам, науково-дослідним фондам та іншим зацікавленим сторонам можливість користуватися наданою інформацією і послугами; полегшити інтеграцію журналів відкритого доступу в служби бібліотек і сайтів-агрегаторів; надавати допомогу, по можливості, видавцям і їх журналам відповідно до кращих стандартів цифрової публікації; і в такий спосіб підтримувати перехід системи наукового спілкування і публікації в модель, яка служить науці, вищій освіті, промисловості, інноваціям, товариствам і людям. Виходячи зі своєї місії, DOAJ співпрацює і запрошує до співпраці всі зацікавлені сторони, які працюють над досягненням аналогічних цілей.
Каталог журналів відкритого доступу надає вільний доступ до повних текстів статей. У DOAJ можливий пошук статей з 13 844 журналів (4 360 834 статей) 130 країн світу. В якості пошукових критеріїв можуть використовуватися назва журналу, заголовок статті, ISSN, ім’я автора, ключові слова або слова з анотації. Можливий також одночасний пошук за всіма перерахованими полями і пошук за логічним поєднанням двох пошукових термінів.

Open DOAR

Каталог відкритих електронних архівів об’єднує понад 4366 сховищ наукової інформації і надає можливість відбору та пошуку відкритих архівів за географічним положенням, типом матеріалів і предметною областю, мовою та ін. Каталог створений за співпраці університетів Лунда (Швеція) і Ноттінгема (Велика Британія) та є розвитком ініціативи відкритого доступу.

Registry of Open Access Repositories ROAR

Каталог відкритих електронних архівів об’єднує понад 4725 сховищ наукової інформації. Ресурс сприяє розвитку відкритого доступу шляхом надання своєчасної інформації про зростання і статус електронних архівів у всьому світі. Мета проєкту – підтримувати доступ до наукових публікацій, надаючи інформацію прo стан архівів по всьому світу.

OpenAIRE

OpenAIRE – це європейський проєкт підтримки відкритої науки (Open Science).
OpenAIRE – партнерство (в даний час) понад 60 установ, які працюють над формуванням та використанням ефективних стратегій OA і Open Science. Мережа складається із 34 національних офісів відкритого доступу (NOAD), розташованих в кожній країні ЄС та інших країнах Європи. Підвищення рівня інформованості на державному рівні забезпечується за рахунок цілого ряду заходів з навчання та підтримки Open Science, таких як проведення семінарів і вебінарів, поширення навчальних матеріалів і прямий доступ до дослідників.

Horizon 2020

Горизонт 2020 – це найбільша рамкова програма Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом близько 80 млрд. євро, розрахована на 2014–2020 рр. Програма є ініціативою ЄС, передбачає надання коштів на конкурсній основі на підтримку розвитку і впровадження інновацій, в тому числі у підприємництві і промисловості.
Горизонт 2020 вимагає від дослідників, які отримують державне фінансування, публікувати результати своїх досліджень у журналах відкритого доступу (гібридних журналах), або публікувати рецензовану версію статті у відкритому архіві установи не пізніше 6 місяців після її виходу.

Initiative for Open Citations

Ініціатива відкритих посилань I4OC – це співпраця наукових видавців, дослідників та інших зацікавлених сторін для сприяння необмеженій доступності даних про наукові цитати.

European Open Science Cloud (EOSC)

Ініціатива Європейської хмари відкритої науки (EOSC) була запропонована в 2016 році Європейською комісією як частина Європейської хмарної ініціативи для побудови конкурентоспроможної економіки даних та знань у Європі.
Протягом останніх років численні політики з усього світу сформулювали чітке та послідовне бачення глобальної відкритої науки як рушія для створення нової парадигми прозорої науки, керованої даними, а також пришвидшення інновацій.

Архіви відкритого доступу

AEAweb

Архів для економістів, підтримується Американською економічною асоціацією (АЕА). Надає інформацію про зміст журналів і посилання на повнотекстові журнали АЕА, анотації, бази даних, а також інформацію про конференції та гранти.

arXiv.org

Найбільший безкоштовний архів електронних публікацій наукових статей з фізики, математики, астрономії, інформатики та біології. Статті в arXiv викладають вчені, що працюють в різних країнах світу. Більшість статей написано англійською мовою. Можна опублікувати статтю і іншою мовою за умови, що сама назва і анотація будуть написані англійською мовою. Існує можливість оформити е-mail-підписку на список нових статей з анотаціями. Можна підписатися або на всі статті, або на статті тільки щодо необхідної тематики.

AustralianResearchOnline

Ресурс надає доступ до матеріалів австралійських університетів і дослідницьких центрів, включаючи дисертації, препринти, журнальні статті, розділи з книг, музичні записи та фотографії – всього близько 500 тис. документів. Сайт підтримується Національною бібліотекою Австралії.

ChemRxiv

ChemRxiv – це безкоштовна архівна служба для неопублікованих препринтів у галузі хімії та суміжних галузях. Препринти можуть покращити надійність результатів досліджень, сприяючи широкому співробітництву, прискоренню обміну результатами досліджень, а також забезпечити більшу прозорість циклу спілкування та доступність висновків.
Компанія ChemRxiv керується Американським хімічним товариством, яке є некомерційним та найбільшим у світі науковим товариством.

Cogprints

Cognitive Science EPrint Archive – відкритий архів з когнітивних наук (психологія, нейрологія, лінгвістика, комп’ютерні науки, філософія, біологія).

CORE

Найбільша у світі колекція наукових робіт із відкритим доступом. CORE – це некомерційна послуга, яку надає Відкритий університет та Jisc.
Місія CORE полягає у об’єднанні всіх результатів досліджень із відкритим доступом зі сховищ та журналів у всьому світі та наданні їх у загальному відкритому доступі. Таким чином, CORE полегшує вільний необмежений доступ до досліджень для всіх.

DANS-EASY

Electronic Archiving System of the Institute DANS (Data Archiving and Networked Services) – система електронного архівування Інституту архівування даних і мережевих послуг (Нідерланди). EASY забезпечує доступ до величезної кількості даних в колекції архівування даних і мережевих послуг. Файли доступні для скачування безкоштовно. Частина документів не має посилання на повний текст. Ресурс може бути використаний для архівування даних досліджень.

doiSerbia

Електронний архів doiSerbia містить понад 47900 повнотекстових статей з 66 сербських провідних наукових журналів, опублікованих на умовах вільного доступу. Тематика матеріалів різноманітна – природничі, соціальні науки, медицина та ін. Глибина архіву – з 2002 р.

Re3data

re3data.org – це глобальний реєстр сховищ даних досліджень з усіх навчальних дисциплін. Він надає огляд існуючих сховищ даних досліджень, щоб допомогти дослідникам визначити відповідне сховище для своїх даних і, таким чином, відповідати вимогам, викладеним у політиці щодо даних.
Re3data сприяє культурі обміну даними, розширеному доступу та кращій видимості даних досліджень. Реєстр розпочав роботу восени 2012 року і фінансується Німецьким науковим фондом (DFG).

Elektronische Zeitschriftenbibliothek (EZB)

Elektronische Zeitschriftenbibliothek – електронна бібліотека журналів при бібліотеці університету Регенсбурга; доступ до змісту журналів та до повних текстів статей.

E-LIS

Міжнародний відкритий електронний архів у галузі бібліотечної справи та інформаційних наук. Включає більше 20 тис. документів.
Архів E-LIS побудований за принципами відкритого доступу (open access) і самоархівування (self-archiving). Автор може самостійно відправити в E-LIS будь-яку готову роботу (у тому числі і неопубліковану). При необхідності можна включити кілька файлів (наприклад, з текстом доповіді на конференції та презентацією).
Зареєстровані користувачі можуть підписатися на розсилку інформації про останні надходження в архів.

EIFL

Міжнародний фонд «Відродження» з 1999 р. розпочав впровадження в Україні проєкту «Електронна інформація для бібліотек» (EIFL Direct), який є спільною ініціативою Інституту відкритого суспільства (Будапешт) і найбільшого у світі видавництва періодики EBSCO.
EIFL пропонує понад 3 000 повнотекстових електронних журналів, газет, бюлетнів новин, близько 1 300 брошур і довідників переважно із суспільних та гуманітарних дисциплін. Медичну базу даних (MEDLINE) також включено до проєкту. Отримання найновішої інформації — нагальна потреба науковців, викладачів, студентів, дослідницьких інституцій, урядових структур будь-якої країни. Проте більшість бібліотек України не мають коштів щоб передплатити зарубіжну друковану наукову періодику. Реалізація проєкту відкриває бібліотечним закладам постійний доступ до широкого спектру наукових журналів з усього світу в електронному форматі.
Інститут відкритого суспільства організував Консорціум, що об’єднує 39 країн-учасниць проєкту, серед яких – Болгарія, Боснія та Герцеговина, Естонія, Латвія, Литва, Республіка Македонія, Південна Африка, Польща, Росія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Україна, Чеська Республіка та інші.
Проєкт EIFL пропонує: 3 248 назв повнотекстових електронних версій журналів, газет, дайджестів новин; 1 305 повнотекстових електронних версій довідників і брошур.

EIFL Open Access programme

Програма з відкритого доступу міжнародного консорціуму EIFL (The EIFL Open Access programme) створює можливість для запуску і підтримки відкритих архівів для підвищення прозорості досліджень та використання їх результатів.

Genamics Journal Seek
Найбільша систематизована база даних електронних журналів у вільному доступі. База даних у даний час містить більше 105 тис. повних назв, 42 508 назв журналів 6 617 видавництв. Інформація про журнали включає в себе опис тематики, абревіатуру, посилання на домашню сторінку журналу, категорію і ISSN. Ресурс дозволяє швидко ідентифікувати потенційні журнали для публікації своїх досліджень, а також дозволяє знайти нові журнали, що представляють інтерес у певній галузі наукової діяльності.
ICPSR Inter-university Consortium for Political and Social Research
https://www.icpsr.umich.edu/web/pages/instructors/teacher-resources.html
Ресурс забезпечує доступ до архіву даних про соціологічні дослідження в наукових цілях (більше 13 800 досліджень). Ресурс є найбільшим у світі архівом електронних даних з суспільних наук: політичні науки, соціологія, демографія, економіка, історія, правосуддя, зовнішня політика, протидія тероризму, освіта, расові та етнічні меншини, психологія, право та багато іншого.

Internet Archive

Архів збирає тексти, копії веб-сторінок, графічні матеріали, відео- та аудіозаписи, програмне забезпечення. Архів забезпечує довгострокове архівування зібраного матеріалу і безкоштовний доступ до своїх баз даних.

HighWire

Електронний архів наукових журналів видавництва Стенфордського університету. Тематика: біологія, біомедицина, фізіологія, клінічна медицина, психіатрія та ін. галузі медицини та суміжних з нею наук, а також соціальні науки. HighWire надає безкоштовний повнотекстовий доступ до понад 2,4 млн. статей.

Hrcak

Основний портал хорватських наукових журналів відкритого доступу. Включає 477 журналів, 189 658 повних текстів статей. На порталі представлені видання з природничих, технічних і гуманітарних наук.

MDPI Molecular Diversity Preservation International

Платформа наукових журналів відкритого доступу, які видаються MDPI з 1996 р. і надаються безкоштовно для користувачів.

NARCIS – National Academic Research and Collaborations Information System

Інформаційна система національних академічних досліджень і співпраці Нідерландів надає доступ до наукових публікацій (понад 2 млн – 320 тис. з яких у відкритому доступі): дисертації та дослідницькі проекти наукових установ Нідерландів. NARCIS був розроблений з метою пошуку голландських наукових досліджень.

RePEc

RePEc є результатом спільних зусиль сотень волонтерів з 90 країн світу з метою активізації розповсюдження наукових досліджень в області економіки і суміжних наук. Серцем проєкту є децентралізована бібліографічна база даних робочих документів, журнальних статей, книг та окремих глав книг і програмних компонентів, що підтримується волонтерами. Бази даних RePEc включають: понад 1 900 архівів, 2 800 журналів і 4 500 серій робочих документів. Зареєстровано близько 50 000 авторів; щотижнева електронна розсилка – 75 000 підписників.

Sabinet

На сайті надано онлайн доступ до колекції електронних журналів, що видаються в Південно-Африканській Республіці – SA ePublications. Із 264 журналів у різних галузях науки, техніки і бізнесу 43 журнали – у вільному доступі.

SciELO – Scientific electronic library online

Латиноамериканська наукова електронна бібліотека оnline. Ресурс містить понад 1 285 наукових журналів вільного доступу в повнотекстовому форматі, понад 745 тис. статей, 16 млн цитувань з різних країн: Аргентина, Бразилія, Чилі, Колумбія, Куба, Іспанія, Португалія, Венесуела. Журнали здебільшого іспанською та португальською мовами, але є і англійською.

The ticTOCs Journal Tables of Contents

JournalTOCs є найбільшою, безкоштовною колекцією змістів наукових журналів (КТВА): понад 32 тис. журнали, включаючи 14 тис. обраних Open Access журналів і майже 12 тис. гібридних журналів від 3 238 видавництв.
JournalTOCs для дослідників, студентів, бібліотекарів і тих, хто шукає останні наукові статті.
На сайті після реєстрації надається особистий кабінет для роботи з БД.

Спеціалізовані пошукові системи

The Austrian Library Network

Австрійська бібліотечна мережа The Austrian Library Network представляє в мережі свою нову пошукову систему. Новий пошуковик є центральною відправною точкою для пошуку наукової літератури в фондах установ країни.

Google Patents

Спеціальна пошукова система патентів. У базі знаходяться понад 7 млн повних текстів документів.

Google Scholar

Вільна доступна пошукова система, яка індексує повний текст наукових публікацій всіх форматів і дисциплін. Дата виходу бета-версії – листопад 2004 р. Індекс Google Scholar включає в себе більшість рецензованих онлайн-журналів Європи та Америки найбільших наукових видавництв. За функціями він схожий на вільно доступні системи Scirus від Elsevier, CiteSeerX і getCITED. Також він схожий на інструменти, засновані на передплаті, такі як Scopus від Elsevier і Web of Science. Рекламний слоган Google Scholar — «стояти на плечах гігантів» – це данина вченим, які зробили внесок у свої галузі протягом століть, забезпечуючи основу для нових наукових досягнень.

FindArticles

Сервіс пошуку (діє від 1998 р.) у понад 300 світових журналів та видань у галузі управління, економіки, інформатики, техніки, освіти, спорту, мистецтва тощо.

HighWire Press

HighWire Press – електронний архів бібліотеки Стенфордського університету. Містить понад 1 тис. журналів, більше 2 млн повнотекстових рецензованих статей у вільному Інтернет-доступі.

WorldCat & OAIster

WorldCat – найбільший світовий портал бібліотечної інформації та послуг. З огляду на те, що до системи WorldCat підключені бібліотеки різних країн, він містить матеріали багатьма мовами. WorldCat дозволяє шукати книги, музичні диски, відеозаписи і доступні для скачування аудіокниги. У результаті пошуку можна отримати цитати з посиланнями на оригінали статей, документи і фотографії, а також цифрові версії рідкісних об’єктів, які будуть недоступні широкому загалу. OAIster – це зведений каталог, що містить мільйони записів, що зібрані на ресурсах відкритого доступу по всьому світу, які використовують протокол OAI-PMH. На сьогоднішній день OAIster включає більше 30 млн записів, які представляють електронні ресурси більш як 1 500 учасників. Результати пошуку за допомогою системи OAIster видаються нарівні з результатами пошуку по багатьом тисячам бібліотек.
Мови: англійська, іспанська, італійська, корейська, японська, китайська, німецька, нідерландська, португальська, тайська, французька, чеська, японська.

Science-advisor.net

Пошук наукових статей у вільному доступі (понад 1,8 млн статей) і онлайн-форум для наукових дискусій.

Scientific Commons

Ресурс дозволяє здійснювати пошук наукової інформації: статті, дисертації та видання, що є суспільним надбанням (більше 16 млн публікацій з різних галузей, понад 6 млн авторів). У 2019 р. інтегрований з Creative Commons і більше не є окремим проєктом.

WorldWideScience

Глобальний науковий портал, який включає 62 національні і міжнародні наукові бази даних і портали. WorldWideScience.org забезпечує єдиний пошук в БД по всьому світу.

Open Access Button

Open Access Button – це плагін для браузера, який дозволяє користувачам повідомляти про випадки, коли вони не можуть отримати доступ до статті.
Коли користувач повідомляє про неможливість отримати доступ до статті з результатом дослідження, Open Access Button зберігає місце розташування користувача, його професію і причину, через яку він шукав саме це дослідження. Потім ця інформація переноситься на карту для створення інтерактивної картини проблем відкритого доступу в реальному часі. Open Access Button інтегрована з соцмережами і дозволяє розповісти про проблему доступу колегам.
Кнопкою відкритого доступу може скористатися будь-яка людина з будь-якої точки світу незалежно від того, чи є вона вченим і з якої причини шукає інформацію про дослідження.

Open Science Monitor

Новий проєкт «Open Science Monitor» реалізований Європейською комісією. Його кінцева мета – підвищити прозорість, співпрацю, наукову комунікацію і участь в дослідницьких проєктах, щоб прискорити прогрес науки.

Українські ресурси відкритого доступу
Науковіㅤресурсиㅤвідкритогоㅤдоступу

Національний репозитарій академічних текстів

Національний репозитарій – загальнодержавна розподілена електронна база даних, в якій накопичуються, зберігаються і систематизуються академічні тексти.
Призначення Національного репозитарію – зробити максимально доступною для суспільства наукову інформацію України і світу, що сприятиме розвитку освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, шляхом поліпшення доступу до академічних текстів та сприяння академічній доброчесності.

Національний екологічний центр України

Доступ до публікацій НЕЦУ з питань навколишнього середовища, екології, сільського господарства тощо.

Наукова електронна бібліотека періодичних видань НАН України

Наукова електронна бібліотека періодичних видань НАН України є бібліотекою відкритого доступу і передбачає безкоштовний доступ читачів до наукової інформації в Інтернет з правом читати, завантажувати, копіювати, розповсюджувати, друкувати, проводити пошук, посилатися на повнотекстові статті, індексувати, тобто використовувати її з законною ціллю без фінансових, юридичних і технічних перешкод, що відповідає Будапештській ініціативі відкритого доступу.

Бібліотека авторефератів

Повнотекстова електронна база авторефератів дисертацій, захищених в Україні з 1998 по 2011 рр. Ресурс Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.

Вікіджерела

Вікіджерела – вільна інтернет-бібліотека, проєкт Фонду Вікімедіа для створення бібліотеки з вільним вмістом, яка б постійно поповнювалася як оригінальними текстами, так і їхніми перекладами будь-якими мовами.

Вікіпідручник

Вікіпідручник – це вільне інтернет-зібрання, де кожен відвідувач може внести свій вклад в написання навчальної літератури: посібників, рецептів тощо. Він є одним з проєктів Фонду Вікімедіа і працює на технології «вікі», кожен може створити та змінити будь-яку сторінку вікіпідручника і безкоштовно читати, копіювати, видавати та змінювати його зміст.

Україніка наукова

«Україніка наукова» – українська загальнодержавна реферативна база даних. Започаткована Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського та Інститутом проблем реєстрації інформації НАН України.

LibNAS UA Бібліотечний портал Національної академії наук України

Для удосконалення організації обліку і моніторингу публікаційної та видавничої активності НАН України Національна наукова бібліотека імені Вернадського підготувала концепцію та тестову версію «Бібліотечного порталу НАН України» − «LibNAS UA».

Реєстр наукових фахових видань України

Реєстр наукових фахових видань України – це довідково-інформаційний ресурс, призначений для інформування наукової громадськості та покращення доступу до відомостей про українські наукові видання з різних галузей знань. Створений фахівцями ДНУ УкрІНТЕІ. Відомості про наукові фахові видання, представлені на ресурсі, регулярно оновлюються

ELibUkr Електронна бібліотека України: створення Центрів знань в університетах України

ELibUkr – інноваційний проєкт, що об’єднує бібліотеки закладів вищої освіти, національні бібліотеки та інші організації України. Метою проєкту є забезпечення доступу до світової наукової інформації, створення власних академічних ресурсів, а також інтеграція української науки та бібліотечної справи у світову наукову комунікацію.
На сайті ресурсу в розділі «Електронні архіви України» розміщені посилання на діючі відкриті е-архіви в інституціях України.

Наукова періодика України

На сторінці Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського НАН України представлений відкритий доступ до наукових журналів і збірників наукових праць, виданих в Україні, переважно за 5 останніх років, але є і з більш глибоким архівом.

Проект «Наукова періодика України»
Проєкт «Наукова періодика України» – загальнодержавна технологічна платформа, яка забезпечує процеси редакційного опрацювання, публікації та післяпублікаційної підтримки наукових періодичних видань України. Ресурс розвивається на засадах партнерства видавців та бібліотек України.

Наукові឵឵ㅤустановиㅤУкраїни

Інститут модернізації змісту освіти

Метою діяльності Інституту є наукове і навчально-методичне забезпечення модернізації змісту освіти, процесу виховання, розвитку, соціалізації особистості шляхом проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок та впровадження їхніх результатів.

Український інститут науково-технічної експертизи та інформації

Український інститут науково-технічної експертизи та інформації створено з метою забезпечення здійснення та наукового супроводу заходів з реалізації державної політики у сферах наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності та трансферу технологій.
Місія Інституту полягає у забезпеченні наукового, науково-технічного та інноваційного розвитку шляхом експертної, інформаційної та консалтингової підтримки.

Національний антарктичний науковий центр

Національний антарктичний науковий центр – державна наукова установа Міністерства освіти та науки України, яка організовує щорічні експедиції на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський» та забезпечує роботу станції, координує дослідження України в Антарктиці. Центр створений у 1993 р.
Поряд з науковою діяльністю Центр веде просвітницьку роботу, знайомлячи школярів, студентів, широку громадськість із впливом атмосферних процесів у полярних регіонах Землі на загальний стан довкілля, природоохоронними заходами зі збереження ресурсів планети та унікальних форм життя.

Миколаївська астрономічна обсерваторія (МАО)

Миколаївська обсерваторія – одна з найдавніших обсерваторій Східної Європи, заснована в 1821 році в якості морської. У 1992 році стає самостійною науковою установою України, а з 2002 року – Науково-дослідним інститутом «Миколаївська астрономічна обсерваторія».
В даний час в обсерваторії ведуться роботи в наступних напрямках: динаміка тіл Сонячної системи, дослідження об’єктів навколоземного простору, створення астрометричних каталогів зірок, інформаційна підтримка астрономічних досліджень, астрономічне приладобудування, історія астрономії.

Нацiональна академiя наук України

Академія об`єднує дійсних членів, членів-кореспондентів та іноземних членів, усіх науковців її установ, організовує і здійснює фундаментальні та прикладні наукові дослідження з найважливіших проблем природничих, технічних, суспільних і гуманітарних наук.

Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського

Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського – головна всеукраїнська книгозбірня, загальнодержавний комплексний бібліотечно-інформаційний, науково-дослідний, науково-методичний та культурно-просвітницький центр, найбільше за обсягом документно-інформаційних ресурсів книгосховище України.
Бібліотека виконує роль національного центру біографічних досліджень: здійснює розробку теоретичних і науково-методичних проблем української біографістики, формування баз даних біографічної інформації, координацію досліджень в загальнодержавному масштабі, збирання та видання матеріалів біографій діячів України, альманахів, довідників, створює ресурси електронного Українського біографічного словника, електронного науково-інформаційного ресурсу «Український національний біографічний архів».

Головна астрономiчна обсерваторiя НАН України

Головну астрономічну обсерваторію НАН України засновано 17 липня 1944 р. з ініціативи відомого вченого, астронома й геофізика, Олександра Яковича Орлова.
Обсерваторія займає провiдне мiсце у багатьох галузях астрономiї, таких як: дослідження обертання Землі й побудова координатних систем у космічному просторі, фізика фотосфери Сонця й тіл Сонячної системи, формування й еволюція зір і галактик та ін.

Інститут археології НАН України

Інститут археології Національної академії наук України – основна установа в структурі Національної академії наук України, що здійснює науково-дослідницьку діяльність у галузі вивчення археології та давньої історії України. Інститут археології входить до складу Відділення історії, філософії та права Національної академії наук України.
Головним завданням Інституту є здійснення фундаментальних та прикладних досліджень, всебічне вивчення археологічних пам’яток України з метою одержання наукових знань у галузі археології та давньої історії України.

Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України

Інститут був створений та діє з метою проведення досліджень, спрямованих на отримання та використання нових знань у галузі біохімії тварин і людини, молекулярної біології, біоінформатики та біотехнології, нанобіотехнології, а також для проведення робіт, спрямованих на розробку лікарських препаратів, препаратів біологічно активних речовин, діагностикумів і біосенсорів, засобів для медичної практики, сільського господарства та ветеринарії тощо, доведення наукових і науково-технічних розробок до стадії практичного використання, підготовки наукових кадрів, задоволення соціальних, економічних потреб та інноваційного розвитку країни.

Інститут геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України

Наукові напрямки діяльності Інституту геофізики НАН України:
– дослідження глибинної структури, тектонічної геодинаміки континентальної та океанічної літосфери за допомогою геофізичних методів (сейсмічних та гравіметричних);
– розробка теорії, методів обладнання, автоматизованих систем забезпечення геофізичних досліджень, а також обробки та інтерпретації результатів;
– проведення геофізичних досліджень навколишнього середовища з метою вивчення і прогнозування сейсмічної небезпеки та інших загрозливих природних явищ;
– вивчення основних принципів нерівноважної геофізики та її використання для розробки нових технологій, інтенсифікація техніки експлуатації вуглеводнів.

Інститут гідромеханіки НАН України

Тут ви знайдете інформацію про роботу інституту, надавані послуги, наукові розробки, конференції та багато іншого.

Інститут електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України

Інститут електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України – це науково-технічний комплекс, до складу якого входять: дослідне конструкторсько-технологічне бюро, експериментальне виробництво, дослідні заводи, низка інженерних центрів, учбовий та сертифікаційний центри.
Одним з основних напрямів діяльності Інституту є підготовка наукових кадрів через докторантуру та аспірантуру, а також інженерних кадрів – у співпраці з НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».
Інститут випускає наукові журнали «Автоматичне зварювання», «Технічна діагностика та неруйнівний контроль», «Сучасна електрометалургія», проводить наукові конференції та семінари, організовує національні та міжнародні виставки.

Інститут загальної енергетики НАН України

Інститут входить до складу Відділення фізико-технічних проблем енергетики НАН України. Головним завданням Інституту є якісне та оперативне вирішення ключових проблем розвитку і функціонування національної енергетики в умовах інтеграції України до світового енергетичного ринку і підвищення енергетичної та економічної безпеки.

Інститут загальної та неорганічної хімії НАН України

Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В. І. Вернадського НАН України – одна з найстаріших наукових установ хімічного профілю, заснованих в Українській академії наук, потужний осередок хімічної науки в Україні.
Одним із найважливіших напрямків роботи Інституту ще з 20-х років є дослідження в галузі фізичної хімії та електрохімії водних, неводних і розплавлених електролітів.
Науково-дослідницька стратегія Інституту базується на з’ясуванні фундаментальних закономірностей хімічних та електрохімічних трансформацій речовини і зорієнтована на розв’язання актуальних для інноваційного розвитку держави і профільних для Інституту хіміко-технологічних задач.

Інститут кібернетики ім. В. М. Глушкова НАН України

Із перших років діяльності в Інституті проводили глибокі теоретичні дослідження в галузі теорії оптимізації, абстрактної та прикладної теорії автоматів, теорії дискретних перетворювачів.
Розроблено та впроваджено низку інформаційних медичних, біологічних і діагностичних систем. У перші роки існування Інституту створено апарат «штучне серце-легені» для підтримки життєдіяльності людини під час операцій на серці. В подальшому було розроблено і до цього часу широко застосовуються в медичній практиці для лікування хворих прилади «Міотон», «Міостимул» та їх модифікації.

Інститут математики НАН України

Протягом свого існування Інститут математики виконував своє головне призначення – проведення фундаментальних досліджень та підготовку висококваліфікованих наукових кадрів. У процесі цієї роботи в Інституті було створено відомі наукові школи, які продовжують функціонувати і понині.
Інститут математики є засновником та співзасновником шести видань. Серед них п’ять журналів: “Нелінійні коливання” (з 1998 р.), “Український математичний вісник” (з 2004 р.), “Український математичний журнал” (з 1949 р.), Methods of Functional Analysis and Topology (з 1995 р.), Theory of Stоchasitc Processes (з 1995 р.) а також “Збірник наукових праць Інституту математики НАН України” (з 2004 р).

Інститут проблем математичних машин і систем НАН України

Основні напрями дiяльності згiдно Статуту інституту – створення наукових засад, розробка та впровадження в народне господарство i оборону держави iнформацiйних технологiй, автоматизованих систем рiзного призначення, засобiв обчислювальної технiки та систем їх програмного забезпечення.

Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України

Головний напрямок наукової діяльності Інституту ґрунтувався на глобальній ідеї І. М.Францевича – створювати нові матеріали із заданими властивостями для екстремальних умов експлуатації на базі результатів фундаментальних досліджень в галузі фізичної та неорганічної хімії, фізичного матеріалознавства, фізики твердого тіла, механіки деформованого твердого тіла.

Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

З метою покращення організації робіт у галузі створення оптичних накопичувачів інформації та найшвидшого впровадження їх у народне господарство на базі Відділення оптико-механічних запам’ятовуючих пристроїв при Інституті проблем моделювання в енергетиці АН УРСР був створений Інститут проблем реєстрації інформації Академії наук УРСР.
Основними напрямами наукової діяльності Інституту є:
– фізичні основи, принципи, методи та системи реєстрації і перетворення інформації, створення технології довгострокового зберігання цифрової інформації;
– теоретичні основи і прикладні методи створення комп’ютерних інформаційно-аналітичних систем, дослідження та розробка методів захисту інформації в комп’ютерних системах і мережах, створення систем підтримки прийняття рішень;
– розробка методів створення системи комп’ютерних мереж банків даних, баз даних та баз знань;
– створення систем відтворення інформації з раритетних носіїв;
– теоретичні основи і прикладні методи комп’ютерного моделювання;
– створення автоматизованих систем моніторингу множини рухомих об’єктів у реальному часі.

Інститут теоретичної фізики ім. Боголюбова НАН України

Інститут теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова Національної академії наук України займає провідне місце як в Україні, так і за кордоном з низки напрямів теорії твердого тіла, теорії ядра та ядерних реакцій, математичних методів у квантовій теорії поля, теорії плазми, статистичної фізики, теорії елементарних частинок та астрофізики, квантової теорії молекул та квантової біофізики.
Інститут є базовою установою провідного наукового видання Відділення фізики і астрономії НАН України «Український фізичний журнал».
Інститут теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова – координатор робіт зі створення першого в Україні грід-сегменту, що об’єднує обчислювальні ресурси Київського національного університету імені Тараса Шевченка та низки установ НАН України. Велика увага приділяється підготовці наукових кадрів.

Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця

Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця Національної академії наук України був заснований 1953 року в результаті злиття Інституту експериментальної біології і патології Міністерства охорони здоров’я Української РСР та Інституту клінічної фізіології Академії наук Української РСР.
Наукова діяльність інститутів мала велике значення для розвитку фізіології. В цих інститутах вивчались та досліджувались алергія, імунітет, гіпоксія і розвиток пухлин, а також найбільш важливі питання ендокринології, геронтології та геріатрії.
Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця є науково-дослідним центром в галузі молекулярної фізіології, біофізики, нейрофізіології, патологічної фізіології.

Інститут фізики конденсованих систем НАН України

Інститут фізики конденсованих систем НАН України – науково-дослідна установа Національної академії наук України. Основними завданнями ІФКС НАН України є проведення фундаментальних досліджень у галузі теоретичної фізики і фізики конденсованої речовини; підготовка кадрів вищої кваліфікації; поширення результатів наукових досліджень.

Інститут фізики напівпровідників ім. В. Є. Лашкарьова НАН України

Інститут фізики напівпровідників імені В. Є. Лашкарьова НАН України було засновано у 1960 році на базі відділів та лабораторій Інституту фізики АН УРСР.
Інститут був створений та діє з метою проведення наукових досліджень, спрямованих на отримання та використання нових знань у галузі фізики, фізики напівпровідників та матеріалознавства, доведення наукових і науковотехнічних знань до стадії практичного використання, підготовки висококваліфікованих наукових кадрів, задоволення соціальних, економічних і культурних потреб та інноваційного розвитку країни. Інститут здійснює науково-дослідну діяльність, пов’язану з використанням дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та інших матеріалів.

Карпатське відділення інституту геофізики НАН України

КВ ІГФ НАН України відіграло значну роль у розвитку сейсмологічних, магнітотелуричних та геомагнітних досліджень у Карпатському регіоні. Відділення здійснює науково-методичне керівництво Карпатською дослідно-методичною партією, яка забезпечує проведення сейсмопрогностичних робіт на мережі геофізичних станцій у Карпатському регіоні, надає науково-технічну та методичну допомогу при виконанні спостережень та обробці даних.

Iнститут ядерних дослiджень НАН України

Основними напрямками досліджень ІЯД було визначено фундаментальні та прикладні розробки з ядерної фізики низьких і середніх енергій, фізики реакторів, перспективних проблем атомної енергетики та дослідження з використання ізотопів і ядерних випромінювань у народному господарстві.
Інститут проводить фундаментальні і прикладні дослідження та розробки за такими напрямками:
– ядерна фізика, фізика елементарних частинок і високих енергій;
– ядерна енергетика;
– радіаційна фізика та реакторне матеріалознавство;
– фізика плазми та керований термоядерний синтез;
– ядерна, радіаційна та техногенно-екологічна безпека.
Започатковані в інституті медико-біологічні дослідження з терапії онкологічних захворювань нейтронним опроміненням було доведено до практичного застосування у процесі лікування хворих. Спільно з медичними установами України проводилась робота з отримання радіофармпрепаратів на ядерно-фізичних установках ІЯД.

Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» НАН України

Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» НАН України – провідний науковий центр, у якому проводяться міждисциплінарні дослідження у багатьох пріоритетних напрямках сучасного матеріалознавства, фізики, хімії, біології та медицини. В комплексі виконується повний цикл наукових розробок – починаючи з ідеї та фундаментальних досліджень до практичного створення матеріалів і готового обладнання на їх основі та організації виробництва. За роки існування установи її науковцями розроблено низку унікальних інтелектуальних матеріалів та технологій, у тому числі таких, що не мають аналогів у світі.

Радіоастрономічний інститут НАН України

Радіоастрономічний інститут Національної академії наук України був створений в 1985 році на базі Відділення радіоастрономії Інституту радіофізики і електроніки НАНУ.
РІ НАНУ є головною науковою організацією в Україні в галузі радіоастрономічних і радіофізичних досліджень космічного простору.
Основні наукові напрямки інституту:
– розробка теорії і фізичних принципів створення радіотелескопів і вдосконалення інструментальної бази для радіоастрономічних досліджень;
– проведення радіоастрономічних досліджень в широкому діапазоні радіохвиль;
– дослідження Землі і планет, навколоземного і міжпланетного простору методами радіоастрономії та дистанційного зондування.

СКТБ з дослідним виробництвом Iнституту проблем міцності НАН України

Державне підприємство «Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро Інституту проблем міцності ім. Г. С. Писаренка Національної академії наук України» створено в 1972 р. Основним напрямком діяльності СКТБ є розробка обладнання для випробувань матеріалів і елементів конструкцій в екстремальних умовах, створення нестандартного наукового і технологічного обладнання.

Фiзико-механiчний iнститут iм. Карпенка НАН України

Фізико-механічний інститут ім. Г. В. Карпенка НАН України, відомий в Україні і світі як науково-дослідницький центр у галузі механіки руйнування і міцності матеріалів, фізико-хімічних процесів корозії, неруйнівного контролю дефектності матеріалів та технічної діагностики конструкцій і середовищ.
Інститут веде розробку передових технологій, методів та засобів технічної діагностики з використанням вихрострумової, ультразвукової, акусто-емісійної, магнітної та вібраційної дефектоскопії.
У інституті значна увага приділяється розвитку експериментальної бази, зокрема:
– функціонуванню радіоінтерферометра УРАН-3, який є національним надбанням України;
– розвитку досліджень в галузі екологічного моніторингу Шацького Національного природного парку в рамках діяльності Шацької міжвідомчої науково-дослідної лабораторії, яка створена згідно з постановами Бюро ВФТПМ та Бюро Президії НАН України;
– створено центр колективного користування науковими приладами «Центр електронної мікроскопії та рентгенівського мікроаналізу», придбаними за кошти НАН України.

Фiзико-технiчний інститут низьких температур iм. Б. I. Вєркiна НАН України

Місією інституту є проведення фундаментальних та прикладних досліджень в галузі фізики та математики на світовому рівні для отримання принципово нових знань та пошук шляхів їх втілення у практику з метою якомога швидшого реагування на виклики сьогодення; збереження та підвищення ролі вітчизняної науки як важливого чинника модернізації країни; збільшення внеску ФТІНТ ім. Б. І. Вєркіна НАН України у забезпечення ефективного економічного і соціального розвитку України, її обороноздатності та національної безпеки.

Нацiональний iнститут стратегiчних дослiджень

Національний інститут стратегічних досліджень є базовою науково-дослідною установою науково-аналітичного супроводження діяльності Президента України, Ради національної безпеки і оборони України.
Інститут здійснює науково-аналітичні та прогнозні дослідження проблем розвитку України, її національної безпеки. Інститут готує і подає Президентові України, Раді національної безпеки і оборони України аналітичні матеріали, проєкти програмних документів та нормативно-правових актів.
Наукові здобутки Інституту висвітлюються у монографіях, науково-аналітичних матеріалах, аналітичних доповідях, наукових статтях. Зазначена наукова продукція оприлюднюється у вигляді книжкової продукції, збірників, періодичних друкованих видань, в електронному вигляді в інформаційній мережі Інтернет.

Нацiональний науковий центр «Харкiвський фiзико-технічний iнститут»

Харківський фізико-технічний інститут, один з найстаріших і найбільший центр фізичної науки в Україні, був створений в 1928 році з метою розвитку актуальних наукових напрямків.
Відмінними рисами інституту завжди було поєднання фундаментального підходу до вирішення проблем з практичною спрямованістю робіт і широта проведених досліджень. Остання обставина відіграла важливу роль в утворенні на базі ХФТІ кількох великих наукових установ: Фізико-технічного інституту низьких температур Національної академії наук України, Інституту радіофізики та електроніки НАНУ та ін.
Основними науковими напрямками робіт ННЦ ХФТІ є:
– фізика твердого тіла; фізика радіаційних явищ і радіаційне матеріалознавство; технології матеріалів;
– фізика плазми і керований термоядерний синтез;
– ядерна фізика, фізика електромагнітних взаємодій, фізика та техніка електронних прискорювачів;
– плазмова електроніка і фізика потужнострумових пучків; фізика і техніка прискорювачів важких заряджених частинок; нові методи прискорення;
– теоретична фізика.

Електронніㅤбібліотекиㅤіㅤархіви

ЕЛЕКТРОННИЙ АРХІВ УКРАЇНСЬКОГО ВИЗВОЛЬНОГО РУХУ

Це спільний проєкт Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету ім. І. Франка та Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».
Проєкт покликаний забезпечити відкритий доступ до електронних копій документів з історії українського визвольного руху у XX ст.

Електронна бібліотека «Україніка»

«Україніка» – національний довідково-інформаційний та документальний ресурс архівних, рукописних та друкованих джерел, створених в Україні та в інших державах – про Україну, її історію, економіку, культуру, що створюється на засадах обліку та акумуляції документальної спадщини українського народу.
Створює електронну бібліотеку Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. Основними завданнями проєкту «Україніка» є:
– надання широкій громадськості доступу до документів державно-національного змісту;
– забезпечення користувачам єдиної точки входу для пошуку різнорідних за видами і тематичною спрямованістю ресурсів україніки;
– збирання та архівування мережевих електронних ресурсів україніки (у першу чергу електронних версій книг та періодичних видань);
– забезпечення збереження рідкісних бібліотечних та архівних фондів україніки в електронному вигляді;
– створення на базі ресурсів електронної бібліотеки персональних, тематичних та проблемно-орієнтованих електронних колекцій;
– популяризація української мови і культури, поширення української літератури для україномовних зарубіжних користувачів;
– створення можливості використання фондів електронної бібліотеки у наукових дослідженнях, в освітніх процесах, а також з метою популяризації іміджу України у світі.

Библиотека Херсонесского музея

Bibliotheca Chersonessitana містить оцифровані рідкісні видання ХIХ – початку ХХ століть: «Записки Одесского Общества Истории и Древностей», «Известия Императорской Археологической Комиссии», «Известия Русского Археологического Института в Константинополе», «Известия Таврической Ученой Архивной Комиссии», «Известия Таврического Общества Истории, Археологии и Этнографии», «Отчеты Археологической Комиссии», а також видання Херсонеського музею та інше.

Громадянське суспільство і влада

Урядовий інформаційно-комунікаційний ресурс, покликаний сприяти взаємодії громадян та їх об’єднань з Кабінетом Міністрів України та органами виконавчої влади.

DIASPORIANA.ORG.UA

Електронна бібліотека «Diasporiana» є проєктом зі збереження інтелектуальної спадщини української еміграції. Містить рідкісні видання різної спрямованості.

«Слухай» онлайн-бібліотека аудіокниг українською мовою

До бібліотеки увійшло 100 аудіокниг класичної української прози та поезії зі шкільної програми і твори сучасних письменників з авторським начитуванням. Твори начитали ведучі, актори та музиканти, серед яких Валерій Харчишин, Даша Астаф’єва, Богдан Бенюк, Даша Коломієць, Олександр Ярмак, Євген Галич.

ІЗБОРНИК

Історія України IX-XVIII ст.: першоджерела та інтерпретації – проєкт електронної бібліотеки давньої української літератури. Бібліотека є добіркою електронних книг і текстів, об’єднаних єдиною ідеєю і тематикою. Ідея проєкту полягає у прагненні зібрати якомога більшу кількість творів української писемності не просто як випадковий набір текстів різних часів та авторів, але і на тлі цілісного культурно-історичного процесу.

Культура України: електронна бібліотека

До складу електронної бібліотеки включено ресурси, що фізично зберігаються в фондах бібліотек, музеїв та інших закладів культури і ті, які надані авторами за договором на право використання об’єкта авторських прав. Напрямком формування фонду ЕБ обрана тема «Культура України».
Фонд ЕБ складається з чотирьох колекцій:
1) Історія культури. Теорія культури. Культурологія;
2) Мистецтво;
3) Етнографія;
4) Заклади культури.

УкрЛіб Українська бібліотека

УкрЛіб – бібліотека української літератури. На сайті представлено 380 біографій українських письменників, літературна енциклопедія, 700 творів з української літератури на вільні теми, 740 рефератів, народна творчість України, короткий переказ творів, літературно-критичні статті, сучасна українська література.

Поетика

Бібліотека української поезії. Крім того, ресурс містить українські переклади класичних творів, тексти народних та сучасних пісень.

Книги українською мовою

Бібліотека безкоштовних книг різної тематики українською мовою.

ВідкритіㅤЕ-АрхівиㅤвㅤінструкціяхㅤУкраїни

ELibUkr-OA

Мультидисциплінарний відкритий електронний архів для українських вчених. Накопичує, зберігає, розповсюджує та забезпечує довготривалий, постійний та надійний доступ до результатів досліджень (статей, навчальних матеріалів, презентацій тощо) українських вчених. Кожен бажаючий після реєстрації має можливість розміщувати повні тексти власних публікацій.

ARRChNU – Науковий репозитарій Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича

eaDNURT – Електронний архів (репозитарій) Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка Лазаряна

eaNUPh – Електронний архів Національного фармацевтичного університету

Електронний репозитарій Донецького інституту залізничного транспорту Української державної академії залізничного транспорту

eEast-UkrNUIR – Інституційний репозитарій Східноукраїнського Національного Університету ім. Володимира Даля

eIR NUOS – Інституційний репозитарій Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова

eKhNUIR – Електронний архів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна

eKhSUIR – Електронний архів-репозитарій Херсонського державного університету

eKMAIR – Електронний архів Національного університету «Києво-Могилянська академія»

eKSPUIR – Інституційний репозитарій (архів) наукових публікацій Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка

ELAKPI – Електронний архів наукових та освітніх матеріалів КПІ ім. Ігоря Сікорського

ElArKhADI – Цифровий архів Харківського національного автомобільно-дорожнього університету

ElarKhNU – Інституційний репозитарій Хмельницького національного університету

ElarKPNU – Інституційний репозитарій Кам’янець-Подільського національного університету

eIRAISE – Електронний інституційний репозитарій Комунального вищого навчального закладу Київської обласної ради «Академія неперервної освіти»

ELARTU – Інституційний репозитарій Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя

elONUar – Eлектронний архів-репозитарій Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова

eOSAUIR – Інституційний репозитарій Одеського державного аграрного університету

ENPUIR – Архів наукових публікацій Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова

eNTUKhPIIR – Електронний архів Національного технічного університету «Харківський політехнічний університет»

eNUFTIR – Електронний архів Національного університету харчових технологій

eNULAUIR – Електронний архів-репозитарій Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

eNUOLAIR – Електронний архів Національного університету «Одеська юридична академія»

eNUUPESIR – Електронний архів Національного університету фізичного виховання і спорту

eONEU – Електронний інституційний репозитарій Одеського національного економічного університету

eONPUIR – Електронний архів наукових та освітніх матеріалів Одеського національного політехнічного університету

ePHSHEIR – Електронний архів ДВНЗ «Переяслав-Хмельницького ДПУ імені Григорія Сковороди»

ePNTUIR – Інституційний репозитарій Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка

erKNUTD – Електронний архів Київського національного університету технологій та дизайну

erNAU – Інституційний репозитарій Національного авіаційного університету

ErUCU – Електронний репозитарій Українського католицького університету

eScriptorium – архів рідкісних видань і рукописів для науки та освіти

eSNUIR – Інституційний репозитарій Волинського національного університету ім. Лесі Українки

eSSUIR – Електронний архів Сумського державного університету

eUSPUIR – Інституційний репозитарій Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

EZTUIR – Електронний архів Житомирського державного технологічного університету

IRChNUT – Електронний архів Чернігівського національного технологічного університету

iRKNEU – Інституційний репозитарій Державного вищого навчального закладу «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

iRVNTU – Інституційний репозитарій Вінницького національного технічного універсиету

IRZNAU – Електронний архів Житомирського національного агроекологічного університету

IRZNTU – Електронний інституційний репозитарій Запорізького національного технічного університету

KhNMU – Репозитарій Харківського національного медичного університету

KhNUIAIR – Інституційний репозиторій Харківського національного університету внутрішніх справ

NUBIP – Репозитарій магістерських робіт НУБіП України (зараз доступна з локальної мережі університету)

Old Printed Books – репозитарій європейських раритетних видань (Наукова бібліотека ім. М. Максимовича Київського національного університету ім. Т. Шевченка)

ONMUIR – Інституціональний Репозиторій Одеського національного медичного університету (ІРОНМедУ)

OSACEAeR – репозиторій Одеської державної академії будівництва та архітектури

еIR PSTU – Електронний архів Приазовського державного технічного університету

Електронна бібліотека Житомирського державного університету

Електронна бібліотека Національної академії педагогічних наук України

Електронний архів відкритого доступу Харківського національного університету радіоелектроніки

Електронний архів Донецького національного технічного університету (м. Покровськ)

Електронний архів Запорізького державного медичного університету

Електронний архів Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка

Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі

Електронний інституційний репозитарій Маріупольського державного університету

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка»

Електронний репозитарій ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Електронний репозитарій Національної академії внутрішніх справ

Електронний репозитарій Одеського національного університету імені І. І. Мечникова

Електронний репозитарій Тернопільського національного економічного університету

Електронний репозиторій Вінницького національного аграрного університету

Електронний репозитарій наукових публікацій Одеського державного університету внутрішніх справ

Електронний репозитарій наукових публікацій Університету державної фіскальної служби України

irNASAA – Інституційний репозитарій Державного закладу вищої освіти «Національна академія статистики, обліку та аудиту»

Інституційний репозитарій Миколаївського національного аграрного університету

Інституційний репозитарій Національного гірничого університету України (зараз Національний ТУ «Дніпровська політехніка»)

Інституційний репозиторій Київського університету імені Бориса Грінченка

Інституційний репозиторій Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка

Інституційний репозитарій Чорноморського національного університету імені Петра Могили

Наукова електронна бібліотека періодичних видань НАН України

Репозитарій Одеської національної академії зв’язку ім. О. С. Попова

Репозитарій Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія»

Репозитарій Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця

Репозиторій (електронний архів) Дніпропетровської медичної академії

Репозитарій Центральноукраїнського національного технічного університету

Цифровий архів Національного університету «Острозька академія»

Цифровий Репозиторій – Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Цифровий репозиторій Луганського національного університету імені Тараса Шевченка

Цифровий репозиторій Національного університету водного господарства та природокористування

Цифровий репозиторій Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова

Репозитарій Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського

Електронні бібліотеки
Політематичніㅤбібліотек

Academicjournals

Повнотекстові англомовні наукові журнали з медичних, соціальних, біологічних, фізичних, юридичних наук, мистецтва та освіти.

Journals4Free

Портал академічних журналів відкритого доступу (понад 7 000). Пошук можна здійснювати за категоріями, мовою чи присутністю в базах даних: Scopus, PubMed, ISI Master.

World Digital Library (WDL)

Світова цифрова бібліотека – це проєкт Бібліотеки Конгресу США, що здійснюється за підтримки Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, культури та науки (ЮНЕСКО) та у співпраці з бібліотеками, архівами, музеями, навчальними закладами і Міжнародними організаціями з усього світу.
До складу об’єктів, представлених на сайті Світової цифрової бібліотеки, входять рукописи, карти, рідкісні книги, музичні партитури, фільми, знімки, фотографії і архітектурні креслення. Бібліотека містить документи 40 мовами світу.

EUROPEANA

Європейська цифрова бібліотека Europeana забезпечує доступ до оцифрованих фондів бібліотек, архівів, музеїв країн-членів ЄС. Проєкт офіційно стартував 20 листопада 2008 року, до цього моменту вже було оцифровано 2 млн різних об’єктів культурної спадщини Європи. Зараз колекції Europeana надають доступ до більш ніж 50 млн оцифрованих елементів – книг, музики, творів мистецтва та ін. – зі складними інструментами пошуку та фільтрування, які допоможуть знайти те, що шукаєте.

Library of Congress

Library of Congress – Національна бібліотека Сполучених Штатів Америки та дослідницький підрозділ Конгресу США. Є найбільшим за площею книгосховищем та однією з найважливіших бібліотек світу.
Бібліотека Конгресу, як і безліч інших бібліотек, оцифровує свої колекції, тепер вона має одну з найбільш великих і високоякісних електронних бібліотек. У першу чергу оцифровуються найбільш рідкісні колекції і ті, які не доступні ніде більше. Оцифровка дозволяє забезпечити вільний доступ до матеріалів, які вимагають особливо дбайливого поводження. Зростаюча колекція містить книги, оцифровані фотографії, рукописи, карти, аудіо- та відеозаписи, а також інтернет-сайти.

Project Gutenberg

На сайті зібрано понад 54 000 безкоштовних електронних книг різними мовами. Превалюють англомовні версії, також є книги французькою, італійською, португальською та німецькою мовами. У бібліотеці великий вибір категорій – від белетристики до освітньої літератури. Книги доступні для скачування в різних форматах. Крім того, їх можна швидко завантажити в хмару через сервіси Dropbox, Google Drive і Microsoft OneDrive.

Open Library

Open Library являє собою проєкт інтернет-архіву, призначений для створення «однієї веб-сторінки для кожної книги, коли-небудь опублікованої». Open Library є проєктом некомерційної організації Архів Інтернету. Частково існує на гранти від Каліфорнійської державної бібліотеки (California State Library) і Фонду Кале-Остін (Kahle / Austin Foundation).

OAPEN

Бібліотека OAPEN містить вільно доступні наукові книги, в основному в галузі гуманітарних та соціальних наук. OAPEN співпрацює з видавцями для створення колекції книг із відкритим доступом, а також надає послуги видавцям, бібліотекам та дослідникам-спонсорам у сфері депозиту, забезпечення якості, розповсюдження та збереження цифрових ресурсів.

Gallica

Gallica – онлайн-бібліотека Національної бібліотеки Франції. Всі матеріали бібліотеки знаходяться у вільному доступі (більше 4 млн документів). Бібліотека містить наступні види документів: книги, журнали, газети, фотографії, карикатури, плакати, карти, рукописи, партитури, аудіоматеріали, книжкові мініатюри.

The Questia Online Library

Англомовна онлайн-бібліотека забезпечує доступ до колекцій книг і журнальних статей у галузі гуманітарних та соціальних наук. Ресурс містить понад 83 тис. повнотекстових наукових книг від 1 000 видавництв і 10 млн статей провідних газет, спеціальних і популярних журналів. Questia пропонує якісні джерела, відібрані бібліотекарями та затверджені професорами, багато з яких рецензовані.

Wiley Online Library

Blackwell Publishing – одне з найбільш відомих у світі видавництв журналів з природничих, суспільних, гуманітарних наук та медицини. Завдяки програмі відкритого доступу допомагає покращувати прозорість досліджень та дотримуватися мандатів з відкритим доступом через підвищення доступності досліджень.

World Bank – World Development Indicators (WDI) Online

Постачальником ресурсу є World Bank. База даних містить інформацію про економічний розвиток більш ніж 200 країн, починаючи з 1960 року. Індикатори розвитку (600) стосуються демографії, фінансів, соціальних аспектів, охорони здоров’я, навколишнього середовища. Програма має зрозумілу пошукову систему. Результати можуть бути масштабовані, проіндексовані за фіксованим роком, переглянуті за процентною шкалою і виведені у вигляді діаграм. Висновок даних можливий в різних форматах, включаючи таблиці Excel.

American Memory

Проєкт «American Memory» створюється Бібліотекою Конгресу США в якості шлюзу до онлайн-колекцій з історії та культури Сполучених Штатів і містить понад 7 млн цифрових документів. Повний список усіх оцифрованих колекцій Бібліотеки Конгресу можна знайти на сайті https://www.loc.gov/collections/.

California Digital Library (CDL)

Електронна бібліотека надає доступ до наукових матеріалів, БД журнальних статей і дисертацій, електронних журналів, довідкових БД Каліфорнійського університету.

Digital Collections: National Library of New Zealand

Електронні колекції Національної бібліотеки Нової Зеландії надають доступ до текстів, зображень, фотографій, газетних статей, аудіо та відео колекцій, а також віртуальних виставок. Сайт двомовний (Маорі і англійська мова).

Клуб книголюбов

На сайті можна читати книги, слухати аудіокниги, дивитися екранізації улюблених творів онлайн. Також можна безкоштовно завантажити художню і довідкову літературу.

Электронная библиотека

Каталог зарубіжної літератури всіх жанрів. Бізнес-література, гостросюжетні книги, різноманітна проза і поезія.

Info-Library

Cайт, який неодмінно стане корисним для школярів і студентів. На Info-Library зібрана повнотекстова бібліотека підручників, які можна читати онлайн.

Электронная библиотека книгочея

Електронна бібліотека книгочея – це література для всіх абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Щоденне поповнення новими виданнями, рідкісні книги, спеціалізована література, підручники, а також програми для читання і конвертації різних текстових файлів.

LIB.COM.UA

У бібліотеці представлені: українські реферати, астрологія, детективи, фантастика, енциклопедії та довідники, вірші, народна творчість, медицина і комп’ютерна література, документація, релігія, філософія і багато іншого.

ПАПИРУС

Літературний проєкт «Папірус» – велика безкоштовна електронна бібліотека. Можна завантажити книги безкоштовно, без реєстрації та СМС, або читати онлайн. Є версія для PDA. База – понад 60 000 книг. Сервіс хмарного рідера дозволить будь-якому відвідувачу читати онлайн електронні книги в форматах fb2 і epub безкоштовно і без реєстрації.

Віртуальна бібліотека

Проект «Віртуальна бібліотека» призначений для студентів вищих навчальних закладів, учнів технікумів і коледжів, а також для широкого кола читачів, які цікавляться проблемами автосервісу.

НЭБ Национальная электронная библиотека РФ

Мета Національної електронної бібліотеки – збирати і надавати в користування електронні документи, що сприяють збереженню і розвитку національної науки і культури. У даний час проект НЕБ підтримується трьома учасниками: Російською державною бібліотекою, Російською національною бібліотекою і Державною публічною науково-технічною бібліотекою Росії. Цей портал – єдина точка доступу до повнотекстових електронних колекцій бібліотек-учасниць.

Электронная библиотека Российской государственной библиотеки(РГБ)

Колекція електронних копій цінних і найбільш затребуваних друкованих видань і електронних документів з фондів РДБ та інших джерел. Електронна бібліотека складається з декількох колекцій, включає сотні тисяч дисертацій, стародруки, рукописи, нотні видання і постійно поповнюється.

Научная электронная библиотека ГПНТБ России

Мета проекту Державної публічної науково-технічної бібліотеки Росії – повернення в науковий обіг рідкісних книг, які розкривають історію науки, техніки і технологій на території РФ. Представлені колекції: архітектура і будівництво; географія і геологія; дорога в космос; машинобудування; транспорт; хімія.

Электронная библиотека «Научное наследие России»

Проект розробляється з метою забезпечення збереження та надання публічного доступу до наукових праць російських вчених і дослідників, які працювали в різних наукових областях. База даних дозволяє вести пошук за автором, назвами наукових дисциплін. У результаті пошуку можна отримати біографічні відомості про вчених і ознайомитися з текстами їхніх праць.

Научная Электронная Библиотека «КИБЕРЛЕНИНКА»

КіберЛенінка – це наукова електронна бібліотека, побудована на парадигмі відкритої науки (Open Science), основними завданнями якої є популяризація науки і наукової діяльності, громадський контроль якості наукових публікацій, розвиток міждисциплінарних досліджень, сучасного інституту наукової рецензії та підвищення цитованості російської науки. КіберЛенінка підтримує поширення знань за моделлю відкритого доступу (Open Access), забезпечуючи безкоштовний оперативний доступ до наукових публікацій у електронному вигляді, які в залежності від домовленостей з правовласником, розміщуються на умовах ліцензії Creative Commons Attribution (CC-BY).

Lib.Ru: Библиотека Максима Мошкова

Найбільша безкоштовна електронна бібліотека російського Інтернету. Представлено літературу з історії, політики, філософії, психології, художню літературу та ін. Бібліотека постійно поповнюється.

Единое окно доступа к образовательным ресурсам. Библиотека

Електронна бібліотека навчально-методичної літератури для загальної та професійної освіти.

Библиотека Гумер – гуманитарные науки

Колекція книг з соціальних і гуманітарних наук: історії, культурології, філософії, політології, літературознавства, мовознавства, журналістики, психології, педагогіки, права, економіки та інш.

NeHudLit.Ru Нехудожественная библиотека
Велика бібліотека літератури негуманітарних спеціальностей: біологія, фізика, хімія, математика, медицина, техніка, геологія, астрономія.

Электронная библиотека учебников

Колекція навчальної літератури з соціально-економічних та гуманітарних наук.

Журнальный зал

«Журнальний зал» (ЖЗ) є некомерційним літературним інтернет-проєктом, який представляє діяльність російських товстих літературно-художніх і гуманітарних журналів, що виходять в РФ і за кордоном. Серед них: «Арион», «Дружба народов», «Знамя», «Иностранная литература», «НЛО», «Новая Юность», «Новый мир», «Октябрь» та багато інших.

Технічніㅤнауки

AIP Publishing

AIP Publishing є неприбутковою філією Американського інституту фізики (AIP). Місія Publishing AIP – підтримка благодійних, наукових і освітніх цілей AIP за допомогою наукової видавничої діяльності в галузі фізики та суміжних наук. Портфель AIP Publishing складається з 20 рецензованих журналів, у тому числі флагманських журналів Applied Physics Letters, Journal of Applied Physics та Journal of Chemical Physics, на додаток до матеріалів конференції AIP.

Index Thomisticus

Index Thomisticus вважається одним з перших проєктів в області досліджень, які сьогодні відомі як прикладна лінгвістика, гуманітарні обчислення та цифрові гуманітарні науки. Містить твори Фоми Аквінського (118 текстів), а також 61 текст інших авторів.

MATH.RU

Найкращі книги з математики і фізики. Бібліотека буде корисною для школярів, студентів, вчителів, керівників гуртків, а також для всіх допитливих.
Колекції:
– вільно поширювані видання на сайті МЦНМО;
– електронний архів журналу «Квант» (з 1970 р.);
– електронний архів книговидавництва «МАТЕЗИС» (1904–1925);
– інтернет-бібліотека з методики викладання математики;
– електронний архів журналу «Вестник опытной физики и элементарной математики» (1886–1917).
А також повнотекстовий архів багатьох математичних журналів РАН.

Perseus Digital Library

Унікальний проєкт, в якому можна у вільному доступі знайти безліч творів античних авторів як латинських, так і грецьких, причому тексти пов’язані з інтерактивними словниками.

PHYSICAL REVIEW JOURNALS

Сайт Американського Фізичного Товариства. Онлайн центр, де збираються електронні версії статей практично всіх великих американських журналів з фізики всіх напрямків. Гібридна система пошуку, доступ безкоштовний, у деяких випадках потрібна реєстрація.

InfoCity

Книги та статті з програмування, інтернет-технологій, операційних систем, мов програмування, БД та інш.

Programmer’s Klondike

В електронній бібліотеці представлено безліч книг і статей комп’ютерної тематики.

ДИАГРАММА

У безкоштовній технічній бібліотеці можна без реєстрації завантажити безліч цікавих книг, журналів, збірників, електронних довідників, інструкцій з експлуатації, а також схем та сервісних мануалів (більше 20 000 видавництв, 10 000 схем та сервісних мануалів, 150 000 статей). Бібліотека постійно доповнюється новими матеріалами.

TECHLIB.ORG

На сайті ви можете безкоштовно, без реєстрації скачати технічну літературу в галузі машинобудування. Формат книг – djvu та pdf.

Публичная Электронная Библиотека «ПРОМЕТЕЙ»

Велика колекція літератури з техніки. Найоб’ємніші розділи: «Радіотехніка», «Електроніка», «Комплектуючі». Є архіви журналів «Радио», «Радиоаматор», «Радиоконструктор» та ін. Всі книги в форматі djvu, що дуже зручно для відображення схем і малюнків.

Техническая библиотека

Велика колекція науково-технічної літератури (фізика, хімія, математика, механіка та інш.) – фундаментальні і науково-практичні роботи.

ТехЛит.ру

Найбільша бібліотека нормативно-технічної літератури – всього понад 53 тис. назв.

Библиотека технической литературы

Зручна для використання колекція книг. Містить видання з механіки, гідравліки, холодильної техніки, машинобудування, будівництва, транспорту та інших галузей.

Библиотека технической литературы

Велика добірка книг з різних розділів радіотехніки: електричні ланцюги, електротехніка, схемотехніка, електроніка, цифрові пристрої, основи цифрового зв’язку та багато іншого.

Схемы, справочники, программы

На сайті можна знайти схеми телевізорів, відеомагнітофонів, автомагнітол, телефонів та іншої побутової та офісної техніки, рекомендації з ремонту апаратури.

Библиотека компьютерной литературы

Безкоштовна бібліотека комп’ютерної та суміжної з комп’ютерною тематики (монографії, дисертації, книги, статті, новини та аналітика, конспекти лекцій, реферати, підручники). Тематика: в першу чергу акцент робиться на «ділові тематики» (офісні додатки, електронна пошта, управління проектами, видавничі системи, системи документообігу, ділова графіка і презентації), також є літертура про операційні середовища, системи та оболонки, мови програмування, бази даних і багато іншого.
На даний момент у бібліотеці знаходиться близько 3 500 документів.

Природничіㅤнауки

SPIE Digital Library

Журнали та електронні книги з оптики і фотоніки американського товариства The International Society for Optical Engineering.

ABC-Chemistry

Каталог безкоштовних повнотекстових журналів сформований в алфавітному порядку і містить інформацію про ті журнали, які публікують англомовні статті хімічної тематики. До Каталогу включено тільки ті журнали, які надають постійний безкоштовний доступ до повних текстів статей, причому не менше ніж до річного комплекту.

Barcode of Live

Проєкт, який базується на відкритті Поля Геберта (Paul Hebert, University of Guelph in Ontario, Canada) – визначення відмінностей між видами за особливими характеристиками ДНК. Містить безкоштовні статті з дослідження штрих-коду ДНК.

Bioline International

Некомерційна служба електронних публікацій наукових журналів з країн, що розвиваються. Вільний доступ до повних текстів статей з наукових рецензованих журналів (понад 50 найменувань) з біології, медицини та охорони здоров’я, що видаються в країнах, що розвиваються. Крім поточних випусків журналів, база даних включає повні тексти статей журналів, які більше не поповнюють базу (архів до 2003 року), а також спеціальні публікації (бюлетені, що публікуються в Південній Африці), звіти африканських демографічних досліджень. Сайт містить безліч корисних посилань на інші інтернет-ресурси (веб-сайти, електронні бібліотеки, електронні довідники і архіви).

BioMed Central: The Open Access Publisher

База даних незалежного видавництва BioMed Central. Надається доступ до повних текстів статей з журналів біологічної і медичної тематики.

Birding News and Features – eBird

Мета сайту – забезпечити доступність повідомлень про щорічні спостереження за птахами як любителями, так і професіоналами. База містить понад 4 млн звітів про спостереження за птахами північної Америки.

Cancer GeneticsWeb

Сайт надає каталог посилань на ресурси про гени, протеїни, генетичні мутації, пов’язані з раком та іншими захворюваннями. Кожна сторінка містить посилання на відповідні бази даних.

Darwin Online

На сайті представлені роботи Чарльза Дарвіна, підготовлені істориком доктором Джоном ван Вії (коледж Тембусу університету Сінгапуру), що знаходяться у вільному доступі (у форматі pdf).

OMIM

Онлайновий каталог, комплексний авторитетний ресурс, що містить інформацію про генетику людини і генетичні фенотипи. Повні тексти, реферативні матеріали в OMIM знаходяться у вільному доступі і містять численні посилання на інші ресурси про генетику. Ресурс оновлюється щодня.

ХиМиК.ru

Сайт для хіміків з різноманітними сервісами, пошуком і бібліотекою підручників з органічної, неорганічної, фізичної, колоїдної та біохімії.

Дисертації

Dissertation.com

Сайт містить кілька тисяч зарубіжних дисертацій. Пошук за автором, назвою, ключовим словом, тематикою.

Networked Digital Library of Theses and Dissertations

Метапошукова система по розподіленій базі даних повнотекстових дисертацій, яка створюється в рамках міжнародного проекту Networked Digital Library of Theses and Dissertations (NDLTD). Проєкт містить понад 4 млн документів.

Theses Canada Portal

Бібліотека дисертацій, захищених у Канаді з 1998 р. Повні тексти англійською та французькою мовами.

DissOnline.de. Digitale Dissertationen im Internet

Проєкт «Dissonline.de» розвивається в Німеччині. Завдання проєкту – створення повнотекстових баз даних дисертацій, які готуються в німецьких університетах для отримання вчених ступенів. У проєкті беруть участь понад 70 університетів і Національна бібліотека Німеччини, яка є координуючим центром. Пошук можливий за назвою навчального закладу і прізвищем автора.

OATD (Open Access Theses and Dissertations)

OATD.org прагне стати найкращим ресурсом для пошуку тез і дисертацій відкритого доступу, що публікуються по всьому світу. Метадані (інформація про тези) надходять з понад 1 100 коледжів, університетів і науково-дослідних установ. У даний час OATD індексує 5 069 860 дисертацій і тез.

DART-Europe

Містить дисертації з бібліотек Європи.
Мови: англійська та інші європейські.
Кількість документів: більше 828 тис. робіт вчених з 596 університетів 28 країн Європи.
Відкритий доступ до повних текстів для всіх робіт.

HAL

Містить дисертації і наукові статті співробітників науково-освітніх установ Франції.
Мови: в основному англійська та французька.
Кількість документів: 1 млн.
Відкритий доступ до повних текстів для 350 тис. документів.

CiNii Dissertations

Містить докторські дисертації університетів та інститутів Японії, а також бібліографічну інформацію з дисертацій. Мови: японська, англійська.
Кількість документів: 230 тис. дисертацій від National Diet Library і університетів, 600 тис. бібліографічних посилань.
Відкритий доступ до повних текстів всіх робіт.

Dialnet

Містить дисертації, наукові статті вчених з провідних університетів Іспанії.
Мови: іспанська та інші європейські.
Кількість дисертацій: 203 тис.

Відкритий доступ до повних текстів всіх робіт.

Містить докторські дисертації шведських вчених.
Мови: англійська.
Кількість документів: більше 60 тис.
Відкритий доступ до повних текстів 50 % робіт.
theses.fr
theses.fr – частина проекту інформаційного забезпечення вищої освіти за підтримки Міністерства освіти Франції.
Містить дисертації, захищені в університетах Франції.
Мови: французька і англійська.
Кількість документів: 370 тис.
Відкритий доступ до повних текстів 50 тис. робіт.

Australasian Digital Theses Program

База даних оцифрованих дисертацій Австралії і Нової Зеландії містить близько одного млн робіт.

eLABa

Литовська академічна електронна бібліотека (eLABa), як національний агрегований електронний архів відкритого доступу (OA), є онлайн-системою для завантаження електронної копії дисертацій або тез. Метою його створення є збирання та зберігання наукової продукції, створеної членами академічної спільноти Литви, для забезпечення відкритого доступу до повнотекстових документів не тільки для членів університетської спільноти, а також для суспільства в цілому.

PQDT Open

PQDT Open – база даних компанії ProQuest’s UMI Dissertation Publishing
Основний фонд – дисертації.
Мова: англійська.
Кількість документів: 30 тис.
Відкритий доступ до повних текстів всіх робіт.

EThOS

EThOS – це британська служба з подання дисертацій, яка має за мету максимально збільшити видимість та доступність докторських дисертацій у Великобританії.
Мови: англійська.
Кількість документів: 450 тис., з них у відкритому доступі – 160 тис.

Shodhganga: a reservoir of Indian theses

Містить дисертації, наукові роботи вчених з провідних університетів Індії.
Мови: англійська.
Кількість дисертацій: 2 млн
Відкритий доступ до повних текстів всіх робіт.

Патенти

Canadian Patents Database

Пошукова система патентної служби Канади. Простий і зручний пошук. Можливо відображення графічних ілюстрацій до патентів. Архів з 1965 року.

Chemical Patent Search

SureChemOpen – безкоштовний доступ до хімічних патентів.

Deutsches Patent und Markenamt

Ресурс державного патентного відомства Німеччини.

DEPATIS

Пошукова система ресурсу державного патентного відомства Німеччини.

European Patent Office

Ресурс Європейського патентного відомства.

Espacenet

Espacenet – європейський ресурс, який забезпечує безкоштовний доступ до БД національних патентних відомств завдяки своєму всесвітньому покриттю та простому і функціональному пошуку.

GOOGLE ADVANCED PATENT SEARCH

Розширений пошук патентів від GOOGLE.

Official Gazette for Patents

Офіційний бюлетень патентів оприлюднюється щотижня лише в електронній формі та містить бібліографічний текст і репрезентативний малюнок до кожного патенту, що видається.

Patent Searching and Inventing Resources

The FreePatentsOnline – одна з найпотужніших, швидких і легких у використанні патентних пошукових систем.

PATENTSCOPE

Пошук по міжнародним і національним фондам патентної інформації. Унікальність системи в тому, що вона дозволяє шукати патенти не тільки за номером, але і за назвою, а також проводити патентний пошук окремо по багатьом країнам світу. Система PATENTSCOPE дозволяє здійснювати пошук серед 77 млн патентних документів, включаючи 3,6 млн опублікованих міжнародних заявок на патент (PCT).

PatFT

Повнотекстова база патентів США (до кожного патенту додаються формули і креслення).

PRIORSMART

Ресурс, що надає доступ до більш ніж 60 патентних БД. Дозволяє проводити пошук за назвою, рефератом, формулою винаходу, іменем власника патенту, іменем винахідника, описом та МПК. Інтерфейс іспанською, англійською, французькою, німецькою, російською, японською, китайською та корейською мовами.

Український інститут інтелектуальної власності (Укрпатент)

Повнотекстова база патентів України.

Федеральное государственное бюджетное учреждение «Федеральный институт промышленной собственности» (ФИПС)

Федеральна служба РФ з інтелектуальної власності, патентів та товарних знаків.

Державна організація «Українське агентство з авторських та суміжних прав»

Українське агентство з авторських та суміжних прав – організація колективного управління правами авторів музичних, літературних, драматичних та інших творів мистецтва і науки. УААСП управляє майновими правами українських авторів, а також представляє на території України інтереси зарубіжних правовласників на підставі договорів про взаємне представництво з іноземними авторсько-правовими організаціями.

Українский центр інноватики та патентно-інформаційних послуг

Відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності.

Відкриті освітні ресурси

Відкриті освітні ресурси (Open Educational Resources, OER) – навчальні та наукові ресурси, що існують у відкритому доступі або випущені під ліцензією, яка дозволяє їх безкоштовне використання і модифікацію третіми особами. Відкриті освітні ресурси можуть існувати як у вигляді курсів, так і у вигляді будь-яких інших засобів, матеріалів або технологій, які використовуються для надання доступу до знань.

Консорціум відкритої освіти

Консорціум відкритої освіти – глобальна мережа освітніх установ, приватних осіб і організацій, які підтримують підхід до освіти, заснований на відкритості, в тому числі співпраці, інновацій та колективного розвитку і використання відкритих освітніх матеріалів. Консорціум відкритої освіти є некомерційною, соціальною організацією, що зареєстрована в США і працює по всьому світу.

Open Educational Resources

Колекція посилань на відкриті освітні ресурси світу: повні університетські курси, інтерактивні міні-уроки, електронні підручники та ін.

OpenLearning

Майданчик, де кожен бажаючий може як розмістити свої курси (є можливість зробити це безкоштовно), так і пройти навчання на розміщених курсах.

Сourse hero

Ресурс об'єднує в собі кілька можливостей: доступ до 30 млн навчальних документів (завдання, лекції, есе та інш.). Є можливість задати питання та поспілкуватися з фахівцями з різних галузей. Представлено курси різної тематики та спеціальні картки для вивчення предметів.

Google Академія

Вільно доступна пошукова система, яка забезпечує повнотекстовий пошук наукових публікацій всіх форматів і дисциплін. Пошук виконується за різними джерелами, включаючи статті, дисертації, книги, реферати і звіти, опубліковані видавництвами наукової літератури, професійними асоціаціями, закладами вищої освіти та іншими науковими організаціями.

DSpace@MIT

Відкритий електронний електронний архів Массачусетського технологічного інституту. Понад 60 000 документів (статті, робочі документи, дисертації та ін.) з усіх галузей знань. Найбільш повні колекції з математики, фізики, комп'ютерних технологій.

Формулы, интерактивный справочник

Інтерактивний довідник формул fxyz.ru містить в концентрованій формі основні формули і відомості з математики, геометрії, фізики.

Единое окно доступа к образовательным ресурсам

Електронна бібліотека є найбільшим у російському сегменті Інтернету сховищем повнотекстових версій навчальних, навчально-методичних та наукових матеріалів з відкритим доступом. Бібліотека містить більш ніж 30 тис. матеріалів, джерелами яких є більше трьохсот російських вишів та інших освітніх і наукових установ.

Canvas Network

Сервіс надає доступ до безлічі відкритих курсів різних навчальних закладів з усього світу, а також курсів власного виробництва.

MOOCsㅤ-масовіㅤонлайнㅤкурсы
Одним з видів відкритих освітніх ресурсів є масові онлайн-курси.
MOOCs – онлайн-курси з масовою інтерактивною участю і відкритим доступом. Вони, як правило, безкоштовні (оплачується тільки сертифікат), не мають обмежень для реєстрації та будь-яких попередніх умов.

MOOC List

MOOC List – це агрегатор інформації про масові відкриті онлайн-курси, що проводяться різними сервісами і навчальними закладами.

МайданчикиㅤMOOCs

Codecademy

Codecademy – інтерактивна онлайн-платформа з навчання 12 мов програмування: Python, PHP, JavaScript, Ruby, Java та ін., а також роботі з бібліотекою jQuery та мов розмітки і оформлення веб-сторінки: HTML і CSS. Codecademy отримала безліч позитивних відгуків від багатьох блогів і сайтів, зокрема New York Times і TechCrunch.
Кожен користувач має власний профіль. Для мотивації користувачів існує система заохочувальних досягнень за виконання вправ, індикатор прогресу курсу, який можуть бачити інші користувачі сайту. Також доступні словники HTML і CSS в межах одного курсу. Сайт дозволяє кожному створити і публікувати нові курси, використовуючи Course Creator.

Connexions

Connexions – це глобальний архів для перегляду та обміну навчальними матеріалами, а також середовище для швидкої публікації наукового матеріалу в мережі. Контент фонду містить навчальні матеріали для різних груп користувачів – студентів, фахівців – і організований в невеликі модулі (всього понад 25 тис.), які легко з’єднуються в більші колекції або курси (понад 1 500 колекцій).

Coursera

Комерційна організація Coursera була заснована у квітні 2012 р. двома професорами Стенфордського університету – доктором Ендрю Нгома і доктором Дафною Коллер. Coursera пропонує курси з різних дисциплін, включаючи гуманітарні науки, медицину, біологію, суспільні науки, математику, бізнес, інформатику та інші предмети.

Duolingo

Duolingo – безкоштовна платформа для вивчення різних мов і краудсорсинговових перекладів. Сервіс розроблений так, що під час проходження уроків користувачі, паралельно, допомагають перекладати веб-сайти, статті та інші документи.

Educational Era (EdEra)

EdEra – український освітній проєкт із соціальною місією: зробити освіту якісною та доступною. Доступ до матеріалів курсів повністю безкоштовний.
EdEra Books — соціальний проєкт інтерактивної освітньої літератури. Розробляється командою молодих науковців, програмістів, дизайнерів та експертів. Онлайн-книги на EdEra складаються з ілюстрованих текстів з інтегрованими відео і тестами для перевірки здобутих знань. Дозволяють поєднати різні методи сприйняття інформації і підвищити ефективність навчання. І головне – безкоштовний доступ онлайн 24/7.

EdX

EdX – некомерційна організація, презентована у квітні 2012 р. двома університетами-партнерами, Гарвардським і Масачусетським інститутом технології. Інтернет-платформа використовується не тільки для створення глобального співтовариства онлайн-учнів, а й для пошуку методів навчання і технологій. Онлайн-курси дають дослідникам можливість відстежувати прогрес студентів, визначаючи проблеми в системі освіти. Тут можна прослухати кембриджські лекції зі штучного інтелекту, електроніки, програмування, інформатики та хімії.

Khan Academy

Khan Academy – некомерційна освітня організація, створена у 2008 р. випускником MIT і Гарварду Салманом Ханом. Представлено курси з фізики, біології, економіки, історії мистецтв, інформатики, медицини та ін.

Learn Lifelong

Онлайн-платформа неформальної освіти Learn Lifelong створена з метою: сприяти інформованості населення щодо освітніх програм, які реалізуються в Україні; налагодження комунікації між бажаючими навчатися та освітніми інституціями; усвідомлення цінності та розвитку культури освіти впродовж життя; створення умов для всебічної реалізації потенціалу особистості та підвищення її соціальної, громадянської активності та відповідальності.
Онлайн-платформа неформальної освіти реалізується за підтримки Представництва DVV International в Україні, Міжнародного центру неформальної освіти та Української асоціації освіти дорослих.

MIT OpenCourseWare

MIT OpenCourseWare (MIT OCW) – проєкт Массачусетського технологічного інституту з публікації у вільному доступі матеріалів усіх курсів інституту. Опубліковані матеріали включають плани курсів, конспекти лекцій, домашні завдання, екзаменаційні питання. Для деяких курсів доступні відеозаписи лекцій. Відзначена низкою премій, ініціатива MIT подала приклад, який наслідували інші університети.

Prometheus

Prometheus – громадський проєкт масових відкритих онлайн-курсів (МВОК). У співпраці з викладачами кращих вишів України створюються та розміщуються МВОК на власній онлайн-платформі та надається безкоштовна можливість університетам, організаціям та провідним компаніям публікувати і розповсюджувати курси на цій платформі. Відкрито безкоштовний онлайн-доступ до найкращих навчальних курсів університетського рівня всім охочим в Україні.
Udacity
https://www.udacity.com/
Udacity – це освітня організація, заснована в лютому 2012 р. Себастьяном Траном, Давидом Ставенсом і Майком Сокольскі. Проєкт заснований на технологіях, інженерії, математиці та бізнесі. Проєкт співпрацює з лідерами галузі, такими як Google, NVIDIA, Microsoft, Autodesk і пропонує онлайн-класи, які не завжди доступні у звичайних освітніх установах.

VideoLectures.Net

Колекція високоякісних відеолекцій з архітектури, мистецтва, асрономії, біології, економіки, хімії, комп’ютерних наук та багатьох інших предметів.

World lecture project

Відеобібліотека відеолекцій є центральним майданчиком для надання академічних відео різних закладів вищої освіти з усього світу. Міжнародна навчальна мережа.

Банк лекцій

Банк лекцій – це ініціатива двох проєктів: Наукова Світлиця та Інтелект TV.
Це перша в Україні спроба створити централізований банк наукових та науково-популярних лекцій для безкоштовного користування.
В каталозі зібрані лекції, які проводять різні організатори: державні, комерційні установи, популяризаторські проекти, окремі науковці.
Всі лекції на цьому ресурсі можна дивитися або у вільному порядку, або за допомогою каталогу. Лекції відокремлені в окремі групи за принципом: наукові (для школярів, для студентів, для аспірантів та науковців); науково-популярні (для широкого загалу).

Лекториум

Некомерційний проєкт, який займається створенням навчальних матеріалів у форматі відкритих онлайн-курсів, а також фільмуванням і розміщенням відеолекцій. На майданчику розміщено 7 масових онлайн-курсів.

Универсариум
Проєкт «Універсаріум» – відкрита система електронної освіти. Старт проєкту відбувся 23 грудня 2013 р. У системі представлені безкоштовні освітні курси викладачів деяких університетів РФ, а також наукових центрів.