23–29 жовтня 2017 р. відбудеться 10-й Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу. Його тема: «Відкритий, щоб …» («Open in order to…»). Підвищити результативність моєї наукової діяльності, забезпечити рівні можливості участі у розробці нових актуальних тем, поліпшити систему охорони здоров’я – це лише кілька можливих відповідей на питання для чого бути відкритим.
Нині у вільному легальному доступі – мільйони наукових статей, дисертацій, монографій, навчальних і дослідницьких матеріалів.
Наукова бібліотека НУК підтримує рух Відкритого Доступу до Знань, пропонує наступну програму заходів протягом 23–28 жовтня 2017 р.:

23.10 День викликів, дебатів, підвищення обізнаності #OAweekUAchallenge


Круглий стіл «Відкриваємо доступ – відкриваємо можливості» із залученням дослідників, авторів, представників адміністрації вишу, бібліотекарів
Цей захід сприятиме підвищенню обізнаності щодо відкритого доступу, допоможе різним аудиторіям обмінятися думками щодо переваг відкритості, поділитися досвідом щодо того, які відкриті ресурси, з якою метою можна використовувати вже зараз, користувацькими історіями успіху, котрі стали можливими завдяки відкритому доступу.


Флешмоб «Відкрий замок»
На внутрішньому подвір’ї Головного корпусу університету 23 жовтня об 11.00 студентська молодь утворює своєрідний «живий замок» (символ Open Access), який має відкритися. Запрошуються прихильники руху Відкритого Доступу та всі зацікавлені!


Флешмоб  «#Я підтримую відкритий доступ»
Фото провідних науковців НУК з плакатом «#ЯпідтримуюВідкритийДоступ» та їх розміщення у мережі Інтернет. Запрошуються прихильники руху Відкритого Доступу та всі зацікавлені!
 

24.10 День відкритих архівів #OAweekUAarchive


Семінар-тренінг «Відкриті архіви – відкрита наука»
Під час семінару планується:
– обговорення перспективи участі різних представників академічної спільноти у створенні Інституційного репозитарія НУК з метою представлення наукового, освітнього доробку дослідників університету у вільному доступі та можливості використання ресурсів електронних архівів в освітньому та науково-дослідницькому процесах;
– відзначення авторів, структурних підрозділів університету, які зробили найбільший внесок в розвиток Інституційного репозитарію НУК;
– тренінг з пошуку, перегляду та архівування наукових документів, зважаючи на зростання у світовій практиці використання міжнародних електронних архівів (arXiv, Figshare, E-LIS, Zenodo тощо).
 

25.10 День відкритих наукових видань #OAweekUAopenjournal


Індивідуальні консультації для науковців «Авторитетні журнали Відкритого Доступу. Публікація у журналах відкритого доступу»
Оскільки, саме науковий журнал, від моменту своєї появи у XVII ст. і до наших днів, залишається найвпливовішим та найнадійнішим каналом поширення наукових знань, у межах відзначення Тижня, вважаємо за необхідне провести заходи для авторів-дослідників щодо публікації у журналах відкритого доступу.

26.10 День відкритості знань #OaweekUAknowledge


Презентація 5-го випуску веб-навігатора «Ресурси Відкритого Доступу», який видає НБ НУК
Мета заходів цього дня – інформувати студентську молодь про ресурси Відкритого Доступу, а також про лекції, мультимедіа, навчальні курси з можливістю вільного і безкоштовного доступу до них (українські проекти: EdEra, Prometheus; міжнародні проекти: Khan Academy, EdX, MIT OpenCourseWare, Duolingo, Codecademy тощо).
 

27.10 Вікідень #OAweekUAwiki
Створення та редагування статей, пов’язаних з Національним університетом кораблебудування у багатомовній мережевій енциклопедії «Вікіпедія».


Створення статей:
Чубов Юхим Федорович
Хаскинд Макс Данилович
Редагування статей:
Бузник Віктор Михайлович
Александров Михайло Миколайович
Сторінки науковців будуть доповнені інформацією про наукову та громадську діяльність, списками літератури та посиланнями на повні тексти їхніх досліджень, які доступні в електронних архівах, репозитаріях, журналах Відкритого Доступу.
 

28.10 День висновків, відгуків, нових активностей #OaweekUAreflection


З метою узагальнення конкретних результатів, яких вдалося досягти, чи виявлення проблемних моментів для відповідних висновків на майбутнє, буде заповнено анкету на сайті https://goo.gl/iykLEF, а також представлено аналітичні та фотозвіти на сторінках веб-сайтів НУК, НБ НУК, а також у соціальній мережі Facebook на сторінках НБ НУК та «Open Access Week in Ukraine 2017».
Приєднуйтесь і підтримуйте позицію Відкритого Доступу разом з нами!
Це зручно, просто, доступно, престижно!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.