4 квітня – визначна дата для всіх мешканців Миколаївської області: 80 років потому саме в цей день, у 1944 році, край було звільнено від нацистських загарбників.

Пам’ять… Вона живе, кличе, стукає в наші серця. І сьогодні подумки ми знов і знов линемо у минуле, невтомно гортаючи героїчні сторінки буремних подій тієї жахливої війни.

Окупація Миколаївщини тривала більше 30 місяців.  За цей  період  нацистами було спалено сотні населених  пунктів, зруйновано заводи, житлові будинки, історичні пам’ятки. Великих втрат зазнав людський ресурс: було знищено 74500 мирних жителів, 30630 військових, 25 тисяч осіб було вивезено на каторжні роботи до Німеччини.

Запеклі бої за визволення території Миколаївської області почалися 6 березня. 26 березня 1944 р. у Миколаївському торговому порту висадився загін десантників, яким командував старший лейтенант К.Ф.Ольшанський. Саме він створив умови для визволення міста Миколаїв і вже 28 березня війська 5 ударної і 28 армії оволоділи ним.  А 2 квітня 1944 р., внаслідок запеклих боїв, територія Миколаївщини була повністю звільнена від нацистських військ.

Великою ціною була  завойована перемога. Багато людей заплатили своїм  життям на полях  битв за те, щоб  визволити наш край, забезпечити нам мирне та щасливе життя. Пам’ятаємо про Героїв минулих поколінь, чия боротьба та героїзм дозволили звільнити землі Миколаївщини та шануємо їх! Дякуємо сучасним героям, які сьогодні захищають Україну, аби в кожного з нас була рідна земля!

Про детальну хронологію історичних подій визволення Миколаївщини можна дізнатись за посиланням:

Визволення Миколаївщини від нацистської окупації

http://surl.li/sejfh

*Інформація підготовлена за матеріалами відкритих джерел інтернет.

Література з фонду Наукової бібліотеки:

Миколаївська область 1937-2007 рр.: історичний альманах. – Миколаїв: Атол, 2007. – 300 c.

В книзі представлено календар основних подій за роки існування Миколаївщини, фактичні довідки та документи.

Миколаївщина: літопис історичних подій : до 65-річчя утворення Миколаївської області / під заг. ред. М. М. Шитюка. – Миколаїв : Олді-плюс, 2002. – 710 c.

Відтворює події від праслов’янських часів до сучасної доби. Знайомить з видатними вченими, істориками,  відомими людьми Миколаївщини та їх здобутками.

Миколаївщина : фотоальбом. – Миколаїв : Дизайн та поліграфія , 2005. – 200 c.

У фотоальбомі використані художні роботи заслуженого художника України В. Бахтова, а також представлені  фотографії Д. Ласкіна, О. Деркача, М. Горпенко, В. Бабіча.

Кузьєв, В. А. Героїзм і трагедія на півдні Прибужжя (серпень 1941, березень 1944): [істор.-документ. вид. / В. А. Кузьєв. – 2-е вид., доп. та перероб. – Миколаїв: Іліон, 2009. – 252 с. : іл.

Ця книга – нагадування про героїчні ратні подвиги на Миколаївщині в роки Великої Вітчизняної війни: про героїчну оборону влітку 1941-го і звільнення навесні 1944 року.

Cукацька, Н. В. Трагічні події на Миколаївщині (1941-1944рр.) / Н. В. Сукацька. – Миколаїв : Ірина Гудим, 2010. – 42 c.

Книга розкриває трагічну історію єврейського населення Миколаївщини, військовополонених та «остарбайтерів» в роки нацистської окупації.

Шкварець, В. Г. Повоєнна та сучасна Миколаївщина: монографічне історико-краєзнавче дослідження / В. Г. Шкварець, Є. Г. Горбуров, К. Є. Горбуров. – Миколаїв : Шамрай, 2008. – 300 c.

У монографії висвітлюється процес відбудови Миколаївщини повоєнного часу. Показано історію краю в другій половині XX на початку XXI ст. в нових історичних умовах часів незалежності Української держави.

Для ознайомлення з книгами завітайте до Наукової бібліотеки!

Читайте! Вивчайте! Цікавтесь! Пізнавайте історію рідного краю!

До зустрічі в бібліотеці!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.