За ініціативи ЮНЕСКО з 24 по 31 жовтня 2024 року відзначається Глобальний тиждень медійної та інформаційної грамотності.

Темою Тижня  є«Нові цифрові межі інформації: медійна та інформаційна грамотність для інформації, що становить суспільний інтерес». Ця щорічна подія дає можливість акцентувати увагу на питаннях покращення медійної освіти, вмінні користуватися інформацією у сучасну цифрову епоху та розвитку критичного мислення в часи війни.

Наукова бібліотека НУК імені адмірала Макарова підтримує та долучається до Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності і пропонує університетській спільноті:

  • 25 жовтня о 12.20 відвідати інфосесію «Що означає бути медіаграмотним», де можна обговорити актуальні питання сучасного медійного середовища;
  • познайомитись з книжково-ілюстративною виставкою «Інформаційні ресурси з медіаграмотності».

Чекаємо на вас у читальній залі бібліотеки у Новому корпусі (пр.Центральний,3, ауд.109).

Нагадуємо, що фахівці Наукової бібліотеки проводять:

  • лекції  «Основи інформаційної культури» та  «Академічна доброчесність: курс для здобувачів освіти».

Контакти:
координатор Групи сприяння академічної доброчесності в НУК імені адмірала Макарова, бібліотекар І категорії Катерина Білоножко (kateryna.bilonozhko@nuos.edu.ua)

  • консультування відповідальних осіб підрозділів університету щодо перевірки наукових робіт здобувачів освіти на виявлення ознак академічного плагіату;

Контакти:
директор Наукової бібліотеки – Тамара Костирко (tamara.kostyrko@nuos.edu.ua).

Рекомендуємо скористатися ресурсами репозитарію НУК імені адмірала Макарова https://eir.nuos.edu.ua/home, в якому розміщені наукові доробки професорсько-викладацького складу, співробітників та здобувачів освіти університету з даної тематики.

А також, пропонуємо взяти участь у заходах:

23 жовтня 2024 року о 15:00 приєднуйтеся до вебінару «Сучасні підходи до формування критичного мислення», який проводить
Академія української преси у співпраці з Міністерством освіти і науки України в межах відзначення #GlobalMILWeek2024.

Основні питання вебінару: методи формування навичок критичного мислення у здобувачів освіти; вікові особливості та практичні вправи, які в цьому допоможуть; сучасні тренди у викладанні інфомедійної грамотності.  На тренінг запрошуються освітяни України, участь за умови підписки на YouTube-канал Академії за посиланням:https://www.youtube.com/@aup-foundation.

Пропонуємо скористатись добіркою ресурсів з медіаінформаційної грамотності Академії української преси. Лінк на ресурси: http://surl.li/dzkezj

Долучайтесь до активностей, підготовлених Національним проєктом з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України «Фільтр»:

  • 7 листопада об 11.00 дивіться Всеукраїнський урок з медіаграмотності, який транслюватиметься на телеканалі «Суспільне Культура» та на YouTube-каналі «Перший». Тематика уроку охоплює найбільш актуальні питання сучасного інформаційного середовища: як розпізнавати фейки, штучний інтелект і його виклики, протидію хейту в інтернеті та розуміння історичних подій. Кожне завдання уроку проходитиме у форматі edutainment — навчання за допомогою гри. Не пропустіть!
  • Розвинути нові медіаосвітні компетентності допоможуть безоплатні відеокурси «Медіаграмотність для освітян», «Медіаграмотність: практичні навички», «Медіаграмотність у часи пандемії», підготовлені разом із платформою онлайн-освіти Prometheus, та розміщені на сайті «Фільтра» ;
  • 17 жовтня на платформі «Typeform» відбувся щорічний національний тест з медіаграмотності. Для тих, хто не встиг перевірити свою стійкість до маніпуляцій та дезінформації, тест буде доступним на сайті і після цієї дати.

На сайті «Фільтра» у розділі «Викладачам та студентам» можна ознайомитися з посібниками з медіаграмотності, методичними матеріалами онлайн-курсу Very Verified від IREX, навчальними матеріалами від IREX, методичними матеріалами для гри «Руйнівнки фейків. Fake Busters», плакатами та стендами.

Тож, підвищуйте свою медіаграмотність, вчіться критично аналізувати інформацію, відділяти реальність від її віртуальної симуляції.

Будьте медіаграмотними!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.